Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επικαιροποίηση τοπογραφικού διαγράμματος


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που μπορεί να έχει τύχει σε αρκετούς μηχανικούς που συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα. Πολλές φορές οι συμβολαιογράφοι (ορθώς κατά την γνώμη μου) ζητάνε από εμάς τους μηχανικούς να προβούμε στην επικαιροποίηση τοπογραφικού δηλαδή να αλλάξουμε την ημερομηνία σύνταξης ενός παλαιότερου τοπογραφικού διαγράμματος με πρόσφατη ημερομηνία ελέγχοντας παράλληλα τους όρους δόμησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να είναι καλυμμένοι από κάποια τυχόν μεταβολή όρων δόμησης, αναθεώρησης σχεδίου πόλεως και γενικά οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να έχει μεσολαβήσει μεταξύ της ημερομηνίας σύνταξης του τοπογραφικού διαγράμματος και της ημερομηνίας σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης. Όμως θεωρώ ότι η ημερομηνία σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος είναι μία και μοναδική και αντιστοιχεί στην ημερομηνία (ή έστω στο διάστημα μερικών ημερών) κατά την οποία έγινε η υπόδειξη των ορίων από τον ιδιοκτήτη, πραγματοποιήθηκε η αποτύπωση, ελέγχθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής και τελικά συντάχθηκε το τοπογραφικό διάγραμμα. Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι η ημερομηνία σύνταξης είναι χαρακτηριστική για κάθε τοπογραφικό διάγραμμα, δηλώνοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει αποτυπωθεί εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο. Κατά την γνώμη μου πάντα, πιστεύω ότι η ημερομηνία σύνταξης θα πρέπει να παραμένει η ίδια σε κάθε τοπογραφικό διάγραμμα, απλά θα πρέπει, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, ο μηχανικός να συντάσσει μια υπεύθυνη δήλωση επάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα στην οποία να αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχου των όρων δόμησης και των λοιπών στοιχειών, δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή (ή ότι έχει επέλθει η τάδε μεταβολή) διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για θεώρηση των όρων δόμησης και όχι για νέα αποτύπωση της οικοπεδικής έκτασης.

 

Επίσης μου έχει ζητηθεί πολλές φορές να υπογράψω τοπογραφικά διαγράμματα, θέτοντας πρόσφατη ημερομηνία σύνταξης, τα οποία είχε συντάξει παλαιότερα άλλος μηχανικός (συγκεκριμένα ο πατέρας μου ο οποίος ως συνταξιούχος δεν έχει πλέον το δικαίωμα της υπογραφής). Για ποιο λόγο λοιπόν θα πρέπει να υπογράψω ένα διάγραμμα το οποίο αφενός δεν έχω συντάξει εγώ, αφετέρου δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο έχει γίνει η αποτύπωση (άρα και την ακρίβειά του) και το κυριότερο δεν γνωρίζω ποια είναι η σημερινή υφιστάμενη κατάσταση (όρια οικοπέδου, νέα κτίσματα κλπ), ενώ θα μπορούσα απλά να θεωρήσω, ως υπεύθυνος μηχανικός, το τοπογραφικό ως προς τους όρους δόμησης, αποφεύγοντας να αναλάβω την ευθύνη της αποτύπωσης της έκτασης; Βέβαια είναι προτιμότερο να γίνεται κάποιος έλεγχος της αποτύπωσης ή ακόμα ορθότερα νέα (άρα και ακριβέστερη) αποτύπωση, αλλά γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η πράξη αυτή γίνεται για εξυπηρέτηση του πελάτη και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι αυτόν.

 

Θα ήθελα την γνώμη σας συνάδελφοι και πως εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοια ζητήματα.

 

Tα κεφαλαία δεν επιτρέπονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σε αυτό των τίτλων σε αυτό το forum.Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής avgoust

Link to comment
Share on other sites

ποια είναι η ερώτηση?

γιατί νομίζω ότι το θέμα που θέτεις είναι φιλολογικό.

σαφώς και δεν υπογράφουμε ξένο τοπογραφικό. τέλος.

τώρα αν εσύ απαοτύπωσες μια έκταση το 2008 και το 2009

ο ιδιοκτήτης σου ζητήσει ένα νέο με σημερινη ημερομηνία πήγαινε στο πεδίο

κανε ένα έλεγχο οπτικό ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και τύπωσε του ένα νεο με

σημερινή ημερομηνία. μια απλή εντολή στο autocad είναι mtext edit

το πόσο θα του χρεώσεις είναι δικό σου θέμα

 

σιγά το πράγμα. γιατί πελάγωσες?

Link to comment
Share on other sites

1) Το τοπογραφικό είναι μια φωτογραφία της δεδομένης χρονικής στιγμής. Αν εσύ είσαι ο συντάξας συμφωνώ με τον chrisven.

2) Αν όχι και είναι άλλος ακόμα και η αποτύπωση να είναι "φρέσκια"..... δεν υπογράφεις. Τουλάχιστο εγώ σπάνια εμπιστεύομαι τοπογραφικά άλλων, ειδικά τις δηλώσεις του 651!!

3) Σε παλιά ...ούτε συζήτηση. Τέλος....

 

Χωρίς να θέλω να σας θίξω φίλοι πολιτικοί μηχανικοί..... αυτές τις πρακτικές .... επικαιροποίησης παλαιών τοπογραφικών διαγραμμάτων τις έχω συναντήσει μόνο σε σας.

Κι αυτό γιατί τον πελάτη τον βλέπετε ή ως άτομο στο οποίο έχετε βγάλει άδεια, οπότε και θέλετε να τον εξυπηρετήσετε..... ή ως άτομο στο οποίο θα βγάλετε άδεια στο μέλλον.

Κι αυτά τα λέω κατόπιν τεκμηρίων. Διαψεύστε με (άν μπορείτε...)

Link to comment
Share on other sites

Για μεταβιβάσεις υπάρχει εγκύκλιος προς συμβ/φους που τους υποχρεώνει να δουλεύουν με τοπογραφικό εντός του τρέχοντος μήνα της πράξης.

 

Πάνω σε αυτό πατάνε κ ζητάνε ''πρόσφατο'' τοπογραφικό διάγραμμα από το μηχανικό τους,είναι ευθύνη του πελάτη να το προσκομίσουν.GRTOPO τί εννοείς λοιπόν ''αυτές οι πρακτικές μόνο σε εμάς''?Αν μου'ρθει ο άλλος που του έκανα πρόπερσι,τί ακριβώς θα με συμβούλευες να κάνω?

 

Αν το έχει κάνει άλλος μηχανικός βέβαια,τότε δεν μιλάμε για ''επικαιροποίηση'',μιλάμε για νέο τοπογραφικό.Αν εννοείς αυτό,τότε έχεις δίκιο.

 

Αλλά ειλικρινά δεν κατάλαβα τί εννοείς......

Link to comment
Share on other sites

Για τη συμβουλή μου προς εσένα.... κοίτα τι απάντησα στο 1 του προηγούμενου πόστ μου.

Ζαβι... σε θεωρώ ΑΡΚΕΤΑ οξυδερκές και εύστροφο άτομο. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι κατάλαβες τι εννοώ. Αλλωστε ήμουν ΣΑΦΗΣ στην αιτιολόγησή μου!.

 

Μου έχουν έρθει "πελάτες" ζητώντας μου έναντι αμοιβής φιλοδωρήματος (για το χρόνο που θα χάσω) να τους επικαιροποιήσω παλαιά τοπογραφικά. Όταν τους αρνήθηκα... μου αντέτειναν ότι οι παλαιότεροι συντάξαντες (πλέον αποβιώσαντες ή συνταξιοδοτηθέντες ή μετακομισθέντες) τους κάνανε τέτοιες εξυπηρετήσεις στο παρελθόν.... Κι ήταν ΟΛΟΙ Πολ. Μηχ.!!!!! Έχω άδικο???

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Έχω την εντύπωση ότι πάμε να ξεφύγουμε, λίγο, από το κύριο θέμα που έχει δύο σκέλη, όπως τα έβαλε ο panospsychogios (τι τον ήθελες το σιδηρόδρομο;).

Αν επικαιροποιούμε τδ 1) δικά μας και 2) άλλων.

 

Και στα δύο ερωτήματα δόθηκαν σαφείς, σωστές και κατηγορηματικές απαντήσεις από τους καλούς συναδέλφους. Εγώ προσθέτω ότι, ακόμη και τδ που συντάχθηκα από τον πατέρα σου, που θεωρητικά είναι δίπλα σου και μπορεί να σε συμβουλεύσει για τον τρόπο που δούλεψε, δεν μπορείς να το δεχθείς ως σωστό, όπως θα το συντάξεις εσύ, για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να τους επαναλάβουμε.

 

Το αν η ενέργεια αυτή έχει οικονομική επιβάρυνση για τον πελάτη, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την αξιολογήσει ο ίδιος, και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πάντα να τσιγκουνεύεται για την αμοιβή του μηχανικού και όχι για την αμοιβή άλλων εμπλεκομένων, όπως πχ του δικηγόρου που θα τον πληρώσει αδρά και χωρίς αντίρρηση.

Link to comment
Share on other sites

πλάκα πλάκα αυτό ακριβώς ισχύει που λέει ο grtopos...

και μάλιστα εγώ παω ενα σκαλοπάτι παραπέρα στην δουλειά μου.

όταν μου φέρνουν τέτοιες περιπτώσεις και παίρνω γραμμή τι γίνεται τους εξηγώ ότι δεν θέλουν τοπογράφο μηχανικό αλλά πολιτικό ή αρχιτέκτονα...

Link to comment
Share on other sites

παιδιά είστε λίγο άδικοι νομίζω.

εγώ πάντως όταν έρχεται κάποιος στο γραφείο για άδεια με παλιό τοπογραφικό

ακόμα και αν είναι σχετικά πρόσφατο ή και από γνωστό "καλό" συνάδελφο

(γιατί εδώ στην επαρχία γνωριζόμαστε όλοι λίγο-πολύ) θα βγω να ξαναχτυπήσω

για να ξέρω τι μου γίνεται ρε αδερφέ. φαντάζεσαι να βγω μετά να χαράξω την οικοδομή

και η μισή να βγαίνει εκτός. τι θα του πώ? ξέρεις υο τοπογραφικό που έφερες

ήταν λάθος?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι

επικαιροποίηση τοπογραφικού διαγράμματος ενδεχομένως να γίνεται και μόνο απο τον συντάξαντα αν δεν έχουν επέλθει διαφοροποιήσεις (σχήμα,εμβαδό,κτίρια,όμορα,δρόμοι,όροι δόμησης κλπ)

επικαιροποίηση σε τοπογραφικό διάγραμμα άλλου συναδέλφου ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, είναι κλοπή

ως τι το επικαιροποιούμε αφού δεν το συντάξαμε???????

Link to comment
Share on other sites

πες τα βρε Θεοχαρη.

 

μας εχουν κανει οι συμβολαιογραφοι ημι-απατεωνες το λεω και το ξαναλεω αφου πετανε τελειως ανευθυνες κουβεντες προς τους πελατες τους για να φανουμε εμεις ή δυσκολοι ή εκτος αγορας και παραλληλα να παρουμε και την ευθυνη.

 

Επειδη ειναι υποχρεωτικο να υπαρχει προσφατο τοπογραφικο, το βρηκαν ολοι και ζητανε ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ του παλιου τοπογραφικου. Τι "επικαιροποιηση" λεμε τωρα? Κοψε ραψε γινεται - ή μηπως δεν εχετε δει το ιδιο και το ιδιο τοπογραφικο και με χαρτοκοπτικη κολλημενη με uhu stick πινακιδα αλλου συναδελφου?

 

Ειναι αυτα που λεω : το πακεταρισμα των αρμοδιοτητων φερνει μονο κακα. Ο αρχιτεκτονας και ο πμ αφου εχουν πληρωθει για ΑΛΛΗ δουλεια, τα κανουν αυτα χωρις συναισθηση. Ο ΠΜ κανει στατικα κομπλε και κανει τη μελετη δωρο, ο αρχιτεκτονας σφραγιζει στατικα και μετα ο θεος να βαλει το χερι του στην επιβλεψη κλπ κλπ κλπ

 

Δεν ειναι φανερο οτι απο εκει πηγαζουν τα μισα προβληματα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.