Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήνυμα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

Ως τοπογράφοι είμαστε μέλη του ΤΕΕ και των τοπικών Συλλόγων, δηλαδή των συλλογικών οργάνων που έχουν επωμισθεί την εκπροσώπησή μας στα ανώτερα κλαδικά όργανα και στα όργανα Δημόσιας Διοίκησης (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρειες κλπ)

 

Οι περισσότεροι από μας παίρνουμε ενημέρωση ΜΟΝΟ από το περιοδικό του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ).

Η ενημέρωση αυτή όμως είναι μονόπλευρη ως τώρα. Και λέω μονόπλευρη γιατί σίγουρα στο σύλλογο δεν φθάνουν όλα όσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον καθημερινό επαγγελματικό στίβο.

Αλήθεια πόσοι από σας έχετε πρόσβαση σε μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου ώστε να τους μεταφέρετε τις μικρές ή μεγάλες αγωνίες της καθημερινότητας?? Σίγουρα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει ο μέσος τοπογράφος, εντοπίζονται και γίνονται ενέργειες (επιτυχείς ή όχι) προς τα αρμόδια όργανα της Κρατικής Διοίκησης. Είπα προηγουμένως "θα αντιμετωπίσει" και αναφέρομαι σε νόμους και αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης που λαμβάνονται για μας χωρίς εμάς.

 

Το section (απ' ότι είδα άνοιξε και στις άλλες ειδικότητες -αλλά οι τοπογράφοι πρωτοπορούν) αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συζήτησης - διαλόγου με τον νέο Πρόεδρο του ΠΣΔΑΤΜ και φιλοδοξεί να γίνει ένα ΒΗΜΑ του μικρού και μέσου επαγγελματία τοπογράφου μηχανικού ΠΡΟΣ το Σύλλογο, ώστε να μεταφέρονται άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας προς τη διοίκηση του Συλλόγου. Όμως θα είναι και ένα ΒΗΜΑ του Συλλόγου για άμεση ενημέρωση των δράσεων του προς τα μέλη του.

ΔΕΝ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο όπου θα στήνεται ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα, παρά ως το ΜΕΣΟ επικοινωνίας προς αμφότερους.

Θα τίθενται θέματα και προβληματισμοί, ο Σύλλογος θα ενημερώνεται ΑΜΕΣΑ, θα αξιολογεί και θα δρά αναλόγως και θα υπάρχει απάντηση ή έστω ενημέρωση των μελών για τις δράσεις και τα αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνω πως φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ΒΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ προς αμφότερα μέρη και όχι ΒΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ του συλλόγου για τα κακώς πεπραγμένα.

Επίσης εκτός από τον ΠΣΔΑΤΜ που θα μας κάνει "ποδαρικό", εδώ μπορούν να τοποθετηθούν να ενημερώσουν και να ενημερωθούν ΚΑΙ οι τοπικοί σύλλογοι και τμήματα τοπογράφων.

 

Θεωρώ πως ΜΟΝΟ θετικά θα επιδράσει αυτή η κίνηση και θα είναι προς όφελος μας.

 

Παραθέτω στη συνέχεια το email που έλαβα από τον Πρόεδρο του ΠΣΔΑΤΜ κο Στέφανο Ξεκαλάκη και το συνημμένο αρχείο με τις δράσεις του Συλλόγου μας που είναι σε εξέλιξη αυτή τη χρονική περίοδο.

Link to comment
Share on other sites

Μήνυμα Προέδρου Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών :

"Συνάδελφε,

 

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό το διάλογο και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο forum σας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Α.Τ.Μ. και το πόσο τρωτοί είμαστε σʼ αυτό τον τομέα. Είναι προφανές ότι την ίδια κατάσταση βιώνουμε όλοι μας και όλοι παλεύουμε για να θωρακίσουμε και να αναπτύξουμε τον κλάδο περαιτέρω.

Άποψη μου είναι ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε είναι νʼ αφήσουμε στην άκρη τον καιροσκοπισμό, τον ατομικισμό και τον ωχαδερφισμό, που πολλές φορές μας διακρίνει, και να στραφούμε σε επιλογές συλλογικής δράσης.

Η νέα Διοίκηση του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. απέδειξε, απʼ τους πρώτους μήνες δράσης της, ότι έχει τη διάθεση και τους τρόπους για να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων.

Η πολιτική που ήδη ακολουθούμε και που θα διατηρήσουμε ως το τέλος της θητείας μας κινείται βάσει του τρίπτυχου Συλλογικότητα, Στοχεύσεις, Συνεργασίες.

Συλλογικότητα, γιατί η φωνή μας και η παρέμβασή μας είναι δυνατή μόνο αν δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο από 6500 Α.Τ.Μ. που αναγνωρίζουν ότι η προσωπική επιτυχία και ανέλιξη επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη όλου του κλάδου.

Στοχεύσεις και προτεραιότητες, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούμε να χαράξουμε τις στρατηγικές και να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα.

Συνεργασίες και συμμαχίες, γιατί όποιος πιστεύει ότι, χωρίς την ομόνοια και τη συνεργασία με τους άλλους κλαδικούς συλλόγους μηχανικών, το Τ.Ε.Ε., τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, τους Δικηγορικούς Συλλόγους κ.α., μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε τον κόσμο είναι τουλάχιστον αφελής.

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω στα θέματα που αφορούν τη δράση μας την τρέχουσα διετία. Επισυνάπτω το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου για να αποκτήσεις εσύ και οι άλλοι συνάδελφοι μέλη του forumμια πιο ολοκληρωμένη άποψη επί των θέσεων – δράσεων του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.

Σχετικά με τα ιδιωτικά τοπογραφικά και μόνο, για τα οποία δικαίως γίνεται πολύς λόγος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να κατοχυρωθεί η σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος στις ειδικότητες και στους επαγγελματίες που δικαιούνται να τα υπογράφουν.

Πρώτον, ο έλεγχος από αυτούς που παραλαμβάνουν τα τοπογραφικά για το αν ο συντάξας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, έχει το δικαίωμα υπογραφής. Κυρίως αναφερόμαστε σε Πολεοδομίες, Φορείς και Υπηρεσίες εποπτευόμενες από το ΥΠΕΧΩΔΕ (π.χ. Κτηματολόγιο Α.Ε.), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. Δασαρχεία), στους Συμβολαιογράφους, κ.α. Επʼ αυτού, ήδη ο Σύλλογος προχωράει σε ενέργειες που θα φέρουν άλλους προ των νομικών τους ευθυνών και άλλους στην από κοινού εξεύρεση λύσης για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Δεύτερον, η έκδοση όλων των αμοιβών σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων μέσω του συστήματος αμοιβών του Τ.Ε.Ε., ενέργεια που μέχρι τέλους του έτους θα έχει λάβει σάρκα και οστά τουλάχιστον για τις εργασίες και αμοιβές που περιλαμβάνονται στα Π.Δ. 696 & 515 (σε επόμενη φάση θα γίνουν και οι απαραίτητες συμπληρώσεις). Είναι προφανές ότι για να υπάρχει αντίκρισμα απʼ αυτή την ενέργεια θα πρέπει να «υποχρεωθούν» να ελέγχουν τις αμοιβές οι παραλαμβάνοντες τα διαγράμματα. Το γνωρίζουμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Κι εσείς όμως θα πρέπει να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια με την είσπραξη στο ακέραιο του αντιτίμου που προβλέπεται για την εκτέλεση των εργασιών. Εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων ανοίγουν τις κεκρόπορτες για ακύρωση στην πράξη όλης της προσπάθειας θωράκισης των αμοιβών. Και θα είναι αδιανόητο οι Δούρειοι Ίπποι να προέρχονται απʼ τον κλάδο μας.

Τρίτον, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές & επιστημονικές εξελίξεις της εποχής, εξελίξεις συναφείς με τις γνώσεις που λάβαμε στα πέντε χρόνια σπουδών στη Σχολή μας. Ήδη, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τις προδιαγραφές (μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.psdatm.gr), στην οποία θα ήταν κρίσιμο και χρήσιμο όλοι να συμμετέχετε ενεργά αποστέλλοντας τις απόψεις σας στη διεύθυνση [email protected]. Είναι γεγονός ότι για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος θα απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος. Όμως έχει γίνει η αρχή, προχωράμε με στρατηγική και σταθερά βήματα και αυτό τελικά είναι που μετράει. Απʼ τους συναδέλφους μας στη φάση αυτή ζητάμε να μην υποτιμούν τις γνώσεις και το δίπλωμά τους παραδίδοντας στους πελάτες τους «εφημερίδες». Ας τα αφήσουν αυτά για άλλους. Οι Α.Τ.Μ. οφείλουν να συντάσσουν ορθά και πλήρη τοπογραφικά τηρώντας τις υφιστάμενες προδιαγραφές, να προσέχουν τη δήλωση του 651, να περιλαμβάνουν όλα όσα απαιτούνται στο υπόμνημα και να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στις εξαρτήσεις και στα μέσα που χρησιμοποιούν γιʼ αυτές.

 

Συνάδελφε,

 

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, το πρόγραμμα δράσης είναι αρκετά φιλόδοξο και περιλαμβάνει θέματα που αγγίζουν όλους τους συναδέλφους, είτε αυτοί εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα ως υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε εργάζονται στη μελέτη ή την κατασκευή, είτε κατέχουν το μικρότερο ή το μεγαλύτερο μελετητικό ή κατασκευαστικό πτυχίο, όπου κι αν δραστηριοποιούνται, από την Κρήτη ως τη Θράκη. Θέματα πολλά με άλλοτε εύκολες και άλλοτε δύσκολες και χρονοβόρες λύσεις. Θέματα που δεν αρκούν για να τα λύσουν ούτε τα έντεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ., ούτε όλα τα μέλη των Δ.Σ. των Περιφερειακών μας Τμημάτων και Τοπικών Συλλόγων.

Για την επίλυση των θεμάτων απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των ανά την Ελλάδα Α.Τ.Μ. Κι αυτό το έχουμε πλήρως αντιληφθεί, γιʼ αυτό και επενδύουμε στην δημιουργία συλλογικών πυρήνων Α.Τ.Μ. σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Νομό, σε κάθε Πόλη της Χώρας.

Κατανοώ πλήρως την έλλειψη χρόνου που μπορεί να έχει ο καθένας απʼ τους συναδέλφους, κατανοώ τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η ενασχόλησή τους θα έχει αποτέλεσμα ή θα καπελωθεί από συνδικαλιστικά ή προσωπικά συμφέροντα. Τους διαβεβαιώνω όμως, ότι όσο αφήνουν τη μοίρα τους να τη διαχειρίζονται άλλοι τότε, αντί για συμμέτοχοι στη λύση του προβλήματος, γίνονται αυτομάτως οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Καλές λοιπόν οι διαπιστώσεις, ακόμα καλύτερη η κριτική, όμως για να κατορθώσουμε να γίνουν οι στόχοι και τα οράματά μας πράξη θέλει δουλειά πολλή και από πολλούς.

Μέσα απ' αυτό το κείμενο λοιπόν, θα ήθελα να καλέσω όλους τους συνάδελφους μας να έχουν πίστη στις συλλογικές διαδικασίες και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια του Συλλόγου για ένα καλύτερο αύριο για τον κλάδο, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Στέφανος Ξεκαλάκης

Πρόεδρος Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ."

Παραθέτω το σύνδεσμο απ' όπου έχω ανεβάσει το συνημμένο αρχείο : http://rapidshare.com/files/302011415/Programma_Drasis.pdf

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.