Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ικριώματα σε όμορο οικόπεδο για εργασίες σε μεσοτοιχία


harristheo

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

είμαι επιβλέπων μηχανικός σε μια 8όροφη πολυκατοικία η οποία συνορεύει με 4όροφη οικοδομή στο πίσω μέρος της.

κανονοντας την κατεδάφιση του δικού μου 3όροφου κτιρίου πριν από μερικούς μήνες εμφανίστηκε όλος ο μεσότοιχος της διπλανής πολυκατοικίας όπως ήταν αναμενόμενο, και ο οποίος βέβαια είναι ασωβάτιστος σε όποια σημεία υπήρχε "επαφή" των 2 οικοδομών (λογικό διότι δεν θα μπορούσε να ήταν σωβατισμένο αλωστε.

το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή βρίσκομαι στην φάση της σκυροδέτησης της οροφής του 6ου ορόφου δηλ πάτημα του 7ου και απο τον αρμό διαστολής λογω βροχών περνούν νερά και γλύφουν τα ασωβάτιστα ( σημείωση μονα!!! τουβλα του κλιμακοστασίου της διπλανής οικοδομής) με αποτέλεσμα να τραβάει υγρασια σε όλη την επιφανεια της.

 

είμαι εγώ υπεύθυνος για να αποκαταστήσω τον σωβά στον δικό της τοιχο?

σκεφτομαι στο ύψος της ταράτσας του διπλανού κοντύτερου κτιρίου να φραξω με κάποιο τρόπο τον αρμό διαστολης έτσι ώστε να μήν περνούν τα ναρά προς τα κάτω.( κατα καποιο τρόποο να επανέλθει η αρχικη κατασκευαστικη κατάσταση)

 

αυτην την στιγμή οι "γείτονες μου", μου ζητάνε να σωβατίσω τον τοίχο τους!!!το οποίο μου φαίνεται παράλογο ....

 

τι να κάνω??

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

χάρης

 

 

υ.γ στην ιδια κατασκευή οι ίδιο γείτονες ζητούν να εξέχει κανένα καμάτι ξύλου προς το δικό τους οικόπεδο ( κατά την διαρκεια της κατασκευής)!!!! πως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο την στιγμή που χρειαζόμαστε και καλουπι για το σκυρόδεμα αλλα και σε πολλά σημεια ξύλινα σκαλώσια ανά όροφο ( η οποία με το που ξεκαλουπώνουμε μετά την σκυροδέτηση αφαιρείται) για να μπορέσουν οι εργάτες να κρέμονται στο εξωτερικό τησ οικοδομής.

οι γείοτονες επικαλούνται ασφαλιστικά μετρα....τι θα μπορούσαν να με υποχρεώσουν να κάνω? εγώ πωε πρε΄πει να αμυνθω?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν γιά τον τοίχο πρέπει να πάρεις μέτρα ασφαλείας οπωσδήποτε και αν χρειαστεί να τον καλύψεις γιά να μην περνάνε νερά .

 

Γιά τις σκαλωσιές μπορεί να χρειαστεί να κάνεις εσύ ασφαλιστικά μέτρα αν δεν σε αφήνουν .

 

Γενικά όταν πρόκειται να κτίσουμε κάπου , πρέπει πρώτα να κάνουμε ένα οπτικό έλεγχο νομιμότητας των διπλανών κτιρίων γιά να έχουμε κάποιες άμυνες απέναντι σε περίεργους γείτονες .

 

Κατόπιν ανάλογ**************************************************************************

 

Να θυμάσαι πάντα ότι το όνειρο του Ελληνα , είναι να κτίσει περισσότερο από όσο επιτρέπεται , να κάνει τον δρόμο του πεζόδρομο και το οικόπεδο του γείτονα πράσινο .

Οτι χαλάει αυτή την λογική τον ενοχλεί και εσύ πρέπει να τον φέρεις στα ίσια του .

Link to comment
Share on other sites

Ουτε σκαλα δεν με αφηνε να ακουμπησω στον τοιχο του ο "καλος" γειτονας σε αντιστοιχη περιπτωση..

Οπως στα λεει ο BAS ειναι.. Εχεις δικαιωμα προσβασης ωστε να κανεις ο,τι εργασια χρειαζεται και υποχρεωση να επισκευασεις ο,τι ζημια προκαλεσεις.. Το οτι στην μεσοτοιχια οι γειτονες εχτισαν μονο τουβλο δεν ειναι δικο σου προβλημα.. Αλλα καλο ειναι να βρειτε μια κοινα αποδεκτη λυση για να μην τραβατε την κοντρα περισσοτερο απ'οτι πρεπει..

 

(Αυπνιες ειχες και ειπες να μπεις να ρωτησεις ξημερωματα???)

Link to comment
Share on other sites

όχι φίλε μου αυπνίες δεν είχα....

στην δοθλειά μου ξεκίναω να πάω τετοια ώρα...

 

"Αλλα καλο ειναι να βρειτε μια κοινα αποδεκτη λυση για να μην τραβατε την κοντρα περισσοτερο απ'οτι πρεπει.."......εδώ γελάμε πααααααρα πολύ!!!!

 

χάρης

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ (ελπιζω να μην παρεξηγησες το σχολιο της ωρας - με διαθεση χιουμορ το εγραψα και σε καμια περιπτωση προσβλητικα)

 

Απο εκει και περα οποιαδηποτε κινηση σου θα πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικη απο τη στιγμη που καταλαβαινω απο το γελιο σου οτι εχεις να κανεις με αρκετα περιεργους ανθρωπους.. Δεν ξερω αν υπαρχει θεμα ασφαλιστικων μετρων απο μερος τους, αλλα σε μια τετοια πιθανοτητα τοτε ο μονος χαμενος θα ησουν σιγουρα εσυ (τοσο χρονικα οσο και οικονομικα).. Εχοντας αυτο λοιπον ως σκεπτικο και γνωριζοντας πιστευω και εσυ πολυ καλα την ταση ορισμενων να κανουν ακομα και καταγγελιες για ασημαντα πραγματα καλο θα ειναι να κανεις οτιδηποτε ειναι δυνατο για να επιλυσετε τις οποιες διαφορες σας χωρις την εμπλοκη αστυνομιας ή πολεοδομιας..

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς φιλε pk10gr,

 

και ασφαλιστηκά μετρα έχει κάνει

και πολεοδομία έχει πάει

και στο αστυνομικό τμήμα το έχει κάνει 1ο σπίτι της, 2ο είναι το γειτονικό μου!!!

εδώ έχουμε και άλλα γέλια....

 

χαμένος είμαι σίγουρα γιατί όλη η καλή ενεργεια και διάθεσή μου χαλάει κάθε φορά που την βλέπω στο μπαλκόνι της....

 

η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ψυχοσωματική .....

 

 

απλά μου φαίνεται περίεργο να πρέπει να σωβατίσω κάτι που ανηκει σε άλλον( και εδώ δεν εμπλέκεται το θέμα μονού ή όχι τούβλου)

 

δηλαδή εάν κατεδάφιζα το παλιό 3όροφο κτίριο και το έκανα υπαίθριο πάρκινγκ δεν θα έπρεπε εκείνη να αποκαταστήσει τον δικό της τοίχο??

επειδη εγώ έτσι και άλλιως θα σωβατίσω κάποια στιγμή με κμεταλεύονται ???

 

μεχρι τώρα σε κάθε οικοδομή είχα και θα έχω από εναν παράξενο....πάντα όμως δεν έφτανε σε τετοιο σημείο η σχέση μας...

δυστυχώς όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει προηγούμενο.....

 

χάρης

 

υ.γ ενοείται πως το θέμα της ώρας δεν με έθιξε καθόλου :D (μενω σαρωνίδα και είχα σκυροδέτηση στην σαλαμίνα στις 7 το πρωι....)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Τελικά συνάδελφοι υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τη μεσοτοιχία ? Το δικό μου πρόβλημα ακολουθεί αυτό του harristheo, δηλαδή όταν έρθει η ώρα να σοβαντήσεις την επιφάνεια πάνω από τη μεσοτοιχία του γείτονα (π.χ. από τον 4ο μέχρι τον 8ο), νομικά, ο γείτονας μπορεί να ΄μη σε αφήσει να κάνεις εργασίες στην κάθετη ιδιοκτησία του ,δλδ να στήσεις σκαλωσιά ,να λασπώσεις ,να λερώσεις έστω και αν δεσμευεσαι να καθαρίσεις και να αποζημιώσεις?

Link to comment
Share on other sites

harisstheo,

προσωπικά, είμαι πάντα υπέρ των φιλικών λύσεων και των καλών προθέσεων. Σκέψου, αν το διπλανό κτίριο ήταν το σπίτι σου, τι θα έκανες? Δεν είναι λύση ούτε οι καταγγελίες ούτε οι φωνές. Δυστυχώς, εμείς πρέπει πρώτοι να κατεβαίνουμε ένα ή και περισσότερα σκαλιά για να τα βρούμε. Δες το μήπως και μπορέσεις να τους το σοβατίσεις και ίσως να τους βάλεις και ένα μονωτικό, έτσι για να δείξεις καλή διάθεση απέναντί τους. Νομίζω πως κι εσύ θα κάνεις τελικά τη δουλειά σου. Πάντως, αν κάνουν ασφαλιστικά μέτρα (και στο λέω από προσωπική πείρα), θα σε αναγκάσουν να κάνεις και περισσότερα ίσως.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

αν και απαντώ σχετικά αργά σε σχέση με το πρόβλημα του συνάδελφου (και συμφωνώ απόλυτα με την ψυχοφθορά της κατάστασης), λέω τα εξής: σε όλες τις οικοδομές που έχω κατασκευάσει, αμέσως μετά την κατεδάφιση σοβάτιζα τα διπλανά. Μην το κοιτάς στενά-νομικά. Είναι πολύ καλό, σχεδόν αφοπλιστικό να τους προλαβαίνεις και με ύφος ακέραιου και ευσυνείδητου μηχανικού να τονίζεις στους γ@μ... τους γείτονες ότι εσένα δεν σε απασχολεί απαραίτητα τίνος υποχρέωση είναι (και καλά...). Αυτή η περίπτωση με το σοβάτισμα των γειτονικών σε βρίσκει στην πολλή αρχή της οικοδομής και είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις πρόθεση και διάθεση για το σωστό και ωραίο.

 

Θα στο πω και με άλλους τρόπους.

1) είναι δική σου ευθύνη να προστατεύσεις την ιδιοκτησία του άλλου όσο κακοφτιαγμένη ή παράνομη κι αν είναι. Σκέψου την περίπτωση θεμελίωσης με ντουλάπια, πασσάλους κλπ. Δεν εξετάζει ο νόμος αν έιναι παράνομο το διπλανό. Πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.

2) σίγουρα θα βάλει νερά το διπλανό, είτε από βροχή είτε όταν θα βρέχεις τις πλάκες όταν θα ρίξεις μπετά. Οπότε, σοβάτισέ το. Και ωραίος βγαίνεις από την αρχή και εξασφαλίζεσαι από τις μετέπειτα υγρασίες. Σίγουρα κατανοώ ότι είναι μια 4όροφη. Και αν θέλεις να σοβατίσεις από πριν, θα θες σκαλωσιές. Τα γειτονικά τα έχουν αυτά. Το οικονομικό αντισταθμίζεται αν σκεφτείς ότι σοβατίζεις του γείτονα αλλά δεν σοβατίζεις το δικό σου μέχρι την ταράτσα του.

 

Σου έχω και ένα καλό όμως! Αν δεν σε αφήνει να βάλεις σκαλωσιές στην ταράτσα του για να σοβατίσεις ή να εξέχουν τα ελατάκια από πάνω του κλπ. πας και κάνεις εισαγγελική παραγγελία, του την θυροκολείς για να την δει και όλη η γειτονιά και είναι υποχρεωμένος να σε αφήσει να κάνεις ό,τι ακριβώς κρίνεις ότι απαιτείται. Γι'αυτό σου λέω. Δείξε ένα καλό πρόσωπο στο καλημέρα, σε βλέπει όλη γειτονιά ότι είσαι κύριος και "μόλις θαρθει την Κυριακή...καλώς τα παιδιά! Καλώς τα 3-0" ....

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

εχω προβλημα με γειτονα, δεν αφηνει να σοβατισω γιατι στο συνορο υπαρχουν δεντρα κ φοβαται μην τα καταστρεψω. πρεπει να κανω ασφαλιστικα μετρα? πως να το στηριξω? ειναι καινουρια οικοδομη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.