Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μετατροπή από HATT σε ΕΓΣΑ 87


georgear

Recommended Posts

Στις 29/10 Έδωσα εδώ στο φόρουμ, σ' αυτή την σελίδα, ένα εξελάκι που μετασχηματίζει τις συν/νες των τιμών του συστήματος αναφοράς της Θεσσαλονίκης σε ΕΓΣΑ87. Δεν ξέρω τι ανταπόκριση υπήρχε. Δεν υπήρχαν σχόλια.

Σήμερα θέλω να δώσω κάτι παρόμοιο για τις περιοχές Βρασνά - Ασπροβάλτας που μετατρέπει τις συντεταγμένες που έχουμε από την μελέτη της Π.Ε. της επέκτασης, που είναι σε μορφή ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ87. (η ακρίβεια του μετασχηματισμού είναι από 8 έως 15 cm. Νομίζω αρκετά καλή).

Τα νέα σημεία που θα μετασχηματιστούν γράφονται στις γραμμές 33 έως & 50 και στις στήλες Α,Β,C, με την μορφή Αρ. Χ,Υ.

Αν γνωρίζετε συν/νες σημείων ( δύο σημεία (+) πλας σημεία) το πρόγραμμα είναι για όλη την επικράτεια και όχι μόνο). Άρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλους τους μετασχηματισμούς όλων των μορφών.

Αυτό με την μορφή που δίνεται είναι για Βρασνά & Ασπροβάλτα. Άρα για τους συναδέλφους του... Βορρά.

Ασπροβ_ Βρασνα Μετασχημ. σωστός(egsa87).xls

  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, nbr said:

...Έδωσα εδώ στο φόρουμ, ....

...Δεν ξέρω τι ανταπόκριση υπήρχε. Δεν υπήρχαν σχόλια.

...

Αγαπητέ σου συνιστώ να τα ανεβάζεις τα χρήσιμα εργαλεία σου στα ντάουν λόατ του σάιτ... είναι πιο εύκολη η εύρεσή τους στον χρόνο.

Μέσα σε συζήτηση (φόρουμ) μετά από αρκετές σελίδες χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα για τα εργαλεία αυτά.

Και στο φόρουμ βάζεις ένα λίνκ προς τα ντάουν λόατ. Οπότε θα βρεθούν εύκολα απο ενδιαφερόμενους τοπογράφους με βάση την συζήτηση εδώ αλλά θα έχει και την ανεξάρτητη πορεία του να το βρίσκουν και στο ντάουν λοατ με βάση κατάταξη κλπ που έχει ενισχυμένα εκεί.

Edited by Didonis
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:

Συντάσσω ένα τοπογραφικό διάγραμμα για οικόπεδο εντός πόλης για το οποίο μου έχει δωθεί από τη πολεοδομία το ρυμοτομικό απόσπασμα σε hatt. Δίνοντας ένα προσχέδιο του ΤΔ στη πολεοδομία μου είπαν ότι το απόσμασμα του ρυμοτομικού που έχω πάνω από τη πινακίδα μου θέλει επεξήγηση πως μετατράπηκε από hatt σε εγσα και χρησιμοποιήθηκε για τις ρυμοτομικές/οικοδομικές γραμμές που αποτύπωσα..

Εγώ αυτό που έχω κάνει ως προς τη μετατροπή, είναι ότι χρησιμοποίησα ένα τυχαίo link online το οποίο μου μετέτρεψε αυτόματα τις συν/νες.

Από την εμπειρία σας, τι πρέπει να γράψω για τη μετατροπή? Είναι λεκτικό κείμενο που αναφέρω κάποια μεθοδολογία? Δεν έχω ιδέα πως να το κάνω αυτό..

Επίσης, στο απόσπασμα του ρυμοτομικού, πρέπει να φτιάξω περιμετρικά κάνναβο αλλά σε ΕΓΣΑ αυτή τη φορά? 

Δώστε μου τα φώτα σας σας παρακαλώ μήπως ξεμπλοκάρω..

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σαν τοπογράφος που είσαι, θα πρέπει να γνωριζεις από μετασχηματισμό συντ/νων, και όχι να ψάχνεις τυχαία λινκ στο διαδίκτυο. Πόσο μπορείς να το εμπιστευθείς?

Η εφαρμογή του σχεδίου δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται (ενδεχομένως) αποτύπωση υπαρχόντων κτισμάτων, σε συνδυασμό με ορθά υλοποιημένες ρ.γ.

Η αποτύπωση του οικοπέδου πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ '87 (με κάνναβο), και στο απόσπασμα θα τοποθετήσεις το οικόπεδο (για τον προσδιορισμό της θέσης του)

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, συμφωνώ μαζί σου συνάδελφε. Είναι όμως κάτι που δυστυχώς έχω να κάνω από το πανεπιστήμιο και στα χρονικά πλαίσια που έχω για να παραδώσω σκέφτηκα μήπως υπήρχε βοήθεια και από το φορουμ αυτό.

Συμφωνώ επίσης με το ότι δεν μπορώ να εμπιστευτώ έτσι αυθαίρετα λινκσ του διαδικτύου, γι'αυτό και ρώτησα πως εσείς κάνετε τη μετατροπή όταν βρίσκεστε σε αντίστοιχη περίπτωση και πως/που περιγράφετε τη μεθοδολογία επι του τοπογραφικού? Υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που έχετε υπόψιν σας?

Η αποτύπωση του οικοπέδου μου είναι σε ΕΓΣΑ με κάνναβο. Τορυμοτομικό απόσπασμα έχει μέσα το οικόπεδο μου . Εκεί που υπολλέιπεται η όλη υπόθεση είναι στο πως και σε ποιό σημείο θα εξηγήσω την όποια μετατροπή του ρυμοτομικού από hatt σε ΕΓΣΑ.

 

 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, the_topo said:

...Υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που έχετε υπόψιν σας?....

Ωραία μόλις βρεθεί το εγχειρίδιο λέω να το μελετήσω κι εγώ μπας και αποκτήσω ξανά το δικαίωμα υπογραφής Τοπογραφικών με ΕΓΣΑ 😀

 

Αν και υπάρχουν χρήσιμα σκονάκια γενικής χρήσης...

πχ κάτι σαν αυτό

///

- Η εξάρτηση από το Ε.Γ.Σ.Α '87  πραγματοποιήθηκε με χρήση Γεωδαιτικού ****Δέκτη  "****"  μοντέλο *****,με σειριακό αριθμό  *****4  και ακρίβεια μέτρησης  Οριζοντιογραφικά 10 mm + 1.0 ppm και Υψομετρικά: 20 mm + 1.0 ppm. Η αποτύπωση έγινε με τη μέθοδο της Κινηματικής Μέτρησης Πραγματικού Χρόνου (RTK)κάνοντας χρήση Σταθμού  Αναφοράς  του ιδιωτικού Δικτύου *****  της Εταιρείας ******.   
///

Edited by Didonis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σ 'ευχαριστώ πολύ!

Αυτό το έχω αναγράψει kai μάλιστα υπερ-αναλυτικά επί του τοπογραφικού. Μάλλον λάθος θέτω την ερώτηση. Εγώ από το συνάδελφο της πολεοδομίας κατάλαβα ότι απλά θέλει να του εξηγήσω πως έκανα μετατροπή από hatt σε εγσα του Pdf του ρυμοτομικού που μου παρείχαν εφόσον ήταν σε hatt.

Έχω καταλάβει λάθος πιστεύεις?

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλησπέρα.

Αυτό που γράφεις, ότι έχεις να κάνεις κάτι τέτοιο από τα χρόνια της σχολής, καταλαβαίνεις, νομίζω, πως είναι πέρα για πέρα άτοπο. Μπαίνοντας στο επάγγελμα έπρεπε να γνωρίζεις με τι θα έχεις κάνεις. Αν όχι ? ... Υπάρχουν και οι συνεργασίες.

Αυτό που έκανες με τα "λινκ" κλπ ήταν λάθος &  ίσως να το κάνουν και άλλοι νέοι συνάδελφοι. ΜΕΓΑ λάθος!.

Πάντα μα πάντα η αποτύπωσή που θέλουμε να κάνουμε πρέπει να γίνεται στο σύστημα αναφορά της μελέτης. Αφού τα ρυμοτομικά σχέδια που σου έδωσαν από την πολεοδομία είναι σε ΗΑΤΤ και η αποτύπωσή σου θα πρέπει γίνει σε ΗΑΤΤ. Αν είχες μία Π.Ε.  η αποτύπωσή σου θα γινόταν σε ΤΜ3. Αν πάλι είχες ένα Ρυμ. σχέδιο της τοπογραφικής η αποτύπωσή σου έπρεπε (κατά την γνώμη μου πάντα) να γίνει στο "Παλαιό σύστημα" ΗΑΤΤ.

Μαζί με τα σχέδια που σου έδωσαν από την πολεοδομία ίσως θα έπρεπε να ζητήσεις ή να σου δώσουν και κάποια σημεία εξάρτησης, δηλαδή τις στάσεις της μελέτης (με τα Χ & Υ). Τα Ρ. Σχ. που έχει η πολεοδομία, είναι και αυτά προϊόν κάποιας μελέτης. Στα αρχεία της πολεοδομίας έχει και πρέπει να έχει και τις συντ/νες των στάσεων της αποτύπωσης. Μπορεί οι "στάσεις" να φαίνονται στο σχέδιο και ίσως να υπάρχουν ακόμη στο "έδαφος".

Πάντως για να εφαρμόσεις τις Ρ.Γ. ή και τις Ο.Γ. πρέπει να μετρήσεις σε ΗΑΤΤ.

Άρα πρέπει να βρεις τρόπο να μεταφέρεις εξάρτηση στην περιοχή σου. Ίσως και από κάποιον παλαιό συνάδελφο ή αναζητάς το τοπογραφικό, αν υπάρχει, κάποιας Ο.Α. στην περιοχή. 

Από εκεί και πέρα αν δώσεις με κάποιο gps συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 σε δύο τουλάχιστον σημεία σου, που τα έχεις ήδη σε σύστημα ΗΑΤΤ,  μπορείς με μετασχηματισμό του Helmert ή ομοιότητας, να έχεις όλα σου τα τοποσταθερά και σε σύστημα ΕΓΣΑ87. 

Πρέπει πάντως να ξέρεις πως δεν είναι & ασυνήθιστο να μεταφέρεις μία εξάρτηση (με όδευση) από αρκετά μακρυά χρησιμοποιώντας τα Τριγωνομετρικά σημεία της περιοχής σου (εγώ πάντως το έκανα).

Συνεργάσου για τέτοια θέματα και με  παλαιότερους συναδέλφους αξιοποιώντας το αρχείο τους.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@nbr  Συνάδελφε δεν θέλω να σε ταράξω αλλά συνάδελφοι μου, νέοι επίσης, με παρέπεμψαν στα λινκς ως μέθοδο μετατροπής συν/νων hatt σε ΕΓΣΑ. 

Θεώρησα ότι προφανώς Και υπάρχει σωστότερη μέθοδος γι αυτό και απευθύνθηκα εδώ.

Όπως και να έχει σ ’ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο να απαντήσεις!

 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί σε κάτι η μετατροπή συντεταγμένων από HATT πέραν από μία πρώτη χονδρική άποψη της προσαρμογής του ρυμοτομικού στην υφιστάμενη κατάσταση ( το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει από τα link στο διαδίκτυο).

Το βασικό είναι να τηρηθεί η βούληση του μελετητή και οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές να εφαρμοστούν εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι και όχι από πού προκύπτουν από οποιαδήποτε μετατροπή συντεταγμένων ( ή ακόμα και από εκεί που προκύπτουν αν βρεθούν στάσεις του μελετητή).

Για να γίνει σωστή μελέτη θα πρέπει να αποτυπωθούν όσα περισσότερα σημεία είναι δυνατόν ακόμα και σε εύρος αρκετών οικοδομικών τετραγώνων της τότε και σήμερα υφιστάμενης κατάστασης και να γίνει μελέτη και με τα νεότερα κατασκευασμένα και τα παλαιά διατηρούμενα.

Για να το πω πιο απλά όλοι όσοι μαντρότοιχοι φαίνονται επί της ρυμοτομικής γραμμής στο ρυμοτομικό και όσα κτίρια φαίνονται επί της οικοδομικής ή όσα από τα παραπάνω τέμνονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σημεία, έτσι ακριβώς θα πρέπει να αποτυπώνονται και στο δικό σου τοπογραφικό και όχι εκεί που προκύπτουν από οποιαδήποτε μετατροπή συντεταγμένων η εξάρτηση. 

Η έκθεση σου στο τοπογραφικό για την εφαρμογή ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών θα πρέπει να περιγράφει ακριβώς αυτό: ποια σημεία έχουν τηρηθεί, ποιες ευθυγραμμίες έχουν ληφθεί υπόψιν, ποιες κατασκευές έχουν θεωρηθεί ορθώς υλοποιημένες κλπ.

 

 

 

Edited by sdtopo
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.