Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποστάσεις από αιγιαλό


BP_NTUA

Recommended Posts

Manoli gon,

η περίπτωση που έχω αναφέρεται σε οικισμό προ του '23 (και μάλιστα παραδοσιακό) και όχι σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Από την πολεοδομία όταν πήγα να εκδώσω άδεια για περίφραξη οικοπέδου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 μ από την ακτογραμμή, (μαλίστα το οικόπεδο είναι σε υψόμετρο περίπου 25 μ. και μετά από αυτό και προς τη θάλασσα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο προΥφιστάμενο του 55 το οποίο έχει επισκευαστεί),αρνήθηκαν να μου εκδώσουν την άδεια (μπορεί να εκδωθεί μόνο αν γινει καθορισμός) λόγω του άρθρου 8 του 2971/01 που απαιτεί τα 100μ. από ακτογραμμή σε περίπτωση που δεν είναι καθορισμένος ο αιγιαλός.

Αυτό που ψάχνω λοιπόν είναι κάποια διάταξη ωστε να αποφύγω την διαδικασία της χάραξης του αιγιαλού, καθώς μου φαίνεται λίγο παράλογο σε απόσταση 100μ. από την ακτογραμμή να μην οικοδομείται κανένα οικόπεδο αν δεν καθοριστεί ο αιγιαλός (μιλάμε για τον μισό περίπου οικισμό.) Αν υπάρχει φυσικά τέτοια διάταξη.

Link to comment
Share on other sites

jianni, δεν το είχα καταλάβει.Για τους προυφισταμενους του 23 με το Π.διάταγμα με ΦΕΚ 138 Δ/81 λέει στο άρθρο 8

 

8. Εις περίπτωσιν παραλιακών οικισμών η οικοδομή τοποθετείται εις απόστασιν δέκα πέντε (15) μέτρων τουλάχιστον από της κατά τας κειμένας διατάξεις καθοριζομένης γραμμής αιγιαλού (χειμέριον κύμα).

"Κατ εξαίρεσιν, εάν υφίσταται εν τοις πράγμασι οικοδομική γραμμή διαμορφωμένη δια πυκνής δομήσεως, κατά την κρίσιν της αρμοδίας δια την χορήγησιν της αδείας οικοδομής υπηρεσίας, η οικοδομή τοποθετείται επί της γραμμής ταύτης.

 

 

Είναι και παραδοσιακός.Με ποιό διάταγμα?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

οι σελίδες αυτές βγάζουν πράγματι μήνυμα λάθους; Η σελίδα που βρεθήκατε δεν υπάρχει...

Link to comment
Share on other sites

και οι δυο σύνδεσμοι βγάζουν το παραπάνω μήνυμα και περιλαμβάνουν μισή σελ άλλων συνδέσμων.Μήπως υπάρχει κάποια ακριβέστερη παραπομπή,σύνδεσμος κλπ;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους, έχω μια περίπτωση γεωτεμαχίου με καθορισμένο αιγιαλό και γραμμή παραλίας στα 10μ από αιγιαλό. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν ισχύει η απόσταση των 50μ από γραμμή αιγιαλού για ξενοδοχειακή μονάδα και των 30μ για κατοικία ή αν έχει δρομολογηθεί καμία αλλαγή αυτών των αποστάσεων. Επίσης το γεωτεμάχιο αυτό έχει πρόσοψη και σε δευτερεύουσα εθνική οδό 50,74μ γνωρίζετε πόση πρέπει να είναι η ελάχιστη πρόσοψη προκείμενου να προχωρήσω σε κατάτμηση σε 2 τεμάχια. Απαιτείται κυκλοφοριακή και σε περίπτωση κατοικίας? Τέλος το εμβαδό που ορίζεται μεταξύ γραμμής αιγιαλού και παραλίας θεωρείται ως απαλλοτριωθήσα επιφάνεια και επομενως δεν συνιπολογίζεται στο σ.δ να υποθέσω? Συγχωρέστε με για την πληθώρα των ερωτημάτων αλλά τώρα ουσιαστικά ξεκινώ...

 

Παρακαλώ αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας!!!

ilias

Για το πρώτο σου ερώτημα, η ερμηνεία μου συμπίπτει, και για τα εκτός σχεδίου γήπεδα με το άρθρο 8 ΦΕΚ 138 Δ/81 (Για τους προϋφιστάμενους του 23). Επειδή η απόσταση των 50μ "από τον αιγιαλό", όταν υπάρχει  "καθορισμένη Γραμμή Αιγιαλού & Παραλίας" με ΦΕΚ, γίνεται αόριστη μη καθορίζοντας ποια από τις 2 χαράξεις
α) του χειμερίου κύματος, δηλ φυσικής γραμμής αιγιαλού, η,
β) της καθορισμένης (ερυθράς) γραμμής αιγιαλού.
Πρέπει να μας δώσεις τις σχετικές διατάξεις που επικαλείσαι για τις συγκεκριμένες αποστάσεις, για να δούμε τις λεπτομέρειες διατύπωσης των σχετικών περιορισμών.
 
Έχε υπ' όψη ότι η Γραμμή Αιγιαλού, μπορεί να καθορίζεται είτε από τον μελετητή μηχανικό βάσει του χειμερίου κύματος και της απόστασης των 50 μ της Παραλίας (προσωρινή και μη απαλλοτριώσιμη έκταση)  με τις πάγιες διατάξεις,Ν.2971/2001 Άρθ.1 (ΦΕΚ Α' 285/19.2001),είτε απο την προβλεπόμενη επίσημη Επιτροπή,(οριστική και απαλλοτριώσιμη έκταση) οπότε και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το καθορισμό της Παραλίας, η υποχρεωτική απόσταση του κτίσματος υπάγεται στις πάγιες  διατάξεις "των αποστάσεων από τα πλάγια και οπίσθιο όριο του γηπέδου"(δηλ.15μ),γιατί οι αποστάσεις των 50 μ αφορούν τη δημιουργία παραλίας άρα και το καθορισμό του οριστικού ορίου της ιδιοκτησίας του γηπέδου. προς την ακτή.
 
Μετά από αυτή την απαλλοτρίωση το γήπεδο έχει πρόσωπο, όχι πια σε ακτή αλλά σε Δημόσιο χώρο- Παραλία, και οι περιοριστικές διατάξεις για τα γήπεδα με πρόσωπο στην ακτή, παύουν να αφορούν το συγκεκριμένο γήπεδο.
Δεν ξέρω αν γίνεται αντιληπτός ο συλλογισμός μου, η έχεις αντίρρηση.
Edited by G.H.M.
Link to comment
Share on other sites

συννάδελφε, πολύ καλα απάντησες...αλλά απο το 2009 ως σήμερα έχουν περάσει περίπου 5 χρόνια, οπότε το αρχικό ερώτημα...μάλλον έχει απαντηθεί.
βέβαια, σωστά το απάντησες καθώς θα μπορούσε να ενδιαφέρει και άλλους...αλλά απο το 2009...σήμερα?  :shock: :smile: :)

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη δεν καταλαβαίνω,η χρονική παράμετρος "απο το 2009 ως σήμερα" πως επηρεάζει το θέμα της απόστασης απο τον αιγιαλό.

Η  συγκεκριμμένης περιόδος,όπως έχω γράψει και ο ίδιος σε άλλο θέμα του φόρουμ,επηρεάζει την Εκτός Σχεδίου Δόμηση, μετα την έναρξη ισχύος των ΣΧΟΟΑΠ.

Αυτά πάλι συνήθως αναφέρουν υποχρεωτική απόσταση απο Αιγιαλό 50μ (το μαξ)-και όχι, απο παραλία-.

Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω το σχόλιο σου;

Link to comment
Share on other sites

η εξήγηση ειναι απλή...

το γραφω κιολας...καλα έκανες και απαντησες...θα ενδιαφερει και αλλους...

αλλα η παραθεση απο το 09 σημερα την θεωρω προσωπικα περιττη.

απο κει και περα αν νομιζεςι οτι ειναι casus beli... τι να πω, μαλλον ψαχνεις αφορμη να μαλωσεις.

 

καλο απογευμα...

το σχολιο μου ηταν απλοικο και ξεκαθαρο, δεν κρυβει κρυφα μνματα.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά όλα.No beli.

Δεν είχα προσέξει την ημερομηνία του αρχικού θέματος που απάντησα.

Καλό απόγεμα, και ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

σε παραλιακο  οικισμο<2000  βγηκε αδεια για ισογεια οικοδομη το 75 .Το 90 εγινε καθορισμος αιγιαλου-παραλιας και το εν λογω κτιριο ειναι κατα  ενα τμημα εντος ζωνης αιγιαλου (?!) και το υπολοιπο εντος ζωνης παραλιας  

Προθεση του ιδιοκτητη ειναι να βγαλει αδεια για προσθηκη οροφου καθ υψος κ στεγη  

Ποια η γνωμη σας ?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.