Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στατική μελέτη ξύλινου κτιρίου


 
xilokopos

Recommended Posts

Ενα να σαι σιγουρος..

Η μελετη ξυλινων ειναι απλα μια επιφανειακη προσεγγιση...Τι μετρο ελαστικοτητας να βαλεις τη στιγμη που αλλαζει απο σανιδα σε σανιδα...Οι περισσοτερες λυσεις ειναι απλα προσεγγισεις....

Link to comment
Share on other sites

Στο πρώτο ερώτημά σου η απάντηση έχει δοθεί ΕΔΩ.

 

Για το δεύτερο ερώτημα σου θα σου απαντήσω ότι υπάρχουν πολλοί μηχανικοί που μπορούν να σου κάνουν τη μελέτη αλλά και αρκετές εταιρίες που θα σου πουλήσουν το ξύλινο σπίτι μαζί με την άδεια.

Για ποια περιοχή ενδιαφέρεσαι να σου πω αν μπορώ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά Χάρη. Βασικά εργάζομαι σε εταιρεία με ξύλινα σπίτια και πάντα η στατική μελέτη μας δημιουργεί πρόβλημα με τις άδειες. Αναρωτιέμα εάν είναι δυνατό να γίνει μια στατική μελέτη για ένα συγκεκριμένο τύπο κατασκευής και να χρησιμοποιηθεί για πολλά σπίτια με μικρές διαφορές στα τετραγωνικά. Και πάλι ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με τον ίδιο τίτλο που άνοιξες στην κατηγορία "Προγράμματα Η/Υ" το έσβησα γιατί έχεις ήδη ανοίξει το παρόν θέμα.

Αν η ερώτησή σου είναι για λογισμικό μόνο τότε σωστά θα έπρεπε να ανήκει στην προηγούμενη αναφερθείσα κατηγορία. Για την ακρίβεια θα συνενώνονταν με το θέμα που σου υπέδειξα για λόγους οικονομίας του forum.

 

Ακόμα και ίδιο να είναι το σπίτι σε μορφή έχεις μια παράμετρο που αλλάζει από οικόπεδο σε οικόπεδο και λέγεται "έδαφος θεμελίωσης". Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιβάλλεται να κάνεις εδαφοτεχνική μελέτη (γεώτρηση - πενετρομέτρηση) για κάθε νέα κατασκευή. Υπάρχει βέβαια το "παράθυρο" να υποβάλλεις μόνο μία εδαφοτεχνική έκθεση όπου θα αναφέρεις ότι το έδαφος είναι κατηγορίας Α ή Β και ότι από παρακείμενες κατασκευές προκύπτει η τάδε επιτρεπόμενη τάση εδάφους κλπ.

 

Μπορείς ακόμα να θεωρήσεις μια συντηρητική επιτρεπόμενη τάση εδάφους, ας πούμε 150kN/m², βάσει της οποίας θα επιλύσεις ένα, δύο ή περισσότερα τυπικές κατοικίες και να καταθέτεις στην πολεοδομία κάθε φορά μια απ' αυτές τις μελέτες.

Υπάρχει η δυνατότητα αν δεν κάνω λάθος (ίσχυε παλιότερα δεν γνωρίζω για τώρα) να πάρεις άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ για πρακάτ τυποποιημένη κατοικία.

Στην περίπτωση αυτή απλοποιούνται και τα πράγματα στην πολεοδομία, αλλά άδεια θα βγάζεις σε κάθε περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το RΟBΟT που έχω υποστηρίζει γραμμικά μέλη από ξύλο ...και διαστασιολόγηση με ευρωκώδικα

Συνήθως όμως τα ξύλινα σπίτια έχουν φέρουσες τοιχοποιίες από ξύλο (κορμούς) ... εκεί δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει ...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι Χάρη. Η εταιρεία εδρεύει στην Αθήνα και αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο μηχανικό εδώ, με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για τις στατικές μελέτες., ο οποίος ενδεχομενως μπορεί να κατευθύνει και άλλους μηχανικούς στην επαρχία.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα μου το είχε θέσει εταιρεία που είχε προκατ κατασκευές με ξύλο και άλλα υλικά (μια αρκετά πολύπλοκη μορφολογία). Νομίζω ότι αν έχεις οποιοδήποτε πρόγραμμα γραμμικών φορέων ή με πεπερασμένα αν μιλάμε για επιφάνειες και γνωρίζεις πολύ καλά την φύση της κατασκευής μπορείς να το λύσεις.

 

Η συγκεκριμένη εταιρεία που λέω συνεργαζόταν με μελετητή ο οποίος χρησιμοποιούσε το NEXT αλλά η στατική επίλυση, έχω την εντύπωση, αγνοούσε την συμμετοχή των επιφανειακών στοιχείων (διατμητικά τουλάχιστον) και υπερδιαστασιολογούσε. Φυσικά όταν δεν είσαι βέβαιος καλύτερα να υπερδιαστασιολογείς παρά να υποδιαστασιολογείς.

Από κει και πέρα πιστέυω ότι ένας οποσδήποτε καλός στατικός μελετητής μπορεί να το αναλάβει αρκεί να το κάνει πολλές φορές και όχι να επενδύσει σε χρόνο και σε χρήμα πιθανόν για μια στατική μελέτη της τάξης των 400-500€

Link to comment
Share on other sites

Έτυχε να ασχοληθώ με στατικά κορμοκατοικιών οι οποίες είχαν μοντέρνα σχεδίαση και κάποιες ιδιαιτερότητες. Ασχολήθηκα αρκετούς μήνες με το μοντέλο και τελικά κατέληξα στον ορθό τρόπο προσομοίωσης ύστερα απο πολλές δοκιμές. Το κακό είναι οτι δεν υπάρχει ειδικευμένο λογισμικό για αυτή την δουλειά και έτσι ο χρόνος παραγωγής πολλαπλασιάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.