Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα σε αναδασμό


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

θα ήθελα να ρωτήσω, αν για τα αγροτεμάχια σε αναδασμό ισχύει κάτι διαφορετικό πλην του Π.Δ. 24/31-5-1985 όσον αφορά τη αρτιότητα-οικοδομησιμότητα τους.

 

Συγκεκριμένα πρόκειται για αγροτεμάχιο έκτασης 3.442 τ.μ. με πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο 18,72μ. το οποίο προέκυψε από αναδασμό του 1997. Είναι εκτός σχεδίου και εκτός κάποιας ζώνης (η Πολεοδομία με ενημέρωσε πως στην περιοχή μας -επαρχία- δεν έχουν οριστεί ΖΟΕ).

 

Ποιά η νομοθεσία που πρέπει να ψάξω για να διαπιστώσω την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε eiranton

με εμβαδό <4000 τ.μ και πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο δεν υπάγεσαι σε παρέκκλιση γιά εκτός σχεδίου

αυτά σε γενικές γραμμές

σε ποιά περιοχή είναι το γεωτεμάχιο?

έχει σημασία

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Θεοχάρη θα μπορούσε ενδεχομένως να υπαχθεί στην

παρέκλιση της περιμετρικής ζώνης αν εχει κοντα οικισμο προυφισταμενο του

του 1923 και πληρει και τις λοιπες προυποθέσεις

 

συνάδελφε eiranton δες την εγκύκλιο 104/86(σου παραθέτω αυτο που σε αφορά)

 

ΥΠΕΧΩΔΕ 34844/5574/Εγκ. 104/86 : "Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του άρθρου 1 του Π.Δ. 24.5.85 (ΦΕΚ Δ' 270)"

Με αφορμή διάφορα ερωτήματα που μας γίνονται σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 1 του Π.Δ.

24.5.85 (ΦΕΚ Δ' 270) σας διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Για να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια τα επί οδών γήπεδα (παρ. 2β) θα πρέπει να είχαν πρόσωπο στις οδούς κατά τη δημοσίευση του Π.Δ. 24.5.85 και ΟΧΙ κατά τον προγενέστερο χρόνο δημιουργίας τους όπως προέκυπτε από τις προισχύουσες διαφορετικές ως προς το σημείο αυτό διατάξεις του Π.Δ. 6.10.78 οι οποίες είχαν ερμηνευθεί με την Εγκύκλιο 45/84.

2. Για να ελεγχθεί η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδων που βλέπουν σε Δημοτικούς ή Κοινοτικούς δρόμους, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2β, απαιτείται η προηγούμενη αναγνώρισή τους από το Νομάρχη, όχι μόνο για τους κυριώτερους (όπως προέβλεπε η αντίστοιχη διάταξη του Π.Δ. 6.10.9.85 αλλά και για τους μοναδικούς.

Η ανωτέρω απόφαση είναι σκόπιμο να αποστέλλεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ - παρόλο που η διάταξη δεν το αναφέρει ρητά - για κατοχύρωση δικαιωμάτων των πολιτών.

3. Για να είναι κατά παρέκκλιση άρτια τα γήπεδα που προέρχονται από τεμαχισμό λόγω διανοίξεως Διεθνών - Εθνικών ή Επαρχιακών οδών (σημειώνουμε όχι Κοινοτικών) ή λόγω απαλλοτριώσεων (παρ. 2γ) θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προυποθέσεις:

α) Το αρχικό γήπεδο να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση) μέχρι τη διάνοιξη της οδού ή την απαλλοτρίωση.

β) Τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω απομειώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού να έχουν και τη θέση (π.χ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού) που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικάενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο.

4.Ανάλογα με την προηγούμενη παράγραφο ισχύουν και για τις περιπτώσεις γηπέδων που προέρχονται από αναδασμούς (παρ. 2δ).

 

Επισης θα σου προτεινα οπωσδηποτε να δεις και το αρθρο 56 του ν.2637/1998

στην παρ.6α λεει:

 

6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας.

 

εξαιρούνται συμφωνα με την παρ. 2 του ιδιου αρθρου:

2. [Αρχή Τροποποίησης] Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθορίζονται τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία δεν περιλαμβάνεται εκείνη η γη που κείται εκατέρωθεν του άξονα εθνικών οδών και σε βάθος μέχρι εξακοσίων μέτρων – ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 56 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 23α ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΤΟΥ Ν. 3399/05, ΦΕΚ-255 Α [Τέλος Τροποποίησης]

Έως τον κατά τα ανωτέρω καθορισμό, ο χαρακτηρισμός των αγροτεμαχίων ως γης υψηλής παραγωγικότητας γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες. Από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο. Α.Π.) του Ν. 2508/1997, καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του Ν. 1337/1983.

Με απλα λογια για ολα τα αγροτεμαχια εκτος σχεδιου που θελουμε να δομηθουν θα πρεπει να κανει αυτοψια η κατα τοπους διευθυνση γεωργιας και αν καποιο απο αυτα χαρακτηριστει ως υψηλης παραγωγικοτητας τοτε σε αυτο απαγορευεται οποιαδηποτε δαστηριοτητα(ακομα και η ανεγερση κατοικιας) .

Εξαιρουνται δραστηριοτητες(και μετα απο αδεια της οικειας διεθυνσης αγροτικης αναπτυξης) που εξυπηρετουν τον γεωργικο χαρακτηρα της αγροτικης εκμεταλευσης

(π.χ. λεω εγω καποιο τυποποιητηριο ελαιολαδου, εσπερειδοειδων κτλ)

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε gior35

σύμφωνοι

αλλά το ερώτημα είναι γιά εκτός ζώνης οικισμού , έτσι γράφει ο συνάδελφος eiranton

Link to comment
Share on other sites

Θεοχάρη όντως έτσι όπως το έχει γράψει ο συνάδελφος είναι

λίγο διφορούμενο. Εγώ π.χ. κατάλαβα ότι είναι εκτός ζώνης οικιστικού ελέγχου

(λόγω της παρένθεσης που έχει ανοίξει)

όλα καλά

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας και ζητώ συγνώμη που δεν εξήγησα καλά την περίπτωση του γεωτεμαχίου.

Πρόκειται για γεωτεμάχιο το οποίο δημιουργήθηκε από Αναδασμό του 1997 και είναι εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης 500μ. από τον οικισμό. Στην Πολεοδομία με διαβεβαίωσαν πως στην περιοχή μας δεν έχουν οριστεί άλλες Ζώνες, και πως η μόνη νομοθεσία που θα με απασχολήσει είναι για εκτός σχεδίου.

 

Με αίτηση μου στην Τοπογραφική πήρα τα στοιχεία του γεωτεμαχίου από το οποίο προήλθε το τεμάχιο στον Αναδασμό. Σύμφωνα λοιπόν με την Τοπογραφική το γεωτεμάχιο στον αναδασμό προήλθε από τεμάχιο έκτασης 7 στρεμμάτων. Το θέμα τώρα είναι πως τα 7 στρ. είναι τμήμα ενός κληροτεμαχίου(Διανομή 1932) έκτασης 19900τ.μ.

Πώς μπορώ να πάρω στοιχεία για το τεμάχιο των 7 στρ. ώστε να διαπιστώσω αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και κατ'επέκταση να προκύψει και η αρτιότητα ή οχι του τεμαχίου στον αναδασμό?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Νομίζω όχι ! Δεν μπαίνει ... σε καμία ρωγμή όπως έλεγε και ο Ζαμπέτας. Αναδασμός του 1956 ?? και έδωσε μόνο 1850τμ ? Νομίζω πως ο πρώτος Αναδασμός έγινε, εκεί γύρο στα 1958, στο ν. Σερρών, για στραγγιστικούς - αρδευτικούς λόγους. Συστηματικά οι αναδασμοί γίνονται με το Ν. 24/ 1969 και αργότερα με βάση τον Ν.674/77 (Ετσι...πληροφοριακά).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω για περίπτωση γηπέδου με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό 42 μ. και εμβαδό 3800 τμ που προέκυψε από αναδασμό του 1999.

Για τα αρχικά γήπεδα δεν υπήρχαν τίτλοι. Πως μπορεί να θεωρηθεί άρτιο και οικοδομήσιμο το τελικό γήπεδο που αποδώθηκε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.