Μετάβαση στο περιεχόμενο

Koντό υποστύλωμα


 

Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις! Άρα είχες τη δυνατότητα (ως νέα μελέτη) να οπλίσεις κατάλληλα και το υποστύλωμα για κοντό ή λόγω αρμού δεν έθεσες τέτοια απαίτηση στην προσομοίωση; Να υποθέσω ότι σε υφιστάμενο υποστύλωμα του 1986 θεωρείς κατά συνέπεια απαγορευτική αντίστοιχη επέμβαση ή ο αρμός θεωρητικά απαλλάσει το υποστύλωμα από το να δεχτεί αυξημένες διατμητικές τάσεις, που συμβαίνει στα κοντά;

Επίσης η προσθήκη της μεταλλικής δοκού θα πρέπει να αποδειχθεί υπολογιστικά ότι δεν επηρεάζει δυσμενώς τις ιδιότητες του υποστυλώματος; (έχω λίγο μπερδευτεί στο κατά πόσο μπορεί να εφαρμωστεί μια τέτοια λύση, και πόσο εύκολη/δύσκολη είναι ή αξίζει να προσπαθηθεί)

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μην το ψιλοψιριζεις γιατι στο τελος θα χασεις το δασος.

Ο αρμος συνεπαγεται μη υπαρξη θεση κοντου στυλου

και η μεταλλικη διατομη το μονο που προσφερει ειναι μικρη αυξηση της διατμητης αντοχης του στυλου (λεμε μικρη γιατι δεν γινεται περισφιξη οπως με τα μεταλλικα κολλαρα).

Και κοιτα (αν δεν το εχεις υποψη) το ΦΕΚΒ 447/5-3-2004 $ 18.4.9.2 ($9 με τα σχολια)

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@KFεπειδή το ακούω αυτό αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ, το "δοντάκι" που μπαίνει μέσα στο υποστύλωμα τρέχει σε όλο το ύψος του ή είναι "καρφάκια" ή λάμες;

Ο τοίχος δεν χάνει σε ευστάθεια;

 

Link to comment
Share on other sites

Το "δοντάκι" δεν μπορεί να είναι συνεχές, εκτός κι αν η μεταλλική διατομή έχει ενσωματωθεί στο σκυρόδεμα (δύσκολο). Άρα, απομένει η λύση των "καρφιών" (υπάρχει όμως η περίπτωση να πέσεις σε οπλισμό...)

αλλά

Αφού, κατά τα φαινόμενα, το αρμοκάλυπτρο δεν μπορεί να αποφευχθεί, μήπως είναι πιο εύκολο (και πιο οικονομικό) κάτι άλλο?

π.χ. τοποθέτηση λωρίδας μονωτικού (πολυστερίνη) σε όλο το πάχος και ύψος του τοίχου με τοποθέτηση γωνίας ή λάμας (καθ' ύψος) για ασφάλιση έναντι σεισμού

εννοείται ότι και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος των πρόσθετων μεταλλικών εξαρτημάτων

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς καρφωτά. Ο έλεγχος είναι απλός. Υπολογίζεις τη σεισμική φόρτιση του τοίχου, η οποία θα κατανεμηθεί στα μεταλλικά στοιχεία, και βάσει αυτής τις διατομές των στοιχείων.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ tetris! Σε υφιστάμενο κτίριο του 1986 αρκεί να πάρω τα εντατικά μεγέθη της κολόνας από τη μελέτη της άδειας;

Διόρθωση: Εννοείς μάλλον τις τάσεις που θα δημιουργηθούν από τον σεισμό στον ίδιο τον τοίχο. Επειδή δεν έχω ιδέα πώς, θα ρωτήσω κάποιον που κάνει στατικά, αλλιώς δεν θα βγάλω άκρη. Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Κατά κύριο λόγο, τα μεταλλικά στοιχεία δρουν αποτρεπτικά για την ανατροπή του τοίχου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να μην τοποθετούνται σε όλο το ύψος του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.