Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χαγιάτι


tirbouson

Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς αν χαγιάτια (ξύλινη στέγη με στήριξη σε ξυλοδοκούς) σε εξώστες πρέπει να πιάνονται Η/Χ? Ο υπάλληλος της πολεοδομίας επιμένει και λέει ότι πρέπει να πιάνεται βάσει του ΓΟΚ που λέει για φέροντα και μη φέροντα στοιχεία σε εξώστες ενώ άλλος όχι.

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια προσμετράει στους Η/Χ. Δεν έχει σημασία άν η δοκός και η στέγη είναι από μπέτον ή από ξύλο.

Διαφορετικές λύσεις για να είναι υπαίθριος χώρος και όχι Η/Χ:

1. Πέργολα

2. Μαρκίζα - αρχιτεκτονική προεξοχή ενιαία ή μεμονομένα στέγαστρα πάνω από τα εξωτερικά κουφώματα

Link to comment
Share on other sites

Το ''χαγιάτι'' είναι περιγραφικός όρος που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - δεν είναι αμιγώς πολεοδομικός (ασχέτως αν αναφέρεται σε ειδικούς όρους κατά περίσταση). Αν λοιπόν επιχειρήσεις να τον περιγράψεις κατά το ΓΟΚ πώς θα τον πεις?

 

Η/Χ λοιπόν!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει εγκύκλιος (ΕΓΚ.21/29-4-2002)η οποία εν ολίγοις λέει πως οι εξώστες που έχουν στα άκρα τους μη φέροντα κατακόρυφα στοιχεία δεν θεωρούνται Η/Χ αλλά συνεχίζουν να είναι εξώστες. Βασικό δηλαδή είναι ο χώρος να είναι εξώστης, δηλαδή να ισχύει για αυτόν το παρακάτω άρθρο

 

38. Εξώστης είναι η οριζόντια προεξοχή της πλάκας του δαπέδου ορόφου ή δώματος, η οποία προβάλλει, με ή χωρίς τη χρήση δοκών, πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και την προσωρινή παραμονή ανθρώπων

 

ΥΠΕΧΩΔΕ οικ. 57990/ΕΓΚ.21/Αθήνα, 29/4/2002 : Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων περί ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών μετά την ισχύ του Ν. 2831/00.

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται για τους ημιυπαίθριους χώρους και τους εξώστες και για την ενιαία εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, διευκρινίζονται τα εξής :

Με την τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 1577/85 (ΓΟΚ) με το άρθρο 1 του ν. 2831/00, συμπληρώθηκε ο ορισμός του ημιυπαιθρίου χώρου και περιλήφθηκαν για τον καθορισμό των υπόλοιπων - εκτός από τις ανοιχτές - πλευρών του και κατακόρυφα μη φέροντα στοιχεία.

Κατακόρυφα μη φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία επιτρέπονται, εξάλλου, στα άκρα των εξωστών, όπως ρητά αναφέρεται στην παρ.1 του άρθρου 11 του ΓΟΚ, με σκοπό την αισθητική διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου.

Κριτήριο για το χαρακτηρισμό στοιχείου του κτιρίου ως ημιυπαίθριου χώρου ή εξώστη, είναι οι διατάξεις των παρ. 32 και 38 του άρθρου 2 του ΓΟΚ αντίστοιχα, με τις οποίες ορίζεται η ακριβής έννοια και γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών.

Κατά συνέπεια, είναι ευνόητο ότι για τους εξώστες, όπως αυτοί ορίζονται από τη διάταξη της παρ. 38 του άρθρου 2, έχουν εφαρμογή όλες οι σχετικές περί εξωστών διατάξεις και τυχόν κατακόρυφα μη φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία στα άκρα τους δεν μεταβάλλουν το χαρακτηρισμό τους.

 

Άρα αν οι κολώνες είναι φέρουσες είναι Η/Χ, αν δεν είναι δεν είναι Η/Χ.

Link to comment
Share on other sites

να προσθεσω οτι τετοιου ειδους '' στεγαστρα'' συνηθιζω να τα ονομαζω ''ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΝ ΠΡΟΒΟΛΟ'' και τα υποστυλωματα τα βαφτίζω ''μεταλλικούς διακοσμητικους κολωνισκους 10x10''

 

xixixixiixixixixixixixixixiixxiixixixixixixixixixi

Link to comment
Share on other sites

@X.R.Y.S.A

 

Συμφωνώ...κλασικό ''παραθυράκι''. Αρκεί να μη βρεθεί υπάλληλος στα Αρχιτεκτονικά που θα ζητήσει από συνάδελφο στα Στατικά να ελέγξει αν όντως στο σχετικό τεύχος υπάρχουν οι αντίστοιχοι υπολογισμοί του ''στεγάστρου'' ως πρόβολος. Διότι αν δεν έχει προβλεφθεί....

Link to comment
Share on other sites

Tirbouson, συμφωνω με τον ss_sk , και λογω οτι συχνα ελεγχονται οι μελετες για τυχον ασυμφωνια, επιστρατευσε την τεχνογνωσια σου και αποδειξε οτι τα υποστυλωματα δεν παραλαμβανουν φορτια.

Αν σε παραζαλισουν δειξε τα στεγαστρα σαν κεκλιμενες περγκολες!!!!

Link to comment
Share on other sites

το χαγιάτ(ι )και το σαχνισίν(ι )είναι τουρκικές λέξεις 100% και αφορουν 100% τουρκικής μορφης αρχιτεκτονικά στοιχεία.Αλλες τουρκικές λέξεις που αφορούν την οικοδομή :σατζάκ(ι),μιντέρ(ι) κ.α. το (ι) είναι ελληνικη προσθήκη για λογους προφοράς.

Link to comment
Share on other sites

Μία μικρή διόρθωση στο φίλτατο parist43: για Οθωμανική Αρχιτεκτονική κανονικά μιλάμε, όχι Τουρκική (και κανονικά θα έπρεπε να αφορά και τα ''ντόπια'' που χτίστηκαν προ απελευθέρωσης). Οι Τούρκοι νομάδες ήταν πρώτα και ζούσαν σε τέντες - αρχιτεκτονική παράδοση δεν είχαν καμία και η εξέλιξη στηρίχτηκε στο κόπυ-πέιστ (κυρίως από άλλες ανατολικές χώρες*).

 

Τα χαγιάτια και τα σαχνισιά αποτελούν τμήμα της κοσμικής Αρχιτεκτονικής και των δύο χωρών αλλά το να δοθεί ''εθνική'' καταγωγή...δύσκολο έως αδύνατο (αφενός γιατί οι δημιουργοί είναι ανώνυμοι αφετέρου γιατί οι λαοί τότες είχαν ''μπουρδουκλωθεί''). Πάντως η χρήση τούρκικων λέξεων αυτονόητη για την εποχή και δε σημαίνει κάτι (για το θέμα μας).

 

* π.χ. το ''σαχνισί'' ως λέξη ιρακινή ή ιρανική προέλευση έχει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.