Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διορθωτική Πράξη Εφαρμογής


Evva

Recommended Posts

Μία "διορθωτική πράξη" πρέπει να την μελετάμε πολύ καλά εμείς οι  μηχανικοί πριν την κάνουμε, ακόμη και αν έχουμε να κάνουμε μόνο αλλαγή ονόματος. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε και όλες τις στήλες. Γιαυτό έδωσα και την δήλωση ιδιοκτησίας παραπάνω. 

Αυτό που λες πρέπει, πρώτα και κύρια, να το ζητάει ο ιδιοκτήτης στην "δήλωση ιδιοκτησίας" που κάνει στο σημείο 7-2 και περνάει μετά στον πίνακα της Π.Ε. σε κάποια από τις στήλες 7 ή 8 (συγνώμη αλλά δεν έχω μπροστά μου τον πίνακα). Εγώ προσωπικά δεν το πρότεινα, γιατί δεν είναι συμφέρουσα διαδικασία παρά μόνο ΑΝ κριθεί απαραίτητη. Δεν ξέρω την περιοχή και δεν μπορώ να γνωρίζω την ανοικοδόμηση της περιοχής μετά την κύρωση της Π.Ε..

Θα είμαι εδώ αυστηρός για την διατύπωση σου..... "κάπου διάβασα ότι η εισφορά σε γη μετατρέπεται σε εισφορά σε χρήμα σε τέτοιες περιπτώσεις.". 

Κανονικά όταν πάμε να κάνουμε κάτι πρέπει, σαν μηχανικοί,  να γνωρίζουμε πρώτα το αντικείμενο!! 

Τον Ν. 1337/83 και κάποιες εγκ. γύρο απ' αυτόν, πρέπει να τους έχουμε μελετήσει νωρίτερα.

 

    

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε nbr σέβομαι την καλοπροαίρετη κριτική σου και τη κατανοώ...Απλά κανείς δε γεννηθηκε να ξέρει, μέσα από το διάβασμα, τις συμβουλές συναδέλφων και τη τριβή στο αντικείμενο όλοι μαθαίνουμε...

Edited by GEORGE KARA
Link to comment
Share on other sites

Για george kara.

Δεν ξέρω πως φαίνεται αυτό προς τα έξω (έχω παρεξηγηθεί αρκετές φορές), αλλά πρέπει να πω, πως ότι γράφω, το γράφω με καλοπροαίρετη διάθεση.  Με πειράζει όμως  όταν κάποιος θέτει ερώτηση σε 1 +1/2  αράδες και εγώ πρέπει να απαντήσω με μισή σελίδα. Θέλω 2-3 πράγματα που είμαι σίγουρος πως είναι σωστά, γιατί είναι από τις εμπειρίες μου, να τα δώσω με σιγουριά στους νέους φίλους. Είναι σίγουρα και άλλα τόσα που και εγώ δεν τα γνωρίζω.

μακάρι και στα δικά μου χρόνια να υπήρχαν αυτές οι ευκολίες που έχουν οι νεώτεροι Συνάδελφοι.

Είμαι σίγουρος πως και εσύ πήρες κάτι από την ανάρτηση που έκανες. Φυσικά και κάποιοι άλλοι νέοι!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δε σε παρεξήγησα, προς θεου, απλα να ξέρεις ότι στη δεκαετη επαγγελματική μου καριέρα έχω δώσει πολλά χρηματα για βιβλία, σεμινάρια και το μισό επαγγελματικό χρόνο στο να διαβάζω τη νομθεσία και να προσπαθώ να βγάλω άκρη....με καταλαβαίνεις απόλυτα πιστευώ :) :) Και τώρα που σε βρήκα να σε ρωτήσω και κάτι για τη διορθωτική, το οικόπεδο που έχει πληρωθεί η εισφορά  έχει αγοραστεί από τον πελάτη μου μετα της 10.03.1982 (το 1984 πριν ενταχθεί στο σχέδιο)  αυτο παιζει κανένα ρόλο η δεν μας επηρεάζει; Ισχυει δηλ αυτο που μου είχες πει ότι πρέπει να ξανα υπολογιστεί η εισφορά σε γη και χρήμα από την αρχη για όλα τα ακίνητα του ιδιοκτητη στη πολεοδομική ενότητα.

Edited by GEORGE KARA
Link to comment
Share on other sites

Με αυτή την ευκαιρία καλά είναι να πω, πως «διορθωτική πράξη»  για αλλαγή ονόματος κάνουμε όταν μία μεταβίβαση γίνεται έστω και μία μέρα ΠΡΙΝ την κύρωση της πράξης Εφαρμογής. Όταν δηλ. η κύρωση «βρίσκει» έναν άλλον ιδιοκτήτη απ’ αυτόν που έκανε την δήλωση ιδιοκτησίας. Αν η μεταβίβαση γίνει μετά την κύρωση  της Π.Ε. δεν κάνουμε  διορθωτική!

Ο Ιδιοκτήτης τώρα που κάνει την «δήλωση ιδιοκτησίας»  μεταφέρει στον φάκελο του την «μερίδα» του από το υποθυκοφηλάκειο (αυτό επιβάλλεται να γίνει) και οι εισφορές του βγαίνουν για το σύνολο όλων των  εμβαδών από τα γεωτεμάχια που κατέχει στην πολεοδομική αυτή ενότητα.

Αν λίγο αργότερα, από αυτήν την καταλυτική ημερομηνία 10- 3- 82 (ημερομηνία βασική για όσους ασχολήθηκαν με πράξεις),  κάποιος πουλήσει μία έκταση, δεν κερδίζει τίποτα αφού αυτό θα συνυπολογιστεί με τα υπόλοιπα που κατέχει. Δηλ. το πωληθέν τεμάχιο κανονικά έχει επιβαρύνει τον αρχικό ιδιοκτήτη άρα και ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να το πάρει με τα βάρη που το αντιστοιχούν αναλογικά.

 Αν πριν ήταν, ας πούμε,  μέρος- τμήμα κάποιας μεγάλης ιδιοκτησίας,  θα έχει σίγουρα και μεγαλύτερες εισφορές που θα του βαρύνουν.

Αν για κάποιο λόγο τώρα ΔΕΝ δηλώθηκε, τότε θα πρέπει , θεωρητικά, να συνυπολογιστεί οπωσδήποτε με την υπόλοιπη ιδιοκτησία του αρχικού πάντα ιδιοκτήτη (πρέπει να βρεθεί η σελίδα του στους πίνακες) .

Αφού βρεθεί η σελίδα του αρχικού ιδιοκτήτη προστίθενται πλέον τα εμβαδά στην στήλη της αρχικής ιδιοκτησία του και υποχρεωτικά γίνεται διόρθωση και σ΄αυτόν.  Καταλαβαίνεις … αφορά τώρα όλο τον πίνακα …σχεδόν  όλες τις στήλης αυτού.  

Αν η περιοχή, στο ενδιάμεσο χρονικό,  διάστημα έχει κτιστεί τότε οι εισφορές  γης ίσως χρειαστεί να γίνουν χρήμα, όπως το είπε πιο πάνω ο Δημήτρης.

Αν θυμάμαι καλά είπες πως η υπόθεση βγήκε από δικαστήριο? Γνωστοποιήθηκε κάπου αν, ο παλαιός ιδιοκτήτης, το είχε δηλωμένο στην αρχική του "δήλωση ιδιοκτησίας"?

Εγώ στην θέση σου θα εξέταζα την σελίδα του στους πίνακες της Π.Ε. Κανονικά, το τεμάχιο που εξετάζεις, θα έπρεπε να είναι μέσα στα εμβαδά του προηγούμενου ιδιοκτήτη για τις εισφορές του σε γη και χρήμα. Αν δεν γίνουν τώρα αυτά (?) δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί. Το θέμα γίνεται "νομικό"! 

.........................Για τι εμβαδά μιλάμε?? 

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε!!!! ο πέλατης μου στην ίδια πολεοδομική ενότητα έχει :

1ον Ενα οικόπεδο εξαδιαιρέτου με την γυναίκα του από 50% το οποίο αγόρασε το 1984, ως αγροτεμάχιο και το 1997 γίνεται η πράξη εφαρμογής, είναι δηλωμένο κανονικά στους πίνακες σε αυτόν και τη γυναίκα του. Σε αυτό το 2011 πληρωθηκε και η εισφορα σε χρήμα από τον πελάτη μου.

2ον Στην ιδια πολεοδομική ενότητα και στο ιδιο Ο.Τ. εχει από άτυπη αγορα; από χρησικτησία από το πατέρα του; δεν έχω καταλάβει ένα ακίνητο περίπου 2 στρ. πριν τη πράξη εφαρμογής, το οποίο είναι δηλωμένο σε άλλο όνομα στους πίνακες της πράξης, το γιατί συμβαίνει αυτό, πάλι δε μπορώ να σου απαντήσω, πανε και 20 χρονια από τη πράξη. Οποτε κάνει δικαστήριο και το 2016 βγαινει απόφαση από το Ειρηνοδικίο ότι είναι ιδιοκτησία του.

Γι' αυτό ξεκινάω τη διορθωτική ονόματος, γι' την 2η ιδιοκτησία του (η οποία πράξη εφαρμογής του δίνει δύο οικόπεδα).

Ναι αλλά τώρα οι εισφορές σε γή και χρήμα θα είναι αυξημένεςκαι για το 1ο οικόπεδο αφού θα έχει περισσότερα τ.μ. σαν ιδιοκτησία του στη Πολ ενότητα μετά την διορθωτική του ονόματος....σωστά;

Εννοείτε ότι στα δύο οικόπεδα δεν έχει κάνει τακτοποίηση εισφορών κανένας...

Edited by GEORGE KARA
Link to comment
Share on other sites

- Με  αγορα το "1984", οι εισφορες υπολογιζονται με βαση τα  ακινητα του ιδιοκτητη το 1982. Αυτού η μερίδα ελεγχεται.

- Στην αποφαση περι χρησικτησιας, αναφερεται το ετος εναρξης  χρησικτησιας.

Υποθετω οτι  γίνονται  δυο υπολογισμοι

α] για τον ιδιοκτητη που ηταν το 1982

β] για το εκ  χρησικτησιας.

[την διορθωτικη δεν την συντασεις εσυ.... Απλα προσκομιζεις ολα τα εγγραφα που σου ζηταει ο Δημος, όπως σου τα ζηταει   αναλυτικα με εκεινη την διφυλλη "δηλωση ιδιοκτησιας"  που σου δινει  να συμπληρώσεις,

 όπου και τσεκαρει τα ζητουμενα πιστοποιητικα.]

εδιτ

δλδ την  δηλωση που εχει ανεβασει στην προηγουμενη σελιδα ο nbr...

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι ! το έγραψα αρκετές φορές και θα το ξαναγράψω. ΔΕΝ είναι καθόλου σωστό και sic να μπαίνει ένα θέμα με 2, 3 ή και 4 αράδες ...γενικά και αορίστως και όποιος θέλει να απαντήσει για το θέμα απαντά και αυτός με αμέτρητες αράδες... όμως πάλι γενικά και αόριστα ! Όπως εδώ και ο george kara !

Γεώργιε η αρχική σου ανάρτηση- ερώτηση ήταν γενική και αόριστη.... γράψαμε ότι γράψαμε και έρχεσαι τώρα και κάνεις το θάμα συγκεκριμένο, με νούμερα και ποσοστά πλέον, ενω μπορούσες να τα βάλεις τα θέματα αμέσως από την πρώτη στιγμή. 

Το ξαναλέω. Ο βασικός κανόνας είναι: βάζεις κάτω σε μιά λίστα όλους που εμπλέκονται στην πράξη, έχεις μπροστά σου τις μερίδες τους, αθροίζεις τι είχε ο καθένας τον Μάρτιο του 1982 και επί αυτών τω εκτάσεων υπολογίζεις τις εισφορές σε γη και χρήμα. Αν κάτι από αυτά πληρώθηκε τότε γίνεται συμψηφισμός των ποσών! Το που και πως ήταν δηλωμένο το κάθε ακίνητο δεν σε ενδιαφέρει. Εσύ θα δείς τις μερίδες του τι είχε ο καθένας στην παραπάνω ημερομηνία. Αν χρειαστεί συνεργάσου με τον δικηγόρο του πελάτη σου. 

Ότι θα κάνεις θα το περιγράψεις και στην τεχνική έκθεση.

Χαίρομαι πάντως όταν διορθώνω τον Δημήτρη (επειδή αυτό είναι σπάνιο). Νομίζω πως το ξανάκανα για το ίδιο θέμα! Καμία πολεοδομία δεν κάνει διορθωτικές πράξεις παρά μόνο τις επιβλέπει και τις επικυρώνει. Οι πολεοδομίες κάνουν τις "πράξεις τακτοποίησης & αναλογισμού".  Αρα την πράξη αυτή πρέπει να την συντάξει ο φίλος πού έβαλε το θέμα αυτό και εκτιμώ πως πρέπει να το προσέξει πολύ!

 

Υγ . Για κάθε ιδιοκτησία απαιτείται μία σελίδα. Δηλ. οι ιδιοκτήτες της ίδιας ιδιοκτησία, που έχουν πχ από 50% ο καθένας,  θα εμφανίζονται μαζί στην ίδια πάντα σελίδα (πάνω - κάτω).   

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, dimitris GM said:

- Με  αγορα το "1984", οι εισφορες υπολογιζονται με βαση τα  ακινητα του ιδιοκτητη το 1982. Αυτού η μερίδα ελεγχεται.

- Στην αποφαση περι χρησικτησιας, αναφερεται το ετος εναρξης  χρησικτησιας.

Υποθετω οτι  γίνονται  δυο υπολογισμοι

α] για τον ιδιοκτητη που ηταν το 1982

β] για το εκ  χρησικτησιας.

[την διορθωτικη δεν την συντασεις εσυ.... Απλα προσκομιζεις ολα τα εγγραφα που σου ζηταει ο Δημος, όπως σου τα ζηταει   αναλυτικα με εκεινη την διφυλλη "δηλωση ιδιοκτησιας"  που σου δινει  να συμπληρώσεις,

 όπου και τσεκαρει τα ζητουμενα πιστοποιητικα.

Στην απόφαση ανφέρει Δήμητρη από το 1975 ξεκινάει η χρησικτησία από άτυπη αγορά από τον ιδιοκτήτη που αναφέρουν οι πίνακες.

Τη διορθωτική τη συντάση ο Μηχανικός ο Μηχανικός, έχω ξανα κάνει αλλά πιο ξεκαθαρισμένες υποθέσεις.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

με ετος εναρξης χρησικτησιας το 1975

οι υπολογισμοι θα γινουν, πλεον,  με βαση τα περιουσιακα στοιχεια του δικου  σου  το 1982.

Αρα, εάν  δεν εχει τπτ άλλο, οι υπολογισμοι ειναι απλοί.

Αλλως, θα ειναι "πολυιδιοκτητης" και οι υπολογισμοι θα πανε με το συνολο της περιουσιας του το 1982.

[Πάντως, χωρις του 1984 που ειναι μεταγενεστερο.

Αρα,  πιθανον, πας για μειωμενες εισφορές.]

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.