Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διορθωτική Πράξη Εφαρμογής


Evva

Recommended Posts

Πριν την κύρωση της πράξης η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου? ή όχι? Πως έγιναν όλες αυτές οι πράξεις??Οι κάθετες σε εκτός σχεδίου πως έγιναν? Τα τρία "οικόπεδα" ήταν οικόπεδα? ή τμήματα κάποιου γηπέδου-χωραφιού και πόση έκταση είχαν και βγήκαν Ο.Α για 2 οικοδομές? Δεν ξέρω τι περιείχαν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας αλλά ο μελετητής, έτσι το καταλαβαίνω εγώ, θεώρησε το τεμάχιο εξ-αδιαιρέτου και ορθώς έδωσε ποσοστά. Νομίζω δεν είναι εύκολη η διόρθωση που ζητάς με διορθωτική. Ίσως σύσταση "πάλι (?)" κάθετης αφού ΤΩΡΑ είναι εντός σχεδίου και μετά διορθωτική;?;. Ίσως πάλι τα στοιχεία που μας δίνεις να είναι λειψά!   

Link to comment
Share on other sites

οι καθετες εγιναν το 1987

μεχρι το 1992 επιτρεπονταν..

 

στην περιπτωση μας, μετα  τις καθετες  χτισθηκαν οικοδομες και υπαρχουν αγοραστες διηρημενων ιδιοκτησιων

 

το ερωτημα ειναι,

 

γιατι και με ποιά συμβολαια ο μελετητης εβαλε τους "αρχικους" ιδιοκτητες,

αφου ειχαν ηδη  γινει πωλησεις

 

και γιατι οι αγοραστες δεν εκαναν  τις  δικες τους δηλωσεις ιδιοκτησιας.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

αυτο ψαχνεις???

 

απο τον φιλο  DIMITRIS80

 

http://www.michanikos.gr/topic/5476-Πράξη-εφαρμογής/?p=757846

 

μην ξεχνας οτι τα ποσοστα εισφορας  εχουν αλλαξει απο περυσι τον Μαρτιο   [???]

 

5. Ως εμβαδά ιδιοκτησιών για τον υπολογισμό της συμμετοχής σε γη λαμβάνονται τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 28 Μαΐου 2014. Για την εφαρμογή της παραγράφου 4, ως ιδιοκτησία νοείται το γεωτεμάχιο υπό την έννοια της συνεχόμενης έκτασης γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου. Τυχόν κατατμήσεις που έλαβαν χώρα μετέπειτα της προαναφερθείσας ημερομηνίας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών σε γη. Εφόσον μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής διαπιστωθεί ότι κατά τον υπολογισμό των εισφορών σε γη, εσφαλμένα λήφθηκαν υπόψη υπαίτιες κατατμήσεις και συνεπάγονται την αυτοδίκαιη ακυρότητα της μεταβίβασης κυριότητας, με διορθωτική πράξη εφαρμογής μετατρέπονται οι τυχόν διαφορές σε γη σε εισφορά σε χρήμα. Ως υπαίτιες κατατμήσεις νοούνται κυρίως οι οριζόμενες στο άρθρο 411 και 417 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη αυτό που γράφεις παραπάνω είναι είδηση! Οι διορθωτικές σε πράξεις που έγιναν με το προηγούμενο καθεστώς θα υπολογίζονται σύμφωνα με τον καινούριο νόμο? (ίσως δεν το κατάλαβα πολύ καλά). Αυτό είναι και άδικο και παράλογο. Παράλογο γιατί όλα τα οικόπεδα  της περιοχής υπολογίστηκαν σύμφωνα π.χ. με τον Ν.1337 και αυτός που έρχεται να κάνει τώρα διόρθωση σελίδας  (για όποιο- δήποτε λόγο ) θα διορθώσει με άλλο καθεστώς. Επειδή η διορθωτική είναι διόρθωση γραμμών (που αντιστοιχούν σε έναν ιδιοκτήτη) μέσα σε έναν πίνακα πράξης εφαρμογής, σε συγκεκριμένη σελίδα κάθε φορά, και ενώ όλα τα οικόπεδα του πίνακα είναι υπολογισμένα με ένα Α’ τρόπο τώρα εμείς υπολογίζουμε πχ ένα οικόπεδο της ίδια περιοχής με έναν άλλο Β’ τρόπο(???). (Εκτός αν είναι ΜΟΝΟ για τα εξ αδιαιρέτου που εκεί είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα). Και ο ισολογισμός γης που είχαμε από την μελέτη τι γίνεται? Την Πέμπτη που θα πάω στην πολεοδομία θα το κοιτάξω το θέμα με τους φίλους συναδέλφους του 4ου ορόφου που κάνουν τις διορθωτικές! Εγώ απλώς πίστευα πως οι Π. Ε. από δω και πέρα θα γίνονται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Και επειδή, εκτιμώ, πως δεν θα πάρω μελέτη Π.Ε. (για πολλούς λόγους, δεν είναι του παρόντος), δεν ασχολήθηκα με τον νέο νόμο.

Link to comment
Share on other sites

οχι βεβαια...

 

δες τον 1337 ως ισχυει τροποιημενος....

 

υγ

καποιος ειχε την ευφυή ιδεα, να καταργησει τα αρθρα 2,3,5,6 και 7 του 1337

με τον ν. 4269/14

χωρις να τα αντικαταστησει με τα καινουργια αρθρα...

 

Σημερα στην κωδικοποιηση του 1337 τα πιο πανω αρθρα ειναι καταργημενα

 

και ετσι- αντι να εχουμε εναν ενιαιο νομο  για τις "επεκτασεις"  με τις τροποποιησεις του - εχουμε δυο νομους

 

τι να τους πει κανεις εκει κατω  στις επιτροπες και τα συμβουλια τους..

ηθελαν με καποιο τροπο να "ξηλωσουν" τον 1337

 

και να αφησουν τη δικη τους σφραγιδα...["με ολιστικη προσεγγιση".....]   :mrgreen:  :mrgreen:       όπως ελεγαν τόοοτε

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το κείμενο .doc που μου έστειλες  (Ν.1337...το 2015) καλά θα ήταν, με την πρώτη ευκαρία, να το ανεβάσεις στα "downloads". Ας το έχουν οι συνάδελφοι, Όσοι δηλ. θα ασχοληθούν με το θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

(από τη ΔΟΜΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ)

Στα αντίστοιχα άρθρα του 1337 υπάρχουν οι επισημάνσεις

 

άρθρο 2 :  [Δεν εφαρμόζεται πλέον μετα την έκδοση του Ν-2508/97  βλέπε και Εγκ-41/97 Αρθ-25.  Επιπλέον, το παρόν άρθρο καταργείται και με την παρ.1γ Αρθ-13α του Ν-4269/14 ΦΕΚ-142/Α/28-6-14. Βλ. επίσης σχετικά το Αρθ-7 και το σύνολο του Αρθ-13α του ειρημένου νόμου]

 

άρθρα 3,5  :  (Σ.Σ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν άρθρο καταργείται από τις 28-6-14  με την παρ.1γ Αρθ-13α του Ν-4269/14 ΦΕΚ-142/Α/28-6-14.  Βλ. επίσης σχετικά το Αρθ-7 και το σύνολο του Αρθ-13α του ειρημένου νόμου)

 

άρθρα 6,7 :  (Σ.Σ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν άρθρο καταργείται από τις 28-6-14  με την παρ.1γ Αρθ-13α του Ν-4269/14 ΦΕΚ-142/Α/28-6-14. Βλ. επίσης σχετικά το Αρθ-10 και το σύνολο του Αρθ-13α του ειρημένου νόμου]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Χρειάζομαι τη βοήθειά σας... Προσπαθώ να κάνω διορθωτική πράξη εφαρμογής και αντιμετωπίζω τεράστιο πρόβλημα!!

 

Ας παρουσιάσω λιγάκι το ιστορικό:

 

1) Με συμβόλαιο του 1994 έγινε αγορά του οικοπέδου Α

2) Με συμβόλαιο του 2000 έγινε αγορά του οικοπέδου Β. Ουσιαστικά τα Α+Β ήταν ένα ενιαίο οικόπεδο, το οποίο όμως πωλήθηκε σε 2 φάσεις. Το συμβόλαιο του 1994 και αυτό του 2000. 
3) Το 2004 κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής στην περιοχή. Τα οικόπεδα αυτά (Α+Β) έχουν δηλωθεί στην Π.Ε. σαν ενιαίο οικόπεδο, με κωδικό κτηματογράφησης Χ και άγνωστους ιδιοκτήτες. Βάσει της ΠΕ στον Χ προσκυρώθηκε τμήμα 70 τ.μ. από τον Ψ δικαιούχο της ΠΕ, και άλλο ένα τμήμα των 60 τ.μ. αφέθηκε σε κοινή χρήση. Στην παρούσα φάση, ο Χ δεν έκανε διορθωτική της Π.Ε.
 
4) Με συμβόλαιο του 2012, "Προσκύρωση τμήματος οικοπέδου και δήλωση παραχώρησης σε κοινή χρήση ρυμοτομούμενου τμήματος οικοπέδου" αποζημιώνεται ο Ψ από τον Χ για το προσκυρούμενο τμήμα των 70 τ.μ.. Επιπλέον, στο ίδιο συμβόλαιο, αναφέρεται ότι ο Χ(αγοραστής) είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου που προήλθε από τη φυσική ένωση των Α+Β. Τέλος, αφήνεται σε κοινή χρήση λόγω ρυμοτομίας το τμήμα που προαναφέρθηκε(των 60 τ.μ.) κι έτσι προέκυψε το τελικό οικόπεδο, όπως αυτό εμφανίζεται και στους πίνακες της Π.Ε. 
Εννοείται πως το συμβόλαιο μεταγράφεται στο κτηματολόγιο και το ενιαίο πλέον οικόπεδο παίρνει ΚΑΕΚ. 
 
Σήμερα, 2016, προσπαθώντας να καταθέσω αίτηση για διορθωτική, μαθαίνω από τον υπάλληλο της  πολεοδομίας ότι βάσει ν.1337 το συμβόλαιο του 2012 είναι ΑΚΥΡΟ!!! Είναι άκυρο διότι ο αγοραστής Χ δεν έχει κάνει διορθωτική, άρα δεν έχει δήλωση ιδιοκτησίας και από παράγραφο 5 του άρθρου 12 του 1337 προκύπτει ότι: "Η παράλειψη υποβολής της ως άνω δήλωσης συνεπάγεται τα εξής:

α1. Κάθε δικαιοπραξία εν ζωή είναι αυτοδικαίως και απολύτως άκυρη αν δεν επισυνάπτεται σε αυτήν πιστοποιητικό του οικείου δήμου ή κοινότητας με το οποίο θα βεβαιώνεται η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας."

 

Το πρόβλημα μου λοιπόν είναι ότι δεν μπορώ να προχωρήσω για την διορθωτική, αφού ο τελευταίος τίτλος ιδιοκτησίας που έχω θεωρείται άκυρος! Μιλώντας με πολλούς συμβολαιογράφους, μου εξηγούν πως όταν γίνεται ένα συμβόλαιο, δεν υπάρχει κάποια απαίτηση δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους αγοραστές, παρά μόνο από τους πωλητές. Οι πωλητές Ψ, στην Π.Ε. ήταν εντάξει, είχαν πληρώσει εισφορές σε χρήμα κλπ, επομένως το συμβόλαιο είναι έγκυρο. 
 
Ο υπάλληλος της πολεοδομίας αλλά και της περιφέρειας επιμένουν πως  ένας άγνωστος ως προς την Π.Ε. δεν μπορεί να αγοράσει το προσκυρούμενο τμήμα. Πρέπει να προηγηθεί η διορθωτική και να ακολουθήσει το συμβόλαιο. 
 
Εγώ τώρα τι να κάνω; Να γυρίσω τον χρόνο πίσω; Δε μπορώ να βρω λύση. Και κανένας συνάδελφος δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση. Οι υπηρεσίες επιμένουν στην ακύρωση του συμβολαίου (πράγμα φύσει αδύνατο) κι εγώ έχω απελπιστεί.
 
Και το καλύτερο; Τα τοπογραφικά του συμβολαίου του 2012 τα έχω κάνει εγώ. Και ο ιδιοκτήτης Χ που αναφέρω είναι οι γονείς μου!!! 
 
 
Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, ελπίζω να μην κούρασα πολύ.
Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται απολύτως λογικό αυτό που σου ζητάνε συνάδελφε. 

Η προσκύρωση είναι πράξη μεταβίβασης σε συγκεκριμένα εμπλεκόμενα μέρη. Οπότε θα έπρεπε πριν γίνει η προσκύρωση να έχει διορθωθεί η πράξη εφαρμογής ώστε να προκύπτει πως αυτός που θα αγοράζει το προσκυρωτέο τμήμα, είναι αυτός ο οποίος στον οποίον όντως αποδίδεται το εν λόγω προσκυρωτέο από τον πίνακα της πράξης. Αντ' αυτού, στον πίνακα της πράξης φαινόταν άγνωστος ιδιοκτήτης. 

Μου κάνει εντύπωση που προσπεράστηκε έτσι απλά όταν κάνατε το συμβόλαιο, γιατί ναι μεν στα συμβόλαια ο πωλητής έχει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας, αλλά το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.