Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πολυκρυσταλλικά, μονοκρυσταλλικά ή Thin Film?


BP_NTUA

Recommended Posts

ακριβως στις ριαλ λαιφ συνθηκες και μαλιστα της ελλαδας αποδιδουν πολυ καλα ολα τα θφ.τις αποδοσεις των κρυσταλλικων τις βγαζουν σε ιδεωδεις συνθηκες εργαστηριου πειραματικου ερευνητικου. αυτες απεχουν παρα πολυ απο τις πραγματικες.την αποδοση 25-30% παραπανω την εγγυαται η ιδια η σολυνδρα, με γραπτες εγγυησεις. αν θελεις μπες στο γουεμπσαιτ οπου εχει ολες τις τεχνικες πληροφοριες για μηχανικους.

μαλιστα εχει και καποιες πληροφοριες και σεμιναρια,κθως και πρακτικη εφαρμογη, αποκλειστικα για αντιπροσωπους της και μηχανικους.

προχειρα το + 25% βγαινει απο το οτι εχουν κανει ενα εξυπνο συστημα οπου εχει ενα κυλινδικο σωληνα κενου, οπου μεσα εχει τυλιγμενο ενα πανελ θφ, οπου αυτο δεχεται ακτινοβολια απο γυρω και κυριως απο κατω εξ αντανακλασεως.δηλαδη αντι οπως οι γερμανοι ισπανοι ελληνες να περιστρεφουν 5-10 τονους τρακερ, αυτοι εχουν βαλει τον ηλιο που περιστρεφεται, να χαιδευει τον κυλινδρο, τοσο απλο και μεγαλοφυες.

υπαρχει το αιωνιο αξιωμα στην τεχνολογια,οτι αν πετυχεις το ιδιο η /και καλυτερο αποτελεσμα με απλουστερο τροπο,ειναι το ιδεωδες. συνεπως οσοι βαζουν τρακερ εχουν η αγνοια η συμφερον. περαν του οτι ειναι και ασχημοτερο αισθητικα. ετσι η σολυνδρα χτυπαει εμπορικα και τα κρυσταλλικα και τα τρακερ. εμπορικος πολεμος. μαλιστα σε συμβουλευουν να βαψεις το δαπεδο,της ταρατσας, η σε χωραφι να βαλεις ασφαλτο, βαμενο με ειδικη ανακλαστικη ψυχρη λευκη βαφη. ολα αυτα σε μιση επιφανεια, η ακομα και σε περγολα η ανηρτημενη κατασκευη. απο ανεμοπιεσεις δεν χαμπαριαζει, γιατι αποτελειται απο σωληνες.οπου ο ανεμος γλυστραει και διαφευγει, δεν εχει μετωπικες επιφανειες.ουτε θελει στηριξη η βιδωμα, ολα αυτα με γραπτη εγγυηση των αμερικανων. κανει και κοντα σε θαλασσα σε νησια γιατι δεν οξειδωνεται. απλα ειναι λιγο πιο ακριβο, αλλα αντισταθμιζει μερικως απο ευκολια τοποθετησεως, μικροτερη επιφανεια, παραγωγη, βασεις ,βιδες,κλπ.

επειδη δε ειναι ελαφρια και μικροτερη επιφανεια, πχ 100 κιλοβατ =1200 τμ,μπαινουν και σε περγολα μεταλλικη η ξυλινη, οποτε ειναι και ομορφα και απο κατω το κανεις και θερμοκηπιο. απο την κλιση δεν επηρεαζεται, μιας και η κλιση περιεχεται ηδη στον κυλινδρικο σωληνα. απο χαλαζια δεν χαμπαριαζει, γιατι χτυπαει στον κυλινδρο και γλυστραει.

γιαυτους τους λογους εχουν πεσει ολοι κατα των τεχνολογιων αυτων, απλα γιατι ειναι καλυτερες. καθε νεα τεχνολογια ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη. τωρα εχουν φτιαξει ηδη πανελ με αποδοση 40% στο μπερκλευ, καιπροσεχως 70%.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να ασφαλτωσεις 2 ή και παραπανω στρεμματα χωραφιου?????

 

απλα ο ασφαλτος μπαινει οχι για να κυκλοφορανε αυτοκινητα αλλα για να βαφει με ειδικη ανακλαστικη ψυχρη βαφη. για 100 κιλοβατ ειναι περιπου 1,5 στρεμμα.

Link to comment
Share on other sites

Τι αδειες χρειαζονται γι'αυτο,επισης τι κοστος?Τα εχεις συγκρινει με π.χ. τρακερ που λες?Το περιβαλλοντικο κοστος το εχεις συνυπολογισει?

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τα σολυνδρα

ΠΑραγωγή 10 αρι στην καλαμάτα απο αρχές έτους με solyndra:

 

Ιαν 11 452,81

Φεβ 11 730,13

Μαρ 11 1036,51

Απρ 11 1370,95

Μαϊ 11 1618,78

Ιουν 11 837,38

 

10 αρι Απριλίου καλαμάτα με SANYO

Απρ 11 585,02

Μαϊ 11 1892,12

Ιουν 11 970,58

 

10 ΜΑίου Καλαμάτα με SANYO

Μαϊ 11 34,86

Ιουν 11 904,34

 

10 ΜΑίου Καλαμάτα με SANYO

Μαϊ 11 652,12

Ιουν 11 841,11

 

Τώρα στα παραπάνω γιατί πρέπει να τα λέμε όλα τα SANYO στην τελευταία περίπτωση είνια τα κλασσικά N series 235Wp ενώ στις 2 προηγούμενες είνια μίξη N-Series 235Wp me ta 205 Double Hit τα οποια για να κάνεις capitalize το Double HIT Θέλουν και αυτλα ανακλαστικό υμένα ή βαφή που δεν είδα καλά απο τις φωτογραφίες.

Επίσης τα SANYO Και στις τρείς περιπτωσεις είναι υπο γωνία πράγμα που το καλοκαίρι σημαίνει υστέρηση σε σχέση με τα Solyndra τα οποία είνια Flat και τώρα το καλοκαίρι πάνε καλύτερα.

 

Α. Αυτό το +25% δεν το βλέπω πουθενά και ούτε πρόκειται να το δει κανένας.

Β. Απο real Data δεν έχω δεί ούτε το +15% της First Solar αλλά ούτε και το +x% παραπάνω των THin Film (απο παρκο που έχουμε στήσει εμείς το οποίο όμως δεν έχει περάσει καλοκαίρι οπότε κρατάω μια μικρή επιφύλαξη.

 

Φίλε Gkoump αν θές πραγματικά να κάνουμε επικοδομητική κουβέντα παρέθεσε real στοιχεία απο τηλεμετρία και πάρκα που δουλευουν και όχι μετρήσεις εργαστηρίου.

 

Εγώ το μόνο που δεν έχω να παραθέσω στα παραπάνω είναι μετρήσεις απο τα πυρανόμετρα γιατί ο εγκαταστάτης έχει βάλει ημερήσιες τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έχω βάλει solyndra 10αρι. Η σύνδεση με την ΔΕΗ έγινε στις 14 Απριλίου. Μένω στην Πάτρα και οι αποδόσεις των solyndra είναι πολύ χαμηλώτερες από αντίστοιχα πολυκρισταλικά εδώ στην περιοχή. Ιδίως όταν έχει πολύ συνεφιά η απόδοσή μου είναι ίδια με την απόδοση ενός πολυκρισταλικού 5αρι στην περιοχή. Έχω απογοητευτεί. Καθαρίζονται και πολύ δύσκολα γιατί όταν βρέξει λάσπη αυτή κατακάθεται στο κάτω μέρος των κυλίνδρων με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τα καθαρίσεις καλά λόγω του ότι απέχουν περίπου 30 πόντους από το έδαφος. Χώρια ότι τα πλήρωσα χρυσά δεν έχω το +25% παραπάνω που υπόσχονταν από τα πολυκρισταλικά της περιοχής αλλά αντιθέτως έχω ούτε καν τις ίδιες αποδόσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τα εκτός θέματος μηνύματα διεγράφησαν. Παρακαλώ μείνετε στο θέμα και χρησιμοποιείστε επιχειρήματα.

Link to comment
Share on other sites

QUOTE=kusta80;317858]Τι αδειες χρειαζονται γι'αυτο,επισης τι κοστος?Τα εχεις συγκρινει με π.χ. τρακερ που λες?Το περιβαλλοντικο κοστος το εχεις συνυπολογισει?

 

απλα χρειαζεται ΑΕΜΚ. κοστος ειναι μεσα στο +25% της τιμης που κοστιζει παραπανω το σολυνδρα απο τα αλλα ΦΒ. αλλα αυτο αποσβεναιται απο το να μην κοβεις χορτα καθε χρονο,λασπες κλπ που υπαρχουν στα χωραφια, οταν απλα τοποθετουνται τα πανελς στο χωμα. για αναλυτικα κοστη ασφαλτου, ανακλαστικης βαφης στις εταιρειες που ασχολουνται με την σολυνδρα, δεν εχω καμμια εμπορικη σχεση.

κοστος μπετον, ~~100 ευρα /κμ, αν μπη παχος ~~10εκ,ειναι 100 ευρα τα 10 τμ, και ~~15000 ευρα τα 1500 τμ.και αυτο το επιπλεον κοστος ειναι μεσα στην παραπανω τιμη των σολυνδρα απο τα υπολοιπα ΦΒ.περιπου στα 100 κβατ βγαινει 100 000 ευρα παραπανω.~~330 000 ευρα. συμφερει να μπη σε περγολα και απο κατω θερμοκηπιο, η σε φλατ ταρατσα.

με τρακερ ερχεται και φθηνοτερα, και περιβαλλοντικα τα τρακερ ειναι χειροτερα ,απο βλαβες ,προληπτικη και θεραπευτικη συντηρηση παλι τα τρακερ χειροτερα.και απο κατασκευη τυπου βαρειας κατασκευης παλι τα τρακερ χειροτερα. επισης ιδιοκαταναλωνουν ,απορροφουν ισχυ για να δουλεψουν.επισης ειναι μονο για κρυσταλλικα, στα ΘΦ δεν χρειαζεται να προσπιπτει ηλιος κατευθειαν. λειτουργουν και με την διαχυτη, και με την αντανακλαση και με την λεγομενη λευκαγεια.

περιβαλλοντικο κοστος , τα ΘΦ γενικα εχουν μικροτερο ιμπακτ στο περιβαλλον απο εκλυση διοξειδιου κατα την παραγωγη και ανακυκλωση στο τελος ζωης τους.

τι αλλο περιβαλλοντικο κοστος εννοεις?

στοιχεια τηλεμετριας δεν εχω.παντως και αυτα για να ειναι αξιοιστα πρεπει να λαμβανονται επι μακρες χρονικες περιοδους, η παραγωγη των κυσταλλικων κανει πικς, η παραγωγη των ΘΦ ειναι γραμμικη ομαλη, δηλ οι ινβερτερς δουλευουν σε υπομεγιστες ισχυες, οποτε δεν καταπονουνται θερμικα, και πολλες αλλες λεπτομερειες.

για τον φιλο με τα σολυνδρα στην πατρα, και την λασποβροχη που δεν καθαριζονται απο κατω εχει δικιο, να που την πατησανε καπου και τα μεγαλα επιστημονικα μυαλα, που να σκεφθουνε περι καθαρισμου αφρικανικης λασποβροχης στην ελλαδα.

αυτο αποτελει και μια αποδειξη του ποσες πολλες παραμετρους πρεπει να λαμβανει υποψην ο σχεδιασμος βιομηχανικου προιοντος.

παντως το ιδεωδες των σολυνδρα ειναι οι φλατ ταρατσες, και οι μικρες επιφανειες, τωρα το οτι παραγουν λιγοτερο ,καπου υπαρχει σφαλμα στην εγκατασταση.

Link to comment
Share on other sites

προς gkoump

και εγώ αυτό σκέφτηκα, ότι θα υπάρχει σφάλμα στην εγκατάσταση για να παράγουν λιγότερο από τα πολυκρυσταλικα, αλλά έχω τις εξής απορίες

1) Πώς γίνεται όταν έχουμε ήλιο το δικό μου πχ να βγάζει 60kw και ένα πολυκρισταλικό να βγάζει 65 και άνω.

2) Όταν έχει συννεφιά το δικό μου βγάζει πχ 30kw ένα πολυκρισταλικό 45 και ένα 5αρι πολυκρισταλικό να φτάνει κοντά 25.

πιστεύω αν υπήρχε σφάλμα όταν έχει ήλιο δεν θα εβγαζε 60, απλώς όταν έχει συννεφια είναι πολύ κατώτερο από τα πολυκρισταλικά,

και δεν ισχύει το +25% τα σολύνδρα από τα πολυκρισταλικά γιατί όταν έχει ήλιο θα έπρεπε να βγάζει πάνω από 70kw όταν ένα πολυκρισταλικό βγάζει 65kw κοντά σε εμένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.