Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γείωση σε πλωτό (κολυμβητό) δάπεδο; (π.χ. ενδοδαπέδια θέρμανση)


bill_best

Recommended Posts

Δημήτρη, απ' ότι κατάλαβα θέλει να κάνει ενδοδαπέδια με καλώδια, αλλά θεωρώ ότι τα καλώδια θα είναι προστατευμένα και όχι χύμα.

Link to comment
Share on other sites

Τα πουλάκια εεε??? Κάλο!!!!! :lol::lol::lol:

Όμως τα πουλάκια δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν κάτι γειωμένο ενώ πατούν επάνω στα σύρματα σε αντίθεση με 'σένα που μπορεί να πιάσεις το γειωμένο κάλυμμα του υπολογιστή σου. :(

Και ξαναρωτώ αν ήταν σιδερένιο δεν θα το γειώνατε????

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον ερώτημα για την γείωση, αν και ακόμα δεν έχω την πλήρη εικόνα αν χρειάζεται ή όχι γείωση σε κολυβητό (έτσι δεν το λένε; )δάπεδο.

 

Ας μιλήσουμε με νούμερα.

Ανάλογα με το είδος και πάχος της πλάκας και των πλακιδίων ενός κολυμβητού πατώματος, έκανα κάτι χονδρικούς υπολογισμούς και βρήκα ότι η αντίσταση σε ένα κολυμβητό δάπεδο πάχους 10 cm (αγνοώντας την επιπρόσθετη αντίσταση που θα προκαλούσε στρώση πλακιδίων), σε μία πλάκαι 4m X 4m, από την μία γωνία της μέχρι στην διαγωνίως απέναντι γωνία, είναι της τάξης των 20 kΩ (ειδική αντίσταση πήρα 300 Ω m).

Αν υπάρχει στρώση από πλακάκια προφανώς αυξάνεται η αντίσταση, ενώ αν υπάρχει πλέγμα προφανώς μειώνεται σημαντικότατα η αντίσταση.

 

Οταν λες γείωση εννοείς την τοποθέτηση πλέγματος;

Αν ναι τότε από τα 20 kΩ, εκτιμώ ότι μπορεί η αντίσταση να πάει στα 200-1000 Ω (ανάλογα με το βάθος τοποθέτησης του πλέγματος από την επιφάνεια της πλάκας, αν υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την επιφάνεια της πλάκας)

Link to comment
Share on other sites

Τελικά χρειάζεται γείωση η όχι????

Δεν νομιζω να χρειαζεται γειωση για ενδοδαπεδια θερμανση.Πανω απο την πλακα νομιζω οτι το στρωνουν πρωτα με αφρο μπετον και μετα με φενιζολ και πανω απο το φενιζολ απλονουν τις πλαστικες σωλινες οπου κυκλοφορει το ζεστο νερο.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια γιατι πνιγηκατε σε μια κουταλια νερο? Ολα τα δομικα υλικα ειναι κακοι αγωγοι του ηλεκτρισμου, δηλ ειναι ΜΟΝΩΤΕΣ. Για ποιο λογο να μην αναβει το δοκιμαστικο? Οταν φοραμε μονωμενα αρβυλα για τεχνικους δεν αναβει το δοκιμαστικο? Οταν ειμαστε πανω σε ξυλινη σκαλα και ελεγχουμε αν βρισκονται αγωγοι υπο ταση, δεν αναβει το δοκιμαστικο?

 

Γειωση απαιτειται για συσκευες μεταλλικες ή εν πασει περιπτωσει υλικου που ειναι καλος αγωγος ηλεκτρισμου. Το δαπεδο εχει δυναμικο 0 απο μονο του και εξ ορισμου. Τι ακριβως να γειωθει? Το μπετο?

 

Δεν ξερω αν καταλαβα καλα αυτο που απασχολει εδω. Ειναι και η φουρια της μερας σημερα και λιγο η βιασυνη, οποτε ισως παρανοησα κατι

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα δομικα υλικα ειναι κακοι αγωγοι του ηλεκτρισμου, δηλ ειναι ΜΟΝΩΤΕΣ.

Ας πούμε ότι το μπετόν και τα πλακάκια δεν είναι καλοί αγωγοί. Μονωτές δεν είναι.

 

 

Οταν ειμαστε πανω σε ξυλινη σκαλα και ελεγχουμε αν βρισκονται αγωγοι υπο ταση, δεν αναβει το δοκιμαστικο?

 

Μου έχει τύχει να μην ανάβει, ακριβώς επειδή ήμουν πάνω σε ξύλινη σκάλα. Αλλά ευτυχώς το κατάλαβα αμέσως.

 

 

Το δαπεδο εχει δυναμικο 0 απο μονο του και εξ ορισμου.

Οχι, αν δεν είναι γειωμένο

 

Τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν λόγω του ηλεκτρικά "μονωμένου" πλωτού δαπέδου δεν τους έχω καταλάβει πλήρως, αλλά το θέμα είναι ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.