Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα οικοπέδου εντός οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Μπερδεύεσαι μόνος σου ανακυκλώνοντας το θέμα. Το οικόπεδο με το οποίο ασχολείσαι διαθέτει πρόσωπο σε μη κοινόχρηστο χώρο (παραχωρηθείσα τετράμετρη λωρίδα κατ εφαρμογή προισχύουσων διατάξεων για απόκτηση οικοδομησιμότητας "τυφλών" οικοπέδων που καταργήθηκαν το 2008 με σχετική απόφαση του ΣτΕ). Αναφορικά με την απαίτηση ελάχιστου προσώπου 10μ ή 15 μ, για οικόπεδο δημιουργηθέν προ της 4-4-2011 αυτή δεν υφίσταται. Με άλλα λόγια δεν απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο για ένα οικόπεδο που δημιουργήθηκε πριν την παραπάνω ημερομηνία προκειμένου να είναι αυτό άρτιο. Όμως, αν το οικόπεδο δημιουργήθηκε μετά την ημερομηνία ισχύος του ΦΕΚ 181/Δ/85 για να είναι άρτιο θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν, όσο και το εμβαδόν αρτιότητας βάσει της σχετικής απόφασης οριοθέτησης του οικισμού. Όλα τα παραπάνω αναφορικά με την αρτιότητα.

Η οικοδομησιμότητα για σένα είναι το δύσκολο μέρος. Το οικόπεδο μπορεί να γίνει οικοδομήσιμο με την κύρωση κοινοχρήστων χώρων αλλά κατ εξαίρεση μπορεί να είναι οικοδομήσιμο σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέρω σε προηγούμενη δημοσίευση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Kαλημερα θα ήθελα να ρωτήσω το εξης :Σε Οικισμό προ του 1923 (άνω των 2000 κατοίκων ΦΕΚ 138Δ-1981 )  σε οικόπεδο Ε=4160 μ2   το έτος 1996 έγινε με συμβόλαιο  κατάτμηση  σε δυο τμήματα Ε1= 2150 μ2 και Ε2=2010 μ2 και για το Ε2 εκδόθηκε οικοδομική άδεια κατοικίας, ενώ στο Ε1 υπήρχαν κτίσματα με άδεια.

Το έτος 1998 με ΦΕΚ καθορίστηκαν τα όρια του οικισμού  και στα δυο  παραπάνω οικόπεδα Ε1 , Ε2  ένα τμήμα είναι εντός ορίου οικισμού (περίπου 800 μ2 ) και άλλο τμήμα είναι εκτός σχεδίου .

Η ερώτηση είναι αν τα Ε1 και Ε2 είναι ΑΡΤΙΑ και Οικοδομήσιμα μετά την οριοθέτηση του οικισμού αφού το εμβαδόν του αρτίου είναι 2000 μ2 ? ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

 

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω οικόπεδο εντός οικισμού <2000 κατοίκων, Ε = 8.181,50 τ.μ. 

το οικόπεδο δημιουργήθηκε πριν το 1950 ο οικισμός δημιουργήθηκε το 1987 με απόφαση νομάρχη και δομείτε σύμφωνα με το ΠΔ 1985 όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα.

το οικόπεδο θεωρείται άρτιο ως προς το εμβαδόν αλλά δεν έχω το απαιτούμενο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χ.

το ερώτημα μου είναι αν τοι οικόπεδο θεωρείται οικοδομήσιμο (κατά παρέκκλιση) και αν όχι αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει σύμφωνα με κάποια νομοθεσία.

Σας ευχαριστώ.

Screenshot (120).png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έχεις περίπτωση δρόμου που καταλήγει κάθετα στο οικόπεδο. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις στο φόρουμ με διαφορετικές-αντίθετες απόψεις για την συγκεκριμένη περίπτωση. Η μια άποψη λέει ότι το οικόπεδο δεν έχει πρόσωπο σε οριογραμμή οδού, η άλλη λέει ότι θα μπορούσε το πλάτος οδού να θεωρηθεί ως πρόσωπο, το οποίο προφανώς έχει πολύ μεγαλύτερο πλάτος από το απαιτούμενο των 4 μέτρων.  Δυστυχώς για εμάς, κανένα έγγραφο και καμία εγκύκλιος δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα κάποια ερμηνεία στην οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε. Αναπόφευκτα θα μετρήσει η γνώμη της ΥΔΟΜ για την οικοδομησιμότητα και επειδή τα γραπτά μένουν, κάνε αίτηση θεώρησης όρων δόμησης ή ακόμη καλύτερα αν υπάρχει η δυνατότητα προέγκριση οικοδομικής άδειας και ενημέρωσέ μας για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Link to comment
Share on other sites

Είναι λεπτό το θέμα, διότι ακόμη και αν θεωρηθεί ότι έχει πρόσωπο (αυτή είναι και η άποψή μου), θα πρέπει αυτό να τεκμηριώνεται είτε από τίτλο (προ 1985), είτε από φωτοερμηνεία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο Παύλος, scripta manent...

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, biniss said:

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Kαλημερα θα ήθελα να ρωτήσω το εξης :...

Δεν δίνεις λεπτομέρειες

1. Όταν έγινε η κατάτμηση, υπήρχε οριοθέτηση οικισμού? Αν ναι, το όλον ήταν εντός των ορίων?(ώστε να ισχύει η κατάτμηση)

2. Τι είδους καθορισμός ορίων έγινε το 98?

Link to comment
Share on other sites

Ο δρόμος από τις αεροφωτογραφίες έχει δημιουργηθεί το 2000, το μονοπάτι βλέπω πως είναι παλιό. Αναφέρει κάποιο άρθρο ότι είναι οικοδομήσιμο με το μονοπάτι που προϋπάρχει και τον τίτλο του οικοπέδου αφού προϋπήρχε του 1985? Για να το αναφέρω  στην ΥΔΟΜ? (εγώ με την νομοθεσία δεν τα βγάζω πέρα μάλλον είμαι χαζός)

Link to comment
Share on other sites

αρα, θα ελεγα  να ξεκινησουμε απο την αρχή,

Αυτά τα 6,43 μ. πώς εγιναν? Υπαρχουν συμβόλαια όπου  περιγραφεται αυτος ο "δρόμος"  δικα σου ή των παρόδιων?

Υπαρχει πουθενα καποιο συμβολαιο, στο οποιο φαινεται   με τι συνορευει το οικοπεδο?

 

 

Link to comment
Share on other sites

αυτά τα 6.43 έγιναν με ιδιωτικά συμφωνητικά των γειτόνων (χειρόγραφα) την περίοδο 1990-2000, περιμετρικά του οικοπέδου υπάρχουν ξένες ιδιοκτησίες.

υπάρχει προικοσύμφωνο που αναφέρει το μονοπάτι και συμβόλαιο αγοροπωλησίας που αναφέρει το μονοπάτι το 2003.

τοπογραφικό του 2013 που εμφανίζει το δρόμο με το 6.43 και γίνεται συμβόλαιο με γονική παροχή στο οποίο δείχνει τον δρόμο με το 6,43

το 2018 ένας γείτονας αγοράζει το γειτονικό οικόπεδο το οποίο εφάπτεται με το δρόμο που αναφέρω ως δημοτική οδό.

υ.γ το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι στο τοπογραφικό του 2003 δεν αναφέρεται ο δρόμος ενώ στην αεροφωτογραφία υπάρχει και στις ημερομηνίες των χειρόγραφων ιδιωτικών εγγράφων 

υγ. 2 με το μονοπάτι και το προικοσύμφωνο υπάρχει δυνατότητα για την οικοδομησιμότητα  του οικοπέδου?

υγ. 3 ο δρόμος αν είναι παραχωρημένος στο δήμο με Σ.Π τότε γίνεται οικοδομήσιμο το οικόπεδο?

υγ. 4 υπάρχει καποια λυση στο προβλημα μου που μπορουμε να κάνουμε?

 

Link to comment
Share on other sites

"αυτά τα 6.43 έγιναν με ιδιωτικά συμφωνητικά των γειτόνων (χειρόγραφα) την περίοδο 1990-2000, περιμετρικά του οικοπέδου υπάρχουν ξένες ιδιοκτησίες."

Αυτα δεν ισχυουν.Ο δρομος ειναι ιδιωτικος...ανηκει σε καποιον και δεν εχει "ενσωματωθει"  στο υπολοιπο δικτυο.

Εκει επρεπε να δοθουν δικαιωματα δουλειας διελευσης...

"υπάρχει προικοσύμφωνο που αναφέρει το μονοπάτι και συμβόλαιο αγοροπωλησίας που αναφέρει το μονοπάτι το 2003."

Η "ζημια" εγινε με  το  συμβολαιο του  2003... Εγινε αγοραπωλησία...δοθηκαν χρηματα...Τι δηλωση του 651 εχει  υπογραψει ο μηχανικος?

υγ

Καλα θα ηταν   να βαλεις τα περιξ οικοπεδα και τους δρομους...

[εγω, την μονη νόμιμη "οδό"  που βλεπω, ειναι αυτο το μονοπάτι...]

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.