Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κλιματική Αλλαγή -Διάσκεψη της Κοπεγχάγης


ZaXoYs

Recommended Posts

Δεν ξέρω πόσοι είναι ενημερωμένοι για το θέμα

Το υπουργείο περιβάλλοντος έβαλε προσωρινά το θέμα στην main page του υπουργείου (μπράβο τους ! ) -πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ νυν περιβάλλοντος (το μισό)

 

http://www.minenv.gr/default1.html

 

http://www.minenv.gr/cop15/default3.html

Οι Ευρωπαϊκοί στόχοι και θέσεις στην πορεία προς την Κοπεγχάγη

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) συνειδητοποίησε τα τελευταία χρόνια πως πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της, και έλαβε μέτρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Έτσι το 2005, σε σχέση με το έτος βάσης 1990, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά περίπου 6,5%. Αντίστοιχα, το 2005 η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική παραγωγή ενέργειας στην Ε.Ε. αντιστοιχούσε στο 8,5% (αντίστοιχο ποσοστό για το 2005 στην Ελλάδα : 6,9%).

Παράλληλα όμως, διαπίστωσε ότι η μείωση των εκπομπών της δεν γίνεται με τον ρυθμό που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου συνεχίζεται και διογκώνεται.

Για τους λόγους αυτούς, η Ε.Ε. αποφάσισε να θέσει στόχους μέσω της δέσμης «κλίμα-ενέργεια» (Climate-energy package).

Η απόφαση της Ε.Ε. να θέσει ακριβείς, δεσμευτικούς στόχους, μέσω της νομοθετικής δέσμης «κλίμα-ενέργεια», αποτέλεσε σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ευρώπης και απέδειξε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί παγκοσμίως, όσον αφορά:

· την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,

· την αντιμετώπιση της πρόκλησης για ασφαλή, αειφόρο και ανταγωνιστική ενέργεια, και

· την μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης

Η απόφαση αυτή έχει οικονομικές επιπτώσεις αλλά σηματοδότησε μία ιστορική καμπή στην πολιτική της Ε.Ε. επειδή η ίδια η ευημερία της ευρωπαϊκής οικονομίας βασίζεται στην εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ενεργειακή απεξάρτηση και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Οι γενικοί στόχοι της Ε.Ε. είναι:

· Μείωση 20% των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων μέχρι το 2020, συγκριτικά με τα επίπεδα εκπομπών του 1990. Η μείωση ενδέχεται να αυξηθεί στο 30% εφόσον επιτευχθεί διεθνής συμφωνία με ανάλογες δεσμεύσεις και από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες

· Μείωση κατά 20% της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας

· Το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας μέχρι το 2020, συγκριτικά με τα επίπεδα εκπομπών του 2005, χρειάζεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως π.χ. η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η χρήση βιομάζας

· Τέλος, τα καύσιμα των μεταφορών πρέπει να περιλαμβάνουν βιοκαύσιμα σε ποσοστό 10%.

Τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα :

Το 2005, σε σχέση με το έτος βάσης 1990, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά περίπου (-6.5%) και ο στόχος για το 2020 είναι μείωση (-14%) συγκριτικά με το 2005 που αναλύεται σε υποχρέωση μειώσεων : -21 % για τις εκπομπές που ανήκουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ – Emission Trading System - ETS), και -10% για τις εκπομπές που δεν ανήκουν στο ΣΕΔΕ (εκτός ETS).

Το 2005 η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ – Renewable energy sources - RES) στη συνολική παραγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιστοιχεί στο 8,5% (αντίστοιχο ποσοστό για το 2005 στην Ελλάδα : 6,9%).

Η κοινοτική νομοθετική δέσμη «κλίμα-ενέργεια» αναμένεται να ωθήσει την καινοτομία, η οποία με την σειρά της μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να αποδώσει κέρδη και περαιτέρω μειώσεις εκπομπών.

Η δέσμη αυτή καλύπτεται από το παρακάτω νομοθετικό πλαίσιο:

· Οδηγία 2009/29/EK, Αναθεώρηση (βελτίωση και επέκταση) του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) αερίων θερμοκηπίου (ETS revision) για την μετά το 2012 περίοδο,

· Κανονισμός 406/2009/ΕΚ, Μείωση εκπομπών μέχρι το 2020 με εθνικούς στόχους μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τις δραστηριότητες εκτός Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (εκτός ΕΤS – non ETS) διαφοροποιημένους κατά Κ-Μ ανάλογα με τις δυνατότητες και τον βαθμό ανάπτυξης τους (effort sharing – επιμερισμός προσπαθειών),

· Οδηγία 2009/28/ΕΚ, Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2020 με εθνικούς στόχους διαφοροποιημένους κατά Κ-Μ ανάλογα με τις δυνατότητες και την μέχρι σήμερα πορεία τους, και

· Οδηγία 2009/31/ΕΚ, Ανάπτυξη εφαρμογών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon capture & storage – CCS)

Συμπληρωματικά των ανωτέρω, επισημαίνονται επίσης και:

· Κανονισμός 443/2009/ΕΚ, Μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από ελαφρά οδικά οχήματα, για την επίτευξη ορίου 130g CO2/km έως το 2015.

· Οδηγία 2009/30/EΚ, Ποιότητα καυσίμων που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων κατά 6% έως το 2020.

· Οδηγία 2009/33/EΚ, Προώθηση καθαρών και ενεργειακά αποδοτικών οδικών οχημάτων, και η

· Οδηγία 2008/101/EΚ, Ενταξη αερομεταφορών στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

Όσον αφορά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η Ε.Ε. παρουσίασε τις θέσεις της μέσω των υιοθετηθέντων Συμπερασμάτων Συμβουλίου Περιβάλλοντος (Λουξεμβούργο, 21 Οκτωβρίου 2009) με τίτλο “Οι θέσεις της Ε.Ε. για την διάσκεψη της Κοπεγχάγης” .

Οι θέσεις αυτές φυσικά μας δεσμεύουν και αποτελούν και τις αναλυτικές θέσεις της Ελλάδος.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια φιλόδοξη συμφωνία, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να συμβάλει το (δίκαιο) μερίδιο της στο συνολικό ποσό, που θα χρειασθούν επιπλέον οι αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και το οποίο εκτιμάται σε 22-50 δισ. ευρώ.

Η Ε.Ε. έχει επίσης δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει μερίδιο της «ταχείας εκκίνησης» που απαιτείται για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αυξήσουν τις ικανότητές τους για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος κατά την περίοδο 2010-2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως αυτή η «ταχεία εκκίνηση» θα μπορούσε να απαιτήσει συνολικά περίπου 5-7 δισ. € ετησίως. Η συνεισφορά της Ε.Ε. κυμαίνεται από 10-30% του ποσού αυτού, δηλαδή από 0,5 – 2,1 δισ. € ετησίως για την περίοδο 2010-2012.

Σχετικά, μπορείτε να διαβάσετε στην Απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Βρυξέλλες, 29-30 Οκτ. 2009) που αναφέρεται στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.