Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νομιμότητα Κατάτμησης κληροτεμαχίου


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Είμαι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα.

Συντάσσω ένα τοπογραφικό διάγραμμα για ένα αγροτεμάχιο 6 στρεμμάτων. επί του οποίου το 1981 εχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για 5 οικοδομές εκ των οποίων οι 3 έχουν κατασκευαστεί (προ του έτους 1990).

Επί του αγροτεμαχίου έγινε το 1981 σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας η οποία είναι σε ισχύ (το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή που είχαν καθοριστεί ειδικές ζώνες και εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 1981 και κατασκευάστηκαν κτίσματα προ του έτους 1992).

Η δημιουργία του αγροτεμαχίου έγινε το 1981 βάσει ενός συμβολαίου που αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης δύο όμορρων κληροτεμαχίων Α και Β έχοντας πωλήσει κατα καιρούς τμήματα τους σήμερα (1981) μεταβιβάζει το τμήμα του κληροτεμαχίου Α εμβαδού 3.000τμ και το τμήμα του κληροτεμαχίου Β 3000 τμ.

Η απορία είναι πως μπορεί κανείς να ελέγξει την νομιμότητα της κατάτμησης των κληροτεμαχίων. Θα έπρεπε για να είναι νόμιμη η κατάτμηση να έχει πάρει ο ιδιοκτήτης κάποια άδεια από το Υπ. Γεωργίας? Εάν ναι αυτή η άδεια θα ήταν γραμμένη στο περιθώριο του πίνακα της διανομής?

Link to comment
Share on other sites

Εάν δεν έχει πάρει άδεια του τότε Νομάρχη για κατάτμηση ή δεν έχει λάβει χώρα ανώμαλη δικαιοπραξία.... ναι η κατάτμηση είναι παράνομη.

Link to comment
Share on other sites

ΟΧΙ. Οι άδειες κατάτμησης εκδίδονταν από το Υπ. Γεωργίας μερικά χρόνια μετά την παραχώρηση και, επομένως, δεν αναγράφονταν στον πίνακα διανομής.

 

Η άδεια θα πρέπει να είχε αναγραφεί στο πρώτο (και ίσως στα επόμενα) συμβόλαιο κατάτμησης. Είναι πιθανόν, να βρεις σχετικές πληροφορίες στην αρμόδια τοπογραφική υπηρεσία του νομού.

Link to comment
Share on other sites

παραχώρηση τμήματος κληροτεμαχίου μετά τον 651/77, χωρίς επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας δε μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι

έχουμε αναφέρει στο φόρουμ και έχουμε συζητήσει εκτενώς πότε και ποιά κληροτεμάχια κατατμούνται

μιά μικρή έρευνα αρκεί

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις.

Θεοχάρη έχω ψάξει σε όλα τα προηγούμενα θέματα σε σχέση με τα κληροτεμάχια και έχω δει τις 7 περιπτώσεις νόμιμης κατάτμησης κληροτεμαχίων που αναφέρεις. Ουσιαστικά ψάχνω διευκρινιστικά να δω δύο από αυτές τις περιπτώσεις πως μπορώ να τις ελέγξω. Η περίπτωση επικύρωσης ανώμαλης δικαιοπραξίας δεν έλαβε χώρα ποτέ για τα εν λόγω κληροτεμάχια κατά δήλωσή των σημερινών ιδιοκτητών. Άρα μένει το αν είχε δοθεί σχετική άδεια από το Νομάρχη η οποία να αναγράφεται στα συμβόλαια του αρχικού ιδιοκτήτη του κληροτεμαχίου. Άρα πρέπει να γίνει έλεγχος στη μερίδα του και ανάγνωση των συμβολαίων του της χρονικής περιόδου που ενδιαφέρει.

Εάν δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια και η κατάτμηση είναι παράνομη τότε τα κληροτεμάχια ανήκουν στους κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη? Η οικοδομική άδεια είναι άκυρη? Τα κτίσματα που κατασκευάστηκαν βάσει της αδείας δεν ανήκουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες?

Είναι λύση να περιμένουν για επικύρωση ανώμαλης δικαιοπραξίας στο μέλλον?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε pa_haraxis

επικύρωση ανωμάλου διακιοπραξίας ενδεχομένως να γίνεται και τώρα!!!

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να πω στον συνάδελφο οτι περί το 2003 με 2004(δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία), έχει βγει νόμος, τον οποίο έχω κιόλας χρησιμοποιήσει σε μία περ'ιπτωση, που λέει ότι εάν σε μια τέτοια αγοραπωλησία(ανώμαλη δικαιοπραξία λέγεται διότι δεν επιτρεπόταν να γίνει και πάρα ταύτα έγινε) έχει γίνει συμβόλαιο, τότε το συμβόλαιο αυτό είναι νόμιμο.

Επικυρώνει με λίγα λόγια όλες τις αγοραπωλησίες κληροτεμαχίων που έγιναν κανονικά με συμβόλαιο έστω και αν δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου ή απόφαση νομάρχη.

Link to comment
Share on other sites

μια απορία:κληροτεμάχιο τι σημαίνει?

εδώ (Λεσβος) δεν υπάρχει απολύτως κανενα πρόβλημα κατατμησης αγροτεμαχίου(αυτο δεν σημαίνει βεβαια ότι θα είναι και οικοδομήσιμα.

Βεβαια ιστορικά,κατεξαίρεση στην Λεσβο και στην Χίο,δεν διαταράχθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Δηλαδή οι ντοπιοι κατοικοι εξακολούθησαν να εχουν τις ιδιοκτησίες τους .Το μόνο ,μετα την απελευθέρωση(ποια απελευθέρωση δηλαδη αφου δεν θεωρήθηκε ποτέ κατακτημένη περιοχή η Λεσβος) με την ανταλαγή των πληθυσμών ,υπηρξαν τα "ανταλάξιμα" αγροτεμάχια και αστικά.Στα αγροτεμάχια ομως συνολικά δεν υπάρχει κανενας περιορισμος-πλην του 1 στρ για τα εντος ζώνης των οικισμών.Φυσικά ισχύουν αυτα περι αρτίων κλπ ,αλλα ανετα μπορεί να κοπεί σε μη αρτια.

Link to comment
Share on other sites

Κληροτεμάχιο χαρακτηρίζεται το γεωτεμάχιο που παραχωρείται από το Κράτος σε κληρούχο, για αποκατάσταση (γεωργική, αστική κλπ). Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το Κράτος απαλλοτρίωσε εκτάσεις γης σε πολλές περιοχές της χώρας προκειμένου να τις παραχωρήσει σε ομάδες προσφύγων για την αποκατάστασή τους. Ακόμη, το Κράτος απαλλοτρίωσε και παραχώρησε εκτάσεις σε μέλη γεωργικών και άλλων ενώσεων. Οι εργασίες υπαίθρου και γραφείου έγιναν από τις κατά τόπους τοπογραφικές υπηρεσίες του τότε Υπουργείου Γεωργίας, σε ανεξάρτητα συστήματα και οι διανομές της γης με ιδιαίτερο τρόπο (ένας βασικός άξονας και τα όρια των κληροτεμαχίων με κάθετες επ' αυτού).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.