Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορολογία μηχανικών με δελτίο παροχής


basilis2

Recommended Posts

Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος και αποδειχθεί ότι πράγματι δεν είχα το δικαίωμα να φορολογούμαι με συντελεστή, είναι πιθανόν να κληθώ να καταβάλω το σύνολο του ποσού που έλεβα ως επιστροφή τα τελευταία χρόνια?

 

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Λέει ανοησίες του χειρίστου είδους. Θα σου συνιστούσα να κάνεις γραπτή αναφορά στο Υπουργείο Οικονομικών με τα στοιχεία του συγκεκριμένου ανόητου και να θέσεις το ερώτημα. Απαντούν ταχύτατα. Να πάρεις την απάντηση, να του την τρίψεις στη μούρη. Και αν στη συνέχεια δε σοβαρευτεί, υπάρχουν μέσα και υπηρεσίες που θα τον βάλουν στη θέση του αμέσως. Φάνηκε από την αρχή ότι έπεσες στην περίπτωση εξάλλου και κάτι δεν πήγαινε καλά...

Link to comment
Share on other sites

basilis2 μπορεις να μου το στειλεις με mail να το ανεβασω εγω? Σου στελνω με προσωπικο μηνυμα το email μου και περιμενω.
Link to comment
Share on other sites

basilis2,

καταρχήν θα βοηθούσε να γνωρίζαμε τι συντελεστές και τι κατηγορίες μελέτης δήλωνες στις φορολογικές σου δηλώσεις, σε ποια ΔΟΥ υπάγεσαι και για ποιο λόγο σε κάλεσαν τώρα να δώσεις αυτές τις διευκρινίσεις.

Τώρα, τα πράγματα δυστυχώς είναι λίγο μπερδεμένα γιατί η κάθε εφορία έχει δική της προσέγγιση στο θέμα. Σε κάποιες εφορίες και μόνο που είσαι μηχανικός θα δεχτούν τους συντελεστές. Σε άλλες θα ζητήσουν τις συμβάσεις και θα κοιτάξουν τα εξής: Οι μελέτες να υπάγονται σε μια από τις κατηγορίες του ν. 2238/1994 π.χ. Μελέτες Μηχανολογικές (συντελεστής 26%) και αφετέρου να αφορούν τεχνικό έργο.

Το τι θεωρείται τεχνικό έργο είναι μια πονεμένη ιστορία, πάντως το ΥΠΟΙΚ χρησιμποποιεί τον εξής ορισμό:

<<Σύμφωνα με τη διοικητική και δικαστηριακή νομολογία, η οποία υφίσταται

για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 2238/1994, ως τεχνικό έργο νοείται κάθε έργο το οποίο συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος, ή τον υποθαλάσσιο χώρο, όπως το οικοδομικό, λιμενικό, υδραυλικό, σιδηροδρομικό έργο, το έργο γεφυροποιίας και το έργο υπαίθρου γενικά.>>

 

Δηλαδή αν κάνεις μια μηχανολογική μελέτη για ένα ασανσέρ φορολογείσαι με συντελεστή γιατί θεωρείται τεχνικό έργο ενώ αν κάνεις μια μηχανολογική μελέτη για κινητήρα αεροσκάφους η εφορία θα σου πει να πάς έσοδα εξοδα, γιατί το αεροσκάφος πετάει, Ελλάς το μεγαλείο σου δηλαδή.

 

Προσπάθησε λοιπόν να τεκμηριώσεις ότι πρόκειται περί τεχνικών έργων, γιατί αλλιώς είναι ικανοί όπως λες να σε βάλουν και αναδρομικά να φορολογηθείς με έσοδα-έξοδα.

 

Το θέμα πάντως είναι αρκετά σοβαρό και αφορά όλους μας γιατί είμαστε εκτεθειμένοι στις ορέξεις του κάθε εφοριακού χωρίς να έχουμε κανενός είδους προστασία από το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με αυτά που γράφεις ZAGOR, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα...

Οι μελέτες που δηλώνω, όπως θα διάβασες και στα προηγούμενα post δεν ανήκουν επακριβώς σε κάποια από τις κατηγορίες του 2238, αλλά έχουν άμεση ή έμμεση συνάφεια. Όσο για τον ορισμό του Τεχνικού Εργου, δεν νομίζω ότι είναι σωστή η προσέγγιση...δεν τον έχει δώσει σίγουρα Μηχανικός!!!!. Και επιπλέον δεν υπάρχει και βοήθεια από το ΤΕΕ...δεν είναι δυνατόν ο Δικηγόρος ή ο γραφειοκράτης Δημόσιος Υπάλληλος να εμηνεύει την έννοια του έργου και αν οι μελέτες ανήκουν στην α ή β θεματική ενότητα και να μην επεμβαίνει το ΤΕΕ!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα, και το ζουμί είναι στην τελευταία παράγραφο: "Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 49 του 2238/94 έχουν εφαρμογή μόνο για μελέτες κατασκευής τεχνικών έργων".

Άρα με βάση αυτό το σκεπτικό πάει έσοδα-έξοδα. Μάλλον κάνουν προπόνηση για του χρόνου που θα πάνε όλα με έσοδα-έξοδα...

Link to comment
Share on other sites

παιδια το εσοδα-εξοδα δεν δυναται σε μερικες περιπτωσεις να ειναι και καλυτερο από την φορολογηση με τους συντελεστες καθαρου κερδους;

 

σας διαβαζω τοσο καιρο και βλεπω οτι ειστε ολοι εναντια στην καταργηση ..αλλα σκεφτομαι πως δεν ειναι και δυσκολο να μαζεψεις αποδειξεις και τομολογια 10.000-15.000 ευρω εφοσον καποιος εχει μεσο εισοδημα γυρωα στα 20-25.000 ευρω

 

σαφως γι αυτους που εχουν μεγαλυτερα 35.000-40.000 ειναι πιο δυσκολα αλλα αυτοι ειναι μικρο ποσοστο οπως δηλωσε κι ο παπακωνσταντινου :P

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.