Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορολογία μηχανικών με δελτίο παροχής


basilis2

Recommended Posts

εσύ παίρνεις το κείμενο μαζί σου και ισχυρίζεσαι πως η νομοθεσία γραφει με συντελεστή

το κείμενο που σου έδωσαν αφορούσε ερευνητικό έργο δηλ ήταν άσχετο

Link to comment
Share on other sites

Αυτό θα κάνω ξανά, όταν τελικά με καλέσουν γιατί ο έφορος δεν πείστικε με αυτά που του είπα και είπε ότι θα θέσει ερώτημα στο Υπουργειο και μετά θα με καλέσει για έλεγχο των βιβλίων μου!

Ο διάλογος για το αν εμπίπτει ή όχι στα θέματα αυτά έγινε στην εφορεία, αλλά το βασικό επιχείρημα ήταν ότι σύμφωνα με τον ορισμό του "Τεχνικού Έργου", θα πρέπει αυτό να συνδέεται με το έδαφος (με οποιοδήποτε τρόπο)! Δεν ήθελα να συνεχίσω την άνευ ουσίας συζήτηση με αιχμές προς το επάγγελμά μου (περί αιμοραγίας του κράτους, να τα ξεχάσετε αυτά από του χρόνου, κλπ) γιατί γνωρίζω ότι αν κάποιος θέλει να κάνει ζημιά μπορεί να την κάνει...εσμεύτικε ότι θα ξεμπλοκάρει την επιστροφή του 2008 αλλά θα ...επανέλθει δρυμήτερος!!!

Link to comment
Share on other sites

"Στο τραπέζι του διαλόγου έχει μπει και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης της αυτοτελούς φορολογόγησης (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2009), λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

 

Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες, αθλητές, πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, τελωνειακούς και εφοριακούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου."

 

1. To άσχημο είναι ότι τώρα που το λένε δέν προλαβαίνουμε να "ψάξουμε" για έξοδα. Άν όμως αυτό το μέτρο περάσει έκ των υστέρων, ενώ έχουμε ήδη φορολογηθεί για το 2009, τότε υποψιάζομαι ότι θα υπάρξουν προσφυγές (όπως και για την έκτακτη εισφορά) και θα δικαιωθούμε.

 

2. Ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε ποιά ακριβώς εξόδα δικαιολογούνται ώς επαγγελματικά. Και να υπάρξει πίεση (από το ΤΕΕ) ώστε αυτά να διευρυνθούν.

 

3. Μήπως συμφέρει να ίδρυση εταιρείας (π.χ. ΟΕ ή ΕΠΕ) στις οποίες είναι περισσότερα τα εξόδα που μπορούν να δικαιολογηθούν?

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

basilis2,

υπάρχουν και άλλοι ορισμοί του τεχνικού έγου (πιο περιεκτικοί) σε έγγραφα του ΥΠΟΙΚ και υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από ΔΟΥ σε ΔΟΥ. Για αυτό σου ζήτησα να μας πεις τι συντελεστές και τι κατηγορίες μελέτης δήλωνες στις φορολογικές σου δηλώσεις, σε ποια ΔΟΥ υπάγεσαι και για ποιο λόγο σε κάλεσαν τώρα να δώσεις αυτές τις διευκρινίσεις.

 

 

DrEngineer,

 

η αυτοτελής φορολόγηση αφορά μόνο πολ.μηχ. που ασχολούνται με την ανέγερση οικοδομών. Τους υπόλοιπους μηχανικούς αφορά ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των κερδών.

Η αναδρομική κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγης που συζητείται αφορά κυρίως επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός δεν γίνεται να καταργηθεί αναδρομικά γιατί αντιβαίνει κάθε λογική. Στα ερωτήματα 2 και 3 συμφωνώ. Αν δεχτεί (που το απεύχομαι) το ΤΕΕ την κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισού θα πρέπει να απαιτήσει τη διεύρυνση των εξόδων που δικαιολογούνται (βενζίνες, χιλιομετρικές αποζημιώσεις, ταξί, αεροπορικά, γεύματα, ξενοδοχεία, σεμινάρια, πάγια κ.α.).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Ζagor

 

Κάθε πληροφορία που μπορείς να μου δόσεις μπορεί να μοπυ φανεί χρήσιμη, ειδικά στο θέμα του ορισμού (εκεί στάθηκε ο Εφορος).

 

Η εφορεία μου είναι η ΙΓ Αθηνών

Οι μελέτες που κάνω είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

"Μελέτες επικινδυνότητας, εκπόνηση & εγκατάσταση συστημάτων ποιότητας, τροποποιήσεις Λογισμικών Μηχανημάτων, μελέτες επέκτασης & εγκατάστασης Μηχανημάτων, εκπόνηση τεχνικών διαδικασιών χειρισμού και λειτουργίας, μελέτες διακρίβωσης μηχανημάτων, μελέτες προδιαγραφών, κλπ"

 

Οι συντελεστές που βάζω είναι χαμηλοί (<30%)

 

Με κάλεσαν προκειμένου να πάρω την επιστροφή φόρου του 2008

Link to comment
Share on other sites

basilis2 επιμένω,

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=136004&postcount=39

κατ' εμέ δεν υπάρχει θέμα

πας με το χαρτί του ΤΕΕ (και αν θες το έχω και ως απόσπασμα από τα Τεχνικά Χρονικά ωστε να φαίνεται πως είναι από έγκυρη πηγή)

το πολύ να βρεις και αυτούσιο το νόμο και επιμένεις

 

το χαρτί που σου δείχνουν αποτελεί απάντηση σε άλλο ερώτημα ΑΣΧΕΤΟ (για ερευνητικό έργο)

και δε σε ενδιαφέρει αν ορίζει τι είναι τεχνικό έργο ή όχι

 

η νομοθεσία, το ΤΕΕ και το Πολυτεχνείο έχει διαφορετική άποψη από τον έφορο

Μελέτες βιομηχανιών (προγραμματισμός - σχεδιασμός - λειτουργία) = 26%

δηλαδή θα κάνουν ερωτήματα για θέματα που ορίζονται σαφώς από το νόμο

Link to comment
Share on other sites

Αυτό συμβάινει πάντα όταν Νομικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν αντικείμενα και θέματα τα οποία δεν άπτονται της αρμοδιότητάς τους. Δυστυχώς και το ΤΕΕ δεν επεμβαίνει για να μας προστατεύσει...

 

Όπως ορθά είχε γράψει ένας συνάδελφος μηχανικός στο forum, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του, σε παρόμοιο θέμα όταν ο αυτός μηχανικός είπε στον λογιστή του "μα το ΤΕΕ λέει ότι φορολογούμαστε με συντελεστή και όχι με έσοδα-έξοδα" ο λογιστής του τον είπε "Το Υπουργείο Οικονομικών σε φορολογεί, όχι το ΤΕΕ"

 

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

 

Και επί της ουσίας: στο βιβλίο της Μπόσκου αναφέρεται ξεκάθαρα πότε ο μηχανικός φορολογείται με συντελεστή και πότε με έσοδα-έξοδα. Μπορεί να μην συμφωνούμε αλλά αυτός είναι ο νόμος.

 

Και να μην ξεχνάμε και το εξής: ότι στη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος ο εξωλογιστικός τρόπος προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων (όχι μόνο των μηχανικών αλλά όλων των αυτοαπασχολούμενων όλων των επαγγελμάτων) είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας (που είναι τα έσοδα-έξοδα)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή κ. engineer_Thess, η άποψή σας περί του θέματος (προβλήματός μου) τελικά ποιά είναι? (θα ήθελα και την δική σας γνώμη)

 

Η ερμηνεία που ανέφερα έχει να κάνει με την επιστημονική συνάφεια του αντικειμένου της μελέτης...δεν νομίζω ότι μπορεί εκεί να είναι αρμόδιος ο Νομικός!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θεωρώ ότι η φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών με συντελεστή (ΜΣΚΚ) θα πρέπει να γίνεται μόνο για την μελέτη, επίβλεψη τεχνικών έργων (όπου "τεχνικό έργο" τον ορισμό που δίνει το Υπ. Οικονομικών), διοίκηση/διεύθυνση εργοταξίου και πραγματογνωμοσύνες/διαιτησίες.

Όλα τα υπόλοιπα με έσοδα-έξοδα.

Γιατί πολύ απλά αυτό ορίζει ο νόμος.

 

Στο παράδειγμα με την μελέτη κινητήρα αεροσκάφους ναι σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να φορολογηθεί με έσοδα-έξοδα.

Διαβάζοντας προηγούμενο post σου σχετικά με το είδος των μελετών που ασχολείσαι (και έκοψες ΔΠΥ) θεωρώ ότι πρέπει να φορολογηθείς με έσοδα-έξοδα γιατί δεν ανήκουν στη μελέτη τεχνικών έργων (και πάλι ξαναγράφω όπου "τεχνικό έργο" τον ορισμό που δίνει το Υπ. Οικονομικών)

Link to comment
Share on other sites

γιατι;;;;;;

2. Προσδιορισμός ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος των μηχανικών

Oι συντελεστές που εφαρμόζονται επί των ακαθαρίστων νομίμων αμοιβών προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγρ. 5 του άρθρου 49 του Νόμου 2238/1994 και έχουν ως εξής:

δδ) Μελέτες μεταφορικών μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων)

η μελέτη κινητήρα αεροσκάφους δεν είναι μελέτη μεταφορικού μέσου εναεριου;;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.