Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογία μηχανικών με δελτίο παροχής


Recommended Posts

myri καλή η ερώτηση σου.

 

Αλλά από την άλλη κοιτώντας προ ολίγου το (ηλεκτρονικό) βιβλίο της Μπόσκου σχετικά με τη φορολόγηση μηχανικών στη σελίδα 28 μετά το παρ.4 αναφέρει ότι οι ναυπηγοί μηχανικοί που εκπονούν ναυπηγοεπισκευαστικές μελέτες και εργασίες (* τα πλωτά μεταφορικά μέσα που εύστοχα αναφέρεις) φορολογούνται με έσοδα-έξοδα γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει "Για τις αμοιβές που προκύπτουν από τις μελέτες θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις των παρ. 1-4 του άρθρου 49 του ΚΦΕ και όχι με την παρ. 5 του άρθρου 49 του ίδιου κώδικα, γιατί είναι μεν μηχανικός, αλλά οι μελέτες του δεν αφορούν μελέτη τεχνικών έργων, όπως αυτά αναφέρονται ρητά στη συγκεκριμένη παράγραφο [κτιριακά, χωροταξικά, πολεοδομικά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά, ηλεκτρομηχανολογικά και τοπογραφικά έργα] [σχετ. 1000738/14/Α0012/17.1.2002 έγγραφο]"

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε basil2,

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικοί νόμοι πολλές φορές είναι γραμμένοι πρόχειρα και απαρχαιωμένοι. Ο συγκεκριμένος νόμος του 1994 (βλέπε παρακάτω) για τους συντελεστές των μηχανικών μιλάει για οικοδομικά και λοιπά τεχνικά έργα. Και το ΥπΟικ έχει βρει από την νομολογία έναν ορισμό για τεχνικά έργα που είναι πολύ περιοριστικός.

 

Προφανώς όλα αυτά είναι αστεία γιατί π.χ. τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θεωρούνται παντού στον κόσμο τεχνικά έργα, αλλά ο έφορος δεν εξετάζει κατά πόσο ο νόμος είναι λογικός ή δίκαιος.

 

Σου παραθέτω έναν άλλο ορισμό από έγγραφο της Διευθ. Φορολογίας Εισοδήματος του ΥπΟικ (Αριθ.Πρωτ.: 1036345/582/Α0012, 20.05.08 ):

<<Ως τεχνικό έργο θεωρείται και η εργασία προσθήκης κάποιου στοιχείου ή ιδιότητας επί υπάρχοντος ήδη πράγματος, ανεξάρτητα αν τα συνδεόμενα θα αποτελέσουν ενιαίο ή όχι πράγμα (π.χ. εγκατάσταση μηχανημάτων).>>

 

Δες αν αυτό σε βοηθάει να τους πείσεις ότι οι μελέτες που έκανες ήταν στα πλαίσια τεχνικών έργων.

Ρώτησα για τη ΔΟΥ γιατί σε κάποιες ΔΟΥ π.χ. της Κρήτης είναι πολύ ζόρικοι σχετικά με το θέμα αυτό. Για την Αθήνα δεν έχω ακούσει κάτι.

 

 

ΝΟΜΟΣ 2238 /1994

«Κατ’ εξαίρεση, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για την σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, το καθαρό εισόδημα εξευρίσκεται με τη χρήση συντελεστή στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των πιο πάνω αμοιβών ως εξής:

 

Α) Τριάντα οκτώ τοις εκατό (38%) για μελέτη - επίβλεψη κτιριακών έργων. Ειδικότερα ο συντελεστής αυτός

εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

α) Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων

β) Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μνημείων, αποκατάσταση - διατήρηση παραδοσιακών κτιρίων και οικισμών και τοπίου)

γ) Μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου

 

Β) Είκοσι δύο τοις εκατό για μελέτη - επίβλεψη χωροταξικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών, υδραυλικών έργων και για ακαθάριστες αμοιβές από διεύθυνση εκτέλεσης έργου. Ειδικότερα, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

α) Χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες

β) Πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες

γ) Μελέτες συγκοινωνιακών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έργων υπο-

δομής αερολιμένων και κυκλοφοριακές)

δ) Μελέτες υδραυλικών έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων και αποχετεύσεων)

ε) Μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας

στ) Μελέτες λιμενικών έργων

ζ) Μελέτες γεωργικές (γεωργοοικονομικές - γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού

προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων)

η) Μελέτες αλιευτικές

 

Γ) Είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για μελέτη - επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών έργων.

Ειδικότερα ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

α) Μελέτες μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές - ηλεκτρονικές

β) Μελέτες οικονομικές

γ) Μελέτες κοινωνικές

δ) Μελέτες μεταφορικών μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων)

ε) Ενεργειακές μελέτες (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, πυρηνικές)

στ) Μελέτες βιομηχανιών (προγραμματισμός - σχεδιασμός - λειτουργία)

ζ) Χημικές μελέτες και έρευνες

η) Χημικοτεχνικές μελέτες

θ) Μεταλλευτικές μελέτες και έρευνες

ι) Μελέτες και έρευνες γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές

ια) Γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες

ιβ) Εδαφολογικές μελέτες και έρευνες

ιγ) Μελέτες δασικές (διαχείριση δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνική διευθέτηση ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων)

ιδ) Στατικές μελέτες (μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων)

 

Δ) Δεκαεπτά τοις εκατό (17%) για μελέτη - επίβλεψη τοπογραφικών έργων. Ειδικότερα ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται σε μελέτες τοπογραφίας (γεωδαιτικές, φωτογραμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματογραφικές και τοπογραφικές.

Ε) Εξήντα τοις εκατό (60%) για ακαθάριστες αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη προσφορά ανεξάρτητων υπηρεσιών σε οργανωμένα γραφεία με τη χρησιμοποίηση της υποδομής και της οργάνωσης των γραφείων του εργοδότη και για την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα.»

Link to comment
Share on other sites

myri καλή η ερώτηση σου.

 

Αλλά από την άλλη κοιτώντας προ ολίγου το (ηλεκτρονικό) βιβλίο της Μπόσκου σχετικά με τη φορολόγηση μηχανικών στη σελίδα 28 μετά το παρ.4 αναφέρει ότι οι ναυπηγοί μηχανικοί που εκπονούν ναυπηγοεπισκευαστικές μελέτες και εργασίες......

:( ναι και εγώ αυτό διαβάζω

κατ'εμέ ο νόμος είναι σαφής και οι ερμηνείες του είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ

(όχι μόνο για το συγκεκριμένο, δείτε και για την επίβλεψη της ΔΕΠΑ)

 

το ΤΕΕ κοιμάται

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όσον αφορά τα έξοδα του αυτοκινήτου που αναφέρθηκαν απ ότι κατάλαβα αθροίζουμε όλα τα έξοδα για συνεργεία και βενζίνες μαζί. Στο ΦΠΑ δεν βάζουμε τιποτα από αυτά γιατι δεν θεωρούνται άμεσα λειτουγικά έξοδα.

Στο τέλος του έτους βλάπουμε τι αθροίζουν αυτά και βάζουμε σαν επαγγελματικά έξοδα το 25% αυτών. Και αυτό όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του συνολικού μας ακαθάριστου.

Παράδειγμα: Έστω ακαθάριστο 30.000€.

Μπορούμε να περάσουμε σαν έξοδα συνολικά από συνεργεία και βενζίνες 30000Χ 0,03 = 900 €.

Για να το κάνουμε αυτό πρεπει να έχουμε μαζέψει τιμολόγια συνεργείων και βενζινών 900 / 0,25 = 3600 €.

Σημειωτέον ότι αυτά αφορούν συνεργεία και βενζίνες μαζί, και ο φόρος που γλυτώνουμε θα είναι περίπου 900 Χ 25% = 225 €.

Καλά τα λέω;

Συγνώμη από τον φίλο που το ποστ μου είναι άσχετο με το θέμα του.

Πάντως απ ότι φαίνεται μέχρι τώρα οι συνάδελφοι που πήγαιναν πάντα με το 60% αυξημένο σε 72% δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο προβλημα. Οι εφορίες μαλλον προς το παρόν ξεσκονίζουν συντελεστές 17% - 40 %.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας :)

Αυτες τις μέρες που ετοιμάζω τη φορολογική μου δήλωση, προέκυψε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα...

Αν κάποιος γνωρίζει, παρακαλώ ας δώσει τα φώτα του ...

 

Εργάζομαι με σύμβαση ανεξαρτητων υπηρεσιών σε εταιρεία και η συμβαση αναφέρει οτι χρησιμοποιώ το δικό μου εξοπλισμό.

Τα τιμολόγια κόβονται για στατικές μελέτες και έχω κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δύο διαφορετικούς εργοδότες.

Η λογίστρια μου λέει οτι πρέπει να φορολογηθώ με συντελεστη 70% και αυτο το στηρίζει στο οτι προσφερω υπηρεσιες σε οργανωμενο γραφειο και κοβω τιμολογια σε εταιρεια. Εγώ απο αυτά που έχω συζητήσει και μου έχουν πεί έχω μια αμφιβολία και επίσης διαβαζοντας κ την πιο κατω παραγραφο απο προηγουμενο ποστ

 

"Ε) Εξήντα τοις εκατό (60%) για ακαθάριστες αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη προσφορά ανεξάρτητων υπηρεσιών σε οργανωμένα γραφεία με τη χρησιμοποίηση της υποδομής και της οργάνωσης των γραφείων του εργοδότη και για την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα.»"

 

Δηλαδη δεδομενου οτι συμφωνα και με τη συμβαση χρησιμοποιω δικο μου εξοπλισμο για την εκτελεση της εργασιας, μηπως πρεπει να παω στο συντελεστη 30% ???

 

Ευχαριστώ:)

Link to comment
Share on other sites

Όταν παρέχεις υπηρεσίες σε οργανωμένο γραφείο δηλ. σου παρέχει το γραφείο τον εξοπλισμό ο συντελεστής είναι 60% και μπορεί να αυξηθεί στο 72% (δηλ. αύξηση 20% στο 60%) αν το κρίνει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εφόσον κρίνει δυσαναλογία εσόδων και εξόδων.

 

Όταν δεν παρέχεις υπηρεσίες σε οργανωμένο γραφείο αλλά σε ιδιώτη δηλ. χρησιμοποιείς δικό σου εξοπλισμό ο συντελεστής είναι χαμηλότερος, δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι αλλά πρέπει να είναι 30% όπως λες.

Στα Η/Μ είναι 26% που ξέρω και πάλι μπορεί να γίνει προσαύξηση 20% δηλ. από 26% στην περίπτωση αυτή, να φθάσει στο 31,2% αν πάλι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ κρίνει δυσαναλογία εσόδων και εξόδων.

 

Για την περίπτωση σου δηλ. παροχή υπηρεσιών σε εταιρεία (προφανώς τεχνική εταιρεία) και χρησιμοποιείς δικό σου εξοπλισμού, πιστεύεις ότι οι εφοριακοί σε ενδεχόμενο έλεγχο των βιβλίων σου θα πιστέψουν ότι χρησιμοποιούσες δικό σου εξοπλισμό;

(και επακόλουθα χρησιμοποιείς τον χαμηλό συντελεστή (ΜΣΚΚ))

 

Εγώ λέω ότι δεν θα σε πιστέψουν. Όχι ότι μας λες ψέματα αλλά επειδή όλοι στον κλάδο με ΔΠΥ είναι οιονεί μισθωτοί και χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της εταιρείας για αυτό δεν θα σε πιστέψουν.

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως τα λέει ο engineer_thess είναι.

 

Ή 60% θα εφαρμόσεις (με προσαύξηση ή όχι) ή 26% (με προσαύξηση ή όχι).

 

Η μόνη μου διαφωνία με τον συνάδελφο έγκειται στη χρήση απ' ευθείας του 60% παρά την ύπαρξη σχετικού συμφωνητικού.

 

Ο ΔΥ ελεγκτής δεν είναι αστυνομικός ή δικαστής να κρίνει τι και πως.

 

Βάσει των προσκομισθέντων στοιχείων προς έλεγχο οφείλει να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.

 

Άσε που δύσκολα να ελεγχθείς.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη δεδομενου οτι συμφωνα και με τη συμβαση χρησιμοποιω δικο μου εξοπλισμο για την εκτελεση της εργασιας, μηπως πρεπει να παω στο συντελεστη 30% ???

 

Αν από το συμφωνητικό σου προκύπτει υπεργολαβία και δεν ορίζεται καν τόπος παροχή των υπηρεσιών σου, ρίσκαρέ το. Αν όχι (αναφέρει δηλαδή απλά συνεργασία σου με το γραφείο για την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών) ούτε για αστείο. Γενικά θα σου έλεγα να μην το ρισκάρεις και να πας (ειδικά φέτος) με το 72%. Το πιθανότερο είναι ότι φέτος θα μας περάσουν από κόσκινο για να μας δώσουν τις επιστροφές μας. Εμένα πέρυσι η εφοριακός που παρέλαβε τα δικαιολογητικά μου, ήταν έτοιμη να "σκαλώσει", το πρώτο που κοίταξε να επιβεβαιώσει (και που με έσωσε) ήταν ο Σ.Κ.Κ. του 72% που είχα βάλει. Συνάδελφοι με ακριβώς την ίδια δραστηριότητα με εμένα οι οποίοι πήγαν με το 20,4% των τοπογραφικών, ακόμα προσπαθούν να ξεμπλέξουν...

Για να σου το κάνω πιο λιανά: ακόμα και 1.500 ευρώ π.χ. φόρο να επιβαρύνεσαι πηγαίνοντας με το 72%, σε σχέση με το να πας με τον μειωμένο, σκέψου ότι μπορεί να σε καθυστερήσουν αρκετούς μήνες για να σου τα δώσουν (άτοκα) και να σου κάνουν και έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψει πρόστιμο ίσως και μεγαλύτερο (όλο και κάτι θα βρουν).

Εκτός αν έχεις τόσο υψηλά ακαθάριστα εισοδήματα που η διαφορά που θα προκύψει είναι σημαντική...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Αυτό που καταλαβα απο τη λογιστρια μου είναι οτι ακομη και με το 70% συντελεστη να πάω - και μπορει να μην το καταλαβα και καλά ακόμα :roll: - θα παρω όλη την επιστροφη αλλά η διαφορά είναι οτι αμα πάω με το μεγαλο συντελεστη 70% το εισοδημα μου θα εμφανιζεται μικροτερο και δεν θα μπορω να πάρω καποιο μεγαλο δανειο ας πουμε.

Δηλαδη το θεμα είναι και και το τι ειναι σωστο να γινει. Σιγουρα εχω μετανιωσει που για πολυ καιρό εβαζα αλλους να ασχολουνται με τα φορολογικά και έχω λιγο μαύρα μεσάνυχτα :sad:. Πάντως φετος έκανα ενα μεγάλο βημα προς τη γνώση, εκανα τις περιοδικες και την εκκαθαριστικη μονη μου :D

 

Παντως συμφωνω με τον TheoTDM900 οτι ο εφοριακός δεν μπορεί με το ενστικτό του να αποφασίζει για το τι σχέση εργασίας έχει καθένας με τον εργοδότη του, αλλά συμφωνα με τις συμβάσεις και το τί μπορεί να αποδείξει οτι συμβαίνει.

Η συμβασή μου αναφέρει ξεκάθαρα οτι η εργασία γίνεται σε δικό μου χώρο και με δικό μου εξοπλισμό. Και δεν είναι και κάτι δύσκολο εδώ που τα λέμε να έχει κάποιος τον εξοπλισμό να κάνει μια μελέτη. Αλλά θεωρητικά μιλώντας , τον εφοριακό δεν τον νοιάζει αν εγω τη μελέτη την έκανα με το χέρι ή δανειστηκα κάποιο πρόγραμμα κλπ.

 

Καταλήγοντας , να ζητήσω τη γνώμη σας για κάτι τελευταίο , που δεν έχει να κάνει με την κριση του εφοριακού αλλά καθαρά με το τι λεει ο νόμος :

 

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο που έχει επισυναφθει παραπάνω ΝΟΜΟΣ 2238 /1994

 

"Γ) Είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για μελέτη - επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών έργων.

Ειδικότερα ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

α) Μελέτες μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές - ηλεκτρονικές.....

...............................

ιδ) Στατικές μελέτες (μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων)

 

Ο ΚΑΔ μου είναι ακριβώς αυτος "μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων"

 

Αρα λοιπόν συμφωνα με τον ΚΑΔ πρεπει να παω με 26% (???:confused:) , απο την αλλη το 60% εφαρμοζεται σε οργανωμενα γραφεια που χρησιμοποιεις τον εξοπλισμο τους ενω η συμβαση μου αναφέρει οτι εχω δικο μου εξοπλισμο και η εργασια γινεται στο χωρο μου.

Αλλά ακόμη και αν θεωρησουμε οτι χρησιμοποιω τον εξοπλισμο οργανωμενου γραφειου (αλλο που δεν μπορει να αποδειχθει), στην περιπτωση δηλαδη αυτή ποιός συντελεστής επικρατεί ?? Γινεται κατι σαν συνδυασμός?:confused:

 

Πάντως δεν είμαι της αποψης να πηγαίνουμε δυσμενέστερα απο φόβο και γενικότερα είμαι αλλεργική στους διάφορους "εκβιασμούς" εκ μέρους του δημοσιου - κανε περαιωση να μη σε ελεγξουμε κλπ.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.