Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δουλεία διόδου


Recommended Posts

γεια σας και απο μενα! εγω θα ηθελα να ρωτησω τι γινεται στην περιπτωση που υπαρχει εκκλησακι στα συνορα του οικοπεδου (ειναι χωραφι με ελιες αλλα εντος σχεδιου). Πρεπει να παραχωρησεις δρομο 3μ? Να σημειωσω οτι υπαρχει προσβαση και απο τα γειτονικα οικοπεδα, απλα για πολλα χρονια (μπορει και 40) ο παππους τους αφηνε ατυπα να περνουν μεσα απο το το δικο μας.

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Αν είστε ιδιώτης παρακαλώ δηλώστε το επίσης

Ευχαριστώ

GRTOPO

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Πίσω από τον Β υπάρχει Γ οικόπεδο το οποίο είναι "τυφλό"??

 

Χρησιμοποιωντας την αναζητηση βρηκα το θεμα και με βαση την περιπτωση που παραθετω, θα ηθελα να ρωτησω το εξης. Σε οικισμους προ του 23, εξακολουθει να εφαρμοζεται η δουλια διοδου;

 

Προκειται για περιπτωση με τυφλο οικοπεδο γ, που βρισκεται πισω απο Α και Β, το οποιο χρειαζεται προσωπο για να καταστει αρτιο και οικοδομησιμο. Βρηκαμια εγυκλιο (42_2008) προερχομενη απο το Συμβολαιογραφικο Συλλογο Εφετειων Αθηνων που κανει αναφορα στην 1828/2008 Αποφαση ΣΤΕ με την οποια γνωστοποιειται η απογoρευση συμβολαιογραφικων πραξεων για την καταρτιση δουλιας διοδου με σκοπο ενα οικοπεδο να καταστει οικοδομησιμο.

 

http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/ste1828_08.htm

 

Εν τελει ισχυει οντως αυτο, ή οτι ειπωθηκε προηγουμενως πως η δουλια διοδου ειναι εγκυρη ακομα και σημερα εφοσον συμφωνησουν οι ιδιοκτητες των μπροστιν οικοπεδων;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα,

Συντάσσω ΤΔ σε γήπεδο εκτός σχεδίου το οποίο κατατμήθηκε κατά το παρελθόν από ευρύτερο γήπεδο. Στο τότε συμβόλαιο πώλησης αναφέρεται δουλεία διόδου από το ευρύτερο (δουλεύον) γήπεδο προς το δεσπόζον. Αυτή η δουλεία πρέπει να αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο ΤΔ μου. Επειδή δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή στο συμβόλαιο παρά μόνο κάτι του τύπου 'εδαφική λωρίδα της οποία τη θέση/πλάτος/κατεύθυνση θα καθορίσουν αποκλειστικά και μόνο οι πωλητές' το οποίο φυσικά δεν έχει γίνει ως σήμερα, προκύπτουν οι εξής απορίες:

- Σήμερα οι κύριοι του δουλεύοντος είναι δύο. Το βρίσκετε σωστό επί του ΤΔ να φτιάξω δήλωση (Ν4030/2011) και να υπογράψει ένας εκ των δύο για τη θέση της δουλείας διόδου? (Ο δεύτερος ιδιοκτήτης είναι 98 ετών! Ο 1ος λιιιίγο μικρότερος οπότε έχω μια ελπίδα)

- Δουλεία 2,5 μέτρων σας ακούγεται σωστό να διαγραφεί (στη περίπτωση που συμφωνήσει ο/οι ανωτέρω)?

-Στην αποτύπωσή μου στο πεδίο, λογικά πρέπει να αποτυπώσω και τα όρια του δουλεύοντος γηπέδου? Και αν ναι ,χρειάζομαι και δήλωση επί του ΤΔ ότι μου τα υπέδειξαν? (αυτό το τελευταίο είναι ουσιαστικά σχεδόν αδύνατον, γι αυτό και ρωτώ). Ή μπορώ τα όρια του δουλεύοντάς να τα πάρω και από το κτηματολόγιο? (Λογικά όχι?!)

Ευχαριστώ για όποια βοήθεια!

 

Link to comment
Share on other sites

Να το πάρουμε με τη σειρά. Υπήρχε μεγαλύτερο γήπεδο το οποίο κατατμήθηκε σε μικρότερα. Το μεγαλύτερο αποτελούσε δουλεύον γήπεδο και αναφέρονταν δουλεία διόδου εις βάρος του και υπέρ όμορου γηπέδου (δεσπόζον) το οποίο λογικά ήταν "τυφλό". Όταν, λοιπόν το μεγαλύτερο γήπεδο, κατατμήθηκε σε μικρότερα, η υποχρέωση συνέχισης δουλείας συνεχίστηκε, όπως και το δικαίωμα από το "τυφλό". Σε αυτό το συμβόλαιο μεταβίβασης που έγινε κατάτμηση τι ακριβώς έγραψαν και τι παρουσίασαν στο προσαρτημένο τοπογραφικό; Έχεις εικόνα αλληλουχίας τίτλων; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Το '80, γήπεδο περίπου 2στρ. κατατμήθηκε ώστε ένα νέο μικρό κομμάτι (περίπου 20τμ) να πουληθεί σε νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι με τη σειρά τους θα έκαναν εκεί διάνοιξη γεώτρησης .

Το συμβόλαιο αυτό (πωλητήριο τμήματος αγρού...)περιγράφει μια δουλεία ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο νέο τυφλό γήπεδο τους (των 20τμ) όπου σήμερα στεγάζεται η γεώτρησή τους. Η περιγραφή της δουλείας είναι αυτή που ανέφερα και παραπάνω:....'εδαφική λωρίδα της οποία τη θέση/πλάτος/κατεύθυνση θα καθορίσουν αποκλειστικά και μόνο οι πωλητές'. Δεν υπήρξε έκτοτε κανένα ΤΔ ώστε να αποτυπώνεται η δουλεία.

Τα κτηματολογικά φύλλο του δεσπόζοντος αναφέρει τη δουλεία διόδου (και του δουλειούχους αντίστοιχα).

Τώρα και για 1η φορά, ένας εκ των συγκυρίων του δεσπόζοντος (το γήπεδο με τη γεώτρηση των 20τμ.)προβαίνει σε μεταβίβαση του μεριδίου του και χρειάζεται ΤΔ.

Ο συμβολαιογράφος μου ζητάει να δείξω τη δουλεία στο ΤΔ μου (αφού βέβαια ο ιδιοκτήτης του δουλεύοντος  υπογράψει για την υπόδειξη ορίων/θέσης κτλ)!

Και η ερώτηση είναι, τι κάνω? Γιατί μου μυρίζει κάτι σαν ΔΓΜ ή καμία σχέση?

*Να σημειωθεί, δεν υπάρχει άλλος τίτλος εκτός αυτού που αναφέρω παραπάνω. Δεν έχει προβεί κανείς άλλος έως σήμερα σε δικαιοπραξία εκτός από αποδοχή κληρονομιάς (η οποία και δεν χρειάζεται ΤΔ)

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

  Κατ' αρχας

 ειναι "περιεργη" η συμφωνια οτι "πουλανε ενα τμημα  τυφλο"

και οτι θα εχει δουλεια διελευσης,  αλλα οτι  θα ορίσουν οι πωλητες την διοδο [ή κατι παρομοιο]

  Οπως και ναχει, απο το 1980  μεχρι σημερα, ειτε με υποδειξη του ιδιοκτητη ειτε με ιδία πρωτοβουλια του αγοραστη , αυτος χρησιμοποιουσε μια λωριδα σαν δουλεια διοδου.

 Επομενως εχει αποκτησει χρησικτησια δουλειας διελευσης

    Και  φαινεται  ετσι να την δηλωσε και στο ΕΚ και προφανως  συνυπεβαλε  ΥΔ μαρτυρων και καποιο τοπογραφικο αποτυπωσης  της λωριδας.

 Δες τι στοιχεια εχεις με τον συμβ/φο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξεις, είναι αν είσαι μέσα στη ζώνη των 500 μ. (--> όχι κατάτμηση <1000 μ²), οπότε θα σου συνιστούσα να αποφύγεις την περαιτέρω εμπλοκή (ας πουν και οι λοιποί συνάδελφοι την άποψή τους).

Αν είσαι εντάξει με αυτό, προχωράς με την αποτύπωση και του "δουλεύοντος", αλλά και της δουλείας εντός αυτού ώστε η δουλεία να αποκτήσει συγκεκριμένη οντότητα (--> εξάρτηση κατά ΕΓΣΑ '87).

1. Δεν έχεις ΔΓΜ. Στο  .dxf θα αποτυπώσεις τη δουλεία με τη συγκεκριμένη πολυγωνική

2. Βάλε επαρκές πλάτος δουλείας, ώστε να μπορεί να περάσει γεωτρύπανο σε περίπτωση εκβάθυνσης ή άλλης επέμβασης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM δεν έχει δοθεί ποτέ ΤΔ στο κτηματολόγιο, μόνο το λεκτικό κομμάτι από το συμβόλαιο του '80

 

@tetris τι εννοείς με το 1ο μέρος της απάντησης σχετικά με τη ζώνη 500μ? Μπορείς να μπου περις περισσότερα παρακαλώ?

Αν ξεπεράσω το παραπάνω ζήτημα με τη ζώνη των 500μ (που βέβαια ακόμη δεν έχω καταλάβει τι εννοείς) δεν θα χρειαστώ ΔΓΜ? Θα πρέπει όμως να αποτυπώσω το δουλεύον γήπεδο σε ξεχωριστό ΤΔ με τη δουλεία? Ή το δεσπόζον, το δουλεύον και τη δουλεία μαζί?

Link to comment
Share on other sites

Στη ζώνη των 500 μ από τα όρια σχεδίου πόλεως (προ 1983) και οικισμού (προϋφ. του 1923) απαγορεύεται η δημιουργία (μέσω κατάτμησης) τμήματος <1000 μ²

Η δουλεία δεν επιφέρει γεωμ. μεταβολή. Θα συνιστούσα να τα αποτυπώσεις όλα σε ένα διάγραμμα

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.