Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


Κ.Π.Στ.

Recommended Posts

Κ.Π.Στ.

 

Για πίνακα σύστασης υπάρχουν οι εξής βασικοί κανόνες:

 

1.Χιλιοστά παίρνουν μόνο οι ιδιοκτησίες που πληρούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κ τις 5 παρακάτω προϋποθέσεις

α)ξεχωριστή

β)διαιρετή

γ)διακεκριμένη

δ)ανεξάρτητη

ε)οριζόντια

 

.........ιδιοκτησία

 

2.Τα χιλιοστά της κάθε ιδιοκτησίας βγάινουν με αναλογία ΟΓΚΩΝ.

3.Ο όγκος των κοινόχρηστων χώρων επιμερίζεται στις ιδιοκτησίες

4.Ο εναπομένων Σ.Δ. επιμερίζεται σε αυτοτελή ιδιοκτησία/ες ως ''δικαίωμα υψούν α' ορόφου κλπ...''ΜΗΝ ξεχάσετε στο δικαίωμα υψούν!!!:ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ επιφάνειες κοινοχρήστων!!!!!!!!!(το ξεχνάνε σχεδόν όλοι κ δίνουν όλα τα τετραγωνικά στο μελλοντικό διαμέρισμα........)

5.Θέσεις στάθμευσης:χιλιοστά παίρνουν ΜΟΝΟ οι κλειστές/υπόγειες.Στην Pilotis ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝ παίρνουν χιλιοστά.Έλεος πια με τους παλαιότερους συναδέλφους που το κάνουν κατ' εξακολούθηση.Άλλο πράγμα η ''πράξη γκαράζ'' κ άλλο η νόμιμη θέση στάθμευσης!!!βλ.13

6.Βοηθητικοί χώροι:βλέπε 1.

7.Κοινόχρηστοι βοηθητικοί χώροι υπογείου:ΔΕΝ παίρνουν χιλιοστά, ωστόσο εμφανίζονται στον πίνακα με τα τετραγωνικά τους.

8.Μαιζονέτες:ΜΙΑ φορά το ύψος,όχι 2.Στις Εφορείες ΔΕΝ θα σας το περάσουν.

9.Αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι να προβούμε σε κατανομή δαπανών θέρμανσης.Είναι ειδική μελέτη Μηχανολόγου Μηχανικού,ΔΕΝ εμπίπτει στις υποχρεώσεις μας,είναι ΠΟΛΥ καλά αμοιβόμενη εργασία (δεν έχει να κάνει καθόλου με τις ''τιμές πιάτσας'' για ένα πίνακα αναλογιών) κ εν πάσει περιπτώσει πρέπει να φάνε κ αυτοί οι συνάδελφοι κατ' αποκλειστικότητα.

10.Επιμερισμός δαπανών ανελκυστήρα:βλ πρόγραμμα στα downloads

11.Πραγματική αξία ιδιοκτησιών:ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.Ενδεικτικοί συντελεστές:

Κατάστημα:1,20

Αποθήκη:1,00

Διαμέρισμα Ισογείου:1,00

Διαμέρισμα Α' ορόφου:1,06

Διαμέρισμα Β' ορόφου:1,11

κοκ.

ΠΑΙΖΕΙ ρόλο στην κατανομή των χιλιοστών!

12.Περίπτωση Τροποποίηση Σύστασης:newbies,ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ!!!!!99,999999999% των περιπτώσεων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μεταβολή των υπαρχόντων χιλιοστών!!!!!!!!!!!!!!Αν ο πίνακας δεν έγινε σωστά από τον πρώτο μηχανικό που έκανε τον επιμερισμό,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ κ δεν θα είστε εσείς αυτοί που θα τον διορθώσετε!!!

Α-Π-Α-Γ-Ο-Ρ-Ε-Υ-Ε-Τ-Α-Ι σύμφωνα με τον κανονισμό πολυκατοικιας,βλέπε ''Αστικός Κώδικας'' για ισχύ κανονισμού πολ/κιας..........

13.Περίπτωση αυθαιρέτων Η/Χ-διαφόρων άλλων χώρων-κτισμάτων:ΔΕΝ παίρνουν χιλιοστά.ΜΟΝΟ οι νομίμως ιστάμενοι χώροι.Παράκαμψη παγίδας από συμβ/φους:αποτυπώνετε κανονικά τους χώρους ΜΕ τς αυθαιρεσίες,φτιάχνετε τον πίνακα ΜΟΝΟ με τους νομίμως ιστάμενους χώρους.Τέλος κ αυτό το παραμύθι.

14.Αφήστε χώρο στο κάτω μέρος της Α4-Α3 σελίδας για να μπορέσουν οι συμβ/φοι να γράψουν πού επισυνάπτεται........

15.Ψήφοι ΔΕΝ μεταβάλλονται σε τροποποίηση σύστασης.Αν δεν δόθηκαν από την αρχή,δεν θα δοθούν ποτέ.Βλ 12.

16.Περίπτωση αυθαιρέτου προ '83:η Σύσταση γίνεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Έλεος πια με τις ερωτήσεις για σύσταση,Mods πάρτε αυτές τις οδηγίες κ κάντε τις υπόμνημα.Δεν αντέχω άλλο να βλέπω τέτοιες ερωτήσεις κ η καρδούλα μου σπαράζει όταν ρωτάει ένας νέος συνάδελφος,γενικές οδηγίες δεν υπάρχουν κ διαδίδονται μόνο από στόμα σε στόμα.Το διάταγμα του '29 δεν μπορεί να ανταπεξέλθει............

 

Αυτά κ τέλος με τη σύσταση,όποιος θέλει συμπληρώνει με δικές του παρατηρήσεις-εμπειρίες κ το αναρτάμε κάπου που να το βλέπουν όλοι.

 

Τι εννοείς όταν λες στο .8. αναφορικά με τις μεζονέτες ''μια φορά το ύψος ,όχι 2 '' ??

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 640
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην πολυκατοικία που μένω υπάρχει το εξής πρόβλημα. Ο πέμπτος και ο έκτος όροφος είναι σε εσοχή, η πολυκατοικία είναι κοντά 30 χρόνων, και από τις βεράντες του πέμπτου και του έκτου περνά υγρασίας δημιουργώντας προβλήματα στον οροφή των από κάτω διαμερισμάτων . Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του τέταρτου, πέμπτου και έκτου ορόφου είναι σε αντιδικία για το ζήτημα και ζητούν να επιδιορθωθούν οι βλάβες που υπάρχουν με έξοδα της πολυκατοικίας (πράγμα για το οποίο διαφωνούν οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ορόφων). Κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι οι βεράντες των διαμερισμάτων είναι κοινόχρηστοι χώροι και επικαλούνται τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Έχουν απευθυνθεί σε εμένα ως μηχανικό για να στηρίξω αυτό τους το επιχείρημα όμως εγώ δεν συμφωνώ μαζί τους. Πιστεύω ότι οι δαπάνες βαρύνουν τους ιδιοκτήτες κάθε ορόφου αντίστοιχα και ότι θα πρέπει να επισκευάσουν και τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας τους στα από κάτω διαμερίσματα. Επίσης πιστεύω ότι οι βεράντες δεν είναι κοινόχρηστοι χώροι αλλά ότι ανήκουν ιδιοκτησιακά στο διαμέρισμα που αντιστοιχούν, είναι σωστές η απόψεις μου πάνω στο θέμα; Επιπλέον έχω την εντύπωση από αυτά που έχω διαβάσει ότι όταν κάνουμε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τα τετραγωνικά από τους εξώστες δεν προσμετρούνται και δεν επιμερίζονται στις ιδιοκτησίες είναι σωστή η εντύπωσή μου ή έχω καταλάβει κάτι τελείως λάθος;

 

Παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

 

Με εκτίμηση Κ.Π.Στ.

Link to comment
Share on other sites

@Κ.Π.Στ.

Έχω την εντύπωση ότι έχεις μπερδέψει την έννοια της οριζόντιας ιδιοκτησίας με την έννοια της αποκλειστικής χρήσης ενός κοινόχρηστου χώρου. Νομίζω ότι η οροφή της πολυκατοικίας καθώς και τα ελεύθερα τμήματα των ορόφων σε εσοχή, δηλαδή οι "βεράντες" όπως τις περιγράφεις των αντίστοιχων διαμερισμάτων, αποτελούν κοινόχρηστους χώρους και αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας.

 

Είναι άλλο θέμα οι εξώστες ενός διαμερίσματος και άλλο οι συγκεκριμένοι ΚΧ, των οποίων έχουν την αποκλειστική χρήση οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων διαμερισμάτων. Οι εξώστες των διαμερισμάτων αποτελούν προσαρτήματα των οριζόντιων ιδιοκτησιών ενώ οι χώροι που περιγράφεις δεν περιλαμβάνονται στην περιγραφή των συγκεκριμένων διαμερισμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υποχρεωτικά zavi με αναλογία όγκων και όχι με m2 ?

 

Αφού

α. Το βασικό πολεοδομικό μέγεθος είναι το m2

β. Στο 4 επιμερίζεις ΣΔ δλδ m2 στα μελλοντικά

 

avgoust πιστεύω ότι η σημερινή μου δημοσίευση θα μας ξεστραβώσει κ τους 2.

 

Λοιπόν,

 

''Αντικείμενα όμως χωριστής κυριότητας στην κάθετη ιδιοκτησία δεν είναι

τα αυτοτελή οικοδομήματα καθ’ ολοκληρία σε όλα τους τα στοιχεία, εσωτερικά,

και εξωτερικά, αλλά μόνον οι εσωτερικοί χώροι αυτών που περικλείονται από δάπεδο, οροφή και πλευρικούς τοίχους, πλην των τυχόν πρωτοτοίχων εντός αυτών.

Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1 ν.δ. 1024/1971 και 1117 ΑΚ.''

Οπότε,πάμε με αναλογία όγκων κ όχι μ2.Τέλως πάντων,κάντε ό,τι νομίζετε,καθόμαστε σαββατιάτικα κ συζητάμε τέτοιες ανοησίες,αρχίζω να λυπάμαι τον εαυτό μου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πως προκύπτουν οι αναλογίες.

Αν θέλετε προκύπτουν από όγκους ή από μ2 ή από επιλογή του ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση οικοδομής που έχει κατασκευαστεί πριν από το νόμο περί συστάσεως οριζόντιας ιδιοκτησίας (κάπου στο 23) και χρειαστέι να δοθούν ποσοστά ο νόμος αναφέρει ότι αυτό θα γίνει αναλογικά με τις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ των ιδιοκτησιών. Αυτό κατ' εμε είναι και το πιο λογικό δεδομένου ότι η αναλογία είναι στην ουσία τετραγωνικά οικοπέδου, και στην περίπτωση που π.χ. γκρεμιστεί η οικοδομή θα πρέπει να πάρεις κάτι ανάλογο με βάσει τις αξίες.

Όμως επαναλαμβάνω πως ο ιδιοκτήτης - ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν αυτοί ποσοστά. π.χ. 2όροφο στο Κολωνάκι με κατάστημα στο ισόγειο. Ο ιδιοκτήτης μπορέι να πει ότι θέλει το 65% να δοθεί στο κατάστημα. Αν πηγαίναμε βάσει μ2 θα ήταν 50-50.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συγνωμη ρε παιδια αλλα ποσα πρεπει να παρω απο καποιον που μου ζητησε να συνταξω συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας?κοβω αποδειξη,χρησιμοποιω καποιο προγραμμα πληρωμων?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

η περίπτωση όπου είναι 2 οροφοι ενός κτίρίου.Ο εκληπών με διαθήκη αφήνει το ισόγειο στο ένα του παιδί και τον όροφο στο άλλο.Είναι περίπτωση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτισίας?ο πίνακας που θα δώσω στο συμβολαιογράφο είναι ο ίδιος είτε είναι κάθετη ή οριζόντια,αυτός που υπάρχει στα downloads?

Link to comment
Share on other sites

1.Είναι οριζόντια ιδιοκτησία

2.Αυτόν που υπάρχει στα downloads δεν τον έχω δει. Γενικά, το σκεπτικό είναι το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Φτιάχνω μια σύσταση ορ. Ιδιοκτ. για να γίνει μια γονική παροχή και θα ήθελα την άποψη σας σε μερικά θέματα..

Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο. Το ισόγειο, υπόγειο και μια κλειστή θέση παρκινγκ τα παίρνει ο ένας γιος ενώ τον όροφο και 2 θέσεις ανοικτές παρκινγκ ο άλλος.

Μέχρι στιγμής και ακόμα και ύστερα από την υπογραφή της σύστασης, ο γιος που θα έχει τον όροφο θα εξυπηρετείται από τον λέβητα και δεξαμενή που υπάρχει στο υπόγειο. Στο μέλλον όμως για να είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο θα βάλει στο δώμα μια δεξαμενή και ένα λέβητα για δική του αποκλειστική χρηση.

Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι η κλειστή θέση γκαράζ καθώς και οι 2 ανοικτές είναι παράνομες ( από ότι έχω καταλάβει γιατί ο ιδιοκτήτης δεν έχει αρχιτεκτονικά σχεδία ενώ και ο φάκελος του αρχείου στην πολεοδομία έχει καταστραφεί ).

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα; και αν βάλω τώρα ποσοστά στον πίνακα θέρμανσης για αυτόν του Α ορόφου, αργότερα που θα φτιάξει δικό του λέβητα θα εξακολουθεί να έχει κάποια δικαιώματα από το υπόγειο η από τον λέβητα του υπογείου;

Η πάλι μήπως, από την στιγμή που αυτός του ορόφου έχει δικαιώματα λογω σύστασης στον λέβητα του υπογείου δεν χρειάζεται να κάνει ποτέ του δικό του λέβητα;

Η, εκτός από την σύσταση, η συμβολαιογράφος μπορεί να συμπληρώσει στο συμβόλαιο ότι, ας πούμε αυτός του ορόφου εκτός από την χρήση του λέβητα του υπογείου δεν έχει άλλο δικαίωμα στο υπόγειο, η ότι ανεξάρτητα άδειας, αυτός που έχει τον όροφο έχει δικαίωμα να παρκάρει μόνο στις 2 ανοικτές θέσεις που φαίνονται στο σχέδιο που συνοδεύει την σύσταση και πουθενά αλλού;

Δεν έχω κάνει πολλές συστάσεις ορ. Ιδιοκτ. και ίσως να έχω μπερδέψει στο μυαλό μου το τι δικαιώματα δίνει μια σύσταση στον εκαστοτε ιδιοκτήτη για τους χώρους που περιγράφει.

Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.