Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


Κ.Π.Στ.

Recommended Posts

για τη σύσταση απαιτείται ρύθμιση, αφού πρώτα γίνει η αποδοχή !!!

Η αποδοχή δεν θα έχει σχέδια ... ενώ η σύσταση μπορεί να έχει μόνο της ρύθμισης και όχι άλλα...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 640
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρακτικά θα μπορούσε να γίνει η αποδοχή εξ αδιαιρέτου, αλλά να δώσει στον κάθε δικαιούχο αποκλειστική χρήση του διαμερίσματος, που του αποδίδεται από τη διαθήκη.

Έπειτα κάνεις την τακτοποίηση και έπεται η σύσταση Ο.Ι.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, γίνεται. Παλιότερα είχα περίπτωση, που ο πατέρας άφηνε στα 4 παιδιά του από ένα δωμάτιο του πατρικού. Ο συμβ/φος έδωσε αποκλειστική χρήση στον καθένα για το δωμάτιό του και ήταν κοινόχρηστα διάδρομος, κουζίνα και λουτρό. Οκ, δεν είναι η ίδια περίπτωση, αλλά το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αφορά και φυσικά πρόσωπα.

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, [email protected] said:

, αν η συμβολαιογραφος λεει ότι γίνεται, τοτε ποιο ακριβως ειναι το ερωτημα?

το ερωτημα ειναι αν δειξω τα σχεδια της αδειας οπως εχουν, χωρις τις αυθαιρεσιες (με το σκεπτικο οτι στον πινακα δε βαζουμε κλεισμενο ΗΧ)

τοτε οταν θα κανω τακτοποιηση πως θα αποδειξω παλαιοτητα?

 

Link to comment
Share on other sites

Εσύ αν θα δώσεις σχέδια θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Από κει και πέρα αν η συμβολαιογράφος θέλει βεβαίωση θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση. Αν όχι μπορείς να την κάνεις και μετά.

Κι εγώ απ' όσο ξέρω για την αποδοχή δεν χρειάζεται αλλά για τη σύσταση χρειάζεται. Οπότε η σωστή σειρά είναι 1.Αποδοχή 2.Υπαγωγή 3.Σύσταση

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ !!! Προσοχή .... Σχέδια με σημερινή ημερομηνία σημαίνει και πλήρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης !!!

Αν δώσεις σχέδια άδειας με σημερινή ημερομηνίας και σφραγίδα/υπογραφή σημαίνει ότι σήμερα είναι το ακίνητο όπως ήταν στην άδεια ... που σημαίνει ότι δεν μπορείς μετά να κάνεις υπαγωγή στον 4495/2017 για τις αυθαιρεσίες, αφού θα υπάρχει αποτύπωση του 2018 χωρίς τις αυθαιρεσίες !!!

Link to comment
Share on other sites

On 9/5/2018 at 1:46 ΜΜ, danaikaterina said:

Εσύ αν θα δώσεις σχέδια θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Από κει και πέρα αν η συμβολαιογράφος θέλει βεβαίωση θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση. Αν όχι μπορείς να την κάνεις και μετά.

Κι εγώ απ' όσο ξέρω για την αποδοχή δεν χρειάζεται αλλά για τη σύσταση χρειάζεται. Οπότε η σωστή σειρά είναι 1.Αποδοχή 2.Υπαγωγή 3.Σύσταση

Δαναη, πολυ σωστα [συν 1]

και επειδη ετεθη σαν "θεμα"  αν γινεται συσταση ΟΙ με διαθηκη, ας το δουμε

[απόσπασμα απο Μπέη]

"ε) Σύσταση με διαθήκη (διάταξη τελευταίας βούλησης) του μοναδικού κυρίου του ακινήτου.

Το άρθρο 14 του ν. 3741/1929 (.....πράξις τελευταίας βουλήσεως), το άρθρο 1012 του Α.Κ. (....δια δικαιοπραξίας του κυρίου του όλου ακινήτου) και το άρθρο 2 του ν.δ. 1024/1971 (......δικαιοπραξίας.....ή αιτία θανάτου του κυρίου του οικοπέδου......) καθιερώνουν την δυνατότητα στον κύριο ενός ακινήτου να συστήσει οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία και με διαθήκη.

 - Η κτήση των κληρονομουμένων διαιρεμένων ιδιοκτησιών είναι γεγονός διάφορο από τη σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που περιέχεται στη διαθήκη. Δεν έχει σημασία αν αυτοί, που εγκαθίστανται, ως κληρονόμοι, στη διαθήκη, αποποιηθούν ή ακυρωθεί με οποιοδήποτε τρόπο η μεταβίβαση σ'αυτούς και τελικά κληρονομήσουν οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι. Εάν η διαθήκη είναι έγκυρη, η τυχόν αλλαγή στα πρόσωπα των κληρονόμων δεν θίγει το κύρος της σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.

- Η διαθήκη δεν μεταγράφεται. Μεταγράφεται η πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομίας ή το κληρονομητήριο σύμφωνα με τα άρθρα 1193 και 1195 του Α.Κ. Η επαγωγή της κληρονομίας επέρχεται από το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου. Η σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας είναι έγκυρη από το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου. Η αποδοχή κληρονομίας πρέπει να είναι σαφέστερη από την διαθήκη ως προς την περιγραφή των κληρονομιαίων για να γίνεται σαφής η ταυτότητα των ακινήτων, κατά την αρχή της ατομικό τητας και να μην υπάρχει πρόβλημα στη μεταγραφή."

Ως προς την διαδικασια

Στην συγκεκριμενη περιπτωση με -εστω- μια τριοροφη οικοδομη  οροφοδιαμερισματων, οπου  εγινε  συσταση ΟΙ με την διαθηκη και την κληρονομια ενος διαμερισματος ανα ενα παιδι,

- ο μηχανικος μετραει τα παντα και τα δινει ατυπα στη συμβ/φο

[κατ' ουσια, ο μηχανικος ετοιμαζει κατοψεις και εμβαδα και πινακα των διηρημενων ΟΙ και με βαση αυτα, μετα την αποδοχη,

κανει την τακτοποιηση αυτος και την συσταση ΟΙ ο συμβολαιογραφος]

-γινεται η δηλωση φορου κληρονομιας και η αποδοχη

- μετα την αποδοχη υπαρχει νομιμος ιδιοκτητης για να δοσει εντολη για τακτοποιηση

Ο μηχανικος χρησιμοποιει τα πιο πανω στοιχεια που ηδη εχει αποτυπωσει/καταμετρησει και τα δινει μαζι με τις βεβαιωσεις στον συμβ/φο

[οι συμβ/φοι εχουν οδηγια πώς θα συντασουν την συσταση  στην προκειμενη περιπτωση, που θα αφορα ΟΙ και κοινοχρηστα]

 

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

Έχω περίπτωση ενός οικοπέδου στο οποίο θα γίνει σύσταση κάθετου ώστε να χωριστεί σε 2 τμήματα και στο νέο Τμήμα 1 θα γίνει σύσταση

οριζόντιας ώστε να προκύψουν 2 ο.ι από 500/1000. Όλα θα γίνουν με δικαστήριο και ο δικηγόρος του πελάτη μου είπε ότι δε μπλέκουμε με βεβαιώσεις

ρυθμίσεις κλπ. 

Εντός λοιπόν του τμήματος στο οποίο θα γίνει η Σ.Ο.Ι βρίσκεται ισόγεια κατοικία 80τμ με έτος κατασκευής το 1976 καθώς και μια αποθήκη-λεβητοστάσιο το οποίο δε 

βρίσκεται σε επαφή με την κατοικία αλλά σε απόσταση 0,70μ. To υπόλοιπο είναι ο αέρας-μελλοντική δόμηση καθώς και  η πρόβλεψη για το μελλοντικό κλιμακοστάσιο που θα εξυπηρετεί το όροφο. 

Eγω στον Πίνακα έδωσα χιλιοστά στο υπάρχον ισόγειο στον μελλοντικό όροφο στην αποθήκη και στις 2 μελλοντικές που μένουν για εξάντληση του ΣΔ ώστε να πάρει ο καθείς

από  500/1000 σύνολο. Έκανα κατανομή με βάση το εμβαδόν και συντελεστές "αξίας" με 0,8 για την αποθήκη 1 για το ισόγειο 1,05 για όροφο και 1 για κάθε μελλοντική που θα πάρει ο καθένας.

Δύο ερωτήσεις:

1) Το ότι η αποθήκη είναι ανεξάρτητη από την κατοικία με κολλάει κάπου. Είναι ουσιαστικά λεβητοστάσιο της κατοικίας άρα λειτουργικα συνδεδεμένη.

2)Δεδομένου ότι το ισόγειο είναι παλιά κατασκευή με φο από φέρουσα τοιχοποιία, αν και έχει πρόβλεψη, σε περίπτωση που η προσθήκη γίνει μελλοντικά 

με εξωτερικό-ανεξάρτητο φο αυτό θα πρέπει να προβλεπτει απο τώρα? Πχ να δοθεί εξαρχής μεγαλύτερο  εμβαδόν στον αέρα?

3) Επειδη εχω και τα 2 να παίζουν: Χιλιοστά= (εμβαδον*συντ αξιας)/(Σεμβαδα*συνταξίας) ή (όγκος*συντ αξιας/Σογκοι*συνταξίας)?

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.