Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιο αρχιτεκτονικό λογισμικό ΒΙΜ;


Recommended Posts

Έχεις απόλυτο δίκιο.Ότι μάθεις εξάρχής συνήθως δεν το αλλάζεις και δύσκολα ξεκολλάς απο τη φιλοσοφία που σου πέρασε...

Το θέμα είναι να καλύπτει το πρόγραμμα τις ανάγκες σου και από μια ματιά που έριξα μάλλον το ιδανικό για εμένα είναι κάποιο add-in του autocad.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 179
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

γενικά δεν πιστεύω πως υπάρχει καλύτερο και χειροτερο απο προγράμματα της ίδιας κατηγορίας. Απλά είναι διαφορετικά για χρήστες με διαφορετικά γούστα.

Link to comment
Share on other sites

cna :

Από την άλλη το AutoCAD είναι ένα γενικής χρήσης σχεδιαστικό πρόγραμμα που σημαίνει ότι και αυτό με τη σειρά του στερείται εργαλείων ανώτερης σχεδίασης (π.χ. απευθείας σχεδιασμός τρισδιάστατου μοντέλου την ώρα του σχεδιασμού του δισδιάστατου μοντέλου)

Πιστεύω πως αξίζει να μοιραστώ μαζί σας την παρακάτω εμπειρία μου :

Πριν κάμποσα χρόνια , όταν ακόμα είμουν στο πανεπιστούμπιο , σε κάποιο καλοκαίρι κάποιος αρχιτέκτονας με ρώτησε αν ήξερα AutoCAD και αν ήθελα να του σχεδιάσω κάποια σχέδια . Προφανώς και δέχτηκα . Μάλιστα ο άνθρωπος ήθελε και να με πληρώσει αλλά εγώ αρνιόμουνα θεωρόντας την πείρα ως αμοιβή (άλλο που τελικά δεν αποκόμισα τίποτα , αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία ! ... ) . Το λοιπόν , όταν πήγα στο γραφείο του είδα πως είχε όντως AutoCAD στον υπολογιστή του , αλλά επίσης είχε και ένα αρχιτεκτονικό που δούλευε επάνω στο AutoCAD . Ο άνθρωπος , που λέτε , ήξερε να χρησιμοποιεί το αρχιτεκτονικό , οπότε μπορούσα άνετα να σχεδιάζει τοίχους , παράθυρα κτλ , αλλά έφτασε κάποια μέρα που αυτή η πολυπλοκότητα του προγράμματος του δημιούργησε πρόβλημα . Του χρειάστηκε να σχεδιάσει και άλλα πράγματα τα οποία στο χαρτί θα τα σχεδίαζε πολύ απλά , αλλά με το αρχιτεκτονικό δεν μπορούσε ! Για παράδειγμα δεν μπορούσε να σχεδιάσει μεταλλοκατασκευές , δεξαμενές , διατόμες σε αντλίες κτλ ! Πώς θα μπορούσε άλλωστε να τα σχειάσει χρησιμοιώντας εντολές "Τοίχος" , "Ανοίγματα" κτλ ; ! ! Οπότε παρότι ήταν πιο απλά στην πραγματικότητα του ήταν πιο δύσκολα ! Εκεί ήταν λοιπόν που με χρειάστηκε εμένα , ο οποίος δεν του έκανα τίποτα άλλο από το να του σχεδιάζω στο αμιγές AutoCAD .

Μάλιστα , θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω , ότι στο πρώτο μου σχέδιο που είχε να κάνει με μία μεταλλοκατασκευή , τις λεπτομέρειες σύνδεσης , αγκύρωσης κτλ , τις έκανα και τρισδιάστατες ! Όταν λοιπόν του πήγα το σχέδιο και τα είδε , έπαθε την πλάκα του ! Όχι μόνο δεν ήξερε ότι το σκέτο AutoCAD είναι πρόγραμμα τρισδιάστατου σχεδιασμού , αλλά μου είπε και την εξής ιστορική φράση ! "Τι είναι τούτο ! Πω πω ! Χμμ... Σβήστο . ΣΒΗΣΤΟ ! Μην ξαναβάλεις τίποτα τρισδιάστατο στο σχέδιο . Θα το δούνε στις υπηρεσίες και θα μου ζητάνε συνέχεια ." ! ! ! !

 

Πάντως , θα ήθελα να προσθέσω επίσης πως το AutoCAD μπορεί να φτιάξει αυτόματα τομές και ας μην υπάρχει κάποιο δευτερεύων πρόγραμα εγκατεστημένο ,, αρκεί ο χρήστης να έχει σχεδιάσει τρισδιάστατα , κάτι το οποίο πολλοί χρήστες του AutoCAD το αγνοούν πλήρως και δεν ξέρω το γιατί ...

Ορίστε μερικά παραδείγματα τρισδιάστατου σχεδιασμού μόνο με το AutoCAD :

01fo0.jpg

 

 

02tz6.jpg

 

 

Το πρώτο μου σχέδιο ήταν ο Παρθενώνας : ! ! !

 

03gj4.jpg

 

Στην φωτοαποικόνηση είχα αφήσει ένα απέραντο ξύλο στην οροφή ! ! ! :) Φυσικά και η φωτοαποικόνηση έγινε στο αμιγές AutoCAD , αν και τελευταία χρησιμοποιώ το 3D Studio MAX .

Link to comment
Share on other sites

iliekater η διαφορά είναι ότι για να μπορώ να σχεδιάσω στο AutoCAD ακριβώς όπως σχεδιάζω με τα επιπρόσθετα προγράμματα θα πρέπει να κατασκευάσω το δικό μου πρόγραμμα. Τι εννοώ: σαφώς και μπορείς να σχεδιάσεις στο autocad απευθείας τρισδιάτατο αλλά θα πρέπει κάθε αντικείμενο να το συνθέτεις τμήμα προς τμήμα ώστε μετά να το ενοποιήσεις σε ένα και το αυτό αντικείμενο. Διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα κατ' εμέ τη στιγμή που τα περισσότερα προγράμματα σου προσφέρουν πληθώρα έτοιμων βιβλιοθηκών που το μόνο που έχεις να κάνεις είναι εισαγωγή και επικόλληση. Η μοναδική φορά που χρησιμοποίησα σκέτο το autocad ήταν όταν μου ζητήθηκε από εταιρία σχέδιο εφαρμογής ξυλοτύπου για κατακόρυφο κέλυφος με ημιωοειδές σχήμα, σχέδιο που φυσικά δεν μπορούσα να το βρω σε καμμία έτοιμη βιβλιοθήκη αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου . Το γεγονός ότι κάποια πράγματα είναι έτοιμα , είναι μεγάλη ευκολία . Εξάλλου , κάποιος το AutoCAD μπορεί να το χρησιμοποιήσει είτε για :

1) οικονομία (για να μην αγοράζει ακριβότερα προγράμματα - αν και οι φίλοι μας στην Autodesk είναι κατεργάρηδες και στην πιο φτηνή έκδοση του AutoCAD , την LT έχουν φροντίσει να μην υπάρχουν οι τρισδιάστατες εντολές) είτε για :

2) ευκολία (π.χ. εγώ στον τριασιάστατο σχεδιασμό στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιώ μόνο τρεις εντολές : αφαίρεση στερεών , δημιουργεία 3Δ σχήματος από 2Δ και περιστροφή στερεού) ! !

Link to comment
Share on other sites

1) οικονομία (για να μην αγοράζει ακριβότερα προγράμματα - αν και οι φίλοι μας στην Autodesk είναι κατεργάρηδες και στην πιο φτηνή έκδοση του AutoCAD , την LT έχουν φροντίσει να μην υπάρχουν οι τρισδιάστατες εντολές)

 

Γι' αυτό πρότεινα το ArtenLT4D μιας και σου επιτρέπει να σχεδιάσεις τρισδιάστατα ακόμα και στο AutoCAD LT.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Από το πρώτο έτος της σχολής χρησιμοποιώ AUTOCAD. με το πρόγραμμα αυτό, όπως ήδη έγραψαν συνάδελφοι, μπορείς να κάνεις τα πάντα: 3D με γεωμετρικά στοιχεία, 3D με BIM στοιχεία, render, όψεις, τομές με τα κατάλληλα προγράμματα. ΟΜΩΣ: υπάρχει το ζήτημα του κόστους!!

τώρα που άνοιξα δικό μου γραφείο δε μπορώ να βασίζομαι σε σπασμένα προγράμματα για δύο λόγους: ΕΦΟΡΙΑ + τα διάφορα "σφάλματα" ή ελλείψεις που μπορεί να σου βγάλουν τα σπασμένα.

για αγορά full εκδοσης AUTOCAD θέλεις περίπου 4.500 προ ΦΠΑ και αν προσθέσεις προγράμματα που σου βγάζουν όψεις/τομές(για να μη χάνεις μέρες φτιάχνωντας π.χ. τομές ενώ έχεις ήδη έτοιμο το τρισδ.μοντέλο, ή κάνοντας αλλαγές στο 3D να πρέπει να διορθώνεις ξεχωριστά την κάτοψη :-x ) το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 6000ευρώ προ ΦΠΑ.

Γνώμη μου(εγώ τουλάχιστων αυτό θα κάνω): -αγοράζεις ένα AUTOCAD LT (περίπου 1800 ευρώ) ή λειτουργείς με σπασμένο για το σχεδιασμό της κάτοψης - αφού καταλήξεις σε επιθυμητή πρόταση περνάς το σχέδιο σε ARCHICAD όπου δουλεύεις από κει και πέρα τα πάντα αυτόματα(τρισδ, render, όψεις, τομές) με κόστος νομίζω 1600ευρώ προ ΦΠΑ! προτείνω αρχική σχεδίαση σε AUTOCAD διότι προσωπικά δε μπορώ να ελέγξω το δισδ. σχεδιασμό στο ARCHICAD, αν εσύ μπορείς ακόμα καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε filis,

 

Διάβασε σε παρακαλώ τους Κανόνες Συμμετοχής του forum αλλά και τη Γενική Ανακοίνωση για τα "σπασμένα" προγράμματα κλπ που θα βρεις ΕΔΩ.

Η προτροπή ("...ή λειτουργείς με σπασμένο για το σχεδιασμό της κάτοψης...") να χρησιμοποιήσει κάποιος "σπασμένο" πρόγραμμα είναι το ίδιο καταδικαστέα όσο και η αναζήτηση "σπασμένου" προγράμματος.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το idea 9NG, αν μπεις στο site της 4M, θα δεις τις δυνατότητές του.Το χρησιμοποιώ 4 χρόνια και έχει πολλές δυνατότητες. Είναι πάρα πολύ καλή λύση για να καταλαβαίνει ο πελάτης τι επρόκειτο να γίνει και όχι να υπάρχουν γκρίνιες στο τέλος επειδή δεν μπορούσε να καταλάβει το σχέδιο.Τα πράγματα εδώ είναι ξεκάθαρα.Βλέπει το σπίτι του με υφή και χρώμα

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για τη διατύπωση για τα "σπασμένα", δεν το προτείνω ως λύση, για αυτό και αναφέρω την αγορά LT edition που είναι σαφώς φθινότερη. Γενικά πιστεύω πως από ότι βγάζεις χρήματα οφείλεις να αποδίδεις τα δικαιώματα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.