Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τι είναι και πως το αποκτάς


EvanA

Recommended Posts

Αγαπητοί Μηχανικοί,

 

Παρακολούθησα τυχαία μια συζήτηση αρκετά φλογερή με τον Γιαννη_ιος, διάβασα αρκετά posts και συνειδητοποίησα πως δεν έχει κανείς σας ιδέα του τι είναι μια ευρεσιτεχνία και πια είναι τα στάδια απονομής της...

 

Όντας εφευρέτης ή αλλιώς στο πιο trendy "inventor", με τίτλο από το ΟΒΙ αρχικά όπως ο φίλος μας ο Γιάννης και στην συνέχεια από το EPO (European Patent Office), τελευταία από το USPTO (US Patent & Trademark Office), αναμένοντας την απονομή και από το JPO (Japan Patent Office) έχω να κάνω μια σειρά από παρατηρήσεις.

 

Αρχικά για τον Γιαννη_ιος… το ότι πήρε το Ελληνικό δίπλωμα δυστυχώς δεν σημάνει τίποτα… Ο Γιάννης για να πάρει το Ευρωπαϊκό έχει να αντιμετώπιση τρία με τέσσερα χρόνια ενδελεχή μελέτη και έρευνα από τους εξεταστές του EPO… όπου δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι αλλά είναι σοβαροί επιστήμονες με εξαιρετική ειδίκευση στο αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά…!

 

Από τα διπλώματα που μοιράζει το ΟΒΙ μόνο ένα 7% παίρνει το Ευρωπαϊκό δίπλωμα και αυτό γιατί στην Ελλάδα (όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες) γίνεται πλημμελής έλεγχος του patentability μιας εφευρέσεως μόνο και μόνο για να κατοχυρώνουν όσο μπορούν περισσότερα αντικείμενα.

 

Οπότε Γιάννη επειδή απλός δημοσίευσαν την εφεύρεση σου στο WIPO δεν σημάνει πως πήρες και patent grand, γι’αυτό χαλάρωσε και πρόσεξε το κόστος της διεθνούς κατοχύρωσης γιατί μέχρι να καταλάβεις πως δεν έχεις καμία ελπίδα θα έχεις ξόδεψη 25.000€ για πλάκα…

 

Επειδή οι πατέντες είναι ένα πολύ σοβαρό στοιχείο για την ένδειξη της απόδοσης μιας χώρας στην Έρευνα και την Τεχνολογία όπως προκύπτει από τα στατιστικά του ΟΟΣΑ, έχουν δημιουργήσει τον όρο triadic patents. Οι τριαδικές πατέντες είναι τα κατοχυρωμένα σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι τριαδικές πατέντες είναι αυτές που μπορούν να ονομαστούν διεθνείς πατέντες.

 

Ο αριθμός των τριαδικών πατέντων επηρεάζει σημαντικά την κατάταξη μιας χώρας σε πάρα πολλούς δείκτες όπως ανταγωνιστικότητας, πιστοληπτικής ικανότητας κ.α.

 

Η δική μου πατέντα πρόκειται να γίνει η 10η τριαδική της Ελλάδας για το 2008. Είναι αποδεδειγμένο πως αν καταφέρεις και πάρεις Ευρωπαϊκό Δίπλωμα οι υπόλοιπες χώρες είναι περίπατος… Εγώ έχω το Ευρωπαϊκό, το Αμερικανικό και περιμένω το Γιαπωνέζικο.

 

Από το site του ΟΟΣΑ:

 

«Patent-based indicators provide a measure of the output of a country’s R&D, i.e. its inventions. The methodology used for counting patents can influence the results. Simple counts of patents filed at a national patent office are affected by various kinds of limitations, such as weak international comparability (home advantage for patent applications) and highly heterogeneous patent values. The OECD has developed triadic patent families, which are designed to capture all important inventions only and to be internationally comparable.»

 

Κατά τον ΟΟΣΑ αποτελούν την κορυφή αυτού που ονομάζουμε καινοτομία, αντικατοπτρίζουν το τεχνολογικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας χώρας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αποτελούν την σπίθα που εκτοξεύει τις εξαγωγές μιας χώρας.

 

Η χώρα μας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ παράγει ένα μέγιστο αριθμό 15 τριαδικές πατέντες τον χρόνο (την τελευταία δεκαετία), άλλες αναπτυγμένες χώρες παράγουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες τον χρόνο. Μόνο μια από αυτές (τις 15 ελληνικές) κάθε χρόνο προέρχεται από δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα ή είναι αποτέλεσμα πανεπιστημιακής έρευνας. Η χώρα μας έχει έως και δέκα φορές χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίων στην έρευνα (την επένδυση που κάνουμε στην έρευνα σε σχέση με τις τριαδικές πατέντες που παράγουμε) σε σχέση με άλλες χώρες. Δηλαδή το 1δις € παράγει μόνο 8.8 πατέντες/έτος ενώ στην Φινλανδία παράγονται 59 ανά 1 δις €…!

 

Βεβαίως το νούμερο είναι ακόμα μικρότερο μιας και το ποσό που καταγράφεται από τον ΟΟΣΑ ως επένδυση, αφορά μόνο την χρηματοδότηση των δημοσίων ερευνητικών κέντρων, έτσι αν αφαιρέσουμε τις πατέντες των ιδιωτών που αποτελούν το 93% (σταθερά την τελευταία δεκαετία, 14 από τις 15) του συνόλου από τις ελληνικές τριαδικές πατέντες, στην πραγματικότητα το νούμερο είναι: 1δις € παράγει μόνο 0,5 πατέντες/έτος, αυτό προκύπτει από την επένδυση του 0,57% του ΑΕΠ για την παραγωγή μιας και μόνο πατέντας για το 2006… Απίστευτο, 1,7δις € για μια τριαδική πατέντα…

 

Ενδεικτικά να αναφέρω, πως σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Κοκαλη αν κάνουμε τις 15 πατέντες 45, θα ανέβουμε στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMF, κατά 40 θέσεις…!!

 

Στο εξωτερικό η κατοχή ενός διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας και δη τριαδικής πατέντας, αποτελεί τίτλο ανωτέρω ενός Διδακτορικού… είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν απλό ερευνητή από ένα πραγματικά σημαντικό ερευνητή.

 

Στην Ελλάδα η εισήγηση της ευρωπαϊκής ένωσης για το πότε ένας ερευνητής γίνεται κατηγορίας Α απαιτούσε την κατοχή διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας, όπως είναι κατανοητό, έγινε επανάσταση μεταξύ των καθηγητών και απλώς προστέθηκε στον νόμο πως μπορούν να γίνουν και με μόνο «πολύ σοβαρές» δημοσιεύσεις…!!!

 

Αν έχετε ερωτήσεις είμαι στην διάθεση σας να τις απαντήσω μιας και έχω καταφέρει να κάνω τον πλήρη κύκλο αυτού που λέγεται κατοχυρωμένη διεθνής ευρεσιτεχνία.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

EvanA καλώς ήρθες στο φόρουμ.

 

Εγραψες πιο πάνω: "...γιατί μέχρι να καταλάβεις πως δεν έχεις καμία ελπίδα θα έχεις ξόδεψη 25.000 Ε για πλάκα…".

Να υποθέσω ότι περίπου παρόμοιο ποσό έχεις πληηρώσει και συ;

Τι ωφέλη περιμένει κάποιος από το τίτλο της ευρεσιτεχνίας για να δαπανήσει ένα τέτοιο ποσό; Το βλέπεις σαν επένδυση ή σαν τίτλο που από μόνος του προσφέρει μία τιμή (και αναγνώριση) στον κάτοχό του;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις.

 

Μιας και έχεις ήδη κατοχυρώσει την εφεύρεσή σου, μπορείς να αναφέρεις σε τι περίπου αφορά να μας λυθεί και η απορία;

 

Επίσης, είχες κάποιου είδους χρηματοδότηση ή τα έβαλες όλα από την τσέπη σου;

 

Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα στην Ελλάδα είναι για κλάματα και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια το μόνο που παράγουν είναι 'paper', τα οποία τα δημοσιεύουν σε πολλά περιοδικά αλλάζοντας μόνο τα νούμερα και την φρασεολογία αλλά από αποτέλεσμα μηδέν (0). Μόνο για να πάρουν την επιχορήγηση του ερευνητικού προγράμματος.

 

Μπράβο σου και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Χμμ… τιμή και αναγνώριση στην Ελλάδα;

 

Δυστυχώς δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα…

 

Για παράδειγμα ο Γιαννης_ιος αν τελικά πάρει ευρωπαϊκό θα σημαίνει καταρχάς ότι η ιδέα του είναι μοναδική στον κόσμο και προπάντων πρωτότυπη σε σημείο που δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κάτι ανάλογο πουθενά στον κόσμο σε πατέντες, σε αιτήσεις πατεντών, σε επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και στο ιντερνέτ.

 

Επίσης θα σημαίνει πως η ιδέα θα έχει και σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο.

 

Οι πιθανότητες που του δίνω να συμβεί κάτι τέτοιο από ότι διάβασα μέχρι τώρα χωρίς να γνωρίζω το αντικείμενο είναι ελάχιστες…

 

Στο μεταξύ όλοι τον θεωρούν τον τρελό του χωριού…

 

Η λέξη εφευρέτης στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του πατεντιάρη, του εξυπνάκια, του κακομοίρη και άλλα τέτοια…

 

Άρα τιμή και τίτλος δεν νομίζω.

 

Στους επιστημονικούς κύκλους στο εξωτερικό, στα φυλλάδια αυτοαξιολόγησης των ερευνητών υπάρχει ειδικό section για τις πατέντες που συνήθως η σχέση αριθμού πατεντών με δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι 1/500… Αν ήμουν ερευνητής στο MIT ίσως αλλά στην Ελλάδα είμαι ο τρελός του χωριού…

 

Το κόστος για εμένα μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 36.000€ και είναι σαφώς μια επένδυση. Ήδη δικαιώματα χρήσης μου έχουν ζητηθεί ακόμα και από την Sony, έχουν αντιγράψει την εφεύρεση διάφοροι και πρόκειται του χρόνου να κάνω και τις πρώτες προσφυγές. Μια σοβαρή εφεύρεση, δηλαδή μια τριαδική πατέντα, είναι πάντα μια μεγάλη επένδυση που την κάνεις μόνο αν πιστεύεις στην αξία της πραγματικά.

 

Τα χρήματα αυτά τα έδωσα από την τσέπη μου σε διάστημα επτά ετών.

 

Η ευρωπαϊκή επιτροπή στο SME handbook έκδοσης 25/2/2009 υπάρχει ειδικό μετρό που χρηματοδότει μέχρι 100% την διαδικασία μιας πατέντας και ιδιαίτερα μιας Ευρωπαϊκής.

 

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/studies_reports/sme_handbook.pdf

 

Στην σελίδα 14 θα το βρείτε τρίτο στην σειρά των προτεινόμενων ενισχύσεων.

 

Στην Ελλάδα απλός δεν υφίσταται κάτι τέτοιο… ποιος φταίει; Άγνωστο, από την εμπειρία μου οι καθηγητές που τρέχουν την ΓΓΕΤ δεν ξέρουν καν τι είναι η τριαδική πατέντα… άρα γιατί να ασχοληθούν; Την στιγμή που παράγουν μόνο μια πατέντα τον χρόνο με τον πακτωλό της χρηματοδότησης; Γιατί να ενισχύσουν την εικόνα και την τσέπη κάποιου πατεντιάρη; Που μπορεί να μην έχει καν πτυχίο μηχανικού;

 

Στην Γερμανία είναι συνήθης πρακτική να απονέμονται τιμής ένεκεν Διδακτορικά διπλώματα σε εφευρέτες ακόμα και αμόρφωτους, ένας από τους πρώτους που του απονεμήθηκε τιμής ένεκεν Διδακτορικό στην Μηχανική το 1969, είναι ο εφευρέτης Felix Wankel για τον πασίγνωστο κινητήρα εσωτερικής καύσης Wankel που φέρουν σήμερα τα Mazda RX-7. Ο Felix Wankel ήταν παντελώς αμόρφωτος, πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο μηχανικό που κατάφερε να κατασκευάσει τον πρώτο περιστροφικό κινητήρα στον κόσμο.

 

Αν γινόταν κάτι ανάλογο ας πούμε στην δική μου περίπτωση, όπου η εφεύρεση μου αλλάζει παντελώς το τρόπο που παράγεται τηλεοπτικό πρόγραμμα σε πολυκάμερες παραγωγές, αλλάζει τον τρόπο που δουλεύουν παγκοσμίως οι σκηνοθέτες και οι μοντέρ, μειώνει τον χρόνο παραγωγής κατά 40%... κανονικά θα έπρεπε να έχω Διδακτορικό τίτλο στο Broadcasting Engineering… αυτό όμως θα προκαλούσε αλλεργικό σοκ στην ακαδημαϊκή κοινότητα… πως γίνεται ένας ΤΕΙτζης να παίρνει Διδακτορικό…

 

Όσοι έχουν πάρει διδακτορικό γνωρίζουν πως στην θεωρία πρέπει να παράγουν νέα γνώση αυτό όμως δεν συμβαίνει συνήθως…

 

Στις πατέντες είναι απολύτως απαραίτητο να παράγεται νέα γνώση και ειδικά στις τριαδικές πατέντες που έχουν περάσει τα σαράντα κύματα της διεθνούς κατοχύρωσης.

 

Η πατέντα μου EP 1634292 B1.

 

http://v3.espacenet.com/publicationDetails/originalDocument?FT=D&date=20080409&DB=&locale=&CC=EP&NR=1634292A1&KC=B1

 

Παρατηρήστε το “B1” δίπλα στο νούμερο, είναι η ένδειξη πως έχει γίνει το patent grand.

 

Είμαι ένας από τους πρωτοπόρους στον κόσμο του tapeless broadcasting automation. Η πρώτη μου εφαρμογή ήταν στο ραδιόφωνο κατασκευάζοντας έναν από τους πρώτους playout servers το 1994.

 

Το Broadcasting Engineering είναι μια μεγαλη υποκατηγωρια των Ηλεκ. Μηχανικων παγκοσμιος.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Society_of_Motion_Picture_and_Television_Engineers

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την δουλειά σου, και ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Η εμπειρία σου μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποια μέλη του φόρουμ.

 

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Η περιπέτεια μιας πατέντας στην Ελλάδα ξεκινά από την σύλληψη της ιδέας…

 

Όταν πάρεις απόφαση πως πρέπει να πατένταρης κάτι που σκέφτηκες πρέπει πρώτα μόνος σου να ψάξεις στο:

http://ep.espacenet.com/advancedSearch?locale=en_V3

 

Όπως επίσης και στο ιντερνέτ για μερικές μέρες μέχρι να είσαι σίγουρος ότι έχεις μια μοναδική ιδέα.

 

Πολύ γρήγορα τα κάνεις όλα γιατί έστω και μια μέρα πιο μετά να καταθέσεις μια πατέντα μπορεί να την χάσεις αν σε προλάβει κάποιος άλλος στον κόσμο… H Sony την έχασε για 20 ήμερες στην περίπτωση μου…

 

Ψάχνεις να βρεις δικηγόρο από την λίστα του EPO:

http://www.epo.org/patents/Grant-procedure/representatives.html

 

Δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα οι δικηγόροι ασχολούνται με την διαδικασία κατοχύρωσης, έτσι θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή με ποιον θα σας παραπέμψουν να γράψετε την πατέντα. Στην παραπάνω λίστα υπάρχουν μόνο δυο Έλληνες πραγματικοί patent representatives όλοι οι υπόλοιποι είναι απλός δικηγόροι που πηγαινωφέρνουν τα χαρτιά…

 

Καταθέτεται στον ΟΒΙ πρώτα… ακριβός ένα χρόνο παρά μια μέρα μετά κατάθετε αίτηση για διεθνές δίπλωμα έτσι έχετε περίπου 28 μήνες προθεσμία να καταθέσετε για ευρωπαϊκό, αμερικανικό και γιαπωνέζικο όλα αυτά πριν καν ξέρετε αν έχετε πάρει το Ελληνικό που σας δίνει την αρχαιότητα “priority”.

 

Αρχίζετε να λαμβάνεται τις παρατηρήσεις από τους έλληνες εξεταστές όπως και από τους ξένους του WIPO. Εκεί θα πρέπει να αποκρούσετε τα επιχειρήματα τους που θα σας την απορρίπτουν… Σε κάθε βήμα πληρώνεται από 800€ μέχρι 2500€… Η διαδικασία διαρκεί δυο με τρία χρόνια, προχωρείτε στις σωστές προθεσμίες για Ευρωπαϊκό, Αμερικανικό και Γιαπωνέζικο. Στο στάδιο του WIPO κερδίζατε χρόνο ώστε να μπορείτε να λέτε, σε περίπτωση που το εμπορεύεστε, “patent pending”…

 

Στο ευρωπαϊκό στάδιο θα ξανά έχετε πόλεμο με τους εξεταστές με απαντήσεις κόντρα απαντήσεις και ενστάσεις και ότι άλλο ώστε τελικά να την δεχτούν έστω και με αλλαγές. Σε κάθε βήμα πληρώνεται από 800€ μέχρι 2500€… Τα ιδία και με το Αμερικανικό τα ιδία και με το Γιαπωνέζικο.

 

Συνολικά θα παλεύετε για τα ιδία πράγματα τουλάχιστον τρεις με τέσσερεις φορές με εξεταστές από τέσσερις διαφορετικές χώρες…!

 

Πρώτα έρχεται το Ελληνικό δίπλωμα σε περίπου ενάμιση χρόνο. Το Ευρωπαϊκό θέλει πέντε χρόνια περίπου το Αμερικανικό στα επτά με οκτώ χρόνια μαζί με το Γιαπωνέζικο.

 

Είναι κατανοητό πως και τα λεφτά είναι πολλά και είναι απίστευτα δύσκολο να έχεις πλημμελή αξιολόγηση!

 

Όταν τελικά πάρετε το patent grand από το Ευρωπαϊκό πληρώνεται άμεσα για μεταφράσεις και καταθέσεις σε χώρες της Ευρωπης στην λεγόμενη εθνική φάση περί τα 15.000€. Από εκεί και πέρα κάθε χρόνο περί τα 3000€ με 4000€ τελεί διατήρησης για να είναι ισχυρή η πατέντα για τα υπολειπόμενα 13 χρόνια...

 

Ο ΟΟΣΑ έχει υπολογίσει πως το συνολικό νούμερο για την πρώτη δεκαετία ανέρχεται στα 65.000€

 

http://browse.oecdbookshop.org/oecd/pdfs/browseit/9209021E.PDF

 

Για όλα τα παραπάνω στο εξωτερικό υπάρχει πολλή σοβαρή κρατική υποβοήθηση όταν πρόκειται για άτομα και όχι επιχειρήσεις.

 

Οι Αμερικανοί παράγουν 250.000 αμερικανικές πατέντες τον χρόνο (βασικά πατεντάρουν ότι πετάει, κολυμπάει και περπατάει... τα πάντα!) από τις οποίες γίνονται τριαδικές οι 15.000 μόνο, οι Γερμανοί παράγουν 6.500 τριαδικές τον χρόνο και οι Φινλανδοί 700… εμείς 15 τρομάρα μας…

 

Σε καμιά δεκαριά χρόνια δεν θα υπάρχει κάτι που να θες να κάνεις και να μην πρέπει να πληρώσεις rights σε κάποιους κάπου στον κόσμο... και εμείς το ύπνο του δικαίου...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΕvanA , τα θερμά μου συγχαρητήρια και σου εύχομαι το καλύτερο .

 

Μας δίνεις την χαρά ότι υπάρχει και μιά άλλη Ελλάδα χωρίς την μιζέρια και τις μίζες της γνωστής και μακάρι αυτή η Ελλάδα να μεγαλώνει σε βάρος της άλλης .

Link to comment
Share on other sites

H περίληψη της όλης διαδικασίας και μάλιστα από πρώτο χέρι, είναι πολύτιμη πληροφορία.

 

Να ρωτήσω κάτι.

Σε διαδικαστικό επίπεδο φαντάζομαι είχες την βοήθεια από τον ή τους δικηγόρους.

Σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή στους τεχνικούς ισχυρισμούς (technical claims) και στην επικοινωνία με τους ελεγκτές επί τεχνικών θεμάτων, πώς πορεύτηκες; Μόνος;

 

 

 

 

Σε καμιά δεκαριά χρόνια δεν θα υπάρχει κάτι που να θες να κάνεις και να μην πρέπει να πληρώσεις rights σε κάποιους κάπου στον κόσμο... και εμείς το ύπνο του δικαίου...

Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα (ελπίζω). Υπάρχει και αντίδραση σε αυτήν την (όντως παραγματική) τάση των καιρών ειδικά στο θέμα του software και της ιατρικής

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Από τους δικηγόρους το μόνο που παίρνεις είναι η απαίτηση του Ελληνικού νόμου να τους έχεις στην πλάτη σου... τα διαδικαστικά στα εξηγεί και το one stop shop του ΟΒΙ όπου οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά καταρτισμένη και μπορείς να τα κάνεις και όλα μόνος σου για να γλυτώσεις το σε κάθε μπες-βγες 200 με 300 ευρώπουλα...

 

Οι δικηγόροι ουσιαστικά στην Ελλάδα εκπροσωπούν τους ξένους που δεσμεύουν μέσο του EPO τα δικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα...

 

Δηλαδή οι δικηγόροι επωφελούνται από την εισερχόμενη κίνηση που αποτελείται από χιλιάδες πατέντες κάθε χρόνο και ουσιαστικά παραλαμβάνουν την αλληλογραφία από το ΟΒΙ και την προωθούν στο εξωτερικό έναντι αδρής αμοιβής 200€ με 300€ ανά γράμμα…

 

Οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες λ.χ. αναγνωρίζουν μέσο του EPO περί τις 6000 με 7000 πατέντες κάθε χρόνο… δηλαδή εξασφαλίζουν αποκλειστικότητα στην αγορά της Ελλάδας μόνο για τα δικά τους φάρμακα… δηλαδή είναι σαν να δεσμεύουν πνευματικά οικόπεδα μέσα στα κεφάλια μας και στις ζωές μας.

 

Όπως καταλαβαίνετε οι Έλληνες δικηγόροι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά του τι πατεντάρετε και ποιος είναι ο κώδικας της κατοχύρωσης όταν πρόκειται εκείνη να κατοχυρώσουν κάτι στο εξωτερικό… γιατί τους ενδιαφέρει το εύκολο χρήμα του ταχυδρόμου πατεντών…!

 

Εγώ έχασα τα δικαιώματα μου στην Γερμανία επειδή δεν με ειδοποίησαν για μια προθεσμία που έληγε και ενώ έλαβαν την ειδοποίηση από το EPO δεν την προώθησαν γιατί τους χρώσταγα 500€… Με μια μου καταγγελία στο EPO μπορώ να τους στείλω αδιάβαστους ασώψεται που πλήρωσαν από την τσέπη τους για τις υπόλοιπες χώρες για την χαζομάρα τους.

 

Οι κακομοίρηδες χημικοί μηχανικοί (τέτοιοι είναι συνήθως) που γράφουν τις πατέντες απλός σας βοηθούν στα βασικά της ειδικής γλώσσας που χρησιμοποιείται…

 

Εγώ κατέληξα να διαβάσω τις 600 σελίδες του κώδικα για να δώσω την τελική απάντηση και να πάρω το grand μόνος μου… Ο δικηγόρος δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα, ο χημικός που μου έδωσε ο δικηγόρος με είχε βάλει να απαντήσω δυο φόρες λάθος με κόστος κοντά στα 6500€… Τελικά έβγαλα το φίδι από την τρύπα μόνος μου απευθείας με το EPO και το WIPO…

 

Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να βρεις έναν σοβαρό patent profesional (έχουμε δυο στην Ελλάδα) και βεβαίως να πορευτείς μόνος σου…

 

Είναι πολύ δύσκολο να τα καταλάβουν όλα αυτά οι αρμόδιοι αλλά οι πατέντες είναι η μοναδική δυνατότητα της Ελληνικής εφευρετικότητας να επιβληθεί στους γίγαντες του εξωτερικού…

 

Ένας καθηγητής του ΜΙΤ λέει στο κείμενο που ακόλουθη

 

“The weak intellectual property (secret know how) position creates competitors whereas the strong intellectual property (patents) position creates partners”

 

http://www.angelcapitalassociation.org/dir_downloads/resources/Research_Entrepreneurship.pdf

 

Σελ 6, 7.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

[χιούμορ]

Σε αυτό που είπε ο καθηγητής δεν έχω παρά να προσθέσω:

 

Following the rules creates a society, bypassing the rules creates ... Greece.

 

[/χιούμορ]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.