Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τι είναι και πως το αποκτάς


EvanA

Recommended Posts

EvanA σε χαιρετώ. Έχω ευχάριστα νέα για την δεύτερη ευρεσιτεχνία ( Υδραυλικό Ελκυστήρα Δομικών Έργων.) Η διεθνή έρευνα που έκανε ο Ο.Β.Ι ήταν επιτυχής Όλα είναι ( Α )

Μου έκανε εντύπωση αυτό, γιατί δεν επηρεάστηκε ούτε από την πρώτη δική μου κατάθεση.

Από την πείρα που έχεις, πόσο καλό είναι αυτό για την αίτηση την διεθνή που κατέθεσα, για την δεύτερη ευρεσιτεχνία?

Υπάρχει περίπτωση να μου την απορρίψουν για διεθνή όπως μπορεί να συμβεί με την πρώτη?

 

Η δεύτερη ευρεσιτεχνία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ενημερωτικά, μπορείς να την δεις εδώ, στην 19 απάντηση.

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=12040&page=2 Σε ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει στην Ελλάδα, ή σε άλλα κράτη, κάποιο κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας, πιστοποίησης και τεκμηρίωσης ευρεσιτεχνιών?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Φίλε EvanA με απασχολεί μία σκέψη πάνω στο Διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που δεν μπορώ να βρω άκρη.

 

Λένε και έτσι είναι, ότι για να σου δώσουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε μία χώρα, πρέπει να υπάρχουν δύο προυποθέσεις.

α) Να μην υπάρχει άλλο ίδιο στο κόσμο, ( δηλαδή να εμπεριέχει το ΝΕΟΝ )

β) Να έχει τουλάχιστον σοβαρή επιστημονική θεωρεία.

 

Υπάρχει το PCT που είναι η αίτηση για Διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στο οποίο περνάς και έκθεση έρευνας ( αν υπάρχει άλλο, για δεύτερη φορά μετά και την εθνική έκθεση έρευνας ) και σε προστατεύει λέει για 30 μήνες από το να μην σου την κλέψει άλλος.

 

Μετά λέει το PCT, αν σε αυτό το διάστημα δεν την κατοχυρώσεις σε όλα τα κράτη του κόσμου, και αφήσεις μερικά από έξω, μπορεί τότε κάποιος άλλος να την κατοχυρώσει σε αυτά.

Αυτό μεταφράζετε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Η ερώτηση, και συγχρόνως και η απορία μου είναι η εξής.

 

Πως μπορεί ένας άλλος να την ξανά κατοχυρώσει μετά 30 μήνες, την στιγμή που θα περάσει έκθεση έρευνας Διεθνή, και θα δουν ότι υπάρχει ένα άλλο το ίδιο?

 

Μας κοροιδεύουν για να τα πάρουν?

Εδώ αντιφάσκουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Όταν φτιάχνεις μια κατασκευή και δεν σε ενδιαφέρει η κατοχύρωσή της,πως μπορείς να ξέρεις ότι δεν είναι ήδη ''πατενταρισμένο''ώστε να έχεις πιθανά νομικά μπλεξίματα στο μέλλον?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 18/12/2009 at 12:48 ΠΜ, EvanA said:

Αγαπητοί Μηχανικοί,

 

Παρακολούθησα τυχαία μια συζήτηση αρκετά φλογερή με τον Γιαννη_ιος, διάβασα αρκετά posts και συνειδητοποίησα πως δεν έχει κανείς σας ιδέα του τι είναι μια ευρεσιτεχνία και πια είναι τα στάδια απονομής της...

 

Όντας εφευρέτης ή αλλιώς στο πιο trendy "inventor", με τίτλο από το ΟΒΙ αρχικά όπως ο φίλος μας ο Γιάννης και στην συνέχεια από το EPO (European Patent Office), τελευταία από το USPTO (US Patent & Trademark Office), αναμένοντας την απονομή και από το JPO (Japan Patent Office) έχω να κάνω μια σειρά από παρατηρήσεις.

 

Αρχικά για τον Γιαννη_ιος… το ότι πήρε το Ελληνικό δίπλωμα δυστυχώς δεν σημάνει τίποτα… Ο Γιάννης για να πάρει το Ευρωπαϊκό έχει να αντιμετώπιση τρία με τέσσερα χρόνια ενδελεχή μελέτη και έρευνα από τους εξεταστές του EPO… όπου δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι αλλά είναι σοβαροί επιστήμονες με εξαιρετική ειδίκευση στο αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά…!

 

Από τα διπλώματα που μοιράζει το ΟΒΙ μόνο ένα 7% παίρνει το Ευρωπαϊκό δίπλωμα και αυτό γιατί στην Ελλάδα (όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες) γίνεται πλημμελής έλεγχος του patentability μιας εφευρέσεως μόνο και μόνο για να κατοχυρώνουν όσο μπορούν περισσότερα αντικείμενα.

 

Οπότε Γιάννη επειδή απλός δημοσίευσαν την εφεύρεση σου στο WIPO δεν σημάνει πως πήρες και patent grand, γι’αυτό χαλάρωσε και πρόσεξε το κόστος της διεθνούς κατοχύρωσης γιατί μέχρι να καταλάβεις πως δεν έχεις καμία ελπίδα θα έχεις ξόδεψη 25.000€ για πλάκα…

 

Επειδή οι πατέντες είναι ένα πολύ σοβαρό στοιχείο για την ένδειξη της απόδοσης μιας χώρας στην Έρευνα και την Τεχνολογία όπως προκύπτει από τα στατιστικά του ΟΟΣΑ, έχουν δημιουργήσει τον όρο triadic patents. Οι τριαδικές πατέντες είναι τα κατοχυρωμένα σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι τριαδικές πατέντες είναι αυτές που μπορούν να ονομαστούν διεθνείς πατέντες.

 

Ο αριθμός των τριαδικών πατέντων επηρεάζει σημαντικά την κατάταξη μιας χώρας σε πάρα πολλούς δείκτες όπως ανταγωνιστικότητας, πιστοληπτικής ικανότητας κ.α.

 

Η δική μου πατέντα πρόκειται να γίνει η 10η τριαδική της Ελλάδας για το 2008. Είναι αποδεδειγμένο πως αν καταφέρεις και πάρεις Ευρωπαϊκό Δίπλωμα οι υπόλοιπες χώρες είναι περίπατος… Εγώ έχω το Ευρωπαϊκό, το Αμερικανικό και περιμένω το Γιαπωνέζικο.

 

Από το site του ΟΟΣΑ:

 

«Patent-based indicators provide a measure of the output of a country’s R&D, i.e. its inventions. The methodology used for counting patents can influence the results. Simple counts of patents filed at a national patent office are affected by various kinds of limitations, such as weak international comparability (home advantage for patent applications) and highly heterogeneous patent values. The OECD has developed triadic patent families, which are designed to capture all important inventions only and to be internationally comparable.»

 

Κατά τον ΟΟΣΑ αποτελούν την κορυφή αυτού που ονομάζουμε καινοτομία, αντικατοπτρίζουν το τεχνολογικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας χώρας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αποτελούν την σπίθα που εκτοξεύει τις εξαγωγές μιας χώρας.

 

Η χώρα μας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ παράγει ένα μέγιστο αριθμό 15 τριαδικές πατέντες τον χρόνο (την τελευταία δεκαετία), άλλες αναπτυγμένες χώρες παράγουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες τον χρόνο. Μόνο μια από αυτές (τις 15 ελληνικές) κάθε χρόνο προέρχεται από δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα ή είναι αποτέλεσμα πανεπιστημιακής έρευνας. Η χώρα μας έχει έως και δέκα φορές χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίων στην έρευνα (την επένδυση που κάνουμε στην έρευνα σε σχέση με τις τριαδικές πατέντες που παράγουμε) σε σχέση με άλλες χώρες. Δηλαδή το 1δις € παράγει μόνο 8.8 πατέντες/έτος ενώ στην Φινλανδία παράγονται 59 ανά 1 δις €…!

 

Βεβαίως το νούμερο είναι ακόμα μικρότερο μιας και το ποσό που καταγράφεται από τον ΟΟΣΑ ως επένδυση, αφορά μόνο την χρηματοδότηση των δημοσίων ερευνητικών κέντρων, έτσι αν αφαιρέσουμε τις πατέντες των ιδιωτών που αποτελούν το 93% (σταθερά την τελευταία δεκαετία, 14 από τις 15) του συνόλου από τις ελληνικές τριαδικές πατέντες, στην πραγματικότητα το νούμερο είναι: 1δις € παράγει μόνο 0,5 πατέντες/έτος, αυτό προκύπτει από την επένδυση του 0,57% του ΑΕΠ για την παραγωγή μιας και μόνο πατέντας για το 2006… Απίστευτο, 1,7δις € για μια τριαδική πατέντα…

 

Ενδεικτικά να αναφέρω, πως σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Κοκαλη αν κάνουμε τις 15 πατέντες 45, θα ανέβουμε στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMF, κατά 40 θέσεις…!!

 

Στο εξωτερικό η κατοχή ενός διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας και δη τριαδικής πατέντας, αποτελεί τίτλο ανωτέρω ενός Διδακτορικού… είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν απλό ερευνητή από ένα πραγματικά σημαντικό ερευνητή.

 

Στην Ελλάδα η εισήγηση της ευρωπαϊκής ένωσης για το πότε ένας ερευνητής γίνεται κατηγορίας Α απαιτούσε την κατοχή διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας, όπως είναι κατανοητό, έγινε επανάσταση μεταξύ των καθηγητών και απλώς προστέθηκε στον νόμο πως μπορούν να γίνουν και με μόνο «πολύ σοβαρές» δημοσιεύσεις…!!!

 

Αν έχετε ερωτήσεις είμαι στην διάθεση σας να τις απαντήσω μιας και έχω καταφέρει να κάνω τον πλήρη κύκλο αυτού που λέγεται κατοχυρωμένη διεθνής ευρεσιτεχνία.

Γεια σας,

Θελω να κατοχυρωσω διεθνως μια ευρεσιτεχνια στο χωρο των κλειδιων και δυστυχως ανακαλυπτω πως οι δικηγοροι ακομα και αυτοι που ασχολουνται με το θεμα ειναι ασχετοι.

Εχετε βγαλει καμμια ακρη με δικηγορο που να γνωριζει πραγματικα το θεμα?

Υπαρχει καποιος μηχανολογος μηχανικος που ασχολειται με τετοια θεματα για να συνταξει σωστα τα τεχικα χαρακτηριστικα?

Πρωτη φορα γραφω εδω και γενικα σε forum οποτε δε γνωριζω πως θα μπορουσατε να επικοινωνησετε μαζι μου.

Δεν γνωριζω λοιπον αν επιτρεπετε.. το e-mail μου ειναι: [email protected] 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.