Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ιδιοκτησία χωρίς τίτλο-άρθρο 7;


motta

Recommended Posts

Συνάδελφοι είναι μια από τις πρώτες μου άδειες και αντιμετωπίζω το εξής θέμα:

θελω να βγαλω μια Ο.Α. και έχω μια ιδιοκτησία χωρίς συμβολαιο - πρέπει να πάω με το άρθρο 7 (βεβαιωση δημαρχου , κτλπ)

που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το άρθρο 7?

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε motta

κάνε μιά μικρή αναζήτηση για θέματα χρησικτησίας και χρόνου δημιουργίας οικοπέδου στο φόρουμ, τα έχουμε συζητήσει εκτενώς, αν δεν βγάλεις άκρη

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

γεια σας συνάδελφοι και χρόνια πολλά.

επειδή κι εγώ ψάχνω την εγκ.7/92, μήπως ξέρει κάποιος που μπορώ να την βρώ?

ή ποιό ΦΕΚ είναι?

έκανα αναζήτηση στα downloads αλλά δεν την βρήκα...

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΧΩΔΕ 9622/1473/Εγκ. 7/92 : Χρόνος δημιουργίας οικοπέδου, για την εφαρμογή των διατάξεων της κατά παρέκκλιση αρτιότητας και παραστατικά στοιχεία απόδειξής του

 

 

Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι αλλά και άλλα έγγραφα για μεμονωμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στο χρόνο δημιουργίας οικοπέδων προκειμένου να εξετασθεί εάν αυτά υπάγονται σε διατάξεις "κατά παρέκκλιση αρτιότητας κλπ." που ισχύουν στην περιοχή και στα στοιχεία απόδειξης του χρόνου δημιουργίας. Παρά ταύτα οι υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζουν κατά τον ίδιο τρόπο τα θέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και ανασφάλεια ως προς το εφαρμοστέο δίκαιο.

 

Για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, επιχειρείται κατωτέρω συστηματική κατάταξη των διαφόρων περιπτώσεων, σύμφωνα με την αριθμ. 113/9/92 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος στο οποίο έχει παραπεμφθεί το θέμα για γνωμοδότηση ως εξής:

 

1. Σε περίπτωση κατάτμησης ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος μεταγραφής του οικιστικού συμβολαίου.

 

2. Σε περίπτωση κληρονομιάς ή κληροδοσίας ο χρόνος θανάτου του κληρονομημένου. Στις περιπτώσεις εξ αδιαθέτου κληρονομίας όταν η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς έχει γίνει μετά το χρόνο της κατά παρέκκλισης αρτιότητας και δεν υπάρχει προγενέστερος τίτλος που αποδεικνύει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος θανάτου του κληρονομημένου.

 

3. Σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, δυνάμει του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση περί μεταβιβάσεως της κυριότητας οικοπέδου, ο χρόνος μεταγραφής της δικαστικής απόφασης.

 

4. Στις περιπτώσεις επικύρωσης ανωμάλων δικαιοπραξιών ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του ιδιωτικού συμφωνητικού (προσυμφώνου κλπ.) μεταβίβαση της κυριότητάς τους αφού αυτός αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η οποία επικυρώνει την δικαιοπραξία μεταβίβασης του ακινήτου κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Αστικού Κώδικα παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν.Δ./τος 3958/59 "περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί οριστικών παραχωρητηρίων των κλήρων διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας κυρώσεως πράξεων τινων του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων τινων διατάξεων" (ΦΕΚ Α' 133), παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 666/77 "περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας και άλλων τινων διατάξεων".

 

5. Στις περιπτώσεις υπολογισμού των εισφορών γης του άρθρου 8 του Ν. 1337/83 θεωρείται αυτοτελής ιδιοκτησία του υποχρέου εκείνη, που ανήκει κατά κυριότητα σ' αυτόν με οριστικό συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση κλπ. που έχει μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και όχι εκείνη που απόκτησε με προσύμφωνο με το οποίο απλά δίνεται υπόσχεση για μελλοντική μεταβίβαση.

 

6. Στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος αρτιότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει το χρόνο δημιουργίας του τότε η πολεοδομική υπηρεσίας, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος.

 

α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο περί μη διεκδικήσεως του υπόψη γηπέδου.

 

β) Βεβαίωση του Προέδρου της κοινότητας ή του Δημάρχου για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευομένη από τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή το Δήμαρχο.

 

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/85 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του ότι είναι κύριοι του υπόψη γηπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας τους, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.

 

Προηγούμενες εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για το ίδιο θέμα παύουν να ισχύουν.

Link to comment
Share on other sites

teta ευχαριστώ πολύ!

 

υποθέτω είναι σε ισχύ και δεν έχει ακολουθήσει κάτι μεταγενέστερο που να ακυρώνει αυτήν την εγκυκλιο .

Link to comment
Share on other sites

κάτι ακόμα,

στην 7/92 γράφεται :

 

"....τότε η πολεοδομική υπηρεσίας, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος:

α)...β)...γ)..."

 

δηλ.αυτο σημαίνει

1) δικαστική απόφαση & α) & β) & γ)

ή

2) μόνο τα α) & β) &γ)

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα,

 

Επειδή δεν υπάρχει τίτλος κυριότητας σε μια υπόθεση που τρέχει, θέλω να χρησιμοποιήσω τα δικαιολογητικά της παραγράφου 6, εγκυκλίου Κατσιγιάννη.

 

Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει - όταν αναφέρεται βεβαίωση από το Δήμαρχο - πρέπει να την ζητήσω από κάποια υπηρεσία, έτσι;

Επίσης, όταν π.χ. η υπηρεσία δόμησης ενός Δήμου μου λέει ότι δεν έχουν υπ' όψιν τους αυτή τη βεβαίωση περί χρόνου δημιουργίας οικοπέδου, τι μπορώ να κάνω;;;

 

Γνωρίζετε αν έχει βγει μέχρι τώρα κάτι άλλο που να ακυρώνει αυτήν την εγκύκλιο;

 

Και κάτι τελευταίο:

η εγκύκλιος αναφέρεται σε βεβαίωση από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας (οκ, μιλάμε για χρόνια πριν). Πλέον, με τον Καλλικράτη, ο αρμόδιος για να δώσει τέτοια βεβαίωση είναι μόνο ο Δήμαρχος ή θα μπορούσα να απευθυνθώ και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας που βρίσκεται το ακίνητο και με αφορά;

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνετε αίτηση στον δήμο με δύο τοπ/κά και θα ζητάτε αυτό που λέει η παρ 6 της εγκ-7/92 την οποία και θα τους την καταθέσετε σαν ενέχυρο.

Εάν δεν ισχύει η εγκ-7/92 που καταθέτετε, ας σας απαντήσουν αυτοί γραπτώς από τον Δήμο, αφού πρώτα περιπλανηθούν για 7 μερόνυχτα στο Σύμπαν των εγκυκλίων, και θα σας παρακαλούσα να ενημερώσετε κι εμάς εδώ στό φόρουμ ώστε να την βγάλουμε την συγκεκριμένη εγκύκλιο από τα παχιά κιτάπια μας και να την κάνουμε κορνίζα να την θυμόμαστε και να λέμε....περασμένα μεγαλεία και διηγόντας τα να κλαις. :shock:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.