Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντικεραυνική προστασία μεταλλικού κτηρίου και υπόγειων δεξαμενών


nikoskourtis

Recommended Posts

 

22 ώρες πριν, miltos said:

Να ξεκινήσουμε από το ερώτημα του τι θέλεις να προστατεύσεις?

την εγκατάσταση θέλω να προστατευσω με ΣΑΠ 

επειδή δεν εχω ασχοληθεί ξανά με το θέμα  και είμαι υπεύθυνος στην εγκατάσταση θα ήθελα κάποιες οδηγίες τι να προσέξω. 

Με μια ελληνική εταιρεία αντικεραυνικής προστασίας που μίλησα μου πρότεινε ακίδα franklin με δυο αγωγούς καθόδου και γειώσεις

Link to comment
Share on other sites

Για την αντικεραυνική προστασία υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία [στα αγγλικά κυρίως]. Επίσης, αρκετές σοβαρές ελληνικές εταιρείες, αντίστοιχων συστημάτων, έχουν κυκλοφορήσει σχετικά εγχειρίδια. Το βασικό τεχνικό κανονιστικό κείμενο, όμως, είναι το αντίστοιχο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 62305 [πολύ "πράμα", σε 4 τόμους!], υποχρεωτικής εφαρμογής όπου απαιτείται ΣΑΠ. Η αναγκαιότητα ύπαρξης ΣΑΠ σε μια κατασκευή αναλύεται στο 62305-02. Το τελευταίο, όμως, είναι ένα πολύ "βαρύ" αναλυτικό εργαλείο. Θα σου πρότεινα μια μικρή παρακαμπτήρια. Να χρησιμοποιήσεις το παλιό πρότυπο ΕΛΟΤ 1412 σε συνδυασμό με το ΕΛΟΤ 1197, που χρησιμοποιεί απλούστερους υπολογισμούς για τον ίδιο σκοπό. Τα πρότυπα αυτά, όμως, έχουν καταργηθεί και έχουν αντικατασταθεί από το 62305. Ωστόσο, μπορείς να προσεγγίσεις το θέμα από την πλευρά της ασφάλειας. Δηλαδή, αν με το 1412 χρειάζεται ΣΑΠ, τότε απαιτείται και με το 62305. Αν με το 1412 δεν απαιτείται ΣΑΠ, πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσεις το 62305. Μόλις βεβαιωθείς ότι χρειάζεται ΣΑΠ, και ποιας στάθμης προστασίας [4 στάθμες προστασίας, I: η ισχυρότερη, IV: η ελαφρύτερη], θα προχωρήσεις στον σχεδιασμό υλοποίησης του ΣΑΠ.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν έχεις ξανασχοληθεί με το θέμα τότε, αν σε πιέζει ο χρόνος δοκίμασε τη λύση να συμβουλευτείς μια από τις έμπειρες εταιρείες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και είναι πιο κοντά στα πρότυπα με αρκετές κατασκευές στο ενεργητικό τους. Δεν είναι κάτι το δύσκολο, αλλά "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Αν δεν σε πιέζει ο χρόνος ξεκίνα με αυτά που γράφει ο συνάδελφος παραπάνω (+). 

Για τις ακίδες franklin (και κάθε μέθοδο του ΣΑΠ), δεν μπορούμε - πιστεύω - να γνωμοδοτήσουμε από εδώ, αλλά είναι γενικά αποδεκτές σε παρόμοιες εγκαταστάσεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

στα σιλό (κάθετες αποθήκες) παρατήρησα λάμες και αγωγούς φ8 να πακτώνονται στο μπετό των βάσεων και υποθέτω ότι πρέπει να έχουν  περιμετρική γείωση και οχι θεμελιακή αφου η εγκατάσταση είναι του 1984.

επίσης βρήκα και τον ισοδυναμικό ζυγό που επισυναπτω σε ενα εξωτερικό πίνακα της εγκατάστασης.

ισοδυναμικός ζυγός.jpg

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, asxetos222 said:

στα σιλό (κάθετες αποθήκες) παρατήρησα λάμες και αγωγούς φ8 να πακτώνονται στο μπετό των βάσεων και υποθέτω ότι πρέπει να έχουν  περιμετρική γείωση και οχι θεμελιακή αφου η εγκατάσταση είναι του 1984.

Πράγματι το 1984 δεν υπήρχε θεμελιακή γείωση με τη σημερινή της μορφή. Σε αρκετές κατασκευές όμως της περιόδου αυτής υπάρχει θεμελιακή γείωση με τη μορφή της απ' ευθείας σύνδεσης του αγωγού γείωσης στον οπλισμό της θεμελίωσης. Το κυρίαρχο θέμα σε μια παρόμοια εγκατάσταση είναι η εξασφάλιση της ηλεκτρικής συνέχειας των ράβδων του οπλισμού και μερικά άλλα.

Η "περιμετρική γείωση" είναι μια μεταλλική ταινία που περιτρέχει το κτίριο εξωτερικά, εγκιβωτίζεται στο φυσικό έδαφος και είναι κατασκευαστικά ανεξάρτητη του οπλισμού.*  

Η διάμετρος Φ8 είναι η ελάχιστη επιτρεπόμενη σε ανάλογες γειώσεις. Πάντα όμως η διάμετρος του συνδετηρίου αγωγού γείωσης εξαρτάται από το ρεύμα το οποίο περιμένεις.

* Με συγχωρείς για αυτές τις διευκρινήσεις, είναι πολύ γνωστά πράγματα, ειδικά στους ηλεκτρολόγους, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μπλέξουμε στην ορολογία. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το γεγονός ότι ο ηλεκτρικός πίνακας της εικόνας έχει IP αρνητικό(!) (βλέπω σαλιγκάρια στο εσωτερικό του...), έχω μια απορία: στα ανάντη [προς την τροφοδοσία], το ηλεκτρικό σύστημα είναι προφανώς TN-C (ο κίτρινος αγωγός είναι αγωγός PEN). Στα κατάντη, προς το φορτίο, τι σύστημα υποτίθεται ότι είναι; Ο λεπτός γυμνός πολύκλωνος αγωγός που συνδέεται στον κόμβο "γείωσης" [αυτός που "ξεφυτρώνει" κάτω αριστερά στο δάπεδο του πίνακα], τι λειτουργία έχει; Ο μεγαλύτερης διατομής πολύκλωνος αγωγός που φαίνεται αριστερά και πολύ κοντά στον κίτρινο αγωγό, τι λειτουργία έχει; Η φωτο δεν με βοηθά, αλλά εικάζω ότι συνδέεται στον κόμβο "γείωσης" και στην συνέχεια οδεύει μαζί με την ηλεκτρική γραμμή που φεύγει προς την εγκατάσταση [αγωγός PE?).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.