Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μετατροπή κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη


orfeas2009

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά...

Θέλω να ενημερωθώ σχετικά με τρόπους αλλαγής της κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη. Η πολυκατοικία είναι παλιά, τεσσάρων ορόφων με δυσωλήνιο σύστημα..κάθε όροφος διαθέτει 3 διαμερίσματα.. Σκοπός είναι μια αξιόπιστη εγκατάσταση, οικονομική και χωρίς πολλά μερεμέτια..Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Γνωριζω 2 τροπους απο 2 διαφορετικες εταιριες που δεν επιτεπεται να αναφερω στο φορουμ

α) με θερμιδομετρητες σε καθε σωμα....

β) με ηλεκτρικους διακοπτες πανω στα σωματα οι οποιοι περνουν εντολη απο το θερμοστατη....

 

Στα λεω πολυ απλα για περισσοτερες λεπτομερειες πρεπει να ανατρεξεις στις εταιριες. Και στα δυο το κοστος ειναι μεγαλο. Στην δευτερη με αρκετα μερεμετια, ομως επειδη εχω δουλεψει την δευτερη σου λεω οτι ειναι πολυ αξιοπιστη και μη αμφισβητισιμη απο τους ιδιοκτητες.

 

Αν θες να μαθεις τις εταιριες πες μου να σου στειλω ΠΜ

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια Πολλά σε όλους.

 

Αγαπητέ φίλε το πρόβλημα των παλιών πολυκατοικιών με το δισωλήνιο επιμερίζεται σε δυο μικρότερα προβλήματα α.την αυτονόμηση β. τη (σωστή) μέτρηση της δαπάνης.

 

Το πρόβλημα (α) λύνεται

-είτε με το σύστημα της ασύρματης διαβίβασης των εντολών που προσφέρουν μερικές ετειρείες

-είτε με 24V ηλεκτροθερμικά βανάνια σε κάθε σώμα και κλασσικούς 24V θερμοστάτες χώρου.

 

Η ασύρματη διαβίβαση είναι καλύτερη από την άποψη των μερεμετιών και της ασφάλειας αφού το σύστημα δεν είναι δυνατόν να παραβιαστεί και αν αυτό γίνει τότε η παραβίαση είναι εμφανής και ανιχνεύσιμη. Το υψηλό της κόστος αντισταθμίζεται από τα μικρότερα εργατικά που στην ενσύρματη περίπτωση είναι σημαντικά περισσότερα.

 

Το πρόβλημα (β) μπορεί να λυθεί με τη χρήση κλασσικού πίνακα αυτονομίας που έχει τα γνωστά προβλήματα της άδικης κατανομής.

 

Το σωστότερο είναι να χρησιμοποιηθούν αντί για πίνακα κατανεμητές δαπανών για κάθε σώμα. Η λειτουργία τους γίνεται με μπαταρία, δε συνδέονται με τίποτα και η παραβίασή τους είναι αδύνατη. Η κατανομή της δαπάνης γίνεται δίκαια και υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει οικονομία αφού θα χρεωθεί λιγότερο.

 

Ο καλύτερος συνδιασμός κατά την άποψή μου αν δε θέλεις να σπαταλήσεις χρήμα σε ημίμετρα και να χρησιμοποιήσεις ασύρματη διαβίβαση εντολών και κατανεμητές δαπανών.

Link to comment
Share on other sites

Μια άλλη λύση που έχω δει σε κάποιες πολυκατοικίες, είναι με νέο εμφανές δίκτυο σωλήνων.

 

Η λύση αυτή έχει τρία μειονεκτήματα:

1) Οι σωλήνες είναι εμφανείς

2) Γίνονται τρύπες στους τοίχους, οπότε χρειάζεται προσοχή μην πέσει η τρύπα σε κανά καλώδιο.

3) Κόστος μόνωσης των σωλήνων αν τοποθετηθούν χαμηλά για αποφυγή εγκαυμάτων, ή εξαεριστικών αν τοποθετηθούν ψηλά για να μην χτυπάνε στο μάτι.

 

Είναι όμως πλήρως ισάξιο, και λειτουργικά και νομικά, με την προεγκατεστημένη αυτόνομη θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

Η μετατροπή ποτέ δεν θα είναι σωστή, καθώς δεν υπάρχει αντικειμενικά αποδεκτός τρόπος για υπολογισμό της κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 

Από την στιγμή που περνάνε οι στήλες μέσα από όλα τα διαμερίσματα, θα ζεσταίνονται όλοι οι χώροι τους έστω και λίγο, ακόμα και αν δεν ανοίξουν τα καλοριφέρ.

Θα πρέπει για την κατανομή δαπανών θέρμανσης να υπολογιστούν οι θερμίδες που μεταφέρονται από τις στήλες στον κάθε χώρο κάθε ορόφου. Έστω και ένας να ανοίξει το καλοριφέρ, θα ζεσταίνονται και οι υπόλοιποι λίγο χωρίς να έχουν ανοίξει τον δικό τους θερμοστάτη.

 

Η τωρινή νομοθεσία κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης λαμβάνει υπ'όψιν ότι ένα ποσοστό των εξόδων θέρμανσης επιβαρύνει από κοινού όλα τα διαμερίσματα, ακόμα και με μηδέν ώρες. Αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί στην περίπτωση της μετατροπής αλλά δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη νομοθεσία ή κανονισμός για να στηριχτείς πάνω του.

 

Η λύση του θερμιδομετρητή σε κάθε σώμα νομίζω πλησιάζει ή ξεπερνά σε κόστος την λύση της τοποθέτησης νέου συστήματος.

Η λύση του θερμοστάτη σε κάθε σώμα δεν προσφέρει αντικειμενικό τρόπο για υπολογισμό της κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 

Ξέρω ότι γίνομαι λίγο ψείρας, αλλά ξέρω άνθρωπο που έκανε ολόκληρη ιστορία και έτρεχε σε δικηγόρους επειδή δεν καταλάβαινε ότι η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται με βάση τις απώλειες της κάθε ιδιοκτησίας (όπως προβλέπει ο νόμος) και όχι με τα σώματα (που στον τελευταίο και στον πρώτο όροφο είναι πιο μεγάλα επειδή έχουν περισσότερες απώλειες λόγω ταράτσας και πατώματος σε μη θερμαινόμενο χώρο αντίστοιχα).

Link to comment
Share on other sites

Προς sdim: Δεν νομιζω οτι κανεις εθεσε θεμα θερμοστατη ανα σωμα. Εγω στην 2η λυση που προτεινω και εχω εφαρμοσει αναφερομαι σε ηλεκτρικους

διακοπτες ανα σωμα που παιρνουν εντολη απο το κεντρικο θερμοστατη του διαμερισματος ο οποιος επισης δινει εντολη στον ωρο/τη να γραφει. Ειναι μια μεθοδος αξιοπιστη και σε οποια περιπτωση πιο κοντα στην κατανομη δαπανων

ετσι οπως την ξερουμε σημερα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν 2 βασικές επιλογές ,όπως έχουν αναφέρει και τα παιδιά πιο πάνω.

Η επιλογή στην ουσία είναι ασύρματο ή ενσύρματο (αν θες να φαίνονται καλώδια ή δε θες). Αυτό που αναφέρει ο sdim Πιο πάνω είναι καινούριο δίκτυο στην ουσία. Εγώ θα προτιμούσα το ασύρματο (διακόπτες με θερμοστατικές κεφαλές και μετρητή θερμότητας και κεντρική μονάδα για συλλογή δεδομένων). Προσοχή πάντως γιατί και τα 2 συστήματα προυποθέτουν και κάποιες έξτρα τοποθετήσεις εξαρτημάτων στο λεβητοστάσιο (από μια απλή βαλβίδα διαφορικής πίεσης με by pass μέχρι τρίοδη (αν θες)).

Περί σωστής κατανομής δαπανών θέρμανσης. Μεγάλη κουβέντα.....

Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Πάντως είναι κοινά αποδεκτό ότι αν είναι να γίνει σωστά πρέπει να γίνει στην αρχή γιατι μετά θα πέσει πολύ γέλιο!!!! Φυσικά όπως είπε και ο sdim πιο πάνω γίνεται πάντα με βάση τις απώλειες και όχι τα σώματα. Γι' αυτό τον λόγο και δεν υπογράφουμε κατανομη δαπανών όταν έρχεται κάποιος και σου ζητάει να του φτιάξεις έναν πινακα για την πολυκατοικία που μένει, ηλικίας 20-30 χρονών και χωρίς στοιχεία. Έτσι πολλοί συνάδελφοι μετράνε σώματα και άντε γεια μετά....

Sdim μην ξεχνάς ότι στον υπολογισμό των δαπανών λαμβάνουμε υπ'όψην αν μέσα από ένα διαμέρισμα διέρχονται σωληνώσεις θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ εν μέρει με τις εκτιμήσεις. Όμως όπως προείπα:

 

"Η ασύρματη διαβίβαση είναι καλύτερη από την άποψη των μερεμετιών και της ασφάλειας αφού το σύστημα δεν είναι δυνατόν να παραβιαστεί και αν αυτό γίνει τότε η παραβίαση είναι εμφανής και ανιχνεύσιμη."

 

Αυτό είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα της ενσύρματης διαβίβασης εντολών. Αφαιρώντας τα ενσύρματα βανάκια ζεσταίνεσαι πάντα όταν κάποιος άλλος (δυστυχής) ζητάει θέρμανση. Ο ώρομετρητής σου γράφει όταν ζητάς εσύ- μια δυο φορές δηλαδή το μήνα- για ξεκάρφωμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Περί σωστής κατανομής δαπανών θέρμανσης. Μεγάλη κουβέντα.....

 

Μεγάλη δεν λες τίποτα...

 

Sdim μην ξεχνάς ότι στον υπολογισμό των δαπανών λαμβάνουμε υπ'όψην αν μέσα από ένα διαμέρισμα διέρχονται σωληνώσεις θέρμανσης.

 

Είσαι σίγουρος; Σε ποιά σελίδα του αντίστοιχου ΤΟΤΕΕ το αναφέρει;

Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις απώλειες αυτές καθώς και άλλες παραμέτρους, αλλά δεν έχω δει στον κανονισμό κάτι τέτοιο.

Αν κάνω λάθος παρέπεμψέ με στην αντίστοιχη σελίδα του ΤΟΤΕΕ, κάθε παρατήρηση ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.