Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ευθύνη επίβλεψης ιδιωτικού έργου


 
acnt

Recommended Posts

Παιδια

 

νομικα ημαστε υποχρεοι. Αναγνωριζω δυσκολιες, κλπ. Αλλα για τον νομο η επιβλεψη ειναι του μηχανικου.

Link to comment
Share on other sites

Οι μόνες δυσκολίες είναι δύο:

- Υπάρχουν ορισμένοι "μηχανικοί" οι οποίοι δεν κατέχουν το γιαπί, ίσως διότι δεν έχουν επιδιώξει να δουλέψουν στο ξεκίνημα της καριέρας τους σε καθημερινή βάση δίπλα σε εργοταξιάρχες και εργοδηγούς. Δυστυχώς, αλλά μόνο έτσι μαθαίνεται η οικοδομή και όχι απλά περνώντας για να "δουν" τα σίδερα.

- Είναι οι μηχανικοί οι οποίοι χαιδεύουν τους ιδιοκτήτες και τους αφήνουν να οργιάζουν κάνοντας την παρανομία τους και την βλακεία τους. Στο τέλος βέβαια θα βγεί στη φόρα...

 

Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις, είτε της άγνοιας είτε για να φανούν καλοί στους ιδιοκτήτες, προχωρούν και σε παράνομες εκπτώσεις στην αμοιβή επίβλεψης. Δηλαδή δεν βάζουν στον υπολογισμό αμοιβής την προσαύξηση που προκύπτει λόγο αυτεπιστασίας.

 

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο νόμος δεν εξετάζει εκπτώσεις (ούτε η εφορία), οι ευθύνες είναι τεράστιες! (αυθαιρεσίες, υγρασίες, κακοτεχνίες, μη ακριβής τήρηση ΟΛΩΝ των μελετών - ακόμα και της θερμομόνωσης ή παθ. πυροπρ., μέτρα ασφαλείας, κλπ) Ξέρω περιπτώσεις επιβλέποντων που οι ιδιοι οι ιδιοκτήτες (αυτεπιστάτες) ή μετέπειτα αγοραστές τους κάθησαν στο σκαμνί... Και μερικοί από αυτούς πλήρωσαν από την τσέπη τους για αποκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Brasco

 

εχεις πολυ δίκιο. Προσωπικα ξερω 6 περιπτωσεις που ο μηχανικός πληρωσε απο την τσεπη του. Σε ολες τις περιπτωσεις το θεμα ξεκινησε απο την ασφαλιστικη εταιρεία η οποία αρνηθηκε ασφαλιση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εδώ μιλάμε για ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης μηχανικού η οποία αποτελεί έναν ουσιαστικό τρόπο προστασίας από τις βαριές ευθύνες μας. Βεβαίως απαιτείται η ασφάλιση να είναι επαρκής και όχι ένα χαρτί το οποίο απαιτείται απλά σε ορισμένες μελέτες και δίνεται χωρίς καμία εξασφάλιση. Και βεβαίως, για να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε αυτό το πρόσθετο κόστος, η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης πρέπει να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλαδή το παιχνίδι να είναι καθαρό, να μην επιτρέπεται σε άλλους να λύνουν τα θέματα των ευθυνών τους διαφορετικά.

Αν ψάξετε στο google σχετικά πχ Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Μηχανικών θα βρείτε διάφορες προτάσεις, τις οποίες ωστόσο πρέπει να αξιολογήσετε.

Link to comment
Share on other sites

Μία ερώτηση που ζητάω προκαταβολικά συγνώμη άμα έχει αναφερθεί αλλού:

 

Υπάρχει τρόπος διασφάλισης για τον Επιβλέπων Μηχανικό ότι έλαβε γνώση για το ξεκίνημα των εργασιών;

 

Δηλαδή βγαίνει μία άδεια, είσαι επίβλεψη, σου λέει ο ιδιοκτήτης, ο εργολάβος κτλ ότι δε θα το ξεκινήσει άμεσα, αλλά το ξεκινάει χωρίς να σε ειδοποιήσει. Γίνεται μια στραβή (από ατύχημα μακριά από όλους μας, ή λάθος εφαρμογή κτλ κτλ) και σου έρχονται οι μπελάδες.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο άμα σε ειδοποιήσει επίσημα, θα έχει κάτι στα χέρια του.

 

Ή μέσω μαρτύρων (αληθινών ή ψεύτικων...)

 

Γενικά το θέτω. Άμα μπορούμε να διασφαλιζόμαστε με κάτι. Άμα υπάρχει διαδικασία ή άμα μετά κάνουμε ότι σκεφτεί ο καθένας.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο μόνος τρόπος για να μην μπεις σε κυνήγι μαγισσών είναι η απευθείας παραίτηση λόγω μη ειδοποίησης του ιδιοκτήτη για την έναρξη εργασιών. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν το κάνει αυτό γιατί θα βρεθεί εκείνος ο μηχανικός που θα αναλάβει την επίβλεψη αντί για σένα.

Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι όταν γίνει η στραβή.

 

Ποιος θα αναλάβει "προ έναρξης ανέγερσης", αφού θα αποδεικνύεται ότι έγινε η έναρξη λόγω της στραβής.

 

Καλό θα ήταν να υπήρχε διαδικασία. Μία αίτηση στην πολεοδομία απλή. Ότι είμαι ο επιβλέπων και ξεκινάν οι εργασίες κτλ κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Ευθύνη σου, μόλις διαπιστώσεις εκτέλεση εργασιών ερήμην σου, να δηλώσεις παραίτηση από το έργο, επικαλούμενος την πραγματική αιτία. Φυσικά αυτό δεν σε καλύπτει αυτομάτως, αν το πράγμα στραβώσει καταλήγει στο δικαστήριο ...αν τώρα συμβεί, ώσπου να το καταλάβεις, να έχει ολοκληρωθεί το έργο... τότε τρέχα να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.

Γιαυτό, όταν ο επιβλέπων τα τσουγκρίσει με την γενικότερη κατάσταση, καταφεύγει στην λύση της συναινετικής αλλαγής επιβλέποντα. Πάντα υπάρχουν συνάδελφοι έτοιμοι να υπογράψουν με κλειστά μάτια...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.