Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σκίαση φωτοβολταϊκών πάνελ


landrew

Recommended Posts

Όταν σκιάζονται κάποια πάνελ τότε όλα τα πάνελ που είναι σε σειρά δεν παράγουν ρεύμα, εκτός βέβαια αν υπάρχουν οι απαραίτητες παρακάμψεις οπότε χάνεις την παραγωγή μόνο από λίγα πάνελ.

 

Υπάρχουν οι παρακάμψεις, ενσωματωμένες στο panel, από τον κατασκευαστή.

 

Οι ίδιες παρακάμψεις προστατεύουν τις κυψέλες από ανάστροφη τάση, οπότε δεν τίθεται θέμα καταστροφής τους.

Link to comment
Share on other sites

Οι παρακάμψεις που υπάρχουν στο πάνελ προστατεύουν το πάνελ αν κάποιες κυψέλες σκιάζονται.

Αν σκιάζεται ολόκληρο το πάνελ, το προστατεύουν;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Με συγχωρείτε αλλά κάτι νομίζω δεν γνωρίζετε. Το ότι έχουν διόδους τα πλαίσια δεν σημαίνει, κάνουμε ότι θέλουμε.Μίλτο θα διαφωνήσω μαζί σου, σκιάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν γιατί η γήρανση που προκαλείται στη κυψέλη δεν μπορεί να προβλεφθεί. Επιπλέον σε 20 χρόνια έργο το να προκαλούμε μια κυψέλη να καεί συνεχώς(φαινόμενο ντόμινο:όλο το πλαίσιο), καμία δίοδος δεν μπορεί να μας το συγχωρέσει.

Αλλά πάλι σε εγκατάσταση που κάνει ο καθένας μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός και ο επενδυτής που πρέπει να είναι ενήμερος.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει, ή είναι δυνατόν να κατασκευαστεί, εγκατάσταση χωρίς σκιάσεις, όλες τις ώρες του χρόνου?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει τόση μεγάλη ταράτσα (σε τμ²) κατοικίας ώστε να βάλουμε 10αρι φ/β με τα δεδομένα της 21/12 ώστε να μην έχουμε σκιάσεις. Ενδεικτικά σας λέω ότι στην δικιά μου ταράτσα μέτρησα την σκιά της καμινάδας από το τζάκι, είναι στην νότια πλευρά με ύψος 2,35μ, το απόγευμα μεταξύ 15:00 με 16:00 είχε καλύψει όλο το μήκος της ταράτσα 11μ ενώ το μεσημέρι 11:00με12:00 ήταν 5,1μετρα περίπου

 

Εάν ένα πάνελ ενός στρινκ σκιάζεται έχω την εντύπωση ότι γίνετε καταναλωτής

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει φίλοι,

Δεν υπάρχει ταράτσα που να παίρνει 10 kWp χωρίς σκιάσεις αλλά μπορεί να υπάρχει με 9,5 kWp. Ότι θέλει καθένας. Όπως υπάρχει και σύστημα σε στέγη με αίτηση 5,1 kWp τριφασικό, για μισό πλαίσιο παραπάνω, τριφασικό! Όλα υπάρχουν και όλα γίνονται, αρκεί να ξέρει ο καθένας τι κάνει και να το λέει. Δεν νομίζω όσοι κάνουν στέγες με σκιάσεις να βάζουν opti ή tigo ή solaredge και να περιλαμβάνουν στην προσφορά αλλάγη πλαισίου μετά από α χρόνο λόγω γηρανσής του. Ή όταν θα σκάσει το πλαίσιο, θα φταίει η κακιά εταιρεία που μας κοροίδεψε και την προτιμήσαμε?

Link to comment
Share on other sites

Λογικά εννοείς ότι δεν σκιάζονται αυτή την εποχή. Τον χειμώνα θα σκιάζονται.

 

Αν όμως έχει βάλει τις σειρές σε διαφορετικό ύψος πιθανόν να μην έχει σκιάσεις ακόμα και τον Δεκέμβρη. Ας περιμένουμε τις μετρήσεις του για να δούμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ένας καλός μπούσουλας είναι να δούμε την παραγωγή από ένα φ/β στέγης με κλίση 30 μοίρες και ένα από ταράτσα με 30 κλίση, με ίδια ισχύ, ίδια πάνελ, ίδιο ινβερτερ ίδιο αζιμούθιο από τον ίδιο εγκαταστάτη και φυσικά στην ίδια περιοχή , αν και θερμοκρασιακός συντελεστής θα είναι εις βάρος της στέγης:shock:

Έχει κανείς τίποτα τέτοια στοιχεία:lol:

Link to comment
Share on other sites

Σε χωροθέτηση που έκανα για εγκατάσταση σε ταράτσα φ/β ,στην 3d απεικόνιση την 21η Δεκ, παρατηρείται σκίαση μεταξύ των σειρών τις πρωινές ώρες(7:45-9) και τις μεσημεριανές (3:15-4:30).H πίσω σειρά απέχει απο την μπροστινή 2.5xύψος της προβολής της. Σε περίπτωση που πάρω τον γνωστό κανόνα 2x ύψος, οι σκιάσεις καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια τις ώρες που ανέφερα. Δεν υπάρχουν αλλά εμπόδια στον χώρο.

Θεωρείται οτι επειδή στην ουσία είμαι καλυμμένος για το +/-2 γύρω απο το ηλιακό μεσημέρι να μην επιδιώξω μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σειρών; O χώρος είναι περιορισμένος πάντως και ήδη με το 2.5xύψος δεν έχω άλλα περιθώρια.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως στη δικια μου εγκατασταση εχω τοποθετησει και κατω απο 2Χυψος και δεν σκιαζονται.Θα το μετρησω να σας πω ακριβως.

Επανερχομαι με μετρησεις και αναθεωρω.Ο λογος τοποθετησης ειναι περιπου 2,3 και δεν εχω καθολου σκιασεις και πιστευω ανετα τον κατεβαζα τον λογο στο 2,1-2.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.