Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κριτήρια ποιότητας πλακιδίων;


gio

Recommended Posts

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε μια θέση επιλογής πλακιδίων.

Δεν γνωρίζουμε όμως εάν αυτό το πλακάκι που έχουμε μπροστά μας "κάνει" για τον χώρο που θέλουμε, αν είναι καλής ποιότητας, είναι διαλογής, αξίζει τα χρήματα του. Αν η εφαρμογή του χρειάζεται ειδική μεταχείριση κλπ.

Καλό θα ήταν οι επαΐοντες (τι έμαθα πάλι :lol:)να μας δώσουν τα φώτα τους.

Link to comment
Share on other sites

Αν ταιριάζει στο χώρο σου μπορεί να στο πεί ή αρχιτέκτονας ή διακοσμητής ή ένας άνθρωπος με αναπτυγμένο αισθητικό κριτήριο που θα έχει όμως συνολική εικόνα του χώρου που θέλεις να δώσεις +κάποιες γνώσεις τεχνικές και οικονομοτεχνικές.

Αν θέλει ειδική μεταχείριση θα στο πεί ο έμπορας, ενώ αν "τα πιάνει τα λεφτά του" θα στο πεί κατα πρώτο λόγο η τιμή του με ένα έμπειρο μάτι και χέρι που θα εξετάσουν την υφή και την ποιότητα και θα στο επαληθευσουν.

 

tip: Η εμπειρία έρχεται με την μακρόχρονη αναζήτηση και

"αν δεν κάνεις λάθος δεν θα μάθεις" ;)

Link to comment
Share on other sites

1. Υλικό "ψύχας": Εάν σπάσουμε ένα πλακάκι, πώς θα πρέπει να είναι η "ψύχα" του;

Ασπρου χρώματος;

Κοκκινωπού χρώματος;

Ή μπορεί να είναι και δύο χρωμάτων;

Εχει σημασία το χρώμα της "ψύχας" ενός πλακιδίου όσον αφορά την ποιότητά του;

 

2. Αντοχή σε γδάρσιμο: Ενα πλακίδιο θα πρέπει να αντέχει σε γδάρσιμο

- με την μύτη ενός κατσαβιδιού;

- με ένα κέρμα;

 

3. Διαστατική ακρίβεια:

Πόση είναι η επιτρεπτή απόκλιση ανάμεσα στις δύο διαγώνιες;

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μερικες πληροφορίες απο το διαδικτυο:

Διεθνώς τα κεραμικά πλακίδια χαρακτηρίζονται σε σχέση με την αντοχή τους από το συντελεστή PEI με ανώτατο όριο το 5.

Πρακτικά για οικιακή χρήση θα πρέπει να επιλέξετε ένα πλακίδιο με συντελεστή PEI 3 έως 4 , ένώ για επαγγελματική χρήση συντελεστή ΡΕΙ 4-5 ή πλακάκια «tutta massa” τα οποία δεν χαρακτηρίζονται με το συντελεστή ΡΕΙ αφού επιφάνεια και σώμα του πλακιδίου είναι το ίδιο και το αυτό , κάτι το αποίο τα καθιστά ότι ανθεκτικότερο υπάρχει σήμερα στην αγορά και κατάλληλο για όλες τις χρήσεις.

 

Κλάση 0 PEI I Διακοσμητικά μόνο, δεν συνιστάται η χρήση τους σε δάπεδο

Κατηγορία 1 PEI I Πολύ μικρή αντοχή - πλακίδια μόνο για μπάνια και υπνοδωμάτια που δεν

έχουν άμεση πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο (κυκλοφορία π.χ. με

παντόφλες)

Κατηγορία 2 PEI II Μικρή αντοχή – πλακίδια για όλους τους χώρους ενός σπιτιού, εκτός από

την είσοδο, τις σκάλες και την κουζίνα (κυκλοφορία με παπούτσια με

μαλακές σόλες)

Κατηγορία 3 PEI III Μέση αντοχή - πλακίδια κατάλληλα για όλους τους χώρους ενός σπιτιού,

και δημόσιους χώρους με μικρή κυκλοφορία (όπως σε ένα σπίτι).

Εξαιρούνται οι χώροι με μεγαλύτερη κυκλοφορία και οι στροφές

(κυκλοφορία με κανονικά παπούτσια).

Κατηγορία 4 PEI IV

Υψηλή αντοχή – πλακίδια για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία, όπως

εστιατόρια, γραφεία, σχολεία και καταστήματα (κυκλοφορία με κανονικά

παπούτσια).

Κατηγορία 5 PEI V

Πολύ υψηλή αντοχή - πλακίδια για χώρους με πολύ μεγάλη κυκλοφορία,

όπου απαιτείται μεγαλύτερη αντοχή από την κατηγορία IV.

 

 

Σήμερα το σύνολο σχεδόν των επώνυμων πλακιδίων δαπέδου κατασκευάζονται από τη λεγόμενη «λευκή πάστα» τα λεγόμενα «πορσελανάτα» πλακάκια ή «γρανίτες» (αν τα γυρίσουμε από την ανάποδη πλευρά είναι λευκά ή υπόλευκα) σε αντίθεση με το παρελθόν όπου επικρατούσε η «κόκκινη πάστα».Αυτό σημαίνει ότι τα πλακίδια αυτά έχουν κατασκευαστεί με τη προσθήκη πορσελάνης , κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ανθεκτικά στη χρήση λόγω της αυξημένης σκληρότητάς τους σε σχέση με τα απλά κεραμικά πλακίδια (κόκκινη πάστα) που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κύρίως στο μπάνιο.σον αφορά την επιφάνεια τους διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες.

 

Κεραμικά πλακίδια με σμάλτο (κόκκινη μάζα)

Η μάζα αυτών των πλακιδίων αποτελείται από χώμα, άμμο και άστριο. Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε monocottura και bicottura. Στην monocottura η μάζα και το σμάλτο ψήνονται μόνο μια φορά γύρω στους 1185-1200 βαθμούς κελσίου. Ανήκουν στα group UNI ISO BIIa και UNI ISO BIIb. Στην bicottura η μάζα ψήνεται μόνη της στους 1100 βαθμούς κελσίου και μετά 2η φορά με το σμάλτο στους 1060 βαθμούς κελσίου. Με αυτό τον τρόπο κατασκευάζονται συνήθως πλακάκια για τοίχους κυρίως μπάνιων. Ανήκουν στο group UNI ISO BIII.

Κεραμικά πλακίδια με σμάλτο (λευκή μάζα)

Τα πλακίδια με λευκή μάζα είναι πιο ανθεκτικά από τα πλακάκια με την κόκκινη. Ψήνονται συνήθως μια φορά και έχουν πολύ καλές αντοχές στις θερμοκρασίες.

Πλακίδια γρανίτη χωρίς σμάλτο

Συνήθως τα πλακίδια γρανίτη έχουν μάζα με μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος γρανίτη αναμειγμένες με τα υπόλοιπα συστατικά. Η μάζα τους είναι πολύ σκληρή και οι μηχανικές αντοχές τους τεράστιες. Είναι συνήθως χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα σε όλη την μάζα τους. Τις περισσότερες φορές τα συναντούμε με γυαλισμένη επιφάνεια. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ότι η έλλειψη σμάλτου αυξάνει λίγο την απορροφητικότητά τους. Ανήκουν στο group UNI ISO BIa GL.

Πλακίδια γρανίτη με σμάλτο (porcellanato)

Είναι τα πλακάκια που συνδυάζουν τις τεράστιες μηχανικές αντοχές με την αισθητική. Η μάζα τους είναι συνήθως υπόλευκη διότι χρησιμοποιείται πολύ υψηλή ποιότητα ειδικού χώματος με γρανίτη και οξέα. Η ύπαρξη σμάλτου καθιστά την απορροφητικότητα σχεδόν ανύπαρκτη και δίνει την δυνατότητα για πολλά σχέδια, χρώματα και υφές. Ανήκουν στο group UNI ISO BIa GL

 

Ακομη ομως δεν βρηκα ποια πάστα ειναι η καλύτερη....:oops:

Αυτο το περιμενω απο τους ειδικούς....8-)

 

 

πηγη: http://www.climavess.gr/index.phpoption=com_content&task=view&id=72&Itemid=39

http://www.kouremenos.gr/PDFs/char.pdf

http://www.keramos.gr/main.php?page=faq

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.