Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δίκτυο Internet σε οικισμό


saradis1

Recommended Posts

Μερικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν.

1α) Κάλυψη. Το να "φωτιστεί" ένα μικρό χωριό, επιλέγοντας κατάλληλα σημεία εγκατάστασης των κεραιών και των Access Points (AP) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι κάτοικοι στο μπαλκόνι/κήπο/δρόμο αν βλέπουν απ' ευθείας την κεραία, έστω στα 200μ, θα μπορούν να έχουν κάποιο φορητό και να συνδεθούν. Στο εσωτερικό όμως του σπιτιού το σήμα -αν υπάρχει λήψη- θα είναι τόσο ασθενές που πρακτικά δεν θα έχουν internet. Τα δομικά υλικά εξασθενούν κατά πολύ το σήμα

1β) Ανάλογα με το χώρο που θέλεις να καλύψεις, ίσως η χρήση 2 κεραιών panel (π.χ. 120 μοιρών) αντί μιας omni (360 μοιρών) να βοηθήσει στην κάλυψη της "πίσω" σειράς σπιτιών.

2) Κατανομή bandwidth. Όταν κάποιος χρήστης "κατεβάζει" από torrents μια ταινία, οι υπόλοιποι θα ταλαιπωρούνται να δουν τα e-mail τους. Κάποιοι routers έχουν μηχανισμούς "δίκαιου" καταμερισμού της ταχύτητας, κοίτα στις προδιαγραφές για quality of service (QoS) ή traffic shaping ή bandwidth limit. Έχε όμως κατά νου, ότι ή παραμετροποίηση αυτών των μηχανισμών δεν είναι πάντα εύκολη.

3) Κακόβουλη χρήση. Αν κάποιος χρήστης εκμεταλλευτεί, κάτω από την ανωνυμία του, το δίκτυο για πονηρούς σκοπούς, νομικά εκτεθειμένος θα βρεθεί ο ιδιοκτήτης της σύνδεσης (αυτός που έχει τη γραμμή στο όνομά του). Το πρόβλημα αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται με την εγκατάσταση κάποιου hotspot, που να αναγκάζει το χρήστη να υπογράψει με κάποιο κωδικό πριν τη σύνδεσή του, και οι κωδικοί να μοιράζονται ονομαστικά.

 

Δεν θα συνεχίσω γιατί νομίζω ότι θα γίνω κουραστικός, αλλά πριν κλείσω θα δώσω κάποια link για διάβασμα. Δεν θέλω να προτείνω κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο router, εξοπλισμού ή μαγαζιού για να μην κάνω διαφήμιση (ειλικρινά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση).

http://www.awmn.net/forum/

http://www.aerial.net/shop/

http://www.priveshop.gr/list.php?code=403

http://www.mikrotik.com/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Εγω αντιμετωπιζω ενα παρομοιο προβλημα, με καποιες διαφορετικες παραμετρους. Στην εταιρεια στην οποια εργαζομαι υπαρχει γραμμη dsl στα κεντρικα γραφεια. Θελουν να δωσουν internet (απο την ιδια γραμμη) και σε εναν οικισμο της εταιρειας γυρω στα 800m - 1km μακρια. Αναμεσα τους παρεμβαλονται διαφορα κτηρια. Η αρχικη σκεψη ειναι με αναμεταδοτες και hotspots αλλα δε νομιζω οτι θα μας καλυψει...τι προτεινετε;

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Pkouk, για την περίπτωση που δεν έχετε δώσει ακόμη κάποια λύση.

Η λύση με τους αναμεταδότες θα σας καλύψει μια χαρά. Μια σύνδεση P2P (έστω και με κάποιους αναμεταδότες αν δεν υπάρχει η απαραίτητη οπτική επαφή) από τα κεντρικά στον οικισμό και εκεί μοίρασμα τοπικά με ένα mesh δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς χαλαρά να μεταφέρεις την ταχύτητα μια ή και παραπάνω (με Load Balancing) ADSL γραμμών σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων.

Για πάνω από 1000-1500m ίσως χρειαστεί να βρείτε "εκτός προδιαγραφών", σχετικά με την εκπεμπόμενη ισχύ, αν θέλετε υψηλές ταχύτητες.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάω και θα τα πω όσο πιο απλά γίνεται καθώς χρειάζεται χρόνος ενασχόλησης με τέτοια συστήματα αλλά και χρόνο με δοκιμές για να μάθει κάποιος να το κάνει αν δεν το ξέρει.

 

Αρχικά νομοθεσία:

Οι συχνότητες στα 2,4 και 5Ghz είναι ελεύθερες με όρια 100mW και 1W αντίστοιχα ένταση εκπομπής (όπου ένταση εκπομπής κάρτα+κεραία-απώλειες καλωδίων/ενώσεων). Δες ΕΕΤΤ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με μία omni κεραία μπορεί να καλυφθεί μια ακτίνα 150-250 μέτρων με οπτική επαφή ΠΑΝΤΑ για οποιαδήποτε κάρτα στα 2,4Ghz (αφού σε laptop κινητά κλπ έχεις κάρτες των 2,4).

 

Όπως γνωρίζετε ένα κινητό/ ένα laptop / ενα tablet έχουν διαφορετικές κάρτες που ενδεχομένως να μην φτάνουν το όριο των 100mW σε ένταση. Για μια τέτοια συσκευή η ακτίνα πέφτει καθώς μιλάμε για σύστημα πομπού δέκτη και από τις 2 μεριές. Οπότε παίζουν ρόλο και οι 2 κάρτες+κεραίες. Συνήθως εμφανίζονται σε αντίστοιχες κινήσεις χάρτες με ακτίνες κάλυψης οι οποίοι δείχνουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη για ένα laptop με οπτική επαφή και τη μέγιστη δυνατή εκπομπή λήψη ως σύστημα κεραίας του laptop και κάρτας του. Δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς θα σας μπλέξω από το να ξεδιαλύνω το θέμα. Ουσιαστικά για τους φίλους ηλεκτρολόγους είναι πάνω κάτω γνωστά για τη μετάδοση κυμμάτων κλπ και ζώνες που παίζουν ρόλο κατά την σύνδεση 2 θέσεων ακόμα και όταν υπάρχει οπτική επαφή.

 

Το σκεπτικό είναι να συνδέσεις τον κορμό στα 5 Ghz και εκεί να υπάρχει και δεύτερη κάρτα στα 2,4 που θα δίνει στον τελικό χρήστη.

 

Το βασικό θέμα είναι η "ροή" δεδομένων για να το πω απλά στον κορμό αυτό αλλά και η "ροή" δεδομένων του χρήστη προς το net. Από ποιά διαδρομή και ποιούς κόμβους, με τη μικρότερη διαδρομή κλπ. Γνωστό και ως routing. Το ίδιο που κάνει και το modem/router για 2 υπολογιστές σε ένα σπιτι πχ.

Το δεύτερο αφορά τα πρωτόκολλα και εννοώ το τι επιτρέπεις να κινείται και που. Ένα απλό παραδειγμα είναι ένα χωριό που ανταλλάσει αρχεία μεταξύ του (τοπικά μόνο). Αυτό είναι και η μεγάλη "μαγκιά" σε τέτοια δίκτυα και γι αυτό στήθηκαν και τέτοια δίκτυα αρχικά στην Αθήνα.

Τρίτο βασικό θέμα είναι η διευθυνσιοδότηση των υπολογιστών. πχ σπίτι σου έχει έναν υπολογιστή και έχεις ρυθμίσει το Modem σου να δίνει 256 διευθύνσεις. Φτάνουν και περισσεύουν ακόμα και αν έρθουν οι φίλοι σου με τα laptop τους να μπούν στο internet. Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα καθώς έχεις διευθυνσιοδότηση στα μηχανήματα αλλά και στους τελικούς χρήστες.

Τέταρτο ακτίνα κάλυψης ανά σημείο. Έχεις παρατηρήσει πχ οτι και με ένα τοίχο αρχίζουν προβλήματα. Πρέπει να ενώσεις τα κτίσματα ως κορμό και μετά να το μεταφέρεις μέσα νομίζω με ένα απλό access point των 30€. Άλλωστε αυτό δεν κάνει και με το σήμα της τηλεόρασης και έπειτα διανέμεται μέσα;

 

Πλέον υπαρχουν compact λύσεις τις οποίες για p2p στα 5Ghz μπορείτε να τις σκεφτείτε σαν 2 υπολογιστές τοπικούς με 2 κάρτες lan σε 2 σπίτια. Η μία κάρτα πάει έξω και η άλλη μένει για χρήση στο σπίτι. Απλά αυτή η lan που πάει έξω δεν είναι καλώδιο. Είναι ασύρματη. Μπορώ να σου προτείνω κορυφαία τέτοια λύση με pm γιατί δε θέλω να κάνω διαφήμιση όπου απλά θα δηλώσεις την 192.168.1.2 στο ένα μηχάνημα την 192.168.1.3 στο άλλο μηχάνημα και θα ενώσεις 2 σπίτια αμέσως. Οι υπόλοιπες διευθύνσεις στους υπολογιστές και η 192.168.1.1 στο modem. Απλά πράγματα.

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.