Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατάστημα - εμπόριο ειδών ένδυσης: Πιστοποιητικό πυροπροστασίας


sakistsalikis

Recommended Posts

Σε νεο κατάστημα που θα εμπορεύεται ρούχα ο ιδιοκτήτης μου ανέθεσε να κάνω τις απαραίτητες ενέργειες για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Το κτίριο είναι παλιό και αντιμετωπίζεται με πυροσβεστικές διατάξεις.

Η πυροσβεστική διάταξη που το διέπει, αν δεν κάνω λάθος είναι η 8γ/2007.

Σύμφωνα με τη διάταξη επειδή το κατάστημα είναι μικρότερο των 250τ.μ. (ειναι 50τ.μ.) και ανοίκει στην κατηγορία Ζ2, απαλλάσεται απο την υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυρασφάλειας.

Για το πιστοποιητικό πυρασφάλειας απαιτείται:

-κάτοψη

-υπέυθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα του αρθρου 5, οτι εχουν τοποθετηθεί φωτιστικά ασφαλείας κτλ

-Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα τιμολογίων για πυροσβεστήρες, φωτιστικά ασφαλείας κτλ.

 

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν απαιτείται μηχανικός, σωστα;

Εγω ως μηχανικός απλα ενημερώνω τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για τις εγκαταστάσεις που πρέπει να τοποθετήσει και μόλις τελειώσει του δίνω να υπογράψει την υπέυθυνη δήλωση ώστε να την καταθέσω στην Π.Υ. μαζι με τις κατόψεις και τα τιμολόγια;

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε να δεις. Το ότι δεν χρειάζεται να καταθέσεις το έντυπο μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μηχανολόγος. Συγκεκριμένα, οι κατόψεις που θα καταθέσεις (3 στο σύνολο) θα πρέπει να απεικονίζουν τα πυροσβεστικά μέσα που θα χρησιμοποιήσεις (προφανώς φωτιστικό, 2 PA 6kg και μία φωλιά μικρή). Τα μέσα αυτά θα πρέπει να τα απεικονίσεις εσύ. Εξάλλου, έχω την εντύπωση (κατά 95%) ότι απαιτείται υπεύθυνη δήλωση και του μηχανικού για τα υφιστάμενα. Αν ήμουν στο γραφείο μου αυτή τη στιγμή θα σου έλεγα 100%.

Link to comment
Share on other sites

Αν όμως δεν κάνω λάθος οι κατόψεις που θα πάνε στην πυροσβεστική θα πρέπει να είναι σφραγισμένες από μηχανικό και πάνω σε αυτές να σημειώνονται τα μέτρα πυρασφάλειας. Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού δεν χρειάζεται στην περίπτωση αυτή για την έκδοση πιστοποιητικού.

Link to comment
Share on other sites

Οι κατόψεις θα πρέπει να υπογραφούν και σφραγιστούν από Μηχανολόγο (προφανώς μπορεί και ηλεκτρολόγος). Όντως, υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό δε χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο δεν το καταλαβα και καλο ειναι να γνωριζω για το μελλον.

Αν μια κατοψη δεν ειναι απο πολιτικο-αρχιτεκτονα μηχανικο σφραγισμενη, τη δεχεται η πυροσβετικη απο τον ηλεκτρολογο-μηχανολογο;

Μου εχει προκυψει και στο παρελθον ενα τετοιο διλλημα. Ειχα βγαλει αδεια για ενα βενζιναδικο και την κυκλοφοριακη συνδεση την ειχα σφραγισει εγω. Ο δημος και ολες οι υπηρεσιες τη δεχτηκαν κανονικα αλλα ενας πολιτικος μου ελεγε οτι κακως τη δεχτηκαν γιατι η κυκλοφοριακη και το διαγραμμα καλυψης (εστω κι αν ο σκοπος ειναι ο ελεγχος και εγκριση μιας ΗΜ εγκαταστασης) ειναι καθαρα εργο τοπογραφου-πολιτικου κι οχι μηχανολογου-ηλεκτρολογου.

Link to comment
Share on other sites

Η πυροσβεστική την δέχεται την κάτοψη από ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο. Άλλωστε υπεύθυνος για την αποτύπωση είναι αυτός που υπογράφει. Για τα τοπογραφικά το ορθό είναι ότι πρέπει να είναι υπογεγραμμένα και από πολιτικό μηχανικό, αλλά γενικά οι υπηρεσίες τα δέχονται, γιατί όπως προανέφερα αυτός που υπογράφει είναι και ο αποκλειστικός υπέυθυνος γι αυτό που αποτυπώνει στο χαρτί.

Link to comment
Share on other sites

καποιες πολεοδομιες δε δεχονται κατοψη υπογεγραμμενη απο αλλον πλην αρχιτεκτονα (για αδειες καταστηματων μιλαω ετσι; )

 

μου ετυχε να κανω κατοψη για φιλο που ανοιγε πιτσαρια και μου τη γυρισαν πισω, τοπογραφος βλεπετε...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Η πιτσαρία προφανώς θέλει βεβαίωση κύριας χρήσης από την Πολεοδομία, της οποίας τα σχέδια τα υπογράφει υποχρεωτικά πολιτικός. Όντως από μηχανολόγο δεν τα δέχονται, γιατί γράφουν και ένα κειμενάκι στο σχέδιο που αφορά τους πολιτικούς. Σε όλα τα άλλα, δηλαδή πυροσβεστική, δνση μεταφορών, ανάπτυξης κλπ τους αρκεί μόνο από μηχανολόγο. Πχ, σε αδειοδότηση πλυντηρίου - λιπαντηρίου ο μηχανολόγος υπογράφει και τις τομές του κτιρίου και τις κατόψεις, κυκλοφοριακές συνδέσεις, ακόμα και το τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

γιατι να χρειαστουν 3 κατοψεις? ειναι σιγουρο? τωρα πηρα μια ανανεωση για ανανεωση πιστοποιητικου λογω αλλαγης ιδιοκτητη. ειναι πρωτη φορα που θα ασχοληθω με πυροπροστασια και τρεχω..

λιγη βοηθεια.

 

την υπευθυνη δηλωση της ιδιοκτητριασ την παιρνουμε απο πυροσβεστικη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.