Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υδρορροές


gio

Recommended Posts

Γνωρίζετε πόσες υδρορροές θα πρέπει να βάλω σε ένα εξώστη; Εννοώ εάν υπάρχει κάπου που να αναφέρει ότι τα σιφώνια των υδρορροών στους εξώστες τοποθετούνται αν 5μετρα κλπ.

Εάν δεν υπάρχει, από τι εξαρτάται ο αριθμός των σιφωνίων; Από το σχέδιο; Από κανονισμό; Είναι στην κρίση μας; π.χ. σε εξώστη 7,00 x 1,50 Είναι σωστό να μπει ένα σιφόνι, γαιτι να μην βάλω δυο; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το διαβασα το ΤΟΤΕΕ αλλα δεν βρηκα κατι για αριθμο υδρορροων, μονο για διαστσασεις και περιπτωσεις εφαρμογης. (εκτος αν δεν το προσεξα καλα)

Link to comment
Share on other sites

Οι περιορισμοί που έχεις είναι δύο :

 

Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με τις μέγιστες ρύσεις που μπορείς να δώσεις , ειδικά όταν μιλάμε για μπαλκόνι.

Από όσο γνωρίζω , παρακαλώ διορθώστε με αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, η μέγιστες αποστάσεις που μπορείς να δώσεις κλίση χωρίς προβλημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι 5-6 μ.

Σε ταράτσες π.χ. μπορείς να πας και περισσότερο.

 

Ο δέυτερος περιορισμός έχει να κάνει με το νερό που μπορεί να παραλάβει η υδρορροή.Πέρα από τη λύση του αναλυτικού υπολογισμού, η πιο απλή λύση που μπορείς να εφαρμόσεις είναι να ακολουθήσεις το γνωστό πίνακα της ΤΟΤΕΕ που σου συνδέει τετραγωνικά βρεχόμενης επιφάνειας με την απαιτούμενη διάμετρο σωλήνωσης.

 

Είναι προφανές ότι αν π.χ. στον πίνακα σου βγάζει ότι χρειάζεσαι για Χ m2 μια Φ125 , μπορείς να πας σε δύο μικρότερες...

 

 

 

Το συμπέρασμα είναι ότι βάζεις υδρορροές ανάλογα με τις ρύσεις που θα δώσεις και στη συνέχεια ελέγχεις μέσω της ΤΟΤΕΕ αν η διάμετρος που έχεις διαλέξει (Φ75 ή έστω Φ100 σε συνήθεις απλές κατασκευές) σε καλύπτει για την αντίστοιχη επιφάνεια.

 

 

Στην περίπτωση που αναφέρεις 7χ1.5 από μια υδρορροή στίς δύο άκρες του εξώστη είναι αρκετές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα συνάδελφοι.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας στο εξής θέμα.Πρόκειται να γίνει μία αντικατάσταση τετράριχτης στέγης με γείσο σε σοβατισμένο πέτρινο κτίσμα της Λήμνου, διαστάσεων 10Χ 4μ. Ο στεγάς θέλει να την κατασκευάσει χωρίς υδρορροές, κάτι που είναι σύνηθες στην περιοχή, το οποίο δεν μου φαίνεται σωστό, αλλα θα ήθελα και την άποψή σας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Η πρακτική αυτή είναι συνήθης σε παλιά κτίσματα και κυρίως σε χωριά.

Από την εμπειρία μου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την προϋπόθεση ότι το σημείο πτώσης του νερού στην άκρη της στέγης να απέχει 30 cm και άνω από την τοιχοποιία για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να "γλείφουν" τα νερά.

Το πρόβλημα είναι μήπως η ελεύθερη ροή του ύδατος δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία πέριξ του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Στο κεφάλαιο 4 αρθρο 26 του κτιριοδομικου αναφέρεται ρητά η απαγόρευση ελεύθερης απορροής ομβρίων από δώματα και εξώστες. Στην πρώτη παράγραφο όμως αναφέρεται ότι εφόσον οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στεγών μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινοχρήστων ή δημοσίων χώρων με την κατάκλυσή τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων. Όπου εγκατάσταση ομβρίων ορίζεται στην παρ. 4.2 αρθρ. 26 του κτιριοδομικού και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και το σύστημα οριζόντιας και κατακόρυφης απορροής.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Pavlos33 ορθότατα προσεγγίζεις το ζήτημα από πολεοδομικής πλευράς, αλλά όπως πολύ καλά θα ξέρεις πάρα πολλά σπίτια σε χωριά είναι άνευ αδείας.

Πάντως σωστή η επισήμανσή σου ναι.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ilias και με το #2. Αν η συνάδελφος αναφέρεται σε αντικατάσταση μέσω άδειας και έχει μελέτη κ επίβλεψη να απαιτήσει υδρορροες. Για τα σπιτάκια σε χωρία ναι έχεις απόλυτο δίκιο και ειδικά αυτά με βυζαντινα κεραμίδια. Πραγματικά από αισθητικής άποψης μια κατασκευή υδρορροής νομίζω ότι δεν θα τα ωφελούσε.

Link to comment
Share on other sites

Θα βάλω όλο το άρθρο για να διατυπώσω την γνώμη μου.

4.1. Όλες οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στέγης κτιρίου ή χώρου νέου ή υφισταμένου ή οικοπέδου ή ανοικτού χώρου, εφόσον προκαλούν ή είναι δυνατόν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστων ή δημόσιων χώρων (όπως π.χ. πεζοδρομίων) με την κατάκλυσή τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων.

Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή ομβρίων από τα δώματα και τους εξώστες.

4.2. Η εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων περιλαμβάνει τις διαμορφώσεις και τα στοιχεία συλλογής ομβρίων νερών των κτιρίων, το δίκτυο των οριζοντίων ή κατακόρυφων υδρορροών, τα απαραίτητα σημεία καθαρισμού, τις αμμοπαγίδες και τη σύνδεση με το δημοτικό ή δημόσιο αγωγό ομβρίων ή ακαθάρτων, εφόσον υπάρχει παντορροϊκό σύστημα.

Αν λοιπόν το κτίριό μας είναι πανταχώθεν ελεύθερο, νομίζω πως δεν έχει υποχρέωση εγκατάστασης αποχέτευσης ομβρίων.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.