Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Novatron
 • Subcategories

  283
  ειδήσεις
  486
  ειδήσεις

  Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  Ασφαλιστικά-Φορολογικά
  447
  ειδήσεις

  Περιβάλλον

  Περιβάλλον
  667
  ειδήσεις

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ
  739
  ειδήσεις

  Τεχνολογία

  Τεχνολογία
  442
  ειδήσεις

  Χρηματοδοτήσεις

  Χρηματοδοτήσεις
  281
  ειδήσεις

  Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές
  654
  ειδήσεις

  Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα
  2.623
  ειδήσεις

  Αρθρογραφία

  Αρθρογραφία
  85
  ειδήσεις

  Michanikos.gr

  Michanikos.gr
  36
  ειδήσεις

  webTV

  Michanikos.gr webTV
  125
  ειδήσεις
  2
  ειδήσεις

  6892 ειδήσεις in this category

   Από dimitris GM, στο Ειδήσεις,,

   Το ΤΕΕ και ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος της χώρας αποχαιρετούν με θλίψη και σεβασμό τον Κώστα Λιάσκα, τον μακροβιότερο Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.
   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   «Η απώλεια του Κώστα Λιάσκα, του μακροβιότερου προέδρου του ΤΕΕ, για τέσσερις συνεχόμενες θητείες, προκαλεί θλίψη σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΤΕΕ και σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
   Ο Κώστας Λιάσκας, με το συνδικαλιστικό και επαγγελματικό του έργο, αποτέλεσε εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας του ΤΕΕ και των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών. Συνέδεσε την πορεία του στα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου με μια ολόκληρη εποχή, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Προσπαθώντας να λειτουργεί κατά το δυνατόν συναινετικά, όπως επιτάσσει η ιστορία και η δημοκρατική συγκρότηση του ΤΕΕ, υπηρέτησε τόσο τον τεχνικό κόσμο όσο και την Ελληνική Πολιτεία συνολικά, από πληθώρα θέσεων ευθύνης, εκπροσωπώντας τον τεχνικό κόσμο της χώρας, παραμένοντας πάντα ενεργός στο επάγγελμα του μηχανικού.
   Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος αλλά και στους δεκάδες συνεργάτες του στο ΤΕΕ και στο επάγγελμα, που πορεύθηκαν μαζί επί δεκαετίες. Ένα είναι βέβαιο: δεν θα ξεχαστεί.»
   Ο Κώστας Λιάσκας σφράγισε με την παρουσία του το ΤΕΕ και τον επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο των μηχανικών, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή. Συμμετείχε, επί δεκαετίες, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, αφήνοντας παρακαταθήκες προσφοράς, δημιουργικών συνθέσεων, αποτελεσματικού έργου και διαρκούς ανάδειξης του ρόλου και της ευθύνης των Ελλήνων Μηχανικών στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
   Τιμήθηκε από τους Έλληνες Μηχανικούς κατά τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες του ΤΕΕ, ως ο μακροβιότερος Πρόεδρος του ΤΕΕ. Ο Κώστας Λιάσκας αναδείχθηκε και υπηρέτησε σε συνεχείς θητείες συνολικά επί 24 χρόνια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενώ από το 1988 έως το 2002 θήτευσε συνεχόμενα για 12 έτη στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ
   Ο εκλιπών συμπλήρωσε συμπληρώνοντας συνολικά 27 χρόνια παρουσίας στα κεντρικά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ από το 1975, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, έχοντας διατελέσει επίσης το 1976 Αντιπρόεδρος και Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
   Τρεις φορές υπουργός ΠΕΧΩΔΕ
   Παράλληλα ο Κώστας Λιάσκας συγκεντρώνοντας ευρύτερη αναγνώριση και αποδοχή τόσο της προσωπικότητας του όσο και του θεσμικού ρόλου του, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, διετέλεσε τρείς φορές Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα (την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 1990), στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (την περίοδο Νοέμβριου 1989 – Μαρτίου 1990) και στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα (την περίοδο Οκτωβρίου - Νοέμβριου 1989). Ο εκλιπών σφράγισε την πορεία του με σημαντικό επίσης έργο και προσφορά στον αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Ήταν από τους πρωτοστάτες για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα από το 1990 ως Μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των «Ολυμπιακών Αγώνων 1996» και εν συνεχεία την περίοδο 1995-97 ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενώ το 2000 ήταν Μέλος ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».
   Ο Κώστας Λιάσκας αποφοίτησε με δίπλωμα Πολιτικού μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1964. Ακολούθησε και ολοκλήρωσε το 1971 μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από την περίοδο της αποφοίτησης του από το Πολυτεχνείο, παράλληλα με την συμμετοχή του στα κοινά, ακολούθησε μέχρι σήμερα μια συνεχή και δημιουργική επιστημονική επαγγελματική πορεία, ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, ενώ δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων (μέχρι το 1987) και εν συνεχεία σε μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων, στον προγραμματισμό και τη διοίκηση έργων, ως σύμβουλος διαχείρισης, καθώς επίσης και στους τομείς των τουριστικών επιχειρήσεων και της ενέργειας.
   Με αφετηρία την Μακρακώμη Φθιώτιδας, τόπο γέννησης και καταγωγής του, διατηρώντας ισχυρές ρίζες στις αρχές, τα ήθη και τα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας και των παραδόσεων, αξιοποιώντας παράλληλα τις ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές του, που τίμησε μέχρι τέλους, ο Κώστας Λιάσκας ακολούθησε μία λαμπρή επιστημονική, επαγγελματική πορεία από θέσεις ευθύνης και προσφοράς στον δημόσιο βίο. Ο Κώστας Λιάσκας υπήρξε και αναγνωρίστηκε από τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο αλλά και ευρύτερα από την ελληνική κοινωνία, ως πρωτοστάτης μίας ολόκληρης γενιάς μηχανικών, που ανέλαβε μετά την δικτατορία την επίπονη και συνεχή πορεία εθνικής ομοψυχίας και δημιουργικής συνεννόησης για την ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, αφήνοντας ισχυρά διδάγματα για τη σημερινή εποχή, τους μηχανικούς και τις νεότερες γενιές.
   Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8/5/2018 σε στενό οικογενειακό κύκλο και παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνει κατάθεση εις μνήμην του στον σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
   Πηγή: Εφυγε από τη ζωή ο Κώστας Λιάσκας -Ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΤΕΕ | iefimerida.gr 

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Ενεργειακές κοινότητες στον τομέα βιαερίου, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές να μετατρέψουν το περιβαλλοντικό τους πρόβλημα, αλλά και της περιοχής τους, σε οικονομικό όφελος για τους ιδίους και την τοπική κοινωνία, υποστηρίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ISABEL από εξειδικευμένη ομάδα. Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να έχουν εκπονηθεί τα πρώτα Business plans, μέσω των οποίων θα αναλυθεί εάν και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να είναι βιώσιμα τα εργοστάσια βιοαερίου. Ήδη έχουν σχηματισθεί 3 ενεργειακές κοινότητες (στις Πρέσπες, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στην Δράμα) και τουλάχιστον 2 ακόμη πρόκειται να σχηματισθούν στο επόμενο διάστημα.
    
   Αυτά τόνισε στο ΑΜΠΕ ο Μηχανολόγος Μηχανικός συνεργάτης της EBW, Χαράλαμπος Κουκλίδης, με την εταιρεία να αποτελεί έναν από τους οκτώ εταίρους-από πέντε κράτη της ΕΕ- που συμμετέχουν στο έργο ISABEL. Τονίζεται ότι το έργο ISABEL, χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020 (αρ. συμβ. 691752), ολοκληρώνεται στις 31/12 2018, είναι προϋπολογισμού 1,89 εκατ. Ευρώ, ενώ συντονιστής του είναι η εταιρεία Q-PLAN INTERNATIONAL από τη Θεσσαλονίκη.
    
   "Στοίχημα αποτελεί να ομαδοποιήσουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές στις διάφορες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι και να τους πείσουμε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν, και σε οικονομικό επίπεδο για τους ίδιους, από τη χρήση κοπριάς και άλλων αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου και περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκλίδης, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη νόμου στη χώρα μας και η θέσπιση ειδικών κινήτρων για τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, ο οποίος σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση".
    
   Τον Σεπτέμβριο ψηφίζεται το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες
    
   Μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του. Μάλιστα, το υπουργείο θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Σάββατο 9/9, έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ειδική εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες και στη διάρκειά της θα αναλυθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του.
    
   Το... ISABEL
    
   Στόχος του έργου ISABEL είναι η προώθηση, υποστήριξη και ανάπτυξη κοινοτήτων βιοαερίου στη Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την τόνωση πρωτοβουλιών για την παραγωγή βιοαερίου σε τοπικό επίπεδο. Βασικοί άξονες είναι η επανατοποθέτηση» του βιοαερίου ως «δημοσίου αγαθού», που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αντιλήψεις των τοπικών κοινοτήτων, η υλοποίηση πρακτικών κοινωνικής καινοτομίας και συμμετοχής των πολιτών και η ενίσχυση της δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος προς τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για το βιοαέριο.
    
   Στα οφέλη του βιοαερίου συγκαταλέγονται τα εξής: διαχείριση λυμάτων - διευκόλυνση αδειοδότησης μονάδων (ελαιοτριβείων, τυροκομείων, κτηνοτροφικών μονάδων κλπ), αναβάθμιση ποιότητας κοπριάς για γεωργική χρήση, οικονομική αποδοτικότητα (πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), περιβαλλοντικά φιλική λειτουργία μονάδας βιοαερίου, προστασία υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από μόλυνση, περιορισμός έκλυσης οσμών στο περιβάλλον, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας.
    
   Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-business-plans-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA/

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Το 10% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ το 2016 προήλθε από την αιολική ενέργεια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ παρήχθησαν 3,1 εκατ. GWh ηλεκτρισμού, εκ των οποίων οι 315.000 προέκυψαν από τα αιολικά.
    
   Η ποσότητα αυτή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2005. Ως εκ τούτου, η ενέργεια από τον άνεμο έγινε η τέταρτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά τα ορυκτά καύσιμα (49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και τα υδροηλεκτρικά (12%).
    
   Το υψηλότερο ποσοστό αιολικής παραγωγής έναντι του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, πάντα για το 2016, είχε η Δανία με 43%. Ακολούθησαν οι Λιθουανία (27%), Ιρλανδία (21%), Πορτογαλία (20%), Ισπανία (18%) και Βρετανία (14%). Η αιολική παραγωγή στην Ελλάδα έφτασε οριακά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10%.
    
   Σημειώνεται ότι η συμβολή της αιολικής ενέργειας πέρυσι, σε σχέση με το 2005, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά ήταν η Λιθουανία και η Δανία.
    
   Το 10% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ το 2016 προήλθε από την αιολική ενέργεια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ παρήχθησαν 3,1 εκατ. GWh ηλεκτρισμού, εκ των οποίων οι 315.000 προέκυψαν από τα αιολικά.
    
   Η ποσότητα αυτή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2005. Ως εκ τούτου, η ενέργεια από τον άνεμο έγινε η τέταρτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά τα ορυκτά καύσιμα (49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και τα υδροηλεκτρικά (12%).
    
   Το υψηλότερο ποσοστό αιολικής παραγωγής έναντι του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, πάντα για το 2016, είχε η Δανία με 43%. Ακολούθησαν οι Λιθουανία (27%), Ιρλανδία (21%), Πορτογαλία (20%), Ισπανία (18%) και Βρετανία (14%). Η αιολική παραγωγή στην Ελλάδα έφτασε οριακά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10%.
    
   Σημειώνεται ότι η συμβολή της αιολικής ενέργειας πέρυσι, σε σχέση με το 2005, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά ήταν η Λιθουανία και η Δανία.
    

    
   Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80/

   Από basgoud, στο Ειδήσεις,,

   Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της μηχανολογίας που το κατατάσσει στα κορυφαία 50 πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών στην τελευταία κατάταξη του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα (QS World University Rankings by Subject).
    
   Η έβδομη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα, που δημοσιεύεται σήμερα, απαριθμεί τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε 46 διαφορετικές ειδικότητες. Το Χάρβαρντ είναι το νούμερο ένα πανεπιστήμιο σε 15 ειδικότητες και αφήνει πίσω του το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) το οποίο ξεχωρίζει σε 12 ειδικότητες. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, το οποίο συγκαταλέγεται σε 9 ειδικότητες συνολικά, έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών όπου και κατατάσσεται στην 42η θέση.
    
   Στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων διακρίνονται συνολικά 6 ελληνικά πανεπιστήμια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να παραμένει το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14 το 2016). Φέτος για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται και σε 5 νέες ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στην 351-400 θέση, στην είδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στη 251-300 θέση, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στη 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στη 251-300 θέση, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στη 201-250 θέση.
    
   Συνολικά, τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 54 φορές για το 2017 σε σχέση με 42 φορές το 2016.
    
   Για την έρευνα αξιολογήθηκαν:
    
   • Περισσότερες από 185 εκατομμύρια βιβλιογραφικές παραπομπές (citations)
    
   • Περισσότερα από 43 εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων
    
   • 194.000 απαντήσεις από έρευνα Εργοδοτών
    
   • Περισσότερες από 305.000 απαντήσεις από έρευνα Ακαδημαϊκών
    
   Πηγή: imerisia.gr

   Από miltmats, στο Ειδήσεις,,

   Διεξαγωγή Αρχαιρεσιών Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος
    
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ . Π . Μ . Ε .
    
   Σας ενημερώνουμε ότι βάσει των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της 27.05.2016 και της
   14.06.2016, η διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος για την ανάδειξη νέων
   οργάνων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 από τις 8π.μ. έως τις 10μ.μ.
    
   Υποψηφιότητες για τα νέα όργανα διοίκησης του Συλλόγου μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Πέμπτη
   23 Ιουνίου 2016 στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕφΕ).
    
   Εκλογικά Δικαιώματα έχουν όλοι όσοι εγγραφούν στον ΣΠΜΕ έως τις 23 Ιουνίου 2016.

   Από Ghostrider, στο Ειδήσεις,,

   Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αφουγκραζόμενος την κρίση που διέπει τον ΔΣΑ αποφάσισε να μειώσει κατά 50% την ετήσια συνδρομή για τους δικηγόρους μέλη του
    
   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατά την συνεδρίαση του στις 9/3/2016, αφού έλαβε υπόψη τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος των Δικηγόρων εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης αποχής, αποφάσισε την μείωση κατά 50% της ετήσιας συνδρομής εγγραφής στον ΔΣΑ για το έτος 2016.
    
   Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/98261/o-dsa-kovei-sto-miso-tin-syndromi-ton-dikigoron-melon-tou

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού σταθμού logistics δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τομέας για τον οποίο ενδιαφέρονται έντονα αμερικανικά κεφάλαια.
    
   Την πρωτοβουλία συντονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το ΤΑΙΠΕΔ που για το σκοπό αυτό συζητά με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την παραχώρηση τριών εκτάσεων ιδιοκτησίας τους, που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, προκειμένου να διατεθούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου.
    
   Το τάιμινγκ θεωρείται κατάλληλο, τόσο ενόψει της ολοκλήρωσης του εν εξελίξει διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ που τοποθετείται για την Ανοιξη του 2016, όσο και επειδή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια για κέντρο logistics δίπλα στο λιμάνι.
    
   Το αποκάλυψε προχθες ο ίδιος ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Αναφερόμενος στους τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατονόμασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αμερικανικές εταιρείες διαβλέπουν ευκαιρίες στη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
    
   Σημειωτέον ότι για το Θριάσειο, όπου εδώ και μια δεκαετία συζητείται η δημιουργία κέντρου logistics το οποίο θα εξυπηρετεί την εμπορευματική κίνηση του Πειραιά, ενδιαφέρονται σφόδρα οι Κινέζοι.
    
   Οπως πάντως συμβαίνει και στον Πειραιά, όπου η συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου logistics κρατά εδώ και μια δεκαετία, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, το θέμα απασχολεί τις διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος κοντά στα… 12 χρόνια. Μελέτες επί μελετών έχουν γίνει, άλλοτε από τον ίδιο τον ΟΛΘ, και άλλοτε από το ΤΕΕ (Κεντρικής Μακεδονίας), χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
    
   Χαρακτηριστική είναι η μελέτη που ξεκίνησε το 2006, όταν η διοίκηση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας αποφάσισε να κατασκευάσει εγκαταστάσεις logistics σε έκταση 100 στρεμμάτων, προκειμένου να προσθέσει νέα έσοδα στον οργανισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εγκαταστάσεις θα ήταν έτοιμες το 2008, πριν κατασκευαστούν τα έργα της 6ης προβλήτας.
    
   Μελέτη ΤΕΕ
    
   Ακολούθησε άλλη μελέτη το 2010 από το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτήν, το εμπορευματικό κέντρο χωροθετήθηκε δίπλα στη ΒΙΠΕ Σίνδου (στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων), σε ένα σημείο δηλαδή που διαθέτει σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και έχει πρόσβαση σε κύριους οδικούς άξονες.
    
   Εκτοτε το θέμα παραμένει ανοικτό. Στις αρχές Οκτωβρίου, το κεφάλαιο logistcs απασχόλησε και πάλι τον ΟΛΘ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η διοίκησή του με αυτές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
    
   Κοινή επιδίωξη και των τριών εταιρειών σιδηροδρομικών μεταφορών, είναι η συνεργασία, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των φορτίων που περνούν transit από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
    
   Φυσικά όλα αυτά σχετίζονται ευθέως με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, (θα προχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί αυτός για τον ΟΛΠ), και τον οποίο διεκδικούν οι APM Terminals, Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O, και η Yilport. Αγνωστο είναι τι θα κάνουν τελικά οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, που φαίρονται να κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
    
   Οι όροι
    
   Οι όροι του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ έχουν προσαρμοσθεί στο πλαίσιο εκείνο που έχει προδιαγράψει ο αντίστοιχος διαγωνισμός του ΟΛΠ. Δηλαδή, αρχικά θα διατεθεί το 51% του μετοχικού του κεφαλαίου, και στη συνέχεια, και εντός μιας πενταετίας, θα διατεθεί ένα επιπλέον 16% των μετοχών του, ανάλογα και με την εξέλιξη των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής. Ο προτιμητέος επενδυτής που θα επιλεγεί θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφων του 67% του μετοχικού κεφαλαίου.
    
   Ετησίως ο ΟΛΘ έχει κύκλο εργασιών 56,3 εκατ. ευρώ. Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται 2.000 πλοία, ενώ διακινούνται 350.000 κοντέινερ και 4,9 εκατατομμύρια τόνοι συμβατικό φορτίο. «Καταφέραμε να έχουμε αύξηση των βασικών μας δεικτών ακόμα και μέσα στην κρίση. Ωστόσο, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και βέβαια βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, έτσι ώστε το λιμάνι να αλλάξει κατηγορία», είχε αναφέρει προ μηνός ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Δημήτρης Μακρής.
    
   Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500035592

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, το οποίο μετρά τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ραντάρ, ασύρματων δικτύων κ.α.) και ενημερώνει άμεσα (on-line) τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τους απλούς πολίτες.
    
   Η διαδικτυακή «πύλη» του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρουσιάσθηκε σήμερα σε σχετική ημερίδα στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://paratiritirioemf.eeae.gr, όπου ο καθένας ελεύθερα θα μπορεί να βλέπει τις μετρήσεις.
    
   Η υποδομή συλλογής στοιχείων του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνει 500 σταθερούς σταθμούς μέτρησης σε όλη τη χώρα, καθώς και 13 κινητούς σταθμούς μέτρησης σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα-βαν (ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας).
    
   Όλα αυτά τα στοιχεία καταλήγουν σε ένα κέντρο συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων των μετρήσεων και με τη βοήθεια ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ), οι σταθμοί μέτρησης και τα αποτελέσματα των μετρήσεων προβάλλονται στην διαδικτυακή πύλη του Παρατηρητηρίου.
    
   Εκτός από ενημέρωση για το κατά τόπους επίπεδο των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, θα είναι δυνατό κάθε πολίτης ή συλλογικός φορέας να υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια μετρήσεων, καθώς επίσης να υποβάλει ενστάσεις και καταγγελίες.
    
   Το έργο, που κόστισε περίπου 4,7 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε μέσα σε ενάμισι περίπου έτος από την ελληνική εταιρεία Space Hellas Α.Ε. μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει πλέον την αρμοδιότητα λειτουργίας του έργου.
    
   Όπως τονίσθηκε στην ημερίδα, λίγες χώρες έχουν ανάλογη εθνική υποδομή και γι' αυτό το έργο έχει προξενήσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων χωρών. Το Παρατηρητήριο θα διασφαλίσει τον διαρκή και αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
    
   Οι υποδομές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παρακολουθούνται από το Παρατηρητήριο, είναι όσες εκπέμπουν στην περιοχή συχνοτήτων των 100 kHz έως 6 GHz, αδειοδοτούμενες και μη. Αυτές οι συχνότητες περιλαμβάνουν τα δίκτυα των ασύρματων επικοινωνιών (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς GSM-900 και GSM-1800, UMTS & LTE, δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης κλπ.), τις κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τις διατάξεις ραντάρ, τα ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (τύπου wireless hotspots, εταιρικές ζεύξεις κ.α.).
    
   Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης ανέφερε ότι ένας από τους 500 σταθμούς μέτρησης έχει εγκατασταθεί στο ίδιο το υπουργείο Μεταφορών και υπογράμμισε την μεγάλη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε θέματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, κάτι που έχει φανεί και από έρευνες του Ευρωβαρόμετρου (οι Έλληνες και οι Ιταλοί εμφανίζονται οι πιο ανήσυχοι στην ΕΕ).
    
   Τόνισε ότι το υπουργείο «αγκαλιάζει» το Παρατηρητήριο, καθώς θεωρεί την προστασία των πολιτών μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της εποχής μας, που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Χάρη στο νέο έργο, όπως είπε, η πολιτεία και οι δημόσιοι φορείς θα έχουν πλέον άμεση ενημέρωση για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
    
   Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Δρ Χρήστος Χουσιάδας επεσήμανε ότι, αντίθετα με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες βρίσκονται χαμηλά, στη βάση της πυραμίδας των κινδύνων.
    
   Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για τα θέματα των ακτινοβολιών και επεσήμανε πως, χάρη και στο Παρατηρητήριο, θα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια και έτσι μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόνισε ότι το νέο Παρατηρητήριο εισάγει μια νέα αποκεντρωμένη φιλοσοφία μετρήσεων, πράγμα που θα βοηθήσει να καθησυχαστούν αποτελεσματικότερα οι φόβοι των πολιτών, καθώς, όπως είπε, «ο οποιοσδήποτε θα μπορεί πλέον να δει τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή του μέσω διαδικτύου».
    
   Για «μεγάλο άλμα βελτίωσης», έκανε λόγο ο κ.Χουσιάδας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπε, «το Παρατηρητήριο θα προσφέρει στοιχεία με τρόπο αδιαμεσολάβητο και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο, έτσι ώστε να βλέπει απλώς με μερικά ‘κλικ' στον υπολογιστή του, με τρόπο φιλικό και εύληπτο, το επίπεδο της ακτινοβολίας στο νομό του, στο δήμο του ή και στη γειτονιά του. Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης, με δική του πρωτοβουλία, να μπορεί να ελέγχει τι συμβαίνει στο περιβάλλον του».
    
   Ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Space Hellas Ιωάννης Μερτζάνης χαρακτήρισε σημαντικό το έργο, τόσο επειδή «αφορά την καθημερινή online ενημέρωση των πολιτών», όσο και επειδή η υλοποίηση του Παρατηρητηρίου έγινε σε αγαστή συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΜΠ, Αιγαίου και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης). Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ένα απαιτητικό έργο, που απαιτούσε την ενοποίηση πολλών διαφορετικών τεχνολογιών
    
   Ανάλογη ενημερωτική εκδήλωση για το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο ‘Βεργίνα' του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και σε άλλες πόλεις.
    
   Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500032642

   Από dimitris GM, στο Ειδήσεις,,

   http://www.naftemporiki.gr/story/990609/prosorini-diakopi-ton-ergasion-stis-skouries-me-apofasi-skourleti
    
   [υπαρχει προσφατο θεμα εδω
   http://www.michanikos.gr/topic/43990-πρασινο-απο-το-ΣτΕ-για-τις-σκουριες/?p=801367 ]

   Από Ghostrider, στο Ειδήσεις,,

   Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, τέως σύμβουλος Επικρατείας, και κατέθεσαν προσφυγή με την οποία ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες, τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
    
   Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
    
   Μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους». Τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) του Eurogroup της 25.6.2015, για τα οποία ο ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα τα δεχθεί ή αν θα απορρίψει, έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στη λειτουργία του κράτους και τη χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», σημειώνεται στην προσφυγή. Κατά συνέπεια το δημοψήφισμα είναι παράνομο, καθώς «παραβιάζονται ρητές διατάξεις του Συντάγματος».
    
   Παράλληλα, αύριο οι εν λόγω δύο πολίτες θα καταθέσουν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα.
    
   Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/66732/katatethike-prosfygi-sto-ste-kata-tou-dimopsifismatos

   Από akius, στο Ειδήσεις,,

   Ψηφισθέντα Νομοσχέδια
   Εμφανίζονται τα ψηφισθέντα από τη Βουλή νομοσχέδια, για τα οποία εκκρεμεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 20/12/2014
   ΝΔ΄ (20/12/2014)

   Από Earl, στο Ειδήσεις,,

   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ∆ΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
   ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    
    
   Αθήνα, 21/5/2014
   Αριθµ.Πρωτ.: 1084
    
    
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    
   Θέµα: Αποχή από τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών
    
   Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ∆ιπλωµατούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων εναντιώνεται στη διαδικασία εξετάσεων ανάδειξης Ενεργειακών Επιθεωρητών που αναµένεται να
   ξεκινήσει τις επόµενες ηµέρες και καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από αυτήν.
    
   Μία τέτοια διαδικασία ακυρώνει τους ακαδηµαϊκούς τίτλους και είναι η αρχή µίας διαδικασίας πιστοποιήσεων µε φορέα το ΤΕΕ, το οποίο µέσα στα πλαίσια προώθησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απελευθέρωσης των επαγγέλµατος, αναλαµβάνει τη διαδικασία υλοποίησης της πολιτικής αυτής, δηλαδή της αποσύνδεσης του διπλώµατος από την άσκηση του επαγγέλµατος. Όλοι οι τίτλοι σπουδών υποβαθµίζονται σε ένα απλό εισιτήριο για τη διαδικασία των επαγγελµατικών εξετάσεων του ΤΕΕ, χωρίς να έχουν καµία αξία.
    
   Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σταδιακά στη δηµιουργία µίας µάζας φτηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώµατα επιστηµονικού – τεχνικού προλεταριάτου µε µισθούς και αµοιβές πείνας.
    
   Γι’ αυτό καλούµε τα Περιφερειακά Τµήµατα, τους Συλλόγους ∆ιπλωµατούχων Μηχανικών και όλο τον τεχνικό κόσµο να απέχουν από κάθε τέτοια διαδικασία
   υποβάθµισης των σπουδών µας και να εναντιωθούν σε κάθε διαδικασία πιστοποίησης δια µέσου εξετάσεων.
    
   Για το ∆.Σ. του Π.Σ.∆.Μ-Η
    
    
   Ο Πρόεδρος: Παπαδόπουλος Θεόδωρος
   Ο Γενικός Γραµµατέας: Ευσταθίου Αναστάσιος

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση.
    
   Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
    
   Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 20 του μήνα που είναι η υφιστάμενη προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του εκάστοτε μήνα.
    
   Για την πληρωμή του ΦΠΑ ούτως ή άλλως μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα, ο ΦΠΑ μπορεί να πληρωθεί σε δύο δόσεις χωρίς προσαύξηση καθώς καταργήθηκε η προσαύξηση του 2%.
    
   Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231311364

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Η βοήθεια που έχουν προσφέρει στις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό του μοιραίου Boeing έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα ψηλά προς τον ουρανό. Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν όμως σε τροχιά γύρω από τη Γη;
    
   Ο Νίκολας Τζόνσον έδωσε την απάντηση. Ο επιστήμονας που διετέλεσε επικεφαλής της NASA για τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά, αναφέρει πως υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 ενεργοί δορυφόροι. Παράλληλα όμως απάντησε και άλλα... καυτά ερωτήματα για το θέμα, μιλώντας στο Associated Press.
    
   Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν εκεί πάνω;
   Περίπου 1.100 ενεργοί, ιδιωτικοί και κυβερνητικοί. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 2.600 που δεν λειτουργούν πλέον. Η Ρωσία εκτόξευσε τον πρώτο, τον Sputnik 1, το 1957. Ο παλιότερος που είναι ακόμη σε τροχιά αλλά δεν είναι λειτουργικός τέθηκε σε τροχιά το 1958.
    
   Πόσο μεγάλοι είναι;
   Το μέγεθος διαφέρει. Οι δορυφόροι επικοινωνιών μπορεί να είναι σε μέγεθος μικρού σχολικού λεωφορείου και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους.
    
   Τι ακριβώς κάνουν;
   Εχουν πολλούς ρόλους. Οι δορυφόροι GPS βοηθούν στην πλοήγηση, άλλοι μεταφέρουν σήματα τηλεπικοινωνιών ή τηλεοπτικά, άλλοι έχουν ρόλο στην πρόγνωση του καιρού, την εθνική άμυνα, την επιστήμη και τη γεωργία, παρακολουθώντας καλλιέργειες και περιοχές ξηρασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 60% χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες.
    

   Πού βρίσκονται;
   Αυτό εξαρτάται από τη χρήση τους. Εκείνοι των τηλεπικοινωνιών αναμεταδίδουν σήματα από ένα προκαθορισμένο σημείο στον ισημερινό σε ύψος 35.420 χιλιομέτρων. Οι δορυφόροι GPS βρίσκονται στα 19.960 χλμ. περίπου, αρκετά ψηλά για να είναι προσιτοί από μεγάλα τμήματα της Γης. Αλλοι πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μόλις στα 418 χιλιόμετρα και ελάχιστοι δορυφόροι είναι πιο χαμηλά από αυτό. Κάποιοι παραμένουν σε προκαθορισμένα σημεία, άλλοι μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες.
    
   Σε ποιον ανήκουν;
   Κυβερνήσεις αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν έναν δορυφόρο, ή ένα σημαντικό μέρος του. Υπάρχουν 502 ενεργοί των ΗΠΑ, 118 της Ρωσίας και 116 της Κίνας.
    
   Τι συμβαίνει αν σταματήσουν να λειτουργούν;
   Οι παλιοί δορυφόροι αποτελούν κίνδυνο για συγκρούσεις με τους ενεργούς, οπότε υπάρχουν κανόνες και συστάσεις προκειμένου να μην μετατραπεί το διάστημα σε χωματερή. Εκείνοι που πετούν κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος πρέπει να μπουν σε μία τροχιά που θα προκαλέσει την πτώση τους στη Γη και την καύση τους μέσα σε 25 χρόνια. Στα πιο απομακρυσμένα σημεία, τους στέλνουν σε ακόμη πιο ψηλές τροχιές, ώστε να... φύγουν από τη μέση.
    
   Μπορείτε να παρακολουθήσετε τους δορυφόρους που υπάρχουν σε τροχιά εδώ: http://science.nasa.gov/iSat/iSAT-text-only/?failure=Webgl
    
   Πηγή: Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν πάνω από τα… κεφάλια των κατοίκων της Γης -Πού βρίσκονται, ποιος ο ρόλος τους | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/149052#ixzz2xnA08o00

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Προσφυγή στο Σ.τ.Ε κατά του νέου Χωροταξικού του Τουρισμού κατέθεσαν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Δήμοι νησιών του Αιγαίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
    
   Όπως επισημαίνουν οι φορείς, το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού αυτοπροβάλλεται ως τροποποίηση του Χωροταξικού του Τουρισμού του 2009 αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια ακόμα δυσμενέστερη αντίληψη, που θίγει καίρια το φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών, υποθηκεύοντας την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε ένα βιώσιμο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον.
    
   Στα επιχειρήματά τους μεταξύ άλλων είναι ότι αγνοεί το ειδικό καθεστώς που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές, επιβάλλει κάθετες ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος διαφόρων περιοχών της χώρας, και αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.
    
   Οι προσφεύγοντες φορείς είναι:
    
   1. Αρκτούρος
   2. Αρχέλων
   3. Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
   4. Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S.
   5. Δήμος Κιμώλου
   6. Δήμος Λειψών
   7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
   8. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
   9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
   10. Καλλιστώ
   11. MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
   12. Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
   13. WWF Ελλάς
    
   Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/67467/Sto-StE-13-foreis-gia-to-Xorotaksiko-tou-Tourismou

   Από ssouanis, στο Ειδήσεις,,

   «Σοκ» σε εφόρους και σε πολίτες από τις μεγάλες ανατροπές που ισχύουν τυπικά πλέον ήδη από χθες στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για αυτές ακόμη ούτε οι εφορίες, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσουν και τουλάχιστον μία ως δύο εβδομάδες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν και αν εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι νέες ρυθμίσεις.
   Η μη υποβολή πάσης φύσεων δηλώσεων τιμωρείται πλέον αυστηρότατα με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για εκπρόθεσμες απλές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έως και το διπλασιασμό της οφειλής για δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ. Επιπλέον, ουδείς θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα (η οποία πλέον θα δίνεται μόνο για ένα μήνα) εάν έχει παραλείψει να υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση την τελευταία 5ετία.
    
   Πηγή: Αλλάζουν όλα στην εφορία - Ενημερότητα μόνο για ένα μήνα - Πρόστιμα έως 100% για εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ και ΦΜΥ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/34725/allazoyn-ola-stin-eforia-enimerotita-mono-gia-ena-mina-prostima-eos-100-gia#ixzz2pGhYZaip

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Στην καθιέρωση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου που προβλέπει έκπτωση 50% προχωρά η ΕΥΑΘ Α.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014, με σκοπό την προστασία των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα τριτέκνων, υπερηλίκων, ατόμων με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια ανέργων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
    
   Ειδικότερα, η έκπτωση θα αφορά σε:
    
   • οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.
   • υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δε φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει 30 κ.μ. ανά τετράμηνο.
   • μακροχρόνια ανέργους ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
    
   Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και Ε9) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο).
    
   Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77690

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Σε εφαρμογή από την ερχόμενη Πέμπτη το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών.
    
   Ενεργοποιείται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο.
   Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών, από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών, να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση με βάση τα ποσά των χρεών του.
    
   Την ερχόμενη Πέμπτη, εξάλλου, τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών, με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα με τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων στις τράπεζες.
    
   Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές από τις Δ.Ο.Υ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών από την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.
    
   Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους, αφού θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορολογικών αρχών για την οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου οι οποίες σήμερα ήταν χρονοβόρες.
    
   Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/740231

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες ανάπλασης στη Νέα Παραλία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των 200 κατοίκων της περιοχής. Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για αναστολή των εργασιών στη Νέα Παραλία που υπέβαλαν κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.
    
   Έτσι, οι εργασίες ανάπλασης στη Νέα Παραλία θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με τον δήμο Θεσσαλονίκης να εκτιμά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, που λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
    
   Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 κάτοικοι της Μ. Αλεξάνδρου, διαμαρτυρόμενοι για τον τεχνητό «λόφο» στον «Κήπο του Απογευματινού Ήλιου», που δημιουργείται στο πλαίσιο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του έργου.
    
   Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο δεν έχει λάβει άδεια περιβαλλοντικών όρων ούτε τις απαιτούμενες οικοδομικές άδειες για διάφορα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στο υπό διαμόρφωση σημείο της Νέας Παραλίας. Οι αιτιάσεις τους, όμως, δεν έγιναν σε πρώτη φάση δεκτές από το ΣτΕ, το οποίο βέβαια θα αποφασίσει αμετάκλητα τον Νοέμβριο επί της αίτησης ακύρωσης.
    
   Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/anaplasis/anaplaseis-thessalonikis/item/21040-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

   Από Engineer, στο Ειδήσεις,,

   Ενόψει του υπολογισμού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) έτους 2013, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει, ότι όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο, αίτημα διόρθωσής τους μέχρι την 15η Μαΐου 2013.
    
   Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται στην αποστολή καταστάσεων με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου 2013.
    
   Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=8469

   Από akius, στο Ειδήσεις,,

   Η πρόταση που διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό για την μετατροπή του ΣΙΛΟ σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης.
    
   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διεθνή διαγωνισμού αρχιτεκτονικής που είχε προκηρύξει πριν ένα χρόνο ο ΟΛΠ και αφορούσε το Νέο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά, το πρώτο βραβείο κέρδισε η κοινή πρόταση έξι ελλήνων αρχιτεκτόνων (Ευάγγελος Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γεώργιος Γαβαλάς, Μαρία-Κυριακή Ρήγα, Αναστασία Σταμούλη, Μαρία Πυλαρινού).
    
   Το νέο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων θα στεγαστεί σε ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του ’30, το οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σαν διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός χώρος σιτηρών (ΣΙΛΟ).
    

    

    
   Η ταυτόχρονη ανάπλαση του παράκτιου περιβάλλοντος χώρου της Ηετώνειας Ακτής θα δώσει μια νέα ποιότητα στον δημόσιο χώρο και θα αναβαθμίσει τις υπαίθριες δραστηριότητες των κατοίκων με τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας που έως τώρα έλειπαν από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης του Πειραιά.
    
   Ετσι η περιοχή θα είναι ελκυστική όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της, αλλά και για τους απλούς τουρίστες που περνούν από το λιμάνι, τους τουρίστες κρουαζιέρας καθώς και κατοίκους των γύρω περιοχών.
    
   Στόχος αυτής κίνησης είναι το Μουσείο να γίνει το νέο τοπόσημο της περιοχής και ο Πειραιάς να βρεθεί στη λίστα των σημαντικότερων και άξιων επισκέψεως λιμανιών.
    
   Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=501815
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.