Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  ΕΦΚΑ: Λανθασμένος υπολογισμός εισφορών μηχανικών Ιανουαρίου 2019

  Sign in to follow this  

  H Διοίκηση του ΕΦΚΑ με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στον υπολογισμό εισφορών Ιανουαρίου 2019 διευκρινίζει τα εξής:

  Κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών Μη Μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.

  Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο Μηχανογραφικό Σύστημα.

  Ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι αντιμετωπίστηκαν ως ενεργοί ασφαλισμένοι μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

  Οι ασφαλισμένοι αυτοί (εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές) δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα (ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 € ανεργίας) ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία.

  Η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες άμεσα προς αποκατάσταση:

  α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της ΗΔΙΚΑ.

  β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034).

  γ. Αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα  ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

  δ. Αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των  ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

  ε. Εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με το οποίο ενημερώθηκαν ότι:

  «Αγαπητέ ασφαλισμένε,
  το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα σου, προσωρινά έχει ανακληθεί διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά σου από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση  μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.
  Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δε θα είναι απαιτητές για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κλπ.»

  στ. Αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης.

  «Αγαπητέ ασφαλισμένε,
  Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει η εισφορά Ιανουαρίου 2019 προσωρινά έχει ανακληθεί.
  Επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης μέσω πάγιας εντολής - λόγω προθεσμιών που τίθενται από το Διατραπεζικό Σύστημα – σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό σας Λογαριασμό δύο εγγραφές,  ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς.
  Ευχαριστούμε για την κατανόηση»

  ζ. Επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.

  η. Εστάλη απάντηση στην Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις

  51 minutes ago, Engineer said:

  δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης

  Δεν είπαν κάτι όπου "δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας στα φορολογικά ή/και ασφαλιστικά μπλοκάκια", πλέον όσων κατάφερα και έμαθα τηλεφωνικά εδώ.

  Προτείνω η συζήτηση που έχει να κάνει με αυτό το θέμα των λανθασμένων εισφορών να γίνεται εδώ και όχι στο γενικό θέμα της παραπομπής παραπάνω (όπου και έκανα την σχετική ανάρτηση .... ελλείψη του νέου αυτού νήματος).

  edit: Λίγο off-topic, αναφορικά στην ασφαλιστική ικανότητα μου είπαν μόλις τώρα (τηλεφωνικά στο 210-5285598) ότι θα ανανεωθεί αυτόματα (σήμερα-αύριο) σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Στο παραπάνω νούμερο λαθασμένων υπολογισμένων εισφορών ( 47.034 ) δεν έχουν υπολογίσει και αυτούς που το 2017 ήταν μισθωτοί και ελ. επαγγελματίες και χωρίς να έχουν λάβει καμία παραίτηση ή απόλυση το 2018 και φέτος τους έχουν μόνο σαν ελ. επαγγελματίες (οπότε δεν λαμβάνουν υπόψην τις εισφορές από μισθωτή εργασία). Μιλάω για εμένα και φαντάζομαι και άλλους.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων εισφορών δίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.
   Αναλυτικότερα επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκτυπώσουν τις παρακάτω βεβαιώσεις:
   Βεβαιώσεις Εισφορών ΕΦΚΑ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΟΑΕΕ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΟΓΑ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΤΣΜΕΔΕ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΤΣΑΥ

   View full είδηση
  • By Engineer
   Δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων εισφορών δίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.
   Αναλυτικότερα επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκτυπώσουν τις παρακάτω βεβαιώσεις:
   Βεβαιώσεις Εισφορών ΕΦΚΑ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΟΑΕΕ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΟΓΑ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΤΣΜΕΔΕ
   Βεβαιώσεις Εισφορών π. ΤΣΑΥ
  • By dozius
   Καλησπέρα, 
   Εργάζομαι ως "μισθωτός με μπλοκάκι (αρ. 39)" και η σύμβασή μου λήγει στις 31/5. Μου έχει έρθει διορισμός (δημόσιο) και η ανάληψη της θέσης θα γίνει πριν τις 31/5 (ας πούμε στις 15/5).  Η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον ΕΦΚΑ. Αν αφήσω τα πράγματα όπως είναι, το διάστημα 15-31/5 θα φαίνομαι ασφαλισμένος σε δυο εργοδότες (τρέχων εργοδότης και δημόσιο) το οποίο υποθέτω ότι δεν μπορεί να γίνει). Μπορώ να διακόψω την υπάρχουσα σύμβασή μου πχ 15/5, ή πρέπει να εξαντληθεί η μήνας; 
   Κοίταξα στο forum, αλλά δε βρήκα κάτι σχετικό...
   Ευχαριστώ!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.