Jump to content
 • Novatron
 • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  Sign in to follow this  
  Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  504 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά είναι δυνατή η εκτύπωση διαδικτυακού ειδοποιητηρίου από το e-tsmede. Η ενέργεια αυτή έγινε στα πλαίσια της ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, της οικονομίας και του εξορθολογισμού των δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για το ταμείο .
    
   Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α-ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας (χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή τους) να εισάγουν
   Αρ. Δύναμης
   Αρ.Τ.Ε.Ε και
   Α.Μ.Κ.Α

   στα αντίστοιχα πεδία, προκειμένου να εκδίδουν από εδώ και στο εξής τα ειδοποιητήριο πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών.
    
   Υπενθυμίζουμε στους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα εγγραφής τους στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα, προκειμένου να εκτυπώνουν:

   Ασφαλιστική Ενημερότητα για ελεύθερους επαγγελματίες
   Ασφαλιστική ενημερότητα για μισθωτούς
   Ασφαλιστική ενημερότητα /Αποδεικτικό οφειλής για διακανονισμό (Ν.4152/2014) μετά τις 10/08/2014 όπου θα ενεργοποιηθεί η εν λόγω εφαρμογή πιλοτικά ,κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από την υπηρεσία στο site του ΤΣΜΕΔΕ
   Βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας.

   Πηγή: http://www.tsmede.gr/

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή με την οποία θα μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία(κατ΄εφαρμογή του άρθρου 39, του Ν.4331/2015) που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο "νέο" ασφαλιστικό.
    
   Εκ της Διευθύνσεως Συντάξεων και Ασφάλισης
    
   Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    
   Υποβάλετε την αίτησή σας εδώ: https://www.tsmede.gr/n4331

   By pantsel, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Επειδή τείνουμε να ξεχνάμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον παραθέτω τις κάτωθι εικόνες.
    

    

    

   By georgegaleos, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Κατεβάστε τα ειδοποιητήρια από εδώ:
   http://www.eteaep.gov.gr/web/
   ή από απευθείας από εδώ:
   https://www.idika.org.gr/EteaepServices/
   μπαίνουμε πλέον για να εκτυπώνουμε τα ειδοποιητήρια εισφορών ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ & ΕΦΑΠΑΞ.
    

   By OLINAPAL, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Απόφαση-βόμβα με την οποία 120.000 μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 αυξημένες εισφορές στο Ταμείο τους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
    
   Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως από το ΣτΕ αλλά ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την έχει στα χέρια του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχει ανάψει φωτιά σε όλο τον κλάδο των μηχανικών γιατί ουσιαστικά τους υποχρεώνει να καταβάλουν αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές που θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ που ζητούσε να μην ισχύουν οι νέες εισφορές λόγω αντισυνταγματικότητας.
    
   Σημειώνεται ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή το Ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πήρε απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Παρότι η απόφαση αυτή δεν βρήκε τότε σύμφωνα όλα τα μέλη της Διοίκησης, εντούτοις η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ επέβαλε το «δεν πληρώνω» και ακύρωσε την εφαρμογή του νόμου.
    
   Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σθεναρή αντίδραση στην αύξηση των εισφορών είχε προβάλει τότε, από τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
    
   Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.
    
   Παρά ταύτα όμως, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ.
    
   Η επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ
    
   Οι 120.000 μηχανικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου που «τους υποχρεώνει» να καταβάλουν αυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές 8 εξαμήνων, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο Ταμείο τους είναι εξαμηνιαίες.
    
   Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η μηνιαία εισφορά είναι 350 ευρώ, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 336 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατά κεφαλήν κόστος από τις οφειλές των απλήρωτων εισφορών της περασμένης τετραετίας είναι 2.800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο!
    
   Το θέμα είναι ήδη γνωστό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
    
   Πηγή: Βόμβα ΣτΕ: 120.000 μηχανικοί θα πληρώσουν αναδρομικά από το '11 αυξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/197875/vomva-ste-120000-mihanikoi-tha-plirosoyn-anadromika-apo-11-ayxiseis-sto-tsmede#ixzz3VIWoZ9kQ

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Από αυτή την υπηρεσία μπορούν να δηλωθούν και να τροποποιηθούν οι Επαγγελματικοί Τραπεζικοί Λογαριασμοί, για συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
    
   Για την είσοδο στην εφαρμογή πατήστε εδώ
    
   Προθεσμίες
    
   Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
    
   Για οδηγίες χρήσης πατήστε εδώ
    
   Δείτε αναλυτικά εδώ
    
   Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207333&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

   By littledragon, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Όπως ακριβώς γράφαμε από το πρωί, όχι μειώσεις, αλλά νέες αυξήσεις εισφορών ετοιμάζονται, μαζί με συντριπτικές μειώσεις συντάξεων και ενοποίηση ταμείων - κλοπή αποθεματικών, όπως ακριβώς προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Ενδεικτικά στο Σ/Ν της κυβέρνησης για την ασφαλιστική απορύθμιση και από μια βιαστική του ανάγνωση προβλέπεται:
    
    
   - ενοποίηση όλων σε ένα ταμείο (και του ΤΣΜΕΔΕ)
    
   - υπολογισμός σύνταξης κοντά στη λογική λοβέρδου με μεγάλες μειώσεις (380 + αναλογική σύνταξη υπολογισμένη στο μέσο μισθό όλου του εργάσιμου βίου με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινουν από το 0.8% αντί του 2%), ενδεικτικά για 36 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται μόλις στο 39% αντί του 80 ή του 72% που ίσχυε σε προηγούμενους νόμους.
    
   - πλήρης κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης - παντελώς άγνωστο τι θα γίνουν οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες εισφορές
    
   - αύξηση εισφορών στην επικουρική (7,5% αντί για 6%) και στην υγεία 6,95% αντί για 6,45%)
    
   - "Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017." Καταργούν δηλαδή την έκπτωση 50% που ίσχυε κατά την πρώτη 5ετία ασφάλισης.
    
   - διατηρεί τη μηνιαία εισφορά των 10 € υπέρ του ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας
    
   - "εισφορά κύριας σύνταξης για τους Ελ.Επ. ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών." (δηλαδή 116 € το μήνα μόνο για ΚΣ)
    
   - "Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016." (δηλαδή διατηρούνται πλήρως οι αυξήσεις του μεσοπρόθεσμου).
    
   - μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017
    
   Ακολουθεί ενδεικτικός υπολογισμός εισφορών Ελ.Επαγ. ΚΣ 20% + υγεία 6,95% + Επικ 7,5% + Εφάπαξ 4% = 38,45% επί των δελτίων με ελάχιστό ποσό εισφοράς, αυτό του βασικού μισθού (12*586=7032) δηλαδή 225 +10 € ΟΑΕΔ το μήνα ή 2823 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος
   Και όλα αυτά τα απαράδεκτα αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα ακολουθήσει μετά τη διαπραγμάτευση.
    
   δπ
   Σ/Ν για ασφαλιστικό 2016 4.1.2016

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν πλέον περίπου από 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο αυτό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.
    
   Εφόσον υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή. Ωστόσο, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
    
   Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ είναι το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
    
   Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάταξη η οποία προστέθηκε ως τροπολογία στο αρχικό σχέδιο του νόμου αυτού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή και κατόπιν διαπραγμάτευσης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τις 20.000-25.000 ευρώ!
    
   Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μια μικρή επιχείρηση έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της. Συνεπάγεται σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών της υποχρεώσεων, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα τα οποία πραγματοποιεί η επιχείρηση.
    
   Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για έναν επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ σημαίνει, πιο συγκεκριμένα, ότι ο επιχειρηματίας αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Ετσι, γλιτώνει από την υποχρέωση διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
    
   Ωστόσο, ο επιχειρηματίας που θα ενταχθεί στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του.
    
   Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
   Σύμφωνα, εξάλλου, με τη διάταξη του άρθρου 251 του ν. 4281/2014:
    
   -Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
    
   -Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
    
   -Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
   Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων γλιτώνουν τις ταμειακές μηχανές
    
   Εν τω μεταξύ, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών για το έτος 2015.
    
   Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (καθεμία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες), οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
    
   1. Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
    
   2. Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
    
   3. Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
    
   4. Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του ΕΟΤ.
    
   5. Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπαιδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή.
    
   6. Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
    
   7. Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
    
   8. Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
    
   9. Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού Τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.
    
   10. Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν.
    
   11. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά - πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν.
    
   12. Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.
    
   Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/111575/apallassodai-apo-ton-fpa-450000-mikres-epiheiriseis-mehri-tin-erhomeni-deutera-i-upovoli-ton-diloseon-/

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. κατά τη συνεδρίασή της 16 Νοεμβρίου του 2016 (αρ. Συνεδρίασης Νο 424), σε συνέχεια αιτημάτων – εισηγήσεων του Προέδρου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνου Μακέδου, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε:
    
   - την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Β΄ Εξαμήνου 2016 των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και τις 30/12/2016 άνευ προσαυξήσεων, εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υποχρέων.
    
   - τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι και τις 30.11.2016 των ελεύθερων επαγγελματιών, που ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι και τις 31.10.2016 και δεν έχουν πληρώσει το Α’ Εξάμηνο του 2016, λόγω του ότι το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016, μεταβιβάστηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου, και είμαστε σε αναμονή της αποδοχής του.
    
   - την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης του Ε.Τ.Α.Α., ώστε ο υπολογισμός των πρόσθετων τελών για τις εκπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων μας για το Α’ Εξάμηνο του 2016 – συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ να υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης της πληρωμής τους, και συγκεκριμένα – από την 1.11.2016, εφόσον τελικά δεν γίνει αποδεχτό το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016.
    
   Πηγή: http://www.tsmede.gr/

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, νέες κλίμακες και συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ενοικίων με καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, καθώς και αύξηση στο 15% από 10% στον συντελεστή φορολογίας μερισμάτων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
    
   Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και οι συντελεστές είναι:
    
   - 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
   - 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
   - 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
   - 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
    
   Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
    
   Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
    
   Αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο και στην κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι νέοι συντελεστές και τα κλιμάκια εισοδήματος είναι τα ακόλουθα:
    
   - 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
   - 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ
   - 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
   - 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
   - 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
   - 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
   - 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
    
   Οι αλλαγές αυτές, τόσο στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και στην κλίμακα όσο και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    
   * Αύξηση φόρου από 8 έως και 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ.
   * Μείωση φόρου από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.
   * Μεγαλύτερη αύξηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.
   * Μείωση φόρου έως και 764 ευρώ για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 32.000 ευρώ.
    
   Σημειώνεται ότι οι συντελεστές φορολογίας των ενοικίων αυξάνονται από 11% σε 15% για από εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% (από 33% σήμερα). Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ti_allazei_me_to_neo_forologiko_nomoschedio/#.VxcmevmLS70

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α’/9-5-2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις παρ.1,2 & 3 του άρθρου δεύτερου του Ν.4158/13 και τις σχετικές ΥΑ Β/7/15878/2915/13 & ΥΑ Β /7/15877/2914/13 (ΦΕΚ 1265/τΒ’/24-5-2013), παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:
    
   Α. Ένταξη στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» της υποπ/φου ΙΑ.2 της παρ.ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/13, καθυστερούμενων έως την 31/12/12 οφειλών μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, με προϋπόθεση καταβολής ανελλιπώς των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2013 και εφεξής, και καταβολή τους εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με αντίστοιχη έκπτωση επί των πρόσθετων τελών ως εξής:

   Έκπτωση 50% εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ως 31/7/2013
   Έκπτωση 40% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2014
   Έκπτωση 35% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2015
   Έκπτωση 30% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2016
   Έκπτωση 25% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2017

    
   Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ και οποτεδήποτε (με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων) με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας δόσης την 30/6/2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ως 31/7/2013.
    
   Ασφαλιστικές εισφορές ληξιπρόθεσμες από την 1/1/2013 πρέπει να καταβληθούν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά από την 1/1/13 προκειμένου να δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση.
    
   Ένταξη στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των καθυστερούμενων έως την 31/12/2012 οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για φυσικά πρόσωπα με αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή έως 48 δόσεις και για συνολικό ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 €. Στη περίπτωση αυτή ο αριθμός των δόσεων
   καθορίζεται με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 € και δεν παρέχεται έκπτωση επί των πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων. Για τη υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του στην οποία δηλώνεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή στο πρόγραμμα της ρύθμισης (48 δόσεις), αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητα αυτής.
   Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται από 1/1/2013 με ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο με 800 μονάδες βάσης (δηλαδή 8%).
    
   Η καταβολή των δόσεων στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» ή στη «Πάγια ρύθμιση» γίνεται υποχρεωτικά με πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης του λογαριασμού του οφειλέτη με πίστωση του λογαριασμού του ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ στην ΕΤΕ. Η πάγια εντολή πιστοποιείται από την ΕΤΕ με ενημέρωση που θα στέλνει ο οφειλέτης στο ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ. Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Εξαιρούνται από υποχρέωση πάγιας εντολής οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες άνω των 65 ετών, των οποίων η συνολική βασική οφειλή δεν ξεπερνά τις 5.000 € και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.
    
   Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ: http://www.tsmede.gr/Portals/0/Anakoinoseis/%CE%A1%CE%A5%CE%98%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%97_4152_%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97.pdf
    
   Πηγή: http://www.tsmede.gr/

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ταμείο, μετά την εισήγηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και την ομόφωνη απόφαση 24/378/16.12.2015 της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ,
   παρατείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β΄εξαμήνου 2015 μέχρι και τις 16/01/2016.
    
   Σύμφωνα με την ενημέρωση, παραμένει σε ισχύ η ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα του ασφαλισμένου, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από τα πρόσθετα τέλη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
    
   Πηγή: http://web.tee.gr/paratasi-katavolis-asfalistikon-eisforon-2ou-eksaminou-2015-tsmede/

   By akius, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Καταργούνται από το 2014 λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων περίπου 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
    
   Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Τρόικα η οποία ήδη από το 12011 έχει διαπιστώσε4ι πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και φόρους οι οποίοι στερούνται διαφάνειας, αναφέρουν τα Νέα. Οι φόροι αυτοί, μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στο δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσάρεστα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές να επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ παράλληλα, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές.
    
   Η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα που αρκετές φορές θα πρέπει να ενισχυθούν από τον προϋπολογισμό.
    
   Μερικές από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες θα καταργηθούν
    
   ΔΕΗ:
   Δημοτικά τέλη
   Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
   Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις
   Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
   Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
   Τέλος υπέρ της ΕΡΤ
   Ασφαλιστικά Ταμεία
    
   Εισφορά υπέρ ΟΓΑ
   Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
   Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
   Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών
   Εισφορά υπέρ ΝΑΤ
   Φαρμακοποιοί: Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
    
   ΑΕΙ: Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου
    
   ΕΠΟ: Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
   ΕΟΤ: Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ
    
   Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
    
   Πηγή: Καταργούνται 150 φόροι υπέρ τρίτων

   By Earl, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Οι πληρωμές των τελών 3% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ & ΕΜΠ μπορούν να γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά μέσω της νέας πλατφόρμας SimplePay της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
    
   Κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία και έπειτα κλικ στο:
    
   Συναλλαγές > Ασφαλιστικά Ταμεία > ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ Είσπραξη πόρων στα δεξιά της ιστοσελίδας.
    
   Συμπληρώνεται τα απαιτούμενα πεδία (κωδικό καταβολής, ονοματεπώνυμο, ποσό προϋπολογισμού έργου, ποσό καταβολής, και ένα τηλέφωνο) και στη συνέχεια επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής. Είτε με χρέωση του λογαριασμού σας στην Εθνική, είτε με πιστωτική κάρτα της Εθνικής.
    
   Για την πληρωμή μέσω άλλης τράπεζας υπάρχει επιπλέον χρέωση 0,69€.
    
   Πέραν από αυτά τα χαρμόσυνα νέα, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα καταργηθούν αυτά τα τέλη όπως έγινε και με το 2% υπέρ ΤΕΕ, και θα ησυχάσουμε...

   By κλεοβουλος, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αναστολή αύξησης των εισφορών του ΕΤΑΑ, δίμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εισφορών
    
   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
    
   Σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και κατά πληροφορίες που συνέλεξε η ΠΕΣΕΔΕ ελήφθει η κάτωθι απόφαση:
    
   Για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ για όλους τους Κλάδους του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι), με 8 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 λευκή αποφασίστηκε η αναστολή αύξησης των εισφορών μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής που έχει υποβληθεί από το ΤΕΕ στο ΣΤΕ.
    
   Δίδεται δίμηνη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής (από 30/4/2013 μετατίθεται στις 30/6/2013) και θα αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές στο προηγούμενο ύψος.
    
   Πηγή: www.spedeth.gr

   By OLINAPAL, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σύμφωνα με ενημέρωση από την "Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών", η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ της 11-01-2015, αποφάσισε την παράταση της εξόφλησης των ειδοποιητηρίων του Β εξαμήνου του 2015 έως τις 15/02/2016.
    
   Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το ΤΣΜΕΔΕ
    
   Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/31319/tsmede-nea-paratasi-eisforon-v-examinou-2015

   By Μουστάκας Β., in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Νέες περικοπές και δυσμενέστερες αλλαγές στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν ως τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, δίκην νομοτεχνικών βελτιώσεων στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση κοινωνικών πόρων που είχαν απομείνει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στο Ταμείο των ενστόλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλήματα και νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη διαδικασία απονομής του εφάπαξ, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από τους συνταξιούχους εν αναμονή.
    
   Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται πόροι που χρηματοδοτούσαν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και είχαν θεσμοθετηθεί το 1940, το 1979 ή το 1993 (κρατήσεις επί παντός λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, επί των αμοιβών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, επί αμοιβών για βιομηχανικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες κ.λπ.). Καταργούνται, επίσης, εναπομείναντες πόροι από το Ταμείο Νομικών, από το ΤΣΑΥ, από τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και από τα Ταμεία των ενστόλων. Συνολικά, το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
    
   Με την ίδια τροπολογία χάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 (όπως ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) τις «οικογενειακές παροχές». Πρόκειται για τα επιδόματα συζύγου ή τέκνων που προβλέπονταν από τις παλιές διατάξεις.
    
   Δυσμενείς αλλαγές επιφέρει και η διάταξη που καταργεί νόμο του 1992, βάσει του οποίου για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993) το εξάμηνο λογίζεται ως έτος για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Επί τα χείρω αλλάζει και το όριο περικοπής της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Μετά τη συμπλήρωση των 55ου θα χάνουν το 70% από το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος συντάξεων που υπερβαίνει τα 780 ευρώ (αντί 970 ευρώ). Τέλος, για τον υπολογισμό του εφάπαξ αλλάζει η βάση υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων.
    
   Πηγή: Καθημερινή - http://www.kathimerini.gr/862237/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/katarghsh-koinwnikwn-porwn-asfalistikwn-tameiwn
    
   Και από τον συνάδελφο CivilKald
    
   Kαταργείται η κράτηση του 2% επί των αμοιβών των μελετών και των επιβλέψεων δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.
    
   Η κατάργηση είναι άμεση, ήτοι θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου (πλέον) στο ΦΕΚ, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
    
   Σημειώνεται ότι με τον Ν. 4254/2014 είχε καταργηθεί από 1/1/2015 η αντίστοιχη κράτηση 1% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ επί των πληρωμών των εργοληπτών δημοσίων έργων, γεγονός που είχε δημιουργήσει θέμα διαφορετικής μεταχείρισης εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων, καθόσον οι δύο επιχειρηματικοί κλάδοι απολάμβαναν και απολαμβάνουν (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) τα ίδια προνόμια από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, με κυριότερο την παροχή εγγυήσεων για την ανάληψη και την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αναρτήθηκαν τα Ειδοποιητήρια του Β' Εξαμήνου 2015 με ημερομηνία εξόφλησης 22 Δεκεμβρίου 2015.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Τροπολογία κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με την οποία γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα μπουν την 1η Νοεμβρίου κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΟΠΥΥ.
    
   Εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ),αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
    
   Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς αυξάνεται από 14 σε 25 ευρώ το μήνα η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη.
    
   Πηγή: Καθημερινή
    
   Όλες οι σχετικές δημοσιεύσεις από το Google News

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Τις επόμενες μέρες, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η κρίσιμη εγκύκλιος που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, αλλά και για αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς), του ΕΤΑΑ.
    
    
   Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά περίπου ένα εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα μάθουν τελικά, επί ποιών εισοδημάτων θα καταβάλλουν εισφορές για το 2017. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, είναι κατά πάσα πιθανότητα, αυτό της διαφορετικής χρονολογικής προσέγγισης, σε σχέση με τις εισφορές του α’ και του β’ εξαμήνου του επόμενου έτους.
    
   Η κοινή επιτροπή που είχαν συστήσει για το θέμα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, φαίνεται ότι καταλήγει σε μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015 για να προκύψουν οι εισφορές του α’ εξαμήνου του 2017. Αντίστοιχα, θα αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2016, μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις εισφορές που θα προκύψουν το β’ εξάμηνο του 2017. Θα προβλέπεται η λογική του συμψηφισμού, για περιπτώσεις διαφοροποίησης εισοδημάτων, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσθετης καταβολής εισφορών, στην περίπτωση που γίνονται έλεγχοι και εμφανίζονται διαφορετικά εισοδήματα, από τα δηλωθέντα.
    
   Σε κάθε περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 20% του εισοδήματος, μόνο για κύρια ασφάλιση. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί 6,95% για υγεία. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους ισχύει πρόσθετη επιβάρυνση 7% για επικούριση και 4% για εφάπαξ. Έτσι, προκύπτει επιβάρυνση για καταβολή εισφορών, που κυμαίνεται από 26,95% έως 38,95% του ετήσιου εισοδήματος.
    
   Πηγή: www.dikaiologitika.gr - http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/130817/pos-tha-ypologizontai-oi-nees-eisfores-tou-oaee-gia-to-2017

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Εκδόθηκε η εγκύκλιος με την οποία διευκρινίζονται θέματα σχετικά με την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών.
    
   Σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά εκτός από τους μέχρι τώρα ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, τους υγειονομικούς, τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή επαγγέλματος, τα μέλη και τους μετόχους οργανισμών, Κοινοπραξιών, και κάθε μορφής εταιρειών πλην των ΑΕ και των ΙΚΕ οι οποίοι υπάγονταν στον ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες), τα μέλη των Δ.Σ και τους μετόχους άνω του 3% Ανώνυμων Εταιρειών με αντικείμενο επιχειρήσεων επαγγελματική, βιοτεχνική, ή εμπορική δραστηριότητα Επίσης αφορά τους διαχειριστές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, τους μοναδικούς εταίρους Μονοπρόσωπων ΙΚΕ, και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών
    
   Τρόπος υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών
    
   Από 1 Ιανουαρίου 2017 η βάση υπολογισμού των πόσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
    
   Εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών στο ύψος που εκάστοτε διαμορφώνεται, καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. (σήμερα 586 ευρώ)
    
   Εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μεγαλύτερη του ποσού που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του 10πλάσιου του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
    
   Στις περιπτώσεις που κάποιο από τα πρόσωπα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτός, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από άλλη δραστηριότητα
    
   Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία εκ των οποίων δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 ως μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.
    
   Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, πέραν των ανωτέρω, ασκείται και μία ή περισσότερες δραστηριότητες υπακτέες στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.
    
   Βάση ισολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών κατά την έννοια της παρούσας απόφασης προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους.
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ekdothike_i_egkuklios_gia_nees_asfalistikes_eisfores_/#.WGYrBlN94_4
  Sign in to follow this  
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.