Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Sign in to follow this  
  Ενέργεια-ΑΠΕ

  825 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Συμφωνία επήλθε, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Καρασμάνη και του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου το εισόδημα που προέρχεται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW να θεωρείται και να φορολογείται πλέον ως αγροτικό.
    
   Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου φορολόγησης είχε θέσει εδώ και μήνες ο κ. Καρασμάνης προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την εφαρμογή του Νόμου 3874/2010 (ΦΕΚ 151Α) περί μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων ο οποίος περιλάμβανε ανάλογη ρύθμιση, πράγμα το οποίο και έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Οικονομικών.
    
   Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231359431

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα λύνει όλα τα επιμέρους ζητήματα και θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση στη χώρα μας μικρών ανεμογεννητριών, επεξεργάζεται, για πρώτη φορά σε σοβαρό επίπεδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    
   Στόχος είναι στις αρχές του καλοκαιριού να είναι έτοιμο το σχέδιο και να υπογραφεί στη συνέχεια η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρών ανεμογεννητριών (με ισχύ έως 50 kW), όπως προβλέπεται από το νόμο 4203/2013 που ποτέ μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.
    
   Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, τα δύο βασικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης είναι:
    
   · πρώτον το χωροταξικό (που θα επιτρέπεται και που όχι με βάση την ισχύ, ποια θα είναι η σχέση και το όριο όσον αφορά τον αστικό ιστό κ.λπ.)
    
   · δεύτερον, το θέμα των τεχνικών standards που πρέπει να έχουν οι ανεμογεννήτριες και των πιστοποιήσεων που θα απαιτούνται, τόσο για τις ίδιες τις μηχανές όσο και για τις δομικές εγκαταστάσεις που τις συνοδεύουν.
    
   Η γενική αρχή με την οποία γίνονται οι επεξεργασίες από τα στελέχη υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο, είναι να μην εισάγονται περιττές δυσκολίες για τον επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ανεξέλεγκτη από τεχνική και χωροταξική άποψη η όλη διαδικασία.
    
   Στόχος του υπουργείου είναι επίσης να μπορέσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πέραν της αυτόνομης λειτουργίας, να ενταχθεί, για όσους το θέλουν, στο σύστημα της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), όπως τα φωτοβολταϊκά.
    
   Σήμερα, όπως είναι φυσικό, έχει ανασταλεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα, παρότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).
    
   Οι πληροφορίες για το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με βάση τον παλαιό νόμο, είναι συγκεχυμένες, πρόκειται πάντως για πάνω 1.000 αιτήσεις.
    
   Οι αιτήσεις αυτές θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα όταν τεθεί σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση και αν βέβαια οι αιτούντες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται με τις νέες «ταρίφες» που θα ευθυγραμμιστούν με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ.
    
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε με τον νόμο 3851/2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές, εγκαταστάτες και επενδυτές «γράφουν» ήδη περί τα 6 χρόνια αναμονής.
    
   Το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Νόμου 4203/2013. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης οριζόταν από το νόμο στις 30.06.2014, ημερομηνία από την οποία έχουν ήδη περάσει σχεδόν δύο χρόνια!
    
   Πηγή: http://energypress.gr/news/horothetisi-kai-pistopoiiseis-ta-agkathia-gia-na-fysixei-oyrios-anemos-stis-mikres

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Τα τελευταία χρόνια θα ακούτε συνέχεια τον όρο "εξοικονόμηση ενέργειας". Στην καθημερινότητα μας έχει ενταχθεί ακόμα και αν δεν είμαστε πολύ παρατηρητικοί. Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι όλο και λιγότερο ενεργοβόρες, τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης επενδύουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ενώ και ο φωτισμός είναι ένα πεδίο δόξης για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
    
   Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να περάσει επιτέλους η συνήθεια και να στραφεί ο καταναλωτής σε προϊόντα φωτισμού με πολύ χαμηλό ενεργειακό δείκτη.
    
   Στα Δημόσια Κτίρια όμως τι κάνουμε; Δημιουργούμε συνθήκες εξοικονόμησης ενέργειας; Πόσες φορές δεν έχουμε δει κτίρια να έχουν αναμμένα όλα τα φώτα για όλη την ημέρα; πόσες φορές δεν έχουμε δει οδοφωτισμό να είναι ανοιχτός και την ημέρα; Πόσο κοστίζει αυτό και τι θα μπορούσε να γίνει για να μειώσουμε ένα κόστος που "τσούζει" στην τσέπη του Δημόσιου Τομέα;
    
   Στα Νοσοκομεία βλέπουμε τεράστιους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούν νέας τεχνολογίας φωτισμό αλλά σε πολλές περιπτώσεις παλιά Νοσοκομεία διατηρούν τον ενεργοβόρο φωτισμό που "τρώει" τους μετρητές της ΔΕΗ. Το ίδιο συναντάμε σε εκατοντάδες σχολεία, κυβερνητικά κτίρια.
    
   Πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινά από το πως είναι χτισμένο ένα δημόσιο κτίριο, πόσο παλιό είναι. Το βέβαιο είναι πως τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 2000 ο όρος "εξοικονόμηση ενέργειας" είναι τελείως άγνωστος. Ακόμα και οι πιο απλή λύση, η τοποθέτηση φωτισμού LED ξεκίνησε αρκετά αργά στη χώρα και μέχρι το 2010 η χρήση απλών λαμπών υδραργύρου, αλογόνου και φθορίου (οι γνωστές μακρόστενες λάμπες) ήταν δεδομένη.
    
   Μέχρι και σήμερα συγκεκριμένες και υποχρεωτικές προδιαγραφές σε εθνικό επίπεδο δεν να υπάρχουν. Τώρα η προσπάθεια γίνεται από το ΚΑΠΕ για πανελλήνιες νόρμες για τον φωτισμό και ειδικά για τα δημόσια κτίρια αλλά και τον οδοφωτισμό. Επίσης και το ΤΕΕ έχει στόχο να δημιουργήσει μία τεχνική οδηγία στην περίπτωση του οδοφωτισμού.
    
   Τι πρέπει να γίνει; "αλλαγή του ενεργοβόρου φωτισμού που ανάβει όλη μέρα, με νέο και επιπλέον έξυπνο σύστημα διαχείρισης φωτισμού στα κτίρια θα μείωνε δραματικά την κατανάλωση στα δημόσια κτίριο" αναφέρει στο ypodomes.com υψηλόβαθμο στέλεχος μίας από τις κυρίαρχες ελληνικές εταιρείες στο χώρο του φωτισμού.
    
   "Τα τελευταία χρόνια έχουμε άλματα στην τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο του φωτισμού που φτάνει το 80%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις κάνεις αλλαγή σε λάμπες και ακόμα καλύτερα αν βάλεις ένα σύστημα διαχείρισης ή ακόμα και κάτι πιο απλό, ένα ανιχνευτή κίνησης, η διαφορά θα είναι μεγάλη και η απόσβεση ξεκινά από την πρώτη μέρα. Συνήθως σε μεγάλους και πολύ μεγάλους χώρους η συνολική απόσβεση κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 2 χρόνια εφόσον έχουμε επιλέξει ποιοτικό φωτισμό και όχι ότι βρούμε στην αγορά" καταλήγει ο ο ίδιος.
    
   Βαδίζοντας σε μία εποχή όπου όλα είναι μετρήσιμα, ο φωτισμός δεν ξεφεύγει. Υπάρχουν οι π.χ. δείκτες φωτεινότητας CRI, όπου μετρούν το κατά πόσο ο φωτισμός σε ένα γραφειακό ή δημόσιο χώρο είναι συμβατός ή αν χρειάζεται ελάττωση ή ενίσχυση ανάλογα την ποσότητα του φυσικού φωτός που επιτρέπει η κατασκευή να "εισέλθει" στο εσωτερικό.
    
   Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξοδευτούν περισσότερα από 200εκ.ευρώ σε Δήμους για τον οδοφωτισμό ενώ στο συνολικό Δημόσιο το ποσό αυτό θα φτάσει το εντυπωσιακό νούμερο των 700εκ.ευρώ.
    
   Τι πρέπει να λοιπόν να γίνει; Με οργάνωση και προδιαγραφές θα μπει μία τάξη στο σημερινό "χάος του φωτισμού" προκειμένου οι διαγωνισμοί αλλαγής φωτισμού να έχουν νόημα και να μην θυμίζουν Βαβέλ με τον κάθε φορέα να επιλέγει πολλές φορές ακατάλληλο φωτισμό. Θα πρέπει δηλαδή καταρχάς να μετρηθούν τα ίδια τα κτίρια, να μπουν συγκεκριμένες νόρμες και προδιαγραφές ακόμα και στο θέμα της ποιότητας των λαμπτήρων ή των συστημάτων διαχείρισης και να μπει μία προτεραιότητα στο πως και που θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φωτίζουμε ένα δημόσιο κτίριο, κάνοντας το φιλικότερο προς το περιβάλλον.
    
   Νοσοκομεία, Κυβερνητικά κτίρια, Στρατόπεδα, μεγάλοι συγκοινωνιακοί κόμβοι (λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων κλπ), σχολεία είναι στην πρώτη γραμμή καθώς εκεί συναντάμε και μεγάλου μεγέθους κτίρια, με πολύ κόσμο και λειτουργία πάνω από 10 ώρες την ημέρα.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/energeia/prasini-energeia/item/37645-xoris-prodiagrafes-sto-fotismo-dimosion-ktirion-vavel-i-eksoikonomisi-energeias

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Δίχως εκπτώσεις στο ρεύμα αλλά και χωρίς νέα εξατομικευμένα τιμολόγια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της, κινδυνεύει να μείνει η βαριά βιομηχανία.
    
   Την ανησυχία αυτή διατυπώνουν στελέχη της αγοράς, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι προχωρά στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης (7 Δεκεμβρίου) με θέμα την κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα τιμολόγια υψηλής τάσης και την έγκριση των νέων τιμολογίων.
    
   Η ανακοίνωση δεν έπεσε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία. Αναμενόταν εδώ και καιρό, ενώ πριν από μια εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετές βιομηχανίες για τα νέα τιμολόγια.
    
   Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλη βιομηχανία φαίνεται να έχει αποδεχθεί προφορικά το νέο τιμολόγιο που της πρότεινε η ΔΕΗ και το οποίο προφανώς θα εγκριθεί από την επικείμενη γενική συνέλευση. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μπορεί και να πέσουν οι υπογραφές.
    
   Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, η συζήτηση αφορά τιμολόγια που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή θα έχουν διετή διάρκεια, ενώ θα έχουν ως βάση τα τιμολόγια του 2014 με ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με το προφίλ του κάθε μεγάλου καταναλωτή.
    
   Αυτό ωστόσο αφορά μια μόνο βιομηχανία, όχι και τις υπόλοιπες. Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο στέκει η ΔΕΗ να καταργεί την έκπτωση 20% πριν συμφωνήσει με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης για κοστοβαρή τιμολόγια που να ταιριάζουν στις ανάγκες κάθε μιας ξεχωριστά, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
    
   Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι με αρκετές βιομηχανίες η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη καθήσει στο τραπέζι, και θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα προλάβει να το κάνει μέχρι την προθεσμία της 7ης Δεκεμβρίου.
    
   Το θέμα της κατάρτισης νέων τιμολογίων για τη βιομηχανία είναι κομβικής σημασίας. Κι αυτό καθώς το Μνημόνιο του Αυγούστου που ψηφίστηκε στη Βουλή αναφέρει ρητά ότι καταργούνται οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης, με την υποχρέωση ωστόσο να καταρτιστούν κοστοστρεφή τιμολόγια μετά από εξατομικευμένη διαπραγμάτευση με κάθε μεγάλο βιομηχανικό πελάτη.
    
   Πρώτα φυσικά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα τι σημαίνει κοστοστρεφή τιμολόγια. Διότι το κόστος είναι μια έννοια που αλλιώς την αντιλαμβάνονται στη ΔΕΗ και αλλιώς στη βιομηχανία.
    
   Για παράδειγμα η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς καταγράφεται μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, σε αντίθεση με τα σταθερά της κόστη που παραμένουν υψηλά για τα ορυχεία και τις μονάδες λιγνίτη.
    
   Στον αντίποδα οι βιομηχανίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Αφενός θεωρούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να μετακυλήσει στα τιμολόγια τα οφέλη που είχε από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αφετέρου εγκαλούν τη ΔΕΗ ότι δεν έχει μετακυλήσει στα κόστη της τα οφέλη και από άλλες παρεμβάσεις, και συγκεκριμένα την άρση μιας σειράς από ρυθμιστικά βάρη στη χονδρεμπορική αγορά (π.χ. κατάργηση των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος), που έχουν ελαφρύνει δραστικά τα κόστη της ΔΕΗ.
    
   Το ερώτημα επομένως είναι κατά πόσο αυτή η “κόντρα” ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα τιμολόγια θα επιλυθεί στις μεταξύ τους συναντήσεις, πριν δηλαδή τις 8 Δεκεμβρίου ή θα πάρει διαστάσεις και θα μεταφερθεί και σε νομικό επίπεδο.
    
   Πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5310433/xwris-ekptwseis-apo-th-deh-alla-kai-xwris-nea-timologia-kindyneyei-na-meinei-h-biomhxania/

   By dimitris GM, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Αλλαγή του κανονισμού των πολυκατοικιών, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ένας ιδιοκτητών, να εγκαθιστούν αυτόνομη μονάδα θέρμανσης φυσικού αερίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη το σχετικό αίτημα της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής αποκτάει σχήμα και νομοθετική μορφή από το υπουργείο.
   Ωστόσο, περίπου 250.000 διαμερίσματα στην Αθήνα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους, καθώς «παγωμένη» είναι η κεντρική θέρμανση, εφέτος το χειμώνα, για το 44% των πολυκατοικιών της Αθήνας που έχουν λέβητες πετρελαίου. Την περίοδο 2012-2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.
    
   Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρ. Μπαλάσκας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέριο.
    
   Η ΕΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στα προγράμματα αυτονομίας και έχει δεσμεύσει κεφάλαια 7 εκατ. ευρώ, για να επιδοτήσει τέτοια συστήματα με το ποσό των 1.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
    
   Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, είναι της τάξης του 44%, ενώ σημειώνεται, ότι οι αν και οι συνδέσεις έχουν περιοριστεί κατά 33%, οι επαγγελματικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 27%.
    
   Οσον αφορά στο θέμα που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ώστε και οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής σχολίασαν χθες, οτι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση για τις μελλοντικές ζημιές που θα υποστεί από το ελληνικό Δημόσιο.
    
   Τέλος, συνεχίζεται το σίριαλ της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ - Gazprom, παρά το αίτημα Σαμαρά προς Πούτιν, για μείωση της τιμής με την οποία προμηθεύεται η ελληνική πλευρά το φυσικό αέριο από τους Ρώσους.
    
   Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=11222

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την ανάπτυξη χρηµατοδοτικού προγράµµατος, µε σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δηµοτικές εγκαταστάσεις δήμων και περιφερειών, αλλά και γενικότερα σε εγκαταστάσεις ΝΠΔΔ (πανεπιστήµια, νοσοκοµεία κ.ά), µέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, δρομολογεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
    
   Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εικονικού Ενεργειακού Συμφηφισμού» το οποίο ενεργοποιήθηκε με υπουργική απόφαση τον Μάιο. Με το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500 KW ανά έτος με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού με δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος για τους ΟΤΑ από την εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας να υπερβεί το 35%.
    
   Ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε από τις αρχές Ιουλίου προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ.
    
   Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαµβάνει τη χρηµατοδότηση των έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγµατοποιήσουν σε εγκαταστάσεις τους ΝΠ∆∆ και ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθµού, µέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού.
    
   Αντίστοιχα, το ΚΑΠΕ θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη του προγράµµατος, την αξιολόγηση των υποβαλλόµενων αιτήσεων, καθώς και τη µέτρηση και επαλήθευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της απόδοσης του φωτοβολταϊκού σταθµού.
    
   Το κόστος της παρεχόµενης τεχνικής υποστήριξης δεν θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς θα καλύπτεται εξ΄ ολοκλήρου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
    
   Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το όφελος (εξοικονόµηση) από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος µε χρήση ενεργειακού συµψηφισµού, στην 25ετή διάρκεια της ζωής του και συνυπολογίζοντας το κόστος προµήθειας/εγκατάστασης/εξυπηρέτησης πιθανού δανείου του φωτοβολταϊκού σταθµού, µπορεί να υπερβεί το 35%, σε σχέση µε την προηγούµενη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια.
    
   Συγκεκριµένα, τα στάδια υλοποίησης του προγράµµατος προβλέπουν:

   δράσεις προετοιµασίας (σύνταξη Τεχνικού Οδηγού, υποδειγµάτων αίτησης & τεχνοοικονοµικής µελέτης, πρότυπων τευχών δηµοπράτησης κ.ά.),
   ανάπτυξη λογισµικού εξαγωγής ενεργειακών, περιβαλλοντικών και χρηµατοοικονοµικών δεικτών του προγράµµατος,
   αξιολόγηση της τεχνοοικονοµικής µελέτης και των προδιαγραφών του έργου, που υποβάλλεται µε το αίτηµα δανειοδότησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών ∆ανείων, πριν την προµήθεια του φωτοβολταϊκού σταθµού,
   µετρήσεις, πιστοποιήσεις και παρακολούθηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του οικονοµικού οφέλους του φωτοβολταϊκού σταθµού κατά τη λειτουργία του.

   Πηγή: http://www.localit.gr/archives/141300

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Τη χρηματοδότηση των μελετών για τον αγωγό East Med με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    
   Ο αγωγός EASTMED PIPELINE αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας.
    
   Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ) καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα τόσο προς το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όσο και προς το αντίστοιχο Ιταλικό μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
    
   Ο EASTMED θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 1700 χιλιομέτρων, από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα:
    
   -150χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο
   -650χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη;
   -400χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο;
   -500χλμ περίπου χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΟΝ στην Θεσπρωτία
    
   Ο αγωγός EASTMED έχει συμπεριληφθεί στην πρώτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ / Projects of Common Interest–PCI) και είναι υποψήφιο έργο για να συμπεριληφθεί και στην επόμενη λίστα έργων ΕΚΕ (ΡCΙ) με δεδομένο ότι:
    
   -Αυξάνει την ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς και τον ανταγωνισμό σύμφωνα με τους στόχους που η Ε.Ε. έχει θέσει για την εσωτερική ενεργειακή αγορά.
   -Αξιοποιεί την εγγύτητα των κοιτασμάτων της Λεκάνης της Λεβαντίνης με την Ηπειρωτική Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την διαφοροποίηση πηγών τροφοδοσίας, οδεύσεων και εταίρων, αφού δύναται να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή αγορά αερίου με 8-15 δις. Κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από νέες πηγές, το οποίο είναι συνολικά ή μερικώς παραγόμενο εντός της Ε.Ε.
   -Ενδυναμώνει την ασφάλεια προμήθειας με μία νέα διασύνδεση απευθείας με τα κοιτάσματα παραγωγής.
   -Συνδέει τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με τις Ευρωπαϊκές αγορές
   -Διασυνδέει την Κύπρο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου
   -Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις δύο χώρες να επωφελούνται από τα έσοδα των δραστηριοτήτων παραγωγής
    
   Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, προωθεί την δημιουργία εικονικών κόμβων συναλλαγών αερίου στην Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας τις συναλλαγές αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
    
   Μπορεί τέλος να παρέχει φυσικό αέριο στις περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
    
   Πηγή: http://energypress.gr/news/hrimatodotisi-meleton-gia-ton-agogo-aerioy-east-med

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Χαμηλότερα κατά 15% από πέρυσι αναμένεται να είναι φέτος τα οικιακά τιμολόγια που θα υποβάλουν προς έγκριση οι Εταιρείες Παροχής Αερίου στη ΡΑΕ, ενόψει της νέας σεζόν θέρμανσης που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου.
    
   Σαν αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης του αργού ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και της πορείας της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου, τα τιμολόγια των ΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 58 -59 λεπτά το κυβικό, έναντι 70 λεπτών πέρυσι.
    
   Τόσο είναι οι τιμές σήμερα, τόσο αναμένεται ότι θα είναι και σε ένα μήνα από σήμερα, όταν θα ξεκινήσει η σεζόν της θέρμανσης, εφόσον τηρηθούν δύο προυποθέσεις : Εάν διατηρηθεί η γενικότερη πτωτική τροχιά στις τιμές του αργού, και αν δεν διαταραχθεί επικίνδυνα η ισοτιμία ευρω-δολαρίου.
    
   Προς το παρόν τα στοιχεία των ΕΠΑ για το Σεπτέμβριο δείχνουν πως οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες απ' ότι τον Αύγουστο, και η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτά θα είναι και τα επίπεδα στα οποία θα παραμείνουν.
    
   Ως γνωστόν, οι τιμές στις οποίες πουλά η ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ διαμορφώνονται ανά 3μηνο, και ακολουθούν με μια υστέρηση 6μήνου τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου. Με άλλα λόγια κάπου μέσα στον Οκτώβριο, θα μετακυλιστεί στις τιμές του φυσικού αερίου η μεγάλη βουτιά που γνώρισε το αργό κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2015, αφού τα δύο προιόντα είναι άμεσα συνδεδεμένα.
    
   Αλλωστε η φόρμα τιμολόγησης για το ρωσικό αέριο, που συνεχίζει να είναι και η πλειοψηφία του μίγματος που πωλείται στην ελληνική αγορά, εξακολουθεί να συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου (βάση της τελευταίας σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom). Στην παρούσα συγκυρία της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η συγκεκριμένη φόρμουλα επιδρά θετικά στις τελικές τιμές αερίου. Αντίστοιχη ρήτρα πετρελαίου έχει ενσωματώσει και η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach.
    
   Πέρυσι πάντως, και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) ήταν πιο φθηνό απ' ότι το φυσικό αέριο. Φέτος όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η αιτία είναι ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το επίδομα θέρμανσης θα είναι ψαλιδισμένο. Ακόμη όμως και με μειωμένο το επίδομα, παρ' ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο πέρυσι, και πάλι δεν θα είναι αμελητέα.
    
   Αλλωστε, αν το πετρέλαιο έκανε σήμερα ντεμπούτο αναμένεται να διατίθεντο κατά 20% χαμηλότερα από πέρυσι. Υπολογίζεται πως η τιμή του θα ήταν στα 80-85 λεπτά/ λίτρο, έναντι 1,05 ευρώ / λίτρο πέρυσι.
    
   Σε κάθε όμως περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα προ εξίσωσης επίπεδα θα μπορούσε η αγορά να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο της διετίας και συγκεκριμένα ένα 50%. Το υπόλοιπο έχει υποκατασταθεί για πάντα από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
    
   Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι οι καταναλωτές δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις δαπάνες για θέρμανση, γι’ αυτό και περιόρισαν τη μέση ποσότητα από τα 1.000 λίτρα στα 500, ενώ κατέφυγαν σε δόσεις και χρήση πιστωτικών καρτών, αξιοποιώντας τα εμπορικά εργαλεία των εταιρειών εμπορίας (συνεργασία με τράπεζες, προσφορές κ.λπ.).
    
   Μια άλλη διάσταση της πτωτικής τάσης των τιμών του αργού για τις εταιρείες της εγχώριας αγοράς αφορά τους ισολογισμούς τους. Και αυτό λόγω των αποθεμάτων που υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν και τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ πιο υψηλές τιμές. Μέχρι να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των τιμών, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες, αφού θα πρέπει να αντικαθιστούν συνεχώς αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές.
    
   Πρόκειται για μια διαφορά που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί μόνο από την εκτιμώμενη από Οκτώβριο αύξηση της ζήτησης.
    
   Πηγή: http://energypress.gr/news/hamiloteres-kata-15-fetos-oi-times-sto-fysiko-aerio-skliri-anamenetai-i-mahi-me-petrelaio

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   «Μπόνους» μειωμένης αντικειμενικής αξίας για τα κτίρια που καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο «Εθνικό Σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   Ο προσανατολισμός των κατασκευών κτιρίων σε λύσεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ, καθώς τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην ΕΕ (40 % του συνόλου). Η σχετική Οδηγία (2010/31/EU) προβλέπει  ότι
   -έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και
   -μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
   Υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να καταρτίζουν εθνικά σχέδια αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτό το σχέδιο που εκπόνησε το ΥΠΕΝ και εστάλη το Δεκέμβριο στην Κομισιόν περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πρόταση για «Σύνδεση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου με την αντικειμενική του αξία», που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα έχουν μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις κατοχής και μεταβίβασης των συγκεκριμένων κτιρίων. Η πρόταση αποσκοπεί αφενός στο να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αφετέρου να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι στα μισθωμένα κτίρια το οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας το απολαμβάνει ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης, που καλείται να κάνει τις σχετικές δαπάνες.
   Προτάσεις
   Οι προτάσεις του ΥΠΕΝ περιλαμβάνουν ακόμη ενημερωτικές εκστρατείες για την εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, πιλοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κ.α.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση καθορίζονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός κτιρίου ως «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» ,που είναι:
   α) Για τις νέες κατοικίες, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 80 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 60%.
   β) Για τις υφιστάμενες κατοικίες, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 95 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 50%.
   γ) Για τα νέα κτίρια τριτογενούς τομέα, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 85 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 20%.
   δ) Για τα υφιστάμενα κτίρια τριτογενούς τομέα, ανώτατο όριο χρήσης πρωτογενούς ενέργειας 90 kWh/m2.a, με ελάχιστη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 15%.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ομαλοποιείται πλέον η ενεργειακή αγορά όσον αφορά την επάρκεια εφοδιασμού. Ήδη χθες, μετά την έλευση και εκφόρτωση του μεγάλου πλοίου LNG 120 χιλιάδων κυβικών μέτρων που έφερε η ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, τα πράγματα ομαλοποιούνται, καθώς δεν προβλέπεται κάποια μείζων έκπληξη το επόμενο διάστημα.
    
   Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΔΕΣΦΑ να άρει το επίπεδο 2 του συναγερμού που είχε κηρύξει πριν από δύο μήνες περίπου και να βρισκόμαστε πλέον σε επίπεδο συναγερμού 1.
    
   Αυτό σημαίνει πρακτικά ότιο δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων, αλλά απλά θα παρακολουθείται συστηματικά η κατάσταση στη οποία βρίσκεται το σύστημα.
    
   Πηγή: http://energypress.gr/news/halaronei-i-piesi-tis-energeiakis-krisis-sto-epipedo-1-o-synagermos

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Από τα 227 φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ που είναι εγκατεστημένα το 2015, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 4.500 Γιγαβάτ το 2050, μια αύξηση της τάξης του 1.800%.
    
   Μπορεί περισσότερη ηλιακή ισχύς να μεταφράζεται σε οφέλη για το Κλίμα, την οικονομία και την παγκόσμια κοινότητα, αλλά σε περίπου 30 χρόνια ο άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη -και τεράστια- φουρνιά ηλιακών ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν εξαντλήσει την ωφέλιμη διάρκειας ζωής τους.
    
    
    
   Μια νέα έκθεση που δημοσιοποίησαν η Διεθνής Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) και το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA-PVPS) με τίτλο «Διαχείριση του Τέλους του Κύκλου Ζωής: Ηλιακά Φωτοβολταϊκά Πάνελ» (End-of-Life Management: Solar Photovoltaic Panel) παρέχει τις πρώτες προβλέψεις για τους μελλοντικούς όγκους ηλιακών αποβλήτων που θα κληθούμε να διαχειριστούμε.
    
   Μέχρι το 2050, τα απόβλητα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, κυρίως γυαλί, θα ζυγίζουν περίπου 78 εκατομμύρια τόνους. Εάν η αξία των αποβλήτων επιστρέψει στην οικονομία, η ανάκτηση γυαλιού και άλλων πρώτων υλών θα ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια ως το 2050. Από αυτά τα ανακτημένα υλικά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν δύο δισεκατομμύρια νέα φωτοβολταϊκά πάνελ ή οι πρώτες ύλες να διατεθούν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
    
   «Με κατάλληλες πολιτικές και ευνοϊκά ρυθμιστικά πλαίσια, νέες επιχειρήσεις ανακύκλωσης και εναλλακτικής αξιοποίησης παλαιών φωτοβολταϊκών πάνελ θα δημιουργήσουν σημαντική οικονομική αξία και θα αποτελέσουν κομβικό «παίκτη» κατά τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον» ανέφερε ο Διευθυντής-Γενικός της IRENA, Αντνάν Ζ. Αμίν.
    
   Η έκθεση επισημαίνει ότι τώρα είναι ο καιρός για την προετοιμασία της επόμενης μέρας στα φωτοβολταϊκά μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Απαιτείται, λοιπόν, η υιοθέτηση συγκεκριμένης νομοθεσίας για τα ηλιακά απόβλητα, η προσαρμογή των υπαρχουσών υποδομών ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία φωτοβολταϊκών πάνελ μετά το τέλος του κύκλου ζωής και η προβολή των καινοτομιών στη διαχείριση αποβλήτων πάνελ.
    
   Σε ορισμένες χώρες, όπως στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έχουν ήδη υιοθετηθεί συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά απόβλητα και τους στόχους της ανακύκλωσης.
    
   Η Οδηγία της ΕΕ απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά, ανεξαρτήτως έδρας, να χρηματοδοτήσουν το κόστος της συλλογής και της ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.
    
   Την προηγούμενη εβδομάδα, η IRENA δημοσιοποίησε την έκθεση με τίτλο «The Power to Change», στην οποία προβλέπει μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή και αιολική ενέργεια από 26% ως 59% ως το 2050.
    
   Ακολουθεί η έκθεση «Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System» στην οποία θα παρουσιαστούν οι προοπτικές της ηλιακής ενέργειας στο μέλλον.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/06/21/fotovoltaika-anakyklosi-130895/

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με τη συμμετοχή 25 επενδυτικών προτάσεων θα διεξαχθούν τη Δευτέρα οι δύο πιλοτικές δημοπρασίες της ΡΑΕ για την κατανομή φωτοβολταϊκών μονάδων συνολικής ισχύος 40 μεγαβάτ.
    
   Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις δημοπρασίες εκδηλώθηκε για 29 μονάδες φωτοβολταϊκών. Ωστόσο τις τέσσερις από αυτές τις απέρριψε η ΡΑΕ, καθώς δεν πληρούσαν τους όρους που έθεσε η προκήρυξη του διαγωνισμού.
    
   Ειδικότερα, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει για την κατηγορία φωτοβολταϊκών ισχύος έως ένα μεγαβάτ για την οποία εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 13 προτάσεις με συνολική ισχύ 6,8 μεγαβάτ και για τη δεύτερη, που αφορά μονάδες άνω του ενός μεγαβάτ, εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 12 προτάσεις με συνολική ισχύ 50,21 μεγαβάτ.
    
   Από την πρώτη κατηγορία θα επιλεγούν μονάδες με συνολική έως 4,8 μεγαβάτ και από τη δεύτερη έως 35,2 μεγαβάτ ώστε να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 40 μεγαβάτ.
    
   Από τις εισηγμένες εταιρείες, στις δύο δημοπρασίες συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. με τρεις συνολικά αιτήσεις, μία για φωτοβολταϊκό ενός μεγαβάτ στην Καβάλα και για δύο μονάδες από μία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης ισχύος 3,6 και 4 μεγαβάτ αντιστοίχως.
    
   Επίσης η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με μία αίτηση για μονάδα 1,9 μεγαβάτ στην Ερμιόνη. Η αίτηση με την μεγαλύτερη ισχύ, αφορά μονάδα 8,99 μεγαβάτ της ΑΤΕΝ, στους Σοφάδες.
    
   Η διαδικασία αυτή που θα είναι ηλεκτρονική (χρονική διάρκεια 30 λεπτών για την κάθε κατηγορία φωτοβολταϊκών) εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θεωρείται πρόκριμα για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν και τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (Αιολικά κλπ).
    
   Ήδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται το μόνιμο μηχανισμό δημοπράτησης αδειών μονάδων ΑΠΕ, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του νέου συστήματος αδειοδότησης με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Ως γνωστόν, στόχος των προωθούμενων αλλαγών, είναι η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με μείωση του ελλείμματος, ώστε και να μειωθεί το τελικό κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και να αποκτήσει ομαλή ροή η πληρωμή των παραγωγών για την ενέργεια που προσφέρουν στο δίκτυο.
    
   Σημειώνεται ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ γίνονται σήμερα με καθυστέρηση έως και οκτώ μηνών, ενώ η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού τουλάχιστον δύο φορές έχει ενταχθεί ως προαπαιτούμενο σε Μνημόνια που υπεγράφησαν με τους Θεσμούς.
    
   Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1501216/fotovoltaika-premiera-th-deytera-stis-neoy-typoy-d.html

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν για το ρεύμα που διοχετεύουν στο δίκτυο η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
    
   Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα pv-magazine, το δυσθεώρητο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που διαμορφώθηκε στα 58,11 εκατ. Ευρώ στα τέλη Μαρτίου με προοπτική να αγγίξει τα 250 εκατ. Ευρώ στα τέλη του έτους αναγκάζει το υπουργείο Ενέργειας και τις αρμόδιες Αρχές να προσφύγουν στη γνωστή και δοκιμασμένη με το new deal του 2014 λύση: «τσεκούρι» στις ταρίφες των παραγωγών.
    
    
    
   Στην Ελλάδα, όπου λειτουργούν επίγεια φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2.229 Μεγαβάτ και φωτοβολταϊκά σε στέγες ισχύος 374 Μεγαβάτ, η ανάπτυξη του κλάδου έγινε με «ανορθολογικό» τρόπο όπως παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου, καθώς σε πολλές επενδύσεις ο Εσωτερικός Βαθμός Πληρωμής (IRR), κοινώς η απόδοση, έφτανε το 40% τη στιγμή που στην Ευρώπη κυμαίνεται γύρω στο 12% για τις παλαιότερες ηλιακές επενδύσεις και αρκετά χαμηλότερα για τις νεότερες.
    
   Όσον αφορά στα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ αυτά συνοψίζονται ως εξής: το ΕΤΜΕΑΡ, τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις εκπομπών ρύπων και η Οριακή Τιμή Συστήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι εγκαταστάσεις νέας ισχύος στα φωτοβολταϊκά έχουν «παγώσει», το έλλειμμα εκτινάχθηκε εξαιτίας των προβλέψεων για κατακόρυφη μείωση των εσόδων από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον εκμηδενισμό της ΟΤΣ από τη μείωση των τιμών των καυσίμων.
    
   Η λύση που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το pv-magazine είναι το κόστος του ελλείμματος να μετακυλιστεί τόσο σε καταναλωτές όσο και σε παραγωγούς με ταυτόχρονη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και νέα αναδρομική μείωση της ταρίφας.
    
   Η μείωση των εγγυημένων τιμών με το new deal είχε γίνει με κριτήρια τον χρόνο πραγματοποίησης της επένδυσης, την τεχνολογία που είχε εγκατασταθεί, την τοποθεσία και το κόστος της εγκατάστασης. Υψηλότερες ήταν οι περικοπές για τα έργα που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ή που είχαν λάβει φοροαπαλλαγές.
    
   Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα,ακόμα και μετά τις αναδρομικές μειώσεις του 2014, ορισμένα έργα εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλούς IRR και οι νέες μειώσεις θα στοχεύσουν ειδικά σε αυτά.
    
   «Αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες μειώσεις, θα πρέπει να κοινοποιήσει τη μεθοδολογία της, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να προχωρήσει σε έναν αποτελεσματικό διάλογο με τους παίκτες της αγοράς φωτοβολταϊκών» αναφέρεται σχετικά.
    
   Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες ηλιακές εγκαταστάσεις, παρά την υπέρβαση του εθνικού στόχου καθώς από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο η Ελλάδα εισήγαγε το 24,3% της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωση και το 28% προήλθε από ρυπογόνο εργοστάσια λιγνίτη.
    
   —Τι προβλέπει το σχέδιο για τις ΑΠΕ
    
   Οι νέες μονάδες ΑΠΕ θα αποζημιώνονται με βάση την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας συν μια προσαύξηση (feed in premium) που θα είναι εγγυημένη και θα κυμαίνεται ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να διασφαλίζεται εύλογη απόδοση των επενδύσεων.
    
   Η προσαύξηση αυτή θα είναι εγγυημένη για το χρόνο ισχύος της στήριξης της εκάστοτε μονάδας ΑΠΕ, σε επίπεδο τεχνολογίας, ενώ θα λαμβάνει τη μορφής μιας διαφορικής τιμής (Feed in Premium), λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα από τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
    
   Υιοθετείται, δηλαδή, η κυμαινόμενη προσαύξηση ανά τεχνολογία ΑΠΕ (sliding premium) και όχι η σταθερή προσαύξησης (fixed premium). Ο λόγος σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να εξασφαλίζεται αποσυσχέτιση από μελλοντικές διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη της τιμής που θα καθορίζεται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε κάθε φορά να υπάρχει έλεγχος και προκαθορισμένο μέγεθος του συνολικού εσόδου που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τόσο φαινόμενα «υπέρ-αποζημίωσης» όσο και «υπό-αποζημίωσης» της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
    
   Βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι επίσης η εισαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών για τη χορήγηση των ενισχύσεων που θα ξεκινήσει πιλοτικά από εφέτος (για τουλάχιστον το 5% της εκτιμώμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ) και θα επεκταθεί σταδιακά από το 2017.
    
   Σε αρχικό στάδιο πάντως και προκειμένου να αξιολογηθεί η νέα διαδικασία, θα διενεργηθεί εντός του 2016 τουλάχιστον ένας πιλοτικός διαγωνισμός υποβολής προσφορών για τουλάχιστον το 5% της εκτιμώμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ για την περίοδο 2015-2016.
    
   Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η νέα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ τα έτη 2015 και 2016 θα κυμαίνεται μεταξύ 400-500MW, η υποχρέωση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 25MW. Η πιλοτική αυτή ανταγωνιστική διαδικασία θα διενεργηθεί για νέα φωτοβολταϊκά έργα.
    
   —Οι τιμές που έχουν πέσει στο τραπέζι
    
   Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΝ το εύλογο IRR Project κάθε επένδυσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 8% και 12%.
    
   Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:
    
   · Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
    
   · Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
    
   · Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
    
   Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs και παραμένει η ταρίφα στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (10% πάνω από την Οριακή Τιμή). Η τιμή αυτή έχει αξιολογηθεί από την αγορά και κρίνεται μη βιώσιμη.
    
   Ωστόσο και αυτή η κατηγορία των φωτοβολταϊκών μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει στο σύστημα feed-in-premium και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο διαγωνισμοί. Ένας για όλες τις κατηγορίες των φοτοβολταϊκών (μικρά και μεγάλα) για ισχύ 50 MW αρχικά και ένας δεύτερος για ισχύ περί τα 20 MW στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον τα μικρά, δηλαδή μόνον τα κάτω των 500 KW.
    
   Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/06/06/fotovoltaika-tarifes-perikopi-130560/

   By gianni_s, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η αποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) θα ξεκινήσει στις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.
    
   Σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδεχτεί μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος 100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά, 50 kWp στην Κρήτη και 20 kWp στα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
    
   Ειδικότερα στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά Άνδρο και Τήνο, επί του παρόντος θα γίνονται δεκτά αιτήματα με μέγιστη ισχύ 20 kWp.
    
   Τα αιτήματα θα υποβάλλονται στις αρμόδιες τοπικές μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (Περιοχές) με συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Αίτησης και συνυποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων και στοιχείων.
    
   Με νεότερη ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσει την ημερομηνία έναρξης καθώς και τις θέσεις υποδοχής των αιτημάτων σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, μετά την επίλυση των πλέον σύνθετων τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις συνδέσεις αυτές.
    
   Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ σχετικό πληροφοριακό υλικό (Πληροφοριακό Δελτίο, Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις, Υπόδειγμα Σύμβασης Σύνδεσης, Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων κλπ).
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Οι στέγες της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 11 Γιγαβάτ σύμφωνα με την εταιρεία Mapdwell, μια νεοφυή εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη που εντοπίζει «ηλιακές ευκαιρίες» χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο εργαλείο χαρτογράφησης που πρώτοι ανέπτυξαν επιστήμονες του MIT.
    
   Το εργαλείο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεις και υπολογίζει το ηλιακό δυναμικό κάθε στέγης μαζί με μια λεπτομερή οικονομική ανάλυση κόστους/οφέλους και με τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις της κάθε ηλιακής εγκατάστασης.
    
   Πριν από δύο χρόνια, η Mapdwell έκανε αίσθηση με τη χαρτογράφηση 17.000 στεγών ικανών να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσσέτης. Έκτοτε επέκτεινε τις δραστηριότητές και σε άλλες πόλεις για να φτάσει στην παγκόσμια Μητρόπολη, τη Νέα Υόρκη.
    
   Η πλατφόρμα χαρτογράφησης δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο κάθε κοινότητας και λαμβάνει υπόψη το σχήμα και τον προσανατολισμό κάθε στέγης, την παρουσία σωμάτων που μπορούν να σκιάσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, όπως δέντρα ή γειτονικά κτήρια και ιστορικά δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες, ώστε να υπολογίσει με ακρίβεια το ηλιακό δυναμικό.
    
   Μια αντίστοιχη δουλειά κάνει το εργαλείο Project Sunroof της Google που είχαμε παρουσιάσει στο econews.gr.
    
   H Mapdwell υποστηρίζει ότι στις στέγες της Νέας Υόρκης μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος 11 Γιγαβάτ που με παραγωγή 13 εκατ. Μεγαβατωρών ετησίως θα κάλυπταν τις ανάγκες 500.000 νοικοκυριών.
    
   Η απομάκρυνση εκπομπών ρύπων από την ατμόσφαιρα από αυτά τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχεί με τη φύτευση 185 εκατ. δέντρων.
    
   —Πώς δουλεύει
    
   Μόλις εισαχθεί μια διεύθυνση στο σύστημα, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να σχεδιάσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα που αρμόζει καλύτερα στις ανάγκες τους ή να διερευνήσουν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις με βάση το επενδυόμενο ποσό ή την εξοικονόμηση ενέργειας που θέλουν να επιτύχουν.
    
   Η Mapdwell οπτικοποιεί άμεσα αυτές τις διαφορετικές επιλογές τόσο ως προς τη διαμόρφωση του φυσικού χώρου όσο και ως προς το αντιστάθμισμα εκπομπών άνθρακα, το συνολικό κόστος και το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.
    
   Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει την έκθεση στον υπολογιστή του ή να την προωθήσει σε έναν τοπικό εγκαταστάτη για περαιτέρω ενέργειες και πληροφορίες.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2015/09/02/fotovoltaika-nea-yorki-124791/

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Οι ηλιακοί ιχνηλάτες, γνωστοί και ως trackers, επιτρέπουν στα φωτοβολταϊκά πάνελ να ακολουθούν την πορεία του ήλιου επιτρέποντας την αύξηση της αποδοτικότητας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 40% συγκριτικά με τα σταθερά επίγεια συστήματα.
    
   Ωστόσο, οι ηλιακοί ιχνηλάτες λόγω μεγέθους και βάρους δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε στέγες με συνέπεια αυτά τα φωτοβολταϊκά πάνελ να είναι «καταδικασμένα» σε ακινησία.
    
   Δεδομένου ότι η πλειονότητα των ηλιακών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, σε ποσοστό που φτάνει το 85%, είναι φωτοβολταϊκά σε στέγες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν παρουσίασαν μια πρωτοποριακή λύση: ηλιακές κυψέλες που ακολουθούν τον ήλιο την ώρα που το πάνελ που τις φιλοξενεί παραμένει ακίνητο.
    
   Έμπνευση για αυτά τα φωτοβολταϊκά αποτέλεσε μια ιαπωνική τεχνική χαρτοκοπτικής γνωστή και ως κιριγκάμι: οι κυψέλες ανασηκώνονται πάνω σε ένα επίπεδο πάνελ αποκτώντας κλίση και έτσι έρχονται σε κάθετη θέση σε σχέση με τις ηλιακές ακτίνες για μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
    
   Αυτές οι ηλιακές κυψέλες μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάνελ είτε σε στέγη είτε στο έδαφος, ακόμα και σε επιφάνειες οχημάτων.
    
   «Το ωραίο με το σχέδιό μας είναι ότι από τη σκοπιά του εγκαταστάτη δεν αλλάζει τίποτα» αναφέρει ο Μαξ Στάιν, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής. «Όμως στο εσωτερικό, συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο σε μικροσκοπική κλίμακα: η ηλιακή κυψέλη διαχωρίζεται σε μικροσκοπικά τμήματα που προσαρμόζονται στη θέση του ήλιου ως ενιαίο σύνολο».
    
   Ο αρχικός σχεδιασμός έγινε σε χαρτί, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε το υλικό Kapton, ένα ειδικό πλαστικό που χρησιμοποιείται σε διαστημικές εφαρμογές που ο οποίο κόπηκε με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα. Μετά από διάφορα πειράματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο βέλτιστο σχέδιο: μια σειρά από λωρίδες που επιτρέπουν στο πλαστικό να διαχωριστεί εντός ενός βασικού πλαισίου.
    
   Μπορείτε να δείτε στο video πώς λειτουργεί η τεχνολογία:
    

    
    
   Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν σε μικρότερες γωνίες, οι κυψέλες ανασηκώνονται ώστε να μεγιστοποιήσουν την ηλιακή ακτινοβολία που προσλαμβάνουν.
    
   Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν το ιδανικό πρωτότυπο σε μήκος και πλάτος, αλλά οι πρώτες προσομοιώσεις δείχνουν βελτίωση της αποδοτικότητας κατά 36% σε σύγκριση με τα σταθερά πάνελ.
    
   Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2015/09/10/fotovoltaika-steges-trackers-125017/

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση σχεδιάζει η ΔΕΗ να δεκαπενταπλασιάσει την  παραγωγή της σε ανανεώσιμη ενέργεια φθάνοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 500 MW έως το 2022. 
   Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοινώνοντας επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άλλους Ομίλους για την ανάπτυξη έργων αντλησιοταμίευσης στην Κρήτη εκμεταλλευόμενοι υφιστάμενες λίμνες όπως η τεχνητή λίμνη των Ποταμών στο Αμάρι. 
   Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από 11 χρόνια καθυστερήσεων και προβλημάτων θα ολοκληρωθεί το Υβριδικό της Ικαρίας, το οποίο θεωρείται ένα εμβληματικό έργο καθώς έχει ισχύ 5 MW και περιλαμβάνει αντλησιοταμίευση, αιολικό και υδροηλεκτρικό.Μάλιστα σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δώσει τη δυνατότητα προβολής της χώρας στο εξωτερικό, αλλά θα αποτελέσει για τη ΔΕΗ βάση αξιολόγησης αυτής την μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες ΑΠΕ, αφού προσφέρει ενέργεια βάσης. 
   Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις 
   Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ η αντλησιοταμίευση, οι ταμιευτήρες και τα υβριδικά έργα μπορούν να παράσχουν ενέργεια βάσης και γι' αυτό πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι να εργαστούν πάρα πολύ συστηματικά προκειμένου να διαφωτίσουν τις τοπικές κοινωνίες. 
   Κάποιες από αυτές έχουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις. 
   Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά ο κ. Παναγιωτάκης, αν και παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ έχει καθυστερήσει, τόνισε ότι διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού διαθέτει εδάφη από τα ορυχεία, όπου μπορεί να αναπτύξει την ηλιακή ενέργεια, της οποίας το κόστος μειώνεται ραγδαία.
   Υπενθύμισε, τέλος, ότι στην πρόσφατη δημοπρασία της ΡΑΕ οι τιμές που προσφέρθηκαν ήταν κάτω από την οριακή τιμή του συστήματος - κοντά στα 63 ευρώ - και όπως είπε, με αυτές τις τιμές η επένδυση είναι κερδοφόρα. 
   «Άρα είναι πρόκληση και ευκαιρία για τη ΔΕΗ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών» κατέληξε.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το δρόµο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς οι οποίοι µπορούν µε τον τρόπο αυτό να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκµετάλλευσης τους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.
    
   Πρόκειται για το περίφηµο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική) δηλαδή το συµψηφισµό του ρεύµατος που παράγει το φωτοβολταϊκό µε το ρεύµα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειµένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκµετάλλευση.
    
   Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωµα να εγκαταστήσουν µικρά φωτοβολταϊκά συστήµατα στο χωράφι, το στάβλο, το θερµοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική µονάδα, ακόµα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, µέσω αυτών, το µεγαλύτερο µέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Όπως είναι φανερό, το µέτρο αφορά άµεσα τις γεωτρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής. Στην πράξη ο παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόµενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές οι οποίοι κοστίζουν αρκετά αλλά χρειάζονται και συχνά αντικατάσταση. Η εκκαθάριση, θα γίνεται ανά τετράµηνο ενώ ο συµψηφισµός στο τέλος του έτους.
    
   Με την απόφαση δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών µε ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκµετάλλευσή τους ή ακόµα και µεγαλύτερης ισχύος, µε την προϋπόθεση όµως να µην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκµετάλλευσής. Σε κάθε περίπτωση, µόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα αυτοκατανάλωσης µπορεί να εγκατατασταθεί ανά ρολόι της ∆ΕΗ.
    
   Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσµου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης, µε το κόστος ενός φωτοβολταϊκού 20 KW, από τη µελέτη και την κατάθεση του φακέλου µέχρι την περίφραξη, να κυµαίνεται σήµερα µεταξύ 15.000 -20.000 ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης µπορεί να γίνει µέσα σε 5-6 χρόνια. Βεβαίως, «κλειδί» για την αξιοποίηση του µέτρου βρίσκεται στη χρηµατοδότηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός προϊόντος που θα µπορούσε να χρηµατοδοτήσει ένα τέτοιο έργο κινείται ήδη η Πειραιώς ενώ ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες τράπεζες. «Με ένα χαµηλότοκο δάνειο της τάξης του 5%-6% µια τέτοια επένδυση είναι βιώσιµη ενώ και για τις τράπεζες το ρίσκο είναι περιορισµένο δεδοµένου ότι διασφαλίζονται µέσω της ενιαίας ενίσχυσης που εισπράττουν οι αγρότες», σηµειώνει ο κ. Σπανούλης.
    
   Ο ΠΣΑΦ εκτιµά – και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι η αυτοπαραγωγή θα µπορούσε να ενταχθεί και στο ΕΤΕΑΝ.
    
   Με τη ∆ΕΗ θα συνάπτει σύµβαση ο παραγωγός
    
   Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ αποσπάσµατα της οποίας δηµοσιεύει παρακάτω η Agrenda (δείτε τη ολόκληρη στο www.agronews.gr) παρατίθεται και δείγµα της σύµβασης που θα υπογράφει ο αγρότης-αυτοπαραγωγός µε τη ∆ΕΗ. Η τελευταία αναµένεται άµεσα να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την πλευρά του παραγωγού.
   Να σηµειωθεί ότι η ένταξη του πρωτογενούς τοµέα στο µέτρο πιστώνεται κατά ένα µεγάλο ποσοστό στον ΠΣΑΦ ο οποίος, σε συνεργασία µε τον βουλευτή Λάρισας, Χρ.Κέλλα πίεσαν και πέτυχαν, µέσω της κατάθεσηςς τροπολογίας, να ενταχθούν στην αυτοπαραγωγή και οι γεωτρήσεις, οι πτηνοκτηνοτροφικές µονάδες και, γενικότερα, το σύνολο των αγροκτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προέβλεπε ανώτερο όριο το ανώτερο πλαφόν στα 10 KW, κάτι που δεν κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών δεδοµένων των πολύ µεγαλύτερων καταναλώσεων για τις αρδεύσεις.
    
   Ένα «20άρι» ανά μετρητή, ανά τετράμηνο η εκκαθάριση
    
   Σύµφωνα µε την απόφαση, «η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήµατος µπορεί να ανέρχεται µέχρι 20 kWp. Ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. […]
    
   - Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φ/β συστήµατος [...] δεν µπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως εκάστοτε ισχύει.
    
   - Ειδικώς στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα Νησιά, η ισχύς των συστηµάτων που εγκαθίστανται στο πλαίσιο της παρούσας µπορεί να ανέρχεται µέχρι 10kWp., και ειδικά για την Κρήτη µέχρι 20 kWp., ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp.) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10kWp ή των 20 kWp.[…]
    
   - Ως ενεργειακός συµψηφισµός νοείται ο συµψηφισµός της παραγόµενης από το φ/β σύστηµα ενέργειας µε την καταναλισκόµενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.
    
   - Οι διατάξεις [...]αφορούν σε σταθερά φ/β συστήµατα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο ή όµορο χώρο µε τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο ∆ίκτυο. Τα φ/β συστήµατα µπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαµβανοµένων και αυτών του πρωτογενούς τοµέα, σύµφωνα µε την κείµενη πολεοδοµική νοµοθεσία.
    
   - ∆ικαίωµα ένταξης […] έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευµατίες ή µη) ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φ/β σύστηµα είτε έχουν τη νόµιµη χρήση αυτού (π.χ. µέσω µίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
    
   - Σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστηµάτων. ∆ικαίωµα ένταξης έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόµιµη χρήση αυτών µετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή µέρους αυτού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.
    
   - Κάθε φ/β σύστηµα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά µε έναν µετρητή κατανάλωσης.
    
   - Η Σύµβαση Ενεργειακού Συµψηφισµού, εφεξής, συνάπτεται µεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Προµηθευτή µε τον οποίο έχει συµβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προµήθεια ηλεκτρικού ρεύµατος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, µε έναρξη ισχύος την ηµεροµηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φ/β συστήµατος. Για την σύναψη Σύµβασης Συµψηφισµού πρέπει να έχει προηγηθεί Σύµβαση Σύνδεσης για το φ/β σύστηµα µε τον ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου καθώς και πλήρης εξόφληση των λογαριασµών ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προµηθευτή ή ένταξη σε καθεστώς ρύθµισης οφειλών προς τον οικείο Προµηθευτή.
    
   Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90046

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Εντείνεται η πτωτική τάση στη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της οικονομικής κρίσης. Έτσι δεν επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις για τόνωση της ζήτησης λόγω της μείωσης της τιμής του καυσίμου.
    
   Μετά τη «βουτιά» 25% που σημείωσε η κατανάλωση το 2014 έναντι του 2013 και τη μείωση 8% τους πρώτους 3,5 μήνες του 2015 έναντι του 2014, η μείωση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχεται πλέον σε 15% έναντι του εξαμήνου του 2014.
    
   Θα ήταν δε ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν διατηρούνταν σταθερή η ζήτηση στη βιομηχανία και αν δεν παρατηρούνταν μεγάλη αύξηση στα δίκτυα πόλης τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης χρήσης των κεντρικών θερμάνσεων στα κτίρια.
    
   Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το εξάμηνο 2015 παρελήφθησαν 14,84 εκατομμύρια μεγαβατώρες φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 17,46 μεγαβατωρών το πρώτο εξάμηνο του 2014, ή περίπου 1,5 δισ. κυβικά μέτρα, και 1,7 δισ. κυβικών μέτρων το πρωτο εξάμηνο του 2010. (Μία μεγαβατώρα φυσικού αερίου ισούται με περίπου 86,5 κυβικά μέτρα).
    
   Στις ποσότητες αυτές περιλαμβάνονται οι παραλαβές από όλες τις εισόδους του συστήματος. Οι παραλαβές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα με 5,17 εκατομμύρια μεγαβατώρες ή περίπου 445 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι οι μόνες που εμφανίζουν αύξηση (+32,7%), καθώς σε αυτές εκτός από τα φορτία της ΔΕΠΑ, περιλαμβάνονται και τρία φορτία της εταιρείας Μ+Μ (Μότορ Όιλ-Μυτιληναίος).
    
   Από την είσοδο του Σιδηρόκαστρου, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση και αφορά παραλαβές ρωσικού αερίου, οι οποίες περιορίστηκαν σε περίπου 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι περίπου 900 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το εξάμηνο του 2014 (μείωση 34,2%). Το γεγονός όπως είναι φυσικό δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της ΔΕΠΑ για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη ρήτρα take or pay που ισχύει στη σύμβαση με τη Γκαζπρόμ. Μικρότερη μείωση 11,3% είχαν οι παραλαβές αζέρικου αερίου από την τουρκική ΒΟΤΑS, μέσω των Κήπων Έβρου, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 283 εκατομμυρίων κυβικών.
    
   Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, τη μεγαλύτερη πτωτική τάση στη ζήτηση, ανέκοψαν οι καταναλώσεις από τα δίκτυα πόλης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα. Συγκεκριμένα στην Αττική η ζήτηση το εξάμηνο του 2015 ήταν αυξημένη κατά 34% έναντι του 2014 και στη Θεσσαλονίκη κατά 33%. Το γεγονός είναι πολύ πιο έντονο στο πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν η ζήτηση στην Αττική αυξήθηκε κατά 41% έναντι του τριμήνου του 2014 και στην Θεσσαλονίκη κατά 37% (1,63 και 1.28 εκατομμύρια μεγαβατώρες αντιστοίχως).
    
   Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου, η ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή όπως ήταν αναμενόμενο για τις περισσότερες μονάδες ήταν μειωμένη έως και κατά 50%, με εξαίρεση τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, η οποία αύξησε την κατανάλωσή της κατά 41,6%, καθώς βρίσκεται πλέον σε κανονική λειτουργία.
    
   Στις άλλες χρήσεις, οι βιομηχανίες των Οινοφύτων αύξησαν κατά 6% την κατανάλωσή τους (517.000 μεγαβατώρες), οι βιομηχανίες του Κιλκίς κατά 10,3% (152.177 μεγαβατώρες), οι βιομηχανίες της Δράμας κατά 44% (148.00 μεγαβατώρες) και το Αλουμίνιο κατά 2% για την παραγωγή αλουμίνας (398.000 μεγαβατώρες).
    
   Μικρή μείωση 2,6% είχε η ζήτηση στις βιομηχανίες του Θριασίου, ενώ αντίθετα μεγάλη μείωση κατά 50% παρουσίασε η κατανάλωση από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ (837.000 μεγαβατώρες έναντι 1,57 εκατομμυρίων).
    
   Πηγή:

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Από τους λογαριασμούς του Απριλίου θα περάσουν στους καταναλωτές οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην Πρώτη Γραμμή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.
   Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η μείωση για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης 10% με 12% και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2013 δίνοντας ουσιαστικά μια μεγάλη ανάσα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις ενώ το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως.
    
   «Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τεραστία σημασία στο κόστος της βιομηχανίας κάτι που ζητούσαν οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης που είναι και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» τόνισε.
    
   Παράλληλα, μειώνεται η ρήτρα μέσω της οποίας η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα χρήματα αν παραλαμβάνει λιγότερες ποσότητες καυσίμου.
    
   Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ-Gazprom αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Μαρτίου και αφού πρώτα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.
    
   Αξίζει, να τονιστεί ότι η συμφωνία έχει σε πρώτη φάση ισχύ μέχρι και το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια.
    
   Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=11346

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Επενδύσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 2017 - 2021 που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Η εταιρεία προβλέπεται να επενδύσει κοντά στα 180 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δικτύων και για μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.
    
   Σε ποιες πόλεις όμως προβλέπεται να αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2021 και πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι καταναλωτές.
    
   Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος, την περίοδο 2017-2021 προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων στις εξής περιοχές:
    
   Στερεά Ελλάδα
    
   ▪ Λαμία, δίκτυο μήκους 99,12 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 2589 συνδέσεις
    
   ▪ Χαλκίδα, δίκτυο μήκους 90,9 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 2878 συνδέσεις
    
   ▪ Θήβα, δίκτυο 39,75 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 1186 συνδέσεις
    
   ▪ Λιβαδειά, δίκτυο 51,787 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 745 συνδέσεις
    
   Δελφοί (Άμφισσα), δίκτυο 21,455 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 178 συνδέσεις
   Καρπενήσι, δίκτυο 16,988 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 213 συνδέσεις
    
   Συνολικά στις 6 πόλεις προβλέπεται να συνδεθούν 6.952 οικιακοί, 827 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 152.455 MWh για τους οικιακούς, 72.056 MWh για τους εμπορικούς και 29.700 MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 36.843.149 ευρώ.
    
   Κεντρική Μακεδονία
    
   - Κατερίνη, δίκτυο μήκους 112,86 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 2398 συνδέσεις
   - Κιλκίς, δίκτυο μήκους 36 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 634 συνδέσεις
   - Σέρρες, δίκτυο μήκους 69,37 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 986 συνδέσεις
   - Βέροια, δίκτυο μήκους 39,94 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 700 συνδέσεις
   - Πέλλα (Γιαννιτσά), δίκτυο μήκους 38,9 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 586 συνδέσεις
   - Αλεξάνδρεια, δίκτυο μήκους 29,93 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 265 συνδέσεις
    
   Στις 6 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται να συνδεθούν 4560 οικιακοί, 997 εμπορικοί και 12 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 111.459 MWh για τους οικιακούς, 112.131 MWh για τους εμπορικούς και 137.116MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 34.986.305 ευρώ.
    
   Ανατολική Μακεδονία Θράκη
    
   - Αλεξανδρούπολη, δίκτυο μήκους 120 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
   - Ορεστιάδα, δίκτυο μήκους 59,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
   - Κομοτηνή, δίκτυο μήκους 76 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
   - Ξάνθη, δίκτυο μήκους 96 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις
   - Καβάλα, δίκτυο μήκους 26 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
   - Δράμα, δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις
    
   Στις 6 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προβλέπεται να συνδεθούν 5358 οικιακοί, 1249 εμπορικοί και 33 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 111.117MWh για τους οικιακούς, 116.308 MWh για τους εμπορικούς και 167.233 MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 48.494.832 ευρώ.
    
   Δυτική Ελλάδα
    
   - Πάτρα , δίκτυο μήκους 208,8 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 2603 συνδέσεις
    
   - Αγρίνιο , δίκτυο μήκους 54 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 715 συνδέσεις
    
   - Πύργος, δίκτυο μήκους 18 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 188 συνδέσεις
    
   Στις 3 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας προβλέπεται να συνδεθούν 3293 οικιακοί, 190 εμπορικοί και 23 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 66.912 MWh για τους οικιακούς, 23.168 MWh για τους εμπορικούς και 111757 MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 27.869.323 ευρώ.
    
   Πελοπόννησος
    
   - Κόρινθος , δίκτυο μήκους 15 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 65 συνδέσεις
   - Τρίπολη , δίκτυο μήκους 15 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Καλαμάτα , δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 2603 συνδέσεις
   - Σπάρτη , δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Άργος- Ναύπλιο , δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
    
   Στις 6 πόλεις της Πελοποννήσου προβλέπεται να συνδεθούν 160 οικιακοί και 60 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 1600 MWh για τους οικιακούς και 3600 MWh για τους εμπορικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 9.870.244 ευρώ.
    
   Δυτική Μακεδονία
    
   - Καστοριά , δίκτυο μήκους 26,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 128 συνδέσεις
   - Άργος Ορεστικό , δίκτυο μήκους 18,6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 58 συνδέσεις
   - Δήμος Γρεβενά , δίκτυο μήκους 18,6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 87 συνδέσεις
   - Μανιάκοι, δίκτυο μήκους 6,2 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 22 συνδέσεις
    
   Στις 4 πόλεις της Δ. Μακεδονίας προβλέπεται να συνδεθούν 195 οικιακοί , 96 εμπορικοί και 4 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 4625 MWh για τους οικιακούς, 16704 MWh για τους εμπορικούς και 28338 MWh για τους βιομηχανικούς πελάτες. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 12.011.042 ευρώ.
    
   Ήπειρος
    
   - Ιωάννινα , δίκτυο μήκους 20χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 240 συνδέσεις
   - Άρτα , δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 130 συνδέσεις
   - Πρέβεζα , δίκτυο μήκους 8 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 100 συνδέσεις
   - Ηγουμενίτσα , δίκτυο μήκους 8 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 100 συνδέσεις
    
   Στις 4 πόλεις της Ηπείρου προβλέπεται να συνδεθούν 460 οικιακοί και 110 εμπορικοί, με κατανάλωση 9200 MWh για τους οικιακούς και 11000 MWh για τους εμπορικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 4.375.864 ευρώ.
    
   Κρήτη
    
   - Ηράκλειο, δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Ρέθυμνο, δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Χανιά, δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Άγιος Νικόλαος, δίκτυο μήκους 10 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
    
   Στις 4 πόλεις της Κρήτης προβλέπεται να συνδεθούν 80 οικιακοί και 40 εμπορικοί, με κατανάλωση 640 MWh για τους οικιακούς και 1200 MWh για τους εμπορικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 3.348.096 ευρώ.
    
   Βόρειο Αιγαίο
    
   - Μυτιλήνη, δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Σάμος, δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
   - Χίος, δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
    
   Στα 3 νησιά του Β. Αιγαίου προβλέπεται να συνδεθούν 60 οικιακοί και 30 εμπορικοί, με κατανάλωση 480 MWh για τους οικιακούς και 1200 MWh για τους εμπορικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 1.551.072 ευρώ.
    
   Νότιο Αιγαίο
    
   Ρόδος, δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις
    
   Στη Ρόδο προβλέπεται να συνδεθούν 20 οικιακοί και 10 εμπορικοί πελάτες με κατανάλωση 160 MWh για τους οικιακούς και 400MWh για τους εμπορικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 517.024 ευρώ
    
   Του Χάρη Φλουδόπουλου
    
   Πηγή: capital.gr
  Sign in to follow this  
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.