Jump to content
 • Novatron
 • KF
  KF

  Κάλεσμα μηχανικών για δωρεάν παροχή μελετών στις πυρόπληκτες περιοχές

  Sign in to follow this  

  Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

  Quote

   

  Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

  Εκτιμώντας την πάγια στάση κοινωνικής ευθύνης του Τεχνικού Κόσμου των Μηχανικών στις φυσικές καταστροφές και στις δύσκολες στιγμές της χώρας και των πολιτών και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πάντα στους πληγέντες συμπολίτες μας, σας καλώ να συνδράμετε στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, με τις γνώσεις και την εμπειρία σας, εκπονώντας τις μελέτες επισκευής ή ανακατασκευής για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

  Η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία αλληλεγγύης θα συνεπάγεται την απαλλαγή από οποιαδήποτε κράτηση ή φόρο που αφορά την αδειοδότηση του κτιρίου που θα εκπονηθεί η μελέτη.

  Η επίβλεψη των επισκευών και των αποκαταστάσεων των κτιρίων δεν είναι υποχρεωτική, για όσους συνδράμουν στην εκπόνηση των μελετών και θα γίνει μόνο από τους Συναδέλφους Μηχανικούς που επιθυμούν.

  Θα δοθεί προτεραιότητα στις άδειες κτιρίων που οι ιδιοκτήτες τους διαμένουν στα πληγέντα κτίρια, είναι η πρώτη κατοικία τους, έχουν χαμηλό εισόδημα και έχουν ανήλικα παιδιά.

  Παρακαλώ για την ανταπόκρισή και τη συνδρομή όλων των Συναδέλφων και των Φορέων των Μηχανικών που έχουν ήδη εκφράσει τη διάθεση για τη συνδρομή τους, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι επιστημονικοί σύλλογοι των Μηχανικών, ώστε ο αγώνας ανοικοδόμησης να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνος και πιο σύντομος για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

  Σας ευχαριστώ,

  Με εκτίμηση

  Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών

  Χρήστος Σπίρτζης

  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά ΙΔΙΩΤΕΣ Μηχανικούς και Μηχανικούς ΔΗΜΟΣΙΟΥ με σκοπό 
  την ΔΩΡΕΑΝ εκπόνηση Μελετών στις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής από την πυρκαγιά στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 της από 26.7.2018 ΠΝΠ
  Οι μελέτες αφορούν σε επισκευή πυροπλήκτων κτηρίων, διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, ή και ανεγέρσεις κτηρίων.

  Επικοινωνία
  210 8704732, 210 8704709, 210 8704730
  Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεως Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας
  Ι.Κόνιαρη 43
  11471 Αθήνα

   

  Δείτε αναλυτικά και δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://mimed.ggde.gr/mixanikoi/


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Ο Χρηστάρας ο Σπίρτζης δωρεάν υπουργεύει;

  Να βάλει το κράτος το χέρι στη τσέπη και πληρώσει όσους Μηχανικούς επιθυμούν να συνδράμουν για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

  Η ακόμα, να καλύψει τις εισφορές όσων επιθυμούν να συνδράμουν για XX μήνες. Να κάνει ΚΑΤΙ.  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτά που λες συνάδελφε, να πληρώσει συμβολικά τις εισφορές μηχανικών που δέχονται να συνεισφέρουν αμισθί, είναι πρακτικές που συνηθίζονται σε σοβαρές κοινωνίες. πώς σου ήρθαν και τα αναφέρεις εδώ? εδώ εξακολουθεί το "έλα μωρέ" και το "ξέρεις ποιος είμαι γώ".

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  και μην ξεχναμε. Ερχονται σεισμοι -πλημμυρες -κατολισθησεις και οτι αλλο.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  JTB

  Posted (edited)

  Αρκετές σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό με τις βλακείες που βαφτίζουν ευαισθητοποίηση του κλάδου... 
  Θα ήθελα τα σχόλιά σας...

  1. Δηλαδή μετά το Μάτι, θα κάνουμε πάλι ένα Μάτι με τη σύμπραξη - και μάλιστα δωρεάν - των ιδιωτών Μηχανικών;
  2. Υπάρχει κάποια διαδικασία επιλογής των κτιρίων... και ποιά είναι αυτή, ώστε να γνωρίζουμε ή να μας πούνε αν πρέπει να ξανασηκωθεί κτίριο εκεί ή όχι; 
  3. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής ώστε να είναι σε θέση ο μηχανικός και πρωτίστως ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει  το μέλλον της κατασκευής; Δεν αναφέρεται πουθενά κάποια εργασία που θα προηγηθεί των επισκευών και ανεγέρσεων.


  4. Ποιός κατηγοριοποίησε αυτή τη ζημιά ως σοβαρότερη της Μάνδρας; Γιατί εκεί δεν υπήρξε παρόμοια πρόταση; Από πλευράς φυσικής καταστροφής είναι σαφώς συγκρίσιμες! Το μόνο "ευαίσθητο" σημείο στο Μάτι ήταν οι νεκροί που θρηνήσαμε και βέβαια αυτό είναι πάντα ένα καλό χαρτί και ευκαιρία να χτίσουμε πολιτική επάνω του.

  5. Οι μηχανικοί του δημοσίου θα ασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους; Θα τρελλαθούμε εντελώς; Δηλαδή πότε θα πηγαίνουν, τα βραδια; Επίσης, γιατί δεν συστήνονται κλιμάκια από μηχανικούς του Δημοσίου που έτσι κι αλλιώς πληρώνονται από το κράτος οπότε να ισχυριστεί κι αυτό ότι κάτι έκανε...και με συμβολική αποζημίωση να πάρουν και κάποιους ιδιώτες...

  Τέλος, να πώ ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ... Αν δεν κερδίζεις, ζημιώνεσαι... Για παράδειγμα, εγώ μένω Πειραιά, στο Μάτι πώς θα πάω, με ποδήλατο; Ακόμη και στην έσχατη περίπτωση του να έχω χρόνο ή να μου έχουν κάτσει αρκετές δουλειές και να μή θέλω άλλα λεφτά, τί πιο φυσιολογικό από το να σκεφτώ ΜΗ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΜΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ! (Υποστηρίζω την άποψη περί μή καταβολής εισφορών ή φόρου)

   

  Edited by JTB

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  (37,7 εκατ. €+4,7 εκτ.€) = 42,4 εκατ. € !!

  έχουν συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους,  ενώ ΔΕΝ έχει εκταμιευτεί απ΄αυτά ούτε 1€ κατά την επίσημη μαρτυρία του κ. Βούτση . 

  https://www.in.gr/2018/11/16/greece/oute-ena-eyro-stous-pyropliktous-apo-mati-kai-kineta/

  Ο δε πρωθυπουργός είπε σε πυρόπληκτη στο Μάτι:

   «και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ, θα τα σπατάλαγες"

  αντίστοιχα λοιπόν κατά  Σπίρτζειον εφαρμογή :

  "Τι θέτε λοιπόν Κοι Μηχανικοί αμοιβές και έξοδα κίνησης και ασφαλιστική κάλυψη να σας δίναμε, αφού και να τα παίρνατε θα τα σπαταλάγατε ....!!!!"

  Η χειρότερη σπατάλη όμως που έγινε ποτέ,.......

  ήταν η σπατάλη των ψήφων που πήρατε για να βγείτε ...!!!

  Edited by Anton_civeng

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Νομική
   Αγαπητοί/ές,
   Υπάρχει κάποιο νέο για τις μελέτες στατικής επάρκειας κ το ενδεχόμενο κατάργησης τους σε σχέση με τα αυθαίρετα;
   Ευχαριστώ
  • By Engineer
   Από το υπουργείο Πολιτισμού θα περάσουν ένα προς ένα τα ψηλά κτήρια που προβλέπει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης στο Ελληνικό σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι όροι έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το υπουργείο
   Συγκεκριμένα το υπουργείο θα εγκρίνει όλες τις περιβαλλοντικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν στα ψηλά κτήρια ενω ειδικά στις περιοχές περιξ του λοφου Χασάνι θα πρέπει να προβλεφθεί κλιμακωση των υψών με σκοπό την ανεμπόδιστη θέαση του λόφου.
   Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» προβλέπει ακόμα οτι θα πρεπει να εγκριθούν οι μελέτες που θα εκπονηθούν στο πρώτο στάδιο του έργου που αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και στη διαμόρφωση τους περιβάλλοντος χώρου τους: α) του πιόσχημου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, β) του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, γ) των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, και δ) των υφιστάμενων εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου νεωτέρων μνημείων, οι ειδικές ειδικές φυτοτεχνικές μελέτες που θα αφορούν στην περιοχή του αρχαίου λατομείου, καθώς και στους άλλους χώρους και μνημεία που ενδεχομένως αποκαλυφθούν 
    
   Ειδικά με τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, η μεταφορά και επανατοποθέτηση του μνημείου να γίνει ύστερα από εκπόνηση ειδικής τεχνικής μελέτης και την έγκριση αυτής από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά θα πρέπει να εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη των χερσαίων τμημάτων του πρωτοελλαδικού οικισμού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διάβρωσης και κατακρήμνισης στον χώρο, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δομικών καταλοίπων που τυχόν διατηρούνται στο ενάλιο τμήμα του. Να εξασφαλιστεί ειδική προστασία και στερέωση των αρχαιοτήτων που τυχόν εντοπιστούν στα πρανή του ρέματος των Τραχώνων και να υποβληθεί προς έγκριση η οριστική μελέτη “Υποδομών και Δικτύων” και η Μ.Π.Ε. για κατασκευή πρότυπου Ενυδρείου – Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
    
   Τέλος η πάνω στάθμη της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος να μην υπερβεί το υπάρχον επίπεδο του δρόμου εάν δεν τεκμηριωθεί ως απολύτως αναγκαίο από τεχνικής άποψης
    
   Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών που θα απαιτηθούν για την επένδυση, θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη του κυρίου του έργου, με εποπτεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν ώστε να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development.
  • By Engineer
   Από το υπουργείο Πολιτισμού θα περάσουν ένα προς ένα τα ψηλά κτήρια που προβλέπει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης στο Ελληνικό σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι όροι έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το υπουργείο
   Συγκεκριμένα το υπουργείο θα εγκρίνει όλες τις περιβαλλοντικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν στα ψηλά κτήρια ενω ειδικά στις περιοχές περιξ του λοφου Χασάνι θα πρέπει να προβλεφθεί κλιμακωση των υψών με σκοπό την ανεμπόδιστη θέαση του λόφου.
   Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» προβλέπει ακόμα οτι θα πρεπει να εγκριθούν οι μελέτες που θα εκπονηθούν στο πρώτο στάδιο του έργου που αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και στη διαμόρφωση τους περιβάλλοντος χώρου τους: α) του πιόσχημου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, β) του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, γ) των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, και δ) των υφιστάμενων εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου νεωτέρων μνημείων, οι ειδικές ειδικές φυτοτεχνικές μελέτες που θα αφορούν στην περιοχή του αρχαίου λατομείου, καθώς και στους άλλους χώρους και μνημεία που ενδεχομένως αποκαλυφθούν 
    
   Ειδικά με τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, η μεταφορά και επανατοποθέτηση του μνημείου να γίνει ύστερα από εκπόνηση ειδικής τεχνικής μελέτης και την έγκριση αυτής από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά θα πρέπει να εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη των χερσαίων τμημάτων του πρωτοελλαδικού οικισμού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διάβρωσης και κατακρήμνισης στον χώρο, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δομικών καταλοίπων που τυχόν διατηρούνται στο ενάλιο τμήμα του. Να εξασφαλιστεί ειδική προστασία και στερέωση των αρχαιοτήτων που τυχόν εντοπιστούν στα πρανή του ρέματος των Τραχώνων και να υποβληθεί προς έγκριση η οριστική μελέτη “Υποδομών και Δικτύων” και η Μ.Π.Ε. για κατασκευή πρότυπου Ενυδρείου – Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
    
   Τέλος η πάνω στάθμη της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος να μην υπερβεί το υπάρχον επίπεδο του δρόμου εάν δεν τεκμηριωθεί ως απολύτως αναγκαίο από τεχνικής άποψης
    
   Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών που θα απαιτηθούν για την επένδυση, θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη του κυρίου του έργου, με εποπτεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν ώστε να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Με διαδικασίες κατεπείγοντος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η δεύτερη φάση για την αποξήλωση και απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών από τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στην ανατολική και δυτική Αττική.
   Οι ανάδοχοι για την επέκταση του έργου αναμένεται να ανακηρυχθούν σήμερα.
   Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών έως τώρα κατά την πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν απομακρυνθεί αμιαντούχα υλικά από περίπου 300 οικίες που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα.
   Ωστόσο, η ύπαρξη αμιάντου σε πλήθος οικημάτων οδήγησε στην επέκταση του έργου με στόχο να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τα υπόλοιπα "κόκκινα" κτίρια. 
   Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίοι μέσω σωματείων, έχουν καταφύγει σε εξώδικες διαμαρτυρίες κατά του υπουργείου και των δημοτικών αρχών, η επιχείρηση απομάκρυνσης του αμιάντου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
   Πηγή: Έθνος

   View full είδηση
  • By Engineer
   Με διαδικασίες κατεπείγοντος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η δεύτερη φάση για την αποξήλωση και απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών από τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στην ανατολική και δυτική Αττική.
   Οι ανάδοχοι για την επέκταση του έργου αναμένεται να ανακηρυχθούν σήμερα.
   Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών έως τώρα κατά την πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν απομακρυνθεί αμιαντούχα υλικά από περίπου 300 οικίες που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα.
   Ωστόσο, η ύπαρξη αμιάντου σε πλήθος οικημάτων οδήγησε στην επέκταση του έργου με στόχο να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τα υπόλοιπα "κόκκινα" κτίρια. 
   Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίοι μέσω σωματείων, έχουν καταφύγει σε εξώδικες διαμαρτυρίες κατά του υπουργείου και των δημοτικών αρχών, η επιχείρηση απομάκρυνσης του αμιάντου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
   Πηγή: Έθνος
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.