Jump to content
 • Novatron
 • giorgos1111
  giorgos1111

  Νέα απόφαση ΣτΕ: «Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές»

  Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες.

   

  Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή (όπου αναπτύχθηκε και «νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ. Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική.

   

  Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα.

  Αξιώσεις

   

  Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα.

   

  Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

   

  Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου («μπλοκάροντας» έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

  Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων.

   

  Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού.

   

  Ενταξη

  Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα. Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η ιδατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό

   

  Πηγή Εφημερίδα Ημερησία: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113054838
  User Feedback
  Για να δούμε με τι ...."κουράγιο" θα βγάλουν άμεσα τον νέο νόμο που θα ρυθμίζει αυθαιρεσίες μετά το 1983. Και μάλιστα όπως έχουν πει θα ...δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέσα στον Ιούνιο!!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μέσα στον Ιούνιο ποιου έτους?

  Το ΣτΕ καλά και λογικά τα λέει...

   

  Βέβαια από την στιγμή που τελείωσε ο 4014

  να περιμένουν εκεί στο ΣτΕ

  τις προσφυγές εκείνων των αυθαιρετούχων

  που δεν ασχολήθηκαν να ενταχθούν στον νόμο

  και δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το λαθραίο τους. (μέχρι να βρεθεί από το ΥΠΕΚΑ καινούργια πατέντα που θα βαφτιστεί "νόμος ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου")

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  ΚΙ όμως προβλέπω ότι, ...θα τα βρουν μεταξύ τους!!!!!

  Πάντα στη ....Μπανανία έτσι γίνεται!!!!

  Απλώς είναι θέμα χρόνου κι ...ανταλλαγών!!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  To κείμενο είναι αναδημοσίευση δημοσιογραφικού ρεπορταζ . Ολοι ξέρουμε την ποιότητα και την ακρίβεια των ρεπορταζ αυτών. 

   

  Η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία βγήκε η απόφαση αυτή έχει χρόνια προβλήματα σε σχέση με τον δασικό ή αναδασωτέο χαρακτήρα της και δεν είναι μια "τυχαία" εκτός σχεδίου περιοχή.

   

  Τέλος , θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι είναι απαράδεκτος και παραπλανητικός ο τίτλος του δημοσιεύματος.

   

  Τουλάχιστον οι συνάδελφοι που κάνουν τις αναδημοσιεύσεις , ως επαγγελματίες μηχανικοί που είναι , πιστεύω ότι οφείλουν να ελέγχουν και να τροποποιούν αναλόγως

  τις πιασάρικες επικεφαλίδες των κοντυλοφόρων που σπέρνουν τον πανικό.

  Edited by avgoust
  • Upvote 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  θα δούμε και πόσο νέα είναι και τι αφορά στο μέλλον.

  η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη είναι η 1492/2013 στις 24/5 και αφορά τη συνταγματικότητα της καταστροφής του περιβάλλοντος στις Σκουριές

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πως γίνεται κατά τα παλληκάρια του στε , το κράτος να αμελεί , να αδρανεί και γενικά να μην ασκεί τον ρόλο του , αλλά τα αποτελέσματα των πράξεων του να τα πληρώνουν οι πολίτες .

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Γιατί εν τέλει

  οι πολίτες κάνουν το κράτος.

  Δηλαδή  πολίτες = κράτος

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δηλαδή "μαζί τα φάγαμε" ? Δεν νομίζω .

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα

  Έστω ότι η - εκλεγμένη από τους πολίτες - ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ από το '83 και ύστερα 

  δεν γνώριζε το όργιο αυθαίρετης και εκτεταμένης οικοδομικής δραστηριότητας.

  Ίσως να μην το γνώριζαν και οι νομάρχες που υπηρέτησαν (εκλεγμένοι και αυτοί).

  Μπορεί να είχαν άγνοια και οι διευθυντές της πολεοδομίας (διορισμένοι από τους άνω εκλεγμένους).

   

  Αυτοί που τους εκλέγανε 

  γιατί συνέχισαν να εκλέγουν τα ίδια πρόσωπα?

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Νομική
   Αγαπητοί/ές,
   Υπάρχει κάποιο νέο για τις μελέτες στατικής επάρκειας κ το ενδεχόμενο κατάργησης τους σε σχέση με τα αυθαίρετα;
   Ευχαριστώ
  • By archAD
   Καλημέρα συνάδελφοι. 
   Λοιπόν, έχω έναν πελάτη ο οποίος αγόρασε από πλειστηριασμό ένα ακίνητο κατοχής Εθνικής τράπεζας, ημιτελής διώροφη οικοδομή καθώς λείπει η πλάκα της στέγης.
   Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2008 σύμφωνα με το ΠΔ 8-7-93 (ΦΕΚ 795Δ'/8-7-1993) οπότε, αν δεν κάνω λάθος, με τις παρατάσεις βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.
   Η έως τώρα κατασκευή όμως έχει αυθαίρετη υπέρβαση δόμησης, την οποία αυθαιρεσία έχει ήδη ρυθμίσει η Τράπεζα πριν την αγοροπωλησία στον 4178/2013.
   Η διάταξη που θέλει ο πελάτης εσωτερικά έχει κάποιες διαφορές από τα σχέδια της αρχικής μελέτης της άδειας, ίσως και στον περιβάλλον χώρο να υπάρξουν αλλαγές.
   Με βάση όλα τα παραπάνω, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το διαχειριστώ χωρίς να έχουμε προβλήματα ούτε πρακτικά ούτε νομικά με τις αλλαγές;
    
   (ΥΓ: συγχωρέστε με για το νέο θέμα αλλά δεν ήξερα με σιγουριά που να το εντάξω, μπορεί να μετακινηθεί.)
  • By Didonis
   Σε ΦΕΚ ο Ν.4495/17 ΦΕΚ 167/Α με τίτλο: Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.
    
   Το αρχείο περιλαμβάνει:
    
   1. Ν.4495/17 ΦΕΚ 167/Α
   2. Εγκύκλιος 1 - 16/11/2017 Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων του Ν.4495/2017
   3. Εγκύκλιος 2 - 31/05/2019 Ερμηνευτική εγκύκλιος διατάξεων Ν.4495/2017
  • By afroman
   Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Πλην, όμως, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

   View full είδηση
  • By afroman
   Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Πλην, όμως, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.