Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Ουραγοί Πολεοδομίες και Κτηματολογικά Γραφεία στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας

  Την δεύτερη θέση από το τέλος καταλαμβάνουν οι πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία ως προς την ικανοποίηση των επιχειρήσεων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνδρομή της MRB, με τίτλο: «Ο σφυγμός του επιχειρείν».

  Συγκεκριμένα το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ικανοποιημένες από τις εν λόγω υπηρεσίες του Δημοσίου είναι μόλις 4,4 %. Χειρότερη επίδοση στην έρευνα καταγράφεται μόνο για την Δικαιοσύνη για την οποία δηλώνουν ικανοποίηση μόνο το 4 % των επιχειρήσεων.

  Στον αντίποδα, θετικές γνώμες (67,2 %) καταγράφονται για τα ΚΕΠ, για το ΓΕΜΗ (43,4 %) και για την ΕΡΓΑΝΗ (27 %). Όλοι οι υπόλοιπο φορείς του Δημοσίου που μετρήθηκαν στην έρευνα (Τελωνεία, Εφορίες, Δήμοι, Περιφέρειες, Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, Υπουργεία, Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Ανεξάρτητες Αρχές όπως η ΡΑΕ και η ΕΕΤΤ) συγκεντρώνουν λιγότερο από 15 % θετικές ψήφους.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία συγκεντρώνουν τις λιγότερες θετικές ψήφους στη Βόρειο Ελλάδα (2,2%) και την Αττική (2,4 %) ενώ στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα το ποσοστό είναι 4,6 % και στα νησιά υπάρχει αισθητά καλύτερη εικόνα (12,7 %), όχι όμως καλή.

  Αντίστοιχη είναι η εικόνα των επιχειρήσεων για τη διαφάνεια που επικρατεί στις πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία. Το ποσοστό που δηλώνει ικανοποίηση ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο είναι επίσης 4,4 %, και πάλι δεύτερο από το τέλος με την τελευταία θέση να καταλαμβάνουν τα υπουργεία (3,6%).

  Την καλύτερη επίδοση στα θέματα διαφάνειας έχουν και πάλι τα ΚΕΠ (58,4 %) και ακολουθούν το ΓΕΜΗ (46,5 %), η ΕΡΓΑΝΗ (22,5 %), το Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (13,5 %), τα τελωνεία (12,3 %) και η ΑΑΔΕ (11,2 %).

  Μονοψήφια ποσοστά ως προς την ικανοποίηση για τις συνθήκες διαφάνειας παίρνουν τα δικαστήρια, οι περιφέρειες, οι Δήμοι, οι ανεξάρτητες αρχές και τα γραφεία ΟΕΥ. Γεωγ

  ραφικά η χειρότερη επίδοση για τις Πολεοδομίες καταγράφεται στη Β. Ελλάδα (μόλις 0,2 %) και ακολουθούν Αττική (1,4 %), Κεντρική και Νότια Ελλάδα (9%) και τα νησιά (12,4 %).

  Το έλλειμμα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού αξιολογείται σχετικά χαμηλά στην ερώτηση για την αξιολόγηση των εμποδίων που σχετίζονται με την Καθημερινή Λειτουργία των Επιχειρήσεων (μίκρο-περιβάλλον) καθώς θεωρείται σημαντικό από μία στις πέντε περίπου επιχειρήσεις (21,2 %) ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η φορολογία, η πολυνομία, η δικαιοσύνη και η έλλειψη χρηματοδότησης.

  Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB στη διεύθυνση http://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/erevnes-meletes-2/etisia-erevna-sev-o-sfygmos-tou-epicheirein-2018-sevbusinesspulse/

  ereuna-852-x-500-600x352.jpg?resize=600%

  tee.gr  Σχόλια Μελών


  "Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία συγκεντρώνουν τις λιγότερες θετικές ψήφους στη Βόρειο Ελλάδα (2,2%) και την Αττική (2,4 %) ενώ στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα το ποσοστό είναι 4,6 % και στα νησιά υπάρχει αισθητά καλύτερη εικόνα (12,7 %), όχι όμως καλή."

   

       Αυτο το  2,2%, σημαινει οτι, μεταξυ δύο,  ειναι  ο μεσος  ορος μεταξυ  του "0" και του 4,4  κοκ...

  και αν, το 12,7% που ειναι "καλυτερη εικονα"  θεωρείται  " ομως οχι  καλή"

  στην ουσια,  με το 2,2%,  προκειται για γραφεία ταλαιπωριας και όχι  παροχής υπηρεσιων.

  Ενδιαφέρον θα ειχε να αναφέρονταν  συγκεκριμένες "βαθμολογίες"...

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ξέρω σίγουρα μία Πολεοδομία που παίρνει μηδέν...

  Κατά τα άλλα γίνεται κάτι προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση...;

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  1 ώρα πριν, akis73 said:

  Ξέρω σίγουρα μία Πολεοδομία που παίρνει μηδέν...

  Κατά τα άλλα γίνεται κάτι προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση...;

   

  Μία?!?!?!?!?!?!?!??!?!?

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εγώ ξέρω μία που δεν παίρνει μηδέν :shock:,  ξέρω και μερικές με αρνητική βαθμολογία :mrgreen:

  Edited by Roy_Hobbs
  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν είναι όλες ίδιες όμως. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε βαθμολογίες και για συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία.

  Και φανταστείτε την βαθμολογία την δώσανε επιχειρηματίες κι όχι μηχανικοί, που υφίστανται και την ταλαιπωρία

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Σύνδεση

  Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από Didonis
   Από Δευτέρα 15/10/2018 ξεκινά (άνευ απροόπτου) η πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης Οικοδομικών Αδειών διαδικτυακά διαμέσου της πλατφόρμας του Τ.Ε.Ε.
   Αίτημα πολλών ετών των Μηχανικών. Αίτημα απεμπλοκής και μείωσης της γραφειοκρατίας.
   Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά αυτή η αρχή ενδεχόμενα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι από την μία θα είναι οι μελετητές Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων κι από την  άλλη οι ελεγκτές των ΥΔΟΜ.
   Ο Νομοθέτης θα πρέπει να επιλύσει χιλιάδες μικρές ή και μεγάλες επικαλύψεις απαιτήσεων, διατάξεων ίσως και νόμων ώστε να μπορεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες στην πλατφόρμα ώστε να τα προβλέπει. Διότι κακά τα ψέματα όσα και να έχει προβλέψει έως τώρα στην αρχή της στην πορεία είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψει εκατοντάδες ελλείψεις κενά συμπληρώσεις αναβαθμίσεις κ.λπ. που θα πρέπει να γίνουν.
    
   Ας συμβάλουμε με τις απορίες μας τα ερωτηματικά αλλά και τις πιθανές λύσεις ή συμπληρώσεις ή ερμηνείες που θα πρέπει να δοθούν σ αυτά και σε δεκάδες άλλα που θα προκύψουν. .
   Καλό ξεκίνημα σε κάθε περίπτωση και καλό κουράγιο….
   Το χειρότερο το ζήσαμε…
   Επιδιώκουμε το καλύτερο.
    
   Εγχειρίδιο χρήσης Μηχανικών Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης
  • Από Engineer
   Από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Κάλυμνο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι «θερμοί» για το κτηματολόγιο, καθώς θα ξεκινήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες 45 περιοχές, αφήνοντας για το 2019 μόνο τις πέντε ομάδες περιοχών στις οποίες η κτηματογράφηση δεν ξεκίνησε λόγω προβλημάτων. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική «προανάρτηση» στοιχείων για τους Δήμους Αθηναίων, Βόλου, Λαμίας και Λιβαδειάς, μια διαδικασία στην οποία οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν για πρώτη φορά.
   Η ώρα να ξεκινήσει η τελευταία και μεγαλύτερη γενιά κτηματογράφησης έφθασε. Η περίοδος προετοιμασίας για τα μελετητικά γραφεία, που έχουν αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις 31 συμβάσεις κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας (αντιστοιχούν σε 49 περιοχές) έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα τέσσερα νησιά της Δωδεκανήσου (που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση) ενώ η σειρά με την οποία θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες περιοχές θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Η σειρά εξαρτάται από... εξωγενείς παράγοντες: από τον χρόνο εύρεσης και προετοιμασίας των κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση περισσότερων από 50 γραφείων κτηματογράφησης.
   Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα κρατήσει τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού), με δυνατότητα παράτασης κατά τρεις μήνες ακόμα. Η βασική διαφορά με τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε είτε να προσκομίσουν στοιχεία εντοπισμού του ακινήτου (εξαρτημένο τοπογραφικό) ή να το υποδείξουν με κάποιο άλλο τρόπο στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η απαίτηση αυτή έχει προστεθεί καθώς οι υπό κτηματογράφηση περιοχές είναι κυρίως αγροτικές (και επομένως δεν υπάρχουν πάντα σαφή όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών) και ο διαθέσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου λιγοστός.

   Οπως επισημαίνουν στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όταν στο συμβόλαιο δεν υπάρχουν συντεταγμένες ή εξαρτημένο τοπογραφικό, η πιο σίγουρη λύση είναι να ανατεθεί η υπόθεση σε έναν τοπογράφο. Ωστόσο, θα είναι δεκτός και ένας πιο «ερασιτεχνικός» εντοπισμός του ακινήτου που μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση GPS (λ.χ. ενός κινητού) ή επάνω στους χάρτες του κτηματολογίου (ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει ένα σκαρίφημα επάνω στον χάρτη, να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του). Να σημειωθεί ότι η μέτρηση αυτή βοηθά στον κατ’ αρχάς εντοπισμό τού ακινήτου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστά το τοπογραφικό διάγραμμα. Υποχρεωτικό είναι το τοπογραφικό διάγραμμα όταν αναφέρεται στο συμβόλαιο, όταν ο πολίτης επικαλείται χρησικτησία, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (και επομένως υπάρχει τοπογραφικό) ή όταν έχει εκδοθεί για άλλη χρήση (λ.χ. αγοραπωλησία).
   Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουν οι πολίτες ενόψει έναρξης της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων; Να αναζητήσουν αντίγραφο των συμβολαίων (ή άλλων εγγράφων) που τεκμηριώνουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο ακίνητο. Να αναζητήσουν πιστοποιητικό μεταγραφής στο οικείο υποθηκοφυλακείο. Και να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες (π.χ. αποδοχή κληρονομιάς). Στην περίπτωση χρησικτησίας (αφορά πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας), αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση θα χρειαστεί να υποβληθούν διάφορα έγγραφα που να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα, όπως λογαριασμοί κοινής ωφελείας, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.λπ.35 ευρώ το «κτηματόσημο»
   Υπενθυμίζεται ότι κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα (ή 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους). Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».
   Να σημειωθεί ότι «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: οι Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών (οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας), δεν έχουν ακόμα υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από τον στόχο ολοκλήρωσης του κτηματολογίου τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.
   Τον Νοέμβριο, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η διαδικασία προανάρτησης στις τέσσερις «ορφανές» περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης του 2008. Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων (1.260.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα), Βόλου (150.000 δικαιώματα),Λαμίας (120.000 δικαιώματα) και Λιβαδειάς (60.000 δικαιώματα). Τι είναι η διαδικασία προανάρτησης; Τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στο site της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Εκεί, ο πολίτης χρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμο του Taxis θα μπορεί για διάστημα 45 ημερών να ελέγξει αν υπάρχουν λάθη και, στην περίπτωση αυτή, να υποβάλει «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων». Η διαδικασία καλύπτει κάθε είδους λάθος, από ένα απλό ορθογραφικό μέχρι λάθος στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας και η αίτηση θα υποβάλεται είτε ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στο γραφείο κτηματογράφησης.
   Οι ιδιοκτήτες θα έχουν αργότερα ακόμα μία ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη: έξι μήνες μετά τη λήξη της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της «κανονικής» ανάρτησης των στοιχείων, στην οποία μπορούν να ελεγχθούν και αλλαγές που έγιναν κατά το στάδιο της προανάρτησης (επομένως, κανένας πολίτης δεν κινδυνεύει με... εκπλήξεις).

   View full είδηση
  • Από Engineer
   Από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Κάλυμνο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι «θερμοί» για το κτηματολόγιο, καθώς θα ξεκινήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες 45 περιοχές, αφήνοντας για το 2019 μόνο τις πέντε ομάδες περιοχών στις οποίες η κτηματογράφηση δεν ξεκίνησε λόγω προβλημάτων. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική «προανάρτηση» στοιχείων για τους Δήμους Αθηναίων, Βόλου, Λαμίας και Λιβαδειάς, μια διαδικασία στην οποία οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν για πρώτη φορά.
   Η ώρα να ξεκινήσει η τελευταία και μεγαλύτερη γενιά κτηματογράφησης έφθασε. Η περίοδος προετοιμασίας για τα μελετητικά γραφεία, που έχουν αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις 31 συμβάσεις κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας (αντιστοιχούν σε 49 περιοχές) έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα τέσσερα νησιά της Δωδεκανήσου (που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση) ενώ η σειρά με την οποία θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες περιοχές θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Η σειρά εξαρτάται από... εξωγενείς παράγοντες: από τον χρόνο εύρεσης και προετοιμασίας των κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση περισσότερων από 50 γραφείων κτηματογράφησης.
   Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα κρατήσει τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού), με δυνατότητα παράτασης κατά τρεις μήνες ακόμα. Η βασική διαφορά με τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε είτε να προσκομίσουν στοιχεία εντοπισμού του ακινήτου (εξαρτημένο τοπογραφικό) ή να το υποδείξουν με κάποιο άλλο τρόπο στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η απαίτηση αυτή έχει προστεθεί καθώς οι υπό κτηματογράφηση περιοχές είναι κυρίως αγροτικές (και επομένως δεν υπάρχουν πάντα σαφή όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών) και ο διαθέσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου λιγοστός.

   Οπως επισημαίνουν στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όταν στο συμβόλαιο δεν υπάρχουν συντεταγμένες ή εξαρτημένο τοπογραφικό, η πιο σίγουρη λύση είναι να ανατεθεί η υπόθεση σε έναν τοπογράφο. Ωστόσο, θα είναι δεκτός και ένας πιο «ερασιτεχνικός» εντοπισμός του ακινήτου που μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση GPS (λ.χ. ενός κινητού) ή επάνω στους χάρτες του κτηματολογίου (ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει ένα σκαρίφημα επάνω στον χάρτη, να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του). Να σημειωθεί ότι η μέτρηση αυτή βοηθά στον κατ’ αρχάς εντοπισμό τού ακινήτου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστά το τοπογραφικό διάγραμμα. Υποχρεωτικό είναι το τοπογραφικό διάγραμμα όταν αναφέρεται στο συμβόλαιο, όταν ο πολίτης επικαλείται χρησικτησία, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (και επομένως υπάρχει τοπογραφικό) ή όταν έχει εκδοθεί για άλλη χρήση (λ.χ. αγοραπωλησία).
   Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουν οι πολίτες ενόψει έναρξης της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων; Να αναζητήσουν αντίγραφο των συμβολαίων (ή άλλων εγγράφων) που τεκμηριώνουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο ακίνητο. Να αναζητήσουν πιστοποιητικό μεταγραφής στο οικείο υποθηκοφυλακείο. Και να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες (π.χ. αποδοχή κληρονομιάς). Στην περίπτωση χρησικτησίας (αφορά πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας), αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση θα χρειαστεί να υποβληθούν διάφορα έγγραφα που να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα, όπως λογαριασμοί κοινής ωφελείας, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.λπ.35 ευρώ το «κτηματόσημο»
   Υπενθυμίζεται ότι κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα (ή 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους). Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».
   Να σημειωθεί ότι «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: οι Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών (οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας), δεν έχουν ακόμα υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από τον στόχο ολοκλήρωσης του κτηματολογίου τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.
   Τον Νοέμβριο, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η διαδικασία προανάρτησης στις τέσσερις «ορφανές» περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης του 2008. Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων (1.260.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα), Βόλου (150.000 δικαιώματα),Λαμίας (120.000 δικαιώματα) και Λιβαδειάς (60.000 δικαιώματα). Τι είναι η διαδικασία προανάρτησης; Τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στο site της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Εκεί, ο πολίτης χρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμο του Taxis θα μπορεί για διάστημα 45 ημερών να ελέγξει αν υπάρχουν λάθη και, στην περίπτωση αυτή, να υποβάλει «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων». Η διαδικασία καλύπτει κάθε είδους λάθος, από ένα απλό ορθογραφικό μέχρι λάθος στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας και η αίτηση θα υποβάλεται είτε ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στο γραφείο κτηματογράφησης.
   Οι ιδιοκτήτες θα έχουν αργότερα ακόμα μία ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη: έξι μήνες μετά τη λήξη της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της «κανονικής» ανάρτησης των στοιχείων, στην οποία μπορούν να ελεγχθούν και αλλαγές που έγιναν κατά το στάδιο της προανάρτησης (επομένως, κανένας πολίτης δεν κινδυνεύει με... εκπλήξεις).
  • Από Engineer
   τον έλεγχο του Δημοσίου αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά εντός του 2019 έως και 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο κτηματολόγιο, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».
   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά αν και ουδείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Εξ αυτών τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλος ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωση τους. Κάτι που σημαίνει ότι το άλλο 1/3 αφορά ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία.
   Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλώθηκαν ποτέ).
   Έτσι η διαδικασία κτηματολόγησης σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες 91 ανά την επικράτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης αυτών των ακινήτων στο Δημόσιο, καθώς λήγει η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο.

   View full είδηση
  • Από Engineer
   τον έλεγχο του Δημοσίου αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά εντός του 2019 έως και 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο κτηματολόγιο, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».
   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά αν και ουδείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Εξ αυτών τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλος ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωση τους. Κάτι που σημαίνει ότι το άλλο 1/3 αφορά ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία.
   Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλώθηκαν ποτέ).
   Έτσι η διαδικασία κτηματολόγησης σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες 91 ανά την επικράτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης αυτών των ακινήτων στο Δημόσιο, καθώς λήγει η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.