Jump to content
 • Novatron
 • avgoust
  avgoust

  Αυθαίρετα: Σημαντική τροποποίηση του άρθρου 116 του Ν.4495/17 (παραδοσιακοί οικισμοί)

  Με το ΦΕΚ 70/7-5-2019 εκτός των παρατάσεων των προθεσμιών γίνεται σημαντική αλλαγή στο άρθρο 116 (Διατάξεις παραδοσιακών οικισμών) και ως προς την έκταση εφαρμογής του που πλέον επεκτείνεται και σε "προστατευόμενες περιοχές" και ως προς την διαδικασία , όπου πλέον η έγκριση ΥΠΠΟ έπεται της υπαγωγής.

  Οι αλλαγές περιγράφονται στο άρθρο 227 του νέου ΦΕΚ.
  User Feedback
  Η έκταση εφαρμογής έτσι ήταν και παλαιότερα, αλλά επειδή ήταν κακογραμμένος ο νόμος κάναμε όλοι ότι δεν το βλέπουμε. Το ΥΠΠΟ όμως το έβλεπε.

  Η διαδικασία όντως άλλαξε δραματικά, αλλά μάλλον μπερδεύτηκε περισσότερο και δεν ξέρω που θα καταλήξει. Ίσως η αλλαγή είναι λάκτισμα σε προεκλογικό ορίζοντα ...

  Αυτό που είναι σίγουρα θετικό είναι η μείωση του προστίμου 20% στις περιπτώσεις των άρθρων 116-117.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  avgoust

  Posted (edited)

  Η έκταση εφαρμογής Καν είναι αυτό που γράφει ο νόμος , και όχι αυτό που εκτιμώ εγώ ή εσύ.
  Το 116 έλεγε Διατάξεις παραδοσιακών οικισμών. Τέλος . Την άποψη αυτή είχαν και οι ΥΔΟΜ.
  Αν έκανε λάθος στην διατύπωση το ΥΠΕΝ, δεν είναι δικό μας θέμα.

  Το τι έβλεπε το ΥΠΠΟ μου είναι αδιάφορο. Μηχανικός είμαι και όχι αρχαιολόγος.
  Ασε που στο συγκεκριμένο θέμα η εκτίμησή μου προς το ΥΠΠΟ τείνει στο 0 και το  έχω κατατάξει στην ίδια κατηγορία με το ΣτΕ : ανοικτή πληγή.

  Κοίτα τώρα τι γίνεται. Κάνω την υπαγωγή.
  Στο τέλος του άλλου μήνα πρέπει να πληρώσω το εφ'άπαξ.
  Αν δεν έχω την απόφαση του ΥΠΠΟ επί ποίου εμβαδού θα πληρώσω ??

  Επίσης , η τροποποίηση αφορά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ? Ποιος ξέρει...

   

  Edited by avgoust

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλά, το καλύτερο είναι ότι θα απαντήσουν εντός 60 ημερών και αν παρέλθει άπρακτη τότε θα συνεδριάσει η άλλη επιτροπή. Ακόμα γελάω. Για να καταλάβω, πλέον σου λένε θα πληρώσεις παράβολα κλπ και μετά θα σου πούμε αν τακτοποιείται ή όχι;

  Edited by Pavlos33

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  avgoust

  Posted (edited)

  Ακριβώς sissy .
  Από την άλλη , με την έγκριση ως προαπαιτούμενη θα έχανες τις προθεσμίες υπαγωγής.

  Ηταν πολύ πολύ μεγάλο λάθος του ΥΠΕΝ να μπλέξει τους τσιφλικάδες της  Αρχαιολογίας   στα αυθαίρετα σε τέτοια έκταση.
  Ας το έβαζε ως προυπόθεση μόνο για οριστική διατήρηση.

  Edited by avgoust

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτό το ξέρω δυστυχώς καλά. 23/5/18 έκανα αίτηση αρχαιολογια για αυθαιρετο σε αρχαιολογικο χώρο, κατασκευασμένο το 60, πριν την κήρυξη. 20/4/2019 πήρα την έγκριση. αν δεν ήταν να πληρωθεί το παράβολο έτσι κι αλλιώς λόγω κατ1 θα είχαμε θέμα. όμως το να πεις στον άλλο πλήρωσε , και μετά θα μας πουν ναι ή όχι εκεί νομίζω θα είναι χειρότερα όλα.Νομίζω εγώ.Γιατί αν μη τι άλλο θα έδινε περισσότερα αλλά θα ξέρει σίγουρα ότι γίνεται γι αυτό πληρώνει. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Σε ποιες  παρατάσεις παρατάσεις προθεσμιών αναφέρεσαι συνάδελφε;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Είναι   εύλογο   ότι  τα  οριζόμενα  με  το  νέο  ΦΕΚ , θα  ισχύουν  για  τις  υπαγωγές   που  θα  γίνουν  από  7/05/2019, επειδή  διαφορετικά , θα  πρέπει  να  δεχθούμε   ότι  αν  σήμερα   κηρύξουν  ΟΛΗ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ (κοντά  βρίσκονται  άλλωστε)   προστατευόμενη  περιοχή ,  τότε  όλες  οι   υπαγωγές   θα  πρέπει  να  περάσουν  από την   κρίση  του  ΥΠΠΟ ,  και  ας  μιλάμε  για  αυθαίρετα  που  έχουν  κατασκευαστεί  πριν  τον  Ιούλιο του  2011!!!

  Το  δούλεμα   πάει  σύννεφο!   Την  29/03/2019   η  υπουργός  Πολιτισμού   με   έγγραφο  της   ενημέρωσε   την  Βουλή  (ύστερα  από ερώτηση   Βουλευτή  Χίου) ,  ότι το άρθρο  116  έχει  εφαρμογή  ΣΤΟΥΣ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ  ΚΑΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ  ΧΩΡΟΙ . Ούτε  ένα  μήνα  μετά    αλλάζουν  όλο  το  άρθρο  116   και   θεσμοθετούν  εντελώς  διαφορετική  διαδικασία! 

  και  βέβαια   αν  εφαρμόσει  κανείς  το  άρθρο  89 ,  παρ.  ι  και  ια ,  όπου  για  υπαγωγές  σε  ιστορικούς  τόπους,  αρχαιολογικούς  χώρους και  περιοχές  ιδιαίτερου  φυσικού κάλλους,  επιτρέπει  την  υπαγωγή  χωρίς  καμιά  επιφύλαξη  κανενός  άρθρου,  είναι  έκθετος   επειδή  δεν  εφάρμοσε  το  άρθρο  116,  δηλαδή  δύο  άρθρα  του ίδιου  νόμου,  ορίζουν   διαφορετικά  και αντιφατικά  πράγματα!!!

  Αυτή   η  χώρα   τελικά  δεν  έχει  πάρει  είδηση  ότι  έχει  κατρακυλήσει  στα  τάρταρα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  μεταξυ  των αλλαγων, ειναι,  πλην άλλων,  και η καταργηση απο το 89/ιδ της φρασης "κηρυγμένο νεωτερο μνημειο"

  Ομως, εν οψει οτι και στο αρθρο 116 αλλά και στο  αρθρο 117 γινονται πλειστες όσες τροποποιήσεις,

  καλο θα ηταν να περιμένουμε την  7η κωδικοποιηση απο τον φιλο καν62,

  ωστε  να μπορουμε να τοποθετηθουμε με βαση την  συνολικη εικονα των διαταξεων.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  kan62

  Posted (edited)

  Η 7η κωδικοποίηση Δημήτρη είναι ανεβασμένη ήδη από χθες εδώ :

  Οι απαντήσεις των συναδέλφων που ακολούθησαν την πρωϊνή μου τοποθέτηση επιβεβαιώνουν αυτά που είπα.

  Η τελική κατάληξη των υποθέσεων αυτών δεν θα λάβει τη γνώμη κανενός μας, ούτε όμως και των ΥΔΟΜ. Και αυτές ερμηνεύουν όπως και εμείς ερμηνεύουμε, και αν λάβουμε υπόψη το παρελθόν, πολλές φορές λάθος.

  Η συναρμοδιότητα, και στις περισσότερες φορές προέχουσα αρμοδιότητα, του ΥΠΠΟ με το ΥΠΕΝ δεν λύνεται ούτε με τις τελευταίες αλλαγές. Το ΥΠΠΟ καλά έλεγε στο έγγραφο που προαναφέρθηκε, ότι εφόσον μπήκε η ρύθμιση στο νόμο του ΥΠΕΝ τότε θα αφορά μόνο αυτά που είναι και παραδοσιακά. Αλλιώς θα έβγαζε νόμο πριν το ΥΠΠΟ που έχει και τη μοναδική αρμοδιότητα σε σκέτους αρχαιολογικούς και ιστορικούς.

  Όμως τα παράπονα των εκτός ΥΠΠΟ καθώς και των εντός ΥΠΠΟ (ότι εμείς δεν μπορεί να εξετάζουμε αυθαίρετα) και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο οδήγησαν στην αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που έκανε η Αγρίου για αίτηση υπαγωγής πρώτα και μετά έλεγχο του ΥΠΠΟ. Έτσι και το παράβολο πέφτει ώστε να μπεις στο νόμο και οι διαμαρτυρίες ότι δεν τους αφήνει το ΥΠΠΟ κάμπτονται. Το βέβαιο είναι ότι, ότι και να πει το ΥΠΠΟ μετά για το αυθαίρετο, το πρόστιμο για αυτά που θα μείνουν ή το παράβολο θα πληρωθούν ...

  Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι γιατί η υπαγωγή ολοκληρώνεται (και οι συνέπειες του νόμου επέρχονται) μόνο αν το ΥΠΠΟ συναινέσει ή εγκρίνει και μόνο στην έκταση που αυτό θα ορίσει. Απλά στην βιασύνη να βρεθεί μιά λύση το πράγμα έμπλεξε πιό πολύ. Κανείς δεν ξέρει ποιές επιτροπές (αφού δεν υπάρχουν), τι θα εξετάζουν οι επιτροπές, τι σημαίνει στο κείμενο διοικητική πράξη, αν η γνωμοδότηση είναι τέτοια πράξη, ποιά τελικά θέλουν έγκριση κλπ. Εν τέλει, δεν είναι βέβαιο πόσες περιπτώσεις θα τελειώσουν με αυτή τη διαδικασία και αν θα είναι περισσότερες από αυτές που πέρναγαν πριν (όταν η αίτηση γινόταν μετά την έγκριση).

  Το βέβαιο είναι ότι αμφιλεγόμενες ή μη σύννομες εντάξεις στον νόμο εκθέτουν συμβόλαια, πράξεις, περιουσίες ή συναδέλφους στο έλεος κάθε ελέγχου ή καταγγελίας. Και αυτό για τις εποχές που ζούμε είναι τραγικό και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμο.

   

  Edited by kan62

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Σχετικά με τις παρατάσεις, μόλις βγήκε από τον φούρνο:

  http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=6267&language=el-GR

  Καταργείται η προσαύξηση του ειδικού προστίμου υπαγωγής αυθαιρέτων

  Αθήνα, 9 Μαΐου 2019

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   
  Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Πλην, όμως, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
   
  από το Γραφείο Τύπου

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Roy_Hobbs
   καλημέρα σε όλους, μου έτυχε προσφάτως ίσως το πιο μπερδεμένο ιδιοκτησιακό ακινήτου έως τώρα. Πρόκειται για 4 οριζόντιες ιδιοκτησίες χωρίς ξεχωριστό συμβόλαιο σύστασης που παίρνουν τα χιλιοστά τους στα συμβόλαια μεταβίβασης, γονικής παροχής κλπ. Μιλάμε για καμιά δεκαριά συμβόλαια, κάποια από αυτά στο χέρι γραμμένα, δυσανάγνωστα, που κάποιες φορές έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους κλπ.
   Από πλευράς μου, έχω να αντιμετωπίσω τις 2 από τις 4 οριζόντιεςιδιοκτησίες, απλά μου δόθηκαν το σύνολο των συμβολαίων όλου του ακινήτου 'μήπως και βγάλω άκρη τι γίνεται'.
   Ερώτηση: ποιος είναι τυπικά ο υπεύθυνος σε μπερδεμένες περιπτώσεις για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό (να πει δηλαδή η X οριζόντια ιδιοκτησία ανήκει στον Y και έχει Z χιλιοστά, αντίστοιχα και με τις υπόλοιπες οριζόντιες)? είναι ο συμβολαιογράφος που θα γίνει το μελλοντικό συμβόλαιο μεταβίβασης, κάποιος δικηγόρος, ο μηχανικός?  ευχαριστώ
  • By afroman
   Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Πλην, όμως, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

   View full είδηση
  • By afroman
   Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Πλην, όμως, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  • By Engineer
   Τις 370.000 έφθασαν οι δηλώσεις νέων αυθαιρέτων στο ενάμιση έτος ισχύος της τελευταίας ρύθμισης για τη νομιμοποίησή τους. Πολλοί, όμως, είναι ακόμα επιφυλακτικοί, καθώς το ένα τρίτο των δηλώσεων βρίσκεται ακόμα στο πρώτο «προκαταρκτικό» στάδιο, ενώ μόλις περί τις 35.000 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Ο ρυθμός υποβολής νέων δηλώσεων παραμένει σταθερά στις 450-550 την ημέρα, με μεγάλες «αιχμές» γύρω από τις προθεσμίες λήξης των εκπτώσεων. Τα έσοδα από τους τρεις τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από τον Νοέμβριο του 2017 (οπότε θεσπίστηκε ο 3ος κατά σειράν νόμος για τα αυθαίρετα, ν. 4497) μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2019 είχαν υποβληθεί 367.000 νέες δηλώσεις. Από αυτές, όμως, περίπου το ένα τρίτο (128.000) βρισκόταν στο προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, δεν είχαν δηλαδή καταβάλει το παράβολο. Μικρός (περίπου 35.000) ήταν ο αριθμός όσων αποπλήρωσαν απευθείας το πρόστιμο και ολοκλήρωσαν τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης τους.
   Οι ρυθμοί δήλωσης αυθαιρέτων, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καθώς σταδιακά ο αριθμός όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις πολεοδομικές παρανομίες τους αρχίζει να εξαντλείται. Για παράδειγμα, πέντε μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2018 το σύνολο των δηλώσεων ήταν 303.000, δηλαδή μόλις 67.000 λιγότερες. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΤΕΕ, από τις 6 Νοεμβρίου του 2017 που ξεκίνησε η ισχύς του ν.4495, γίνονται καθημερινά 450-550 πληρωμές παραβόλων (η πληρωμή παραβόλου «σφραγίζει» την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης).

   Αυξομειώσεις
   Ανά διαστήματα, ωστόσο, παρουσιάζονται σημαντικές, αλλά όχι... ανεξήγητες αυξήσεις. Για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2018 ο μέσος όρος πληρωμής παραβόλων σταδιακά αυξήθηκε στα 900-1.000 την ημέρα, φθάνοντας στις 3 Απριλίου τις 3.000. Αιτία ήταν η λήξη, στις 9 Απριλίου, της δυνατότητας αποπληρωμής του προστίμου με έκπτωση 20%. Από την επόμενη ημέρα οι ρυθμοί ξαναπέφτουν (έως και τις 200 πληρωμές/ημέρα στα μέσα Αυγούστου). Η προθεσμία της έκπτωσης του 20% παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και έτσι η υποβολή δηλώσεων σταδιακά κορυφώθηκε και πάλι, φθάνοντας στο «ρεκόρ» των 7.800 παραβόλων σε μια ημέρα (στις 30 Οκτωβρίου). Εκτοτε (και μέχρι τις 12 Μαρτίου, οπότε εκδόθηκαν τα στοιχεία του ΤΕΕ) ο ρυθμός πληρωμής παραβόλων επανήλθε στα 400-500 την ημέρα. Συνολικά: μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι δηλώσεις και στους τρεις τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα (4014/11, 4178/13 και 4495/17) έφθασαν συνολικά το 1,37 εκατ. Τα έσοδα ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ: 1 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2011, 1 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2013 και 257 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2017.
   Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες, στις 10 Μαΐου λήγει η παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην έκπτωση 10% σε όσους δηλώσουν ένα νέο αυθαίρετο. Από τις 11 Μαΐου και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2019, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν πρόστιμο προσαυξημένο κατά 10%. Στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη της ισχύος της ρύθμισης στις 8 Νοεμβρίου 2019, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 20%.
   Οι εκπτώσεις (20% και 10%) των πρώτων μηνών είχαν ως στόχο να επιταχύνουν τους ρυθμούς των δηλώσεων, ωστόσο έχουν παραταθεί ήδη αρκετές φορές δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση ότι των παρατάσεων... ουκ έστιν τέλος.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Τις 370.000 έφθασαν οι δηλώσεις νέων αυθαιρέτων στο ενάμιση έτος ισχύος της τελευταίας ρύθμισης για τη νομιμοποίησή τους. Πολλοί, όμως, είναι ακόμα επιφυλακτικοί, καθώς το ένα τρίτο των δηλώσεων βρίσκεται ακόμα στο πρώτο «προκαταρκτικό» στάδιο, ενώ μόλις περί τις 35.000 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Ο ρυθμός υποβολής νέων δηλώσεων παραμένει σταθερά στις 450-550 την ημέρα, με μεγάλες «αιχμές» γύρω από τις προθεσμίες λήξης των εκπτώσεων. Τα έσοδα από τους τρεις τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από τον Νοέμβριο του 2017 (οπότε θεσπίστηκε ο 3ος κατά σειράν νόμος για τα αυθαίρετα, ν. 4497) μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2019 είχαν υποβληθεί 367.000 νέες δηλώσεις. Από αυτές, όμως, περίπου το ένα τρίτο (128.000) βρισκόταν στο προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, δεν είχαν δηλαδή καταβάλει το παράβολο. Μικρός (περίπου 35.000) ήταν ο αριθμός όσων αποπλήρωσαν απευθείας το πρόστιμο και ολοκλήρωσαν τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης τους.
   Οι ρυθμοί δήλωσης αυθαιρέτων, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καθώς σταδιακά ο αριθμός όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις πολεοδομικές παρανομίες τους αρχίζει να εξαντλείται. Για παράδειγμα, πέντε μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2018 το σύνολο των δηλώσεων ήταν 303.000, δηλαδή μόλις 67.000 λιγότερες. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΤΕΕ, από τις 6 Νοεμβρίου του 2017 που ξεκίνησε η ισχύς του ν.4495, γίνονται καθημερινά 450-550 πληρωμές παραβόλων (η πληρωμή παραβόλου «σφραγίζει» την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης).

   Αυξομειώσεις
   Ανά διαστήματα, ωστόσο, παρουσιάζονται σημαντικές, αλλά όχι... ανεξήγητες αυξήσεις. Για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2018 ο μέσος όρος πληρωμής παραβόλων σταδιακά αυξήθηκε στα 900-1.000 την ημέρα, φθάνοντας στις 3 Απριλίου τις 3.000. Αιτία ήταν η λήξη, στις 9 Απριλίου, της δυνατότητας αποπληρωμής του προστίμου με έκπτωση 20%. Από την επόμενη ημέρα οι ρυθμοί ξαναπέφτουν (έως και τις 200 πληρωμές/ημέρα στα μέσα Αυγούστου). Η προθεσμία της έκπτωσης του 20% παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και έτσι η υποβολή δηλώσεων σταδιακά κορυφώθηκε και πάλι, φθάνοντας στο «ρεκόρ» των 7.800 παραβόλων σε μια ημέρα (στις 30 Οκτωβρίου). Εκτοτε (και μέχρι τις 12 Μαρτίου, οπότε εκδόθηκαν τα στοιχεία του ΤΕΕ) ο ρυθμός πληρωμής παραβόλων επανήλθε στα 400-500 την ημέρα. Συνολικά: μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι δηλώσεις και στους τρεις τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα (4014/11, 4178/13 και 4495/17) έφθασαν συνολικά το 1,37 εκατ. Τα έσοδα ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ: 1 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2011, 1 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2013 και 257 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2017.
   Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες, στις 10 Μαΐου λήγει η παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην έκπτωση 10% σε όσους δηλώσουν ένα νέο αυθαίρετο. Από τις 11 Μαΐου και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2019, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν πρόστιμο προσαυξημένο κατά 10%. Στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη της ισχύος της ρύθμισης στις 8 Νοεμβρίου 2019, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 20%.
   Οι εκπτώσεις (20% και 10%) των πρώτων μηνών είχαν ως στόχο να επιταχύνουν τους ρυθμούς των δηλώσεων, ωστόσο έχουν παραταθεί ήδη αρκετές φορές δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση ότι των παρατάσεων... ουκ έστιν τέλος.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.