Jump to content
 • Novatron
 • jedi.Yannis
  jedi.Yannis

  Εφετείο Πειραιά - Ακύρωση αδειών σε κατά παρέκλιση οικοδομήσιμα οικόπεδα

  Φρένο στην ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση σε παραθαλάσσια περιοχή (Λυγγίνου) της Πάτμου, βάζει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακυρώνοντας οικοδομική άδεια, η οποία είχε εκδοθεί το 2006 και αναθεωρήθηκε στη συνέχεια το 2011 και το 2016. Την ίδια τύχη είχαν άλλες δύο οικοδομικές άδειες σε προγενέστερο χρόνο.

  Το ΣτΕ με την 962/2018 απόφασή του έκρινε μεταξύ άλλων παράνομη την πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου με την οποία επετράπη η διαπλάτυνση αγροτικού δρόμου «προς Βαγιά - Κάμπο και προς Γερανό κατά τρόπον ώστε τα επίμαχα γήπεδα να αποκτήσουν πρόσωπο σε αυτόν».

  Το Διοικητικό Εφετείο με την την υπ' αριθμόν Α 369/2018 απόφασή του αποφαίνεται ότι είναι η ανίσχυρη η διάταξη νόμου του 2003 με την οποία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης, θεσπίζεται η αρτιότητα των 4.000 τετραγωνικών μέτρων ως μοναδικός όρος δόμησης των γηπέδων που υφίστανται κατά τον χρόνο ισχύος του (3212/2003, Α 308/31.12.2003) και βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων των προ του 1923 οικισμών. Ο ίδιος νόμος για την κατά κανόνα αρτιότητα καθιερώνει ελάχιστο εμβαδόν τα 4 στρέμματα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε μέτρα...

  Το Εφετείο, επικαλούμενο και την πλούσια νομολογία του ΣτΕ, στο σκεπτικό του επισημαίνει ότι απαγορεύεται η δόμηση σε τυφλά εκτός σχεδίου γήπεδα διότι κατά το άρθρο 24 (παράγραφος 1 και 2) του συντάγματος επιφέρει υποβάθμιση τόσου του οικιστικού όσου και του φυσικού περιβάλλοντος.

  Και αυτό γιατί παραβιάζεται βασικός κανόνας δόμησης της εν γένει πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο μπορούν να χτιστούν μόνον τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο, «κοινό όριο δηλαδή σε κοινόχρηστο χώρο νομίμως υφιστάμενο μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση» και επιτρέπει την οικοδόμηση τυφλών οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου, που από τη φύση τους και επειδή χαρακτηρίζονται από έλλειψη πολεοδομικής οργάνωσης δεν έχουν προορισμό τη δόμηση.

  Επιπρόσθετα καθιστά σαφές ότι στις εν λόγω πράξεις (οικοδομικές άδειες) δεν εφαρμόζονται οι αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, «δεδομένου ότι οι αρχές αυτές δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε περίπτωση που η κατάσταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργήθηκε κατά παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος».

  Δύο εκθέσεις

  Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλυμνίων στις δύο εκθέσεις απόψεων βεβαιώνει ότι το γήπεδο για το οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Τις οικοδομικές άδειες στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ προσέβαλε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

  Το ΣτΕ στην 962/2018 απόφασή του εκτός των άλλων αναδεικνύει το εύθραυστο των μικρών νησιών, ανάμεσά τους και η Πάτμος (έκταση 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων), τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος ως ευπαθή η ευαίσθητα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται από την ενότητα και τη λιτή συμμετρία του τοπίου τους και τη στενή αλληλεξάρτηση των ανθρωπογενών συστημάτων (δημογραφικού, πολιτιστικού, κοινωνικοοικονομικού κ.λπ.) και του φυσικού περιβάλλοντος με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωγενείς παρεμβάσεις".

  Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εστιάζει και στο θεσμοθετημένο προστατευτικό καθεστώς της Πάτμου, η οποία έχει κηρυχθεί στο σύνολό της τόπος ιστορικός και τοπίο χρήζον ιδιαιτέρας προστασίας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.ά.

  Όπως επισημαίνει ο Γ. Πολίτης, δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας, ο οποίος υποστήριξε την αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο, «εξοπλισμένο με απίθανες παρεκκλίσεις, το ούτως ή άλλως προβληματικό φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης συνεχίζει να αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού και να υποβαθμίζει το περιβάλλον και το τοπίο. Γι' αυτό και πρέπει πλέον να καταργηθεί, με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση κάθε είδους παρεκκλίσεων και περιπτωσιολογικής φύσης διατάξεων, κατεύθυνση προς την οποία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα η νομολογία».

  Σταυρογιάννη Λούλη (συντάκτης άρθρου στο b2green)

  Σχόλιο:
  Δεν θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί το δικαίωμα της κατά παρέκλιση δόμησης και μετά να ακυρώνουν άδειες που εξακολουθούν να βγαίνουν με βάση αυτό;
     User Feedback


  για διευκολυνση κατανοησης του θεματος, παραθετω τις εξης αποφασεις,

  ως προς την ισχυ παρεκκλίσεων,

  https://nomosphysis.org.gr/14089/ste-8472016-anoikodomisi-gipedoy-ektos-sxedioy-kata-parekklisi-artioy/

   

  Επίσης την αποφαση ΣτΕ 962/18 που αποτελει την βαση, πανω στην οποια στηριχθηκε η αναφερομενη Εφετειακη του Πειραιά,

  επι τη βαση οτι δεν υπηρχε νομιμα διανοιγμενος δρομος, αρα ουτε νομιμο προσωπο, όπως βεβαιωσε η ΥΔΟΜ ή και για άλλες πλημμελειες.

  https://nomosphysis.org.gr/17889/ste-962-2018-mi-nomimes-diaplatynsi-palaias-odoy-kai-oikodomikes-adeies-gia-anoikodomisi-parakeimenon-akiniton/

   

  Κατα τα λοιπα, προφανως μας ενδιαφερουν τα σημεια  της απόφασης  οπου,  σε παρενθετες σκεψεις,   το Δικαστηριο  θετει θέμα  αρτιοτητας/οικοδομησιμοτητας των "τυφλων",  που εχουν δημιουργηθει πριν τον ν. 3212/2003  και ειναι - κατα τον νομο αυτον - αρτια και οικοδομησιμα, κατ'εξαιρεση.

  Προφανως στο ανω σχολιο του jedi.Yannis,

  "Δεν θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί το δικαίωμα της κατά παρέκλιση δόμησης και μετά να ακυρώνουν άδειες που εξακολουθούν να βγαίνουν με βάση αυτό; "

  Η απαντηση- πρεπει να - ειναι οτι:

  Κατα ρητη διαταξη στο ΦΕΚ Δ 270/85, οπως εχει τροποποιηθει και ισχυει με τον  ν. 3212/2003,

  υπαρχουν και  ισχυουν νομοθετημενες παρεκκλισεις.

  Με βαση αυτες τις διαταξεις   - και μεχρι την τυχον τροποποιηση/κατάργησή  τους -

  ο μηχανικος βεβαιωνει οτι "ειναι αρτιο και οικοδομησιμο"

   

   

  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Η κατασκευαστική εξέλιξη του γηπέδου της ΑΕΚ όπως διαμορφώνεται στα μέσα Απριλίου 2019.
    

   View full είδηση
  • By Engineer
   Η κατασκευαστική εξέλιξη του γηπέδου της ΑΕΚ όπως διαμορφώνεται στα μέσα Απριλίου 2019.
    
  • By amvros
   Ο όμιλος εταιριών CYFIELD αναζητά για άμεση εργοδότηση στην Κύπρο δύο πολιτικούς μηχανικούς με δεκαετή και δεκαπενταετή εμπειρία αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων με προϋπολογισμό τουλάχιστον 15 εκ ευρώ.
   Προσφέρετε ελκυστικό πακέτο απολαβών αναλόγως προσόντων
   Πληροφορίες στο 2106754291.
   Βιογραφικά στο a.amvrosiou@cyfield.gr
   (Παρακαλώ να σταλούν μόνο βιογραφικά που πληρούν τα πιο πάνω
  • By sta 11
   Καλημέρα,
   Μήπως γνωρίζει κάποιος αν γίνεται η συνένωση σε εκτός σχεδίου ενός άρτιου κατά κανόνα και ενός άρτιου κατά παρέκκλιση με το δεύτερο να παίρνει 250 μ2 έτσι ώστε να μην χάνει την αρτιότητα του και συνεπώς την παρέκκλιση του? κ ρωτάω αν γίνεται γιατί βλέπω διάφορες συζητήσεις περί του θέματος άλλα μόλις με ενημέρωσαν από την ΥΔΟΜ οτι το αγροτεμάχιο που προκύπτει πρέπει να είναι κατά κανόνα κ όχι το αντίθετο. 
  • By Engineer
   Η Arsenal τοποθέτησε στο γήπεδο της, Emirates Stadium, μία εγκατάσταση μπαταρίας, ικανή να τροφοδοτήσει το 60.000 θέσεων στάδιο τη μέρα του αγώνα.
   Σύμφωνα με το Bloomberg, η 2-megawatt μπαταρία λιθίου, η οποία τοποθετήθηκε από την Pivot Power LLP, θα επιτρέψει στον ποδοσφαιρικό σύλλογο να αγοράζει πιο φθηνά ηλεκτρική ενέργεια και να την χρησιμοποιεί σε ώρα "αιχμής" για το στάδιο. Η Arsenal έχει σκοπό να προσθέσει 1 megawatt επιπλέον το ερχόμενο καλοκαίρι.
   Η ομάδα του Λονδίνου είναι από τις πρώτες πρωτοκλασσάτες ομάδες που έκανε την μετάβαση για 100 τοις εκατό "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια, αφού με την βοήθεια της Octopus Energy τοποθέτησε LED προβολείς, οι οποίοι καταναλώνουν 30 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια.
   Ο Matt Allen, Chief Executive Officer της Pivot Power δήλωσε: "H Arsenal δείχνει με ποιον τρόπο μπορούν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι λοιποί χρήστες υψηλής ενέργειας, να εξοικονομήσουν χρήματα και να βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου."
   Για του ποδοσφαιρόφιλους, η Arsenal βρίσκεται στην 5η θέση της Αγγλικής Premier League και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική (2/12) την Tottenham Hotspurs, στο κλασσικό Λονδρέζικο ντέρμπι.

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.