Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM
  dimitris GM

  Ψηφίστηκε χτες ο νόμος για δάση, Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ΠΕΑ

  Sign in to follow this  

  Επισημαίνονται τα παρακάτω άρθρα:

   

  Το άρθρο 32 για τα δάση: Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α΄ 159)

   

   

  Το άρθρο 33 για Ενεργειακούς Επιθεωρητές:

   

  Παράταση προθεσµίας πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών

   

  Η προθεσµία του εδαφίου β΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), που προστέθηκε µε την παράγραφο 1 του ν. 4178/2013 (Α΄

  174), παρατείνεται από 30 Ιουνίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστηµα θεωρούνται

  έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.

   

  και το άρθρο 58 για τα ΠΕΑ: ​Τροποποιούµενες διατάξεις

   

  «3. Κάθε συµβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να µνηµονεύσει στο συµβόλαιο τον αριθµό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ

  και να επισυνάψει σε αυτό επίσηµο αντίγραφο του ΠΕΑ.

   

  Σε κάθε µίσθωση ακινήτου, ο αριθµός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρµογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (www.gsis.gr).»

   

  Περισσότερα: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=3dca13fa-93f0-44e2-a1ad-a540012b3c29


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Επιτέλους ψηφίστηκε χθες το βράδυ.

   

  Το builcingcert πάντως δεν άνοιξε ακόμα. Από το υπουργείο μου είπαν ότι περιμένουν το ΦΕΚ, το οποίο όπως που είπαν είναι πια θέμα 2-3 ημερών και όχι μιας εβδομάδας όπως ήταν παλαιότερα.

   

  Καλές δουλιές σε όλους, πιστοποιημένους ή όχι. Μιά παράκληση μόνο. Να κρατήσουμε τις αμοιβές σε ένα αξιοπρεπές ύψος. Ακόμα και αυτοί που κάνουν ενεργειακά για 40-50 ευρώ να ξανασκεφτούν ότι μακροπρόθεσμα κάνουν κακό και στον εαυτό τους.

  • Upvote 7

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Βασικά κάνουν κακό βραχυπρόθεσμα.

   

  40€ -ΦΠΑ της όποιας ΑΠΥ - φόρος επί της όποιας ΑΠΥ- λειτουργικά έξοδα -κόστος ετήσιου παραβόλου αναχθέντα ανά ΠΕΑ-μελάνια= καθαρό κέρδος 15€/ΠΕΑ

   

  well done

  • Upvote 5

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Για να δουν που είναι το κακό που κάνουν ας κοιτάξουν τις αμοιβές των δικαστικών κλητήρων ... υπάρχουν και σε ΦΕΚ ...

   

  Συμπληρώνω τον Δημήτρη ότι, υπάρχουν και αλλαγές στην κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων :

   

  Άρθρο 70
  Διατάξεις πολεοδομικού χαρακτήρα


  Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν.4164/2013, ως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
  1. Μετά τις λέξεις «ύπαρξης πράξης παραχώρησης» προστίθεται η φράση «καθώς και στα οικόπεδα του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου».
  2. Η λέξη «ασφαλτόστρωσης» αντικαθίσταται με τη λέξη «οδοστρωσίας» και επαναδιατυπώνεται η πρόταση:
  «Πέραν των ανωτέρω, κατ’ εξαίρεση, στα οικόπεδα του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και ανεξαρτήτως της ύπαρξης πράξης παραχώρησης, καθώς και στα οικόπεδα του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, η δόμηση μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον έχουν υλοποιηθεί από την αρμόδια δημόσια αρχή εργασίες οδοστρωσίας ή συντήρησης ή και διέλευση κοινοχρήστου δικτύου.»

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  καν

  σωστα

   

  αφορα  την  τροποποιηση που  ειχε γινει    με τον 4164/13  στο αρθρο 35 του 3937/11 για την παραχωρηση λωριδος κλπκλπ

   

  Οσο για την λεξη ..."οδοστρωσία"....  μαλλον  να περιμενουμε και καποια εγκυκλιο...αν σημαινει οτι  απλα περασε το γκρειντερ και καθαρισε τα ...τσαλιά ή πρεπει να εχει ριξει το σκυροδεμα...ή/ και  το  3Α...και ο δρομος να εχει "στρωθει"  ή μονον να περναει  ο δρομος...εστω και με τρακτερ  ή αγροτικο... :smile: :-)

   

  [διευκολυνσεις/ απλουστευση  πολεοδομικων εφαρμογων...]

   

  τα λεμε..

  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Οδοστρωσία μάλλον εννοεί τη βάση και υπόβαση, δλδ ότι μπορεί να είναι και χαλικόστρωτος

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Και κύβους πέτρας και υλικά που έπονται για τα επόμενα χρόνια.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ή και μόνο να "πέρασε το γκρέϊντερ" όπως λέει και ο Δημήτρης παραπάνω ... εξάλλου πέφτει και κάτω από την "οδοστρωσία" στην απλή "συντήρηση" ...

   

   

  Επίσης τι θα γίνει με τα δωράκια ;

   

  Άρθρο 71
  Διατάξεις πολεοδομικού χαρακτήρα

  Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί μετά την 1.3.2006, σύμφωνα με το από 8.7.1993 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 795/Δ713.7.1993)
  και αφορούν σε κτίρια ή εγκαταστάσεις του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο Δημόσιο και εποπτεύονται από το Κράτος ή σε κτίρια που οι μελέτες
  τους είναι προϊόν Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έως τις 31.12.2023, ακόμη και αν έχουν λήξει.

   

  Είναι δυνατόν οι άδειες δημοσίου ενδιαφέροντος να παρατείνονται μέχρι το 2023 ; 16 χρόνια ισχύς αδείας ;

  Δηλαδή το δημόσιο, που η οδηγία λέει να δώσει το παράδειγμα στην εξοικονόμηση, να αποφεύγει τη ΜΕΑ για 16 χρόνια ;

   

  Τότε να μας το πουν καθαρά ... παιδιά δε σας χρειαζόμαστε πλέον ... κατά περίπτωση θα παρατείνουμε την ισχύ των αδειών !

  Edited by kan62
  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  και το ονομα αυτου

   

   

  Τίτλος
      Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.

   

   

   

  αριθ. ΦΕΚ...οσονούπω....

   

  [..κανονικα πρεπει να παρει αριθ. 4342... θα δουμε]

  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το ότι είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στο ταξις στις μισθώσεις το ξέραμε....η εφαρμογή άλλαξε για να μην προχωράει η μίσθωση χωρίς το ΠΕΑ ?? Θα αλλάξει ?? Τον Παραδιά τον ρωτήσατε ?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By asmodaios
   Καλησπέρα, 
   Γνωρίζει κάποιος πώς αντιμετωπιζουμε την εξής περίπτωση;
   Κατάστημα (βάσει άδειας) ενοικιάζεται για κύρια χρήση βιοτεχνίας. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο εδρεύει εταιρεία παρασκευής φυτικών καλλυντικών. Το κατάστημα είναι ισόγειο με πατάρι και είναι στο ισόγειο τριωροφου κτηρίου. Το σύνολο σχεδόν του παταριου (περίπου 100 τ.μ. χρησιμοποιειται ως παρακευαστηριο. Το ισόγειο περίπου 200 τ.μ.. χρησιμοποιειται και αυτό ως εργαστήριο-παρασκευαστηριο εκτός απο ένα τμήμα του περίπου 52 τ.μ που είναι κατά το ήμισυ γραφειο και κατά το ήμισυ χώρος έκθεσης προϊόντων. 
   Απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για το τμήμα αυτό? Να σημειώσω ότι το τμήμα αυτό, που έχει χρήση που εμπίπτει στις διατάξεις του Κενακ, δεν είναι εντελως διαχωρισμένο απο τους υπόλοιπους χώρους καθώς στην πίσω μεριά υπάρχει ελικοειδής σκάλα που οδηγεί στο πατάρι. 
  • By alarch
   Αγαπητοί συνάδελφοι ,

   Είμαι σχετικά νέος στο επάγγελμα και θα χρειαστώ κάποιες κατευθύνσεις. Επειδή θεωρώ ότι το θέμα των ευθυνών είναι πολύ σοβαρό, αναζητώ κάποιον κώδικα για ποινικές και διοικητικές ευθύνες / κυρώσεις που αφορούν τον αρχιτέκτονα μελετητή. 

   Αν δεν υπάρχει κώδικας , ίσως κάποιος βασικός σχετικός νόμος ή άρθρα νόμου θα μου ήταν χρήσιμα. 

   Διαβάζω το παρακάτω 

   "Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς." ( Ν.4030/2011 Άρθρο 8 )

   Υποθέτω ότι εδώ μιλάμε για τους επιτρεπόμενους και πραγματοποιήσιμους όρους δόμησης. 

   Άλλα σχετικά θέματα που βλέπω εδώ
    
   Αυτά αφορούν τις ευθύνες ενός τοπογράφου σε σχέση με αυτές του μελετητή (τοπογραφικό/διάγραμμα δόμησης). Δεν υπήρξε κάποιο τελικό συμπέρασμα όσον αφορά την κατανομή ευθυνών στο σημαντικό ερώτημα που έθεσε ο @erling 

   Να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική μελέτη (ΔΔ, κατόψεις, όψεις, τομές) και ίσως και στη σύνταξη τεχνικής έκθεσης. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

   Ευχαριστώ πολύ
  • By ppanag
   Παρακαλώ θα ήθελα την βοήθειά σας στο παρακάτω:
   Κατά την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση σε μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας, στο οποίο έχει γίνει υπαγωγή στο Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ και έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, διαπίστωσα ότι ο Ενεργειακός Επιθεωρητής που είχε συντάξει το 1ο ΠΕΑ, εκ παραδρομής επέλεξε ως Χρήση Κτιρίου: "Μονοκατοικία" στο πιστοποιητικό.  (η αίτηση υπαγωγής κλπ έχουν γίνει ως διαμέρισμα).
   Δυστυχώς τώρα στην δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση το σύστημα, μεταφέρει αυτόματα την αρχική (λανθασμένη) επιλογή ως μονοκατοικία και δεν μου επιτρέπει να την διορθώσω.
   Πώς προτείνετε να προχωρήσω; 
  • By Engineer
   Με σημερινή της υπενθύμιση, η πλατφόρμα του μητρώου των ενεργειακών επιθεωρητών Buildingcert.gr σημειώνει τα εξής:
   "Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 1.7 του Κ.Εν.Α.Κ., το ΠΕΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
   "1.7 Συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
   α) Εφόσον δεν ικανοποιούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 (Ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίων) της παρούσας, προτείνεται τουλάχιστον μία και έως τρεις πιθανές παρεμβάσεις / δέσμες παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και τη μείωση των εκπομπών CO2, οι οποίες είναι ιεραρχημένες και σε σχέση με το κόστος - ενεργειακό όφελος που προκύπτει από το βαθμό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου και την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται ..."
   Κατόπιν τούτου, σε όλα τα Π.Ε.Α. που εκδίδονται για οποιονδήποτε λόγο (αγοραπωλησία, μισθώσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα, κοκ) θα πρέπει να αναγράφονται συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα ως άνω αναγραφόμενα στη σχετική διάταξη του Κ.Εν.Α.Κ."
  • By Engineer
   Με σημερινή της υπενθύμιση, η πλατφόρμα του μητρώου των ενεργειακών επιθεωρητών Buildingcert.gr σημειώνει τα εξής:
   "Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 1.7 του Κ.Εν.Α.Κ., το ΠΕΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
   "1.7 Συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
   α) Εφόσον δεν ικανοποιούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 (Ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίων) της παρούσας, προτείνεται τουλάχιστον μία και έως τρεις πιθανές παρεμβάσεις / δέσμες παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και τη μείωση των εκπομπών CO2, οι οποίες είναι ιεραρχημένες και σε σχέση με το κόστος - ενεργειακό όφελος που προκύπτει από το βαθμό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου και την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται ..."
   Κατόπιν τούτου, σε όλα τα Π.Ε.Α. που εκδίδονται για οποιονδήποτε λόγο (αγοραπωλησία, μισθώσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα, κοκ) θα πρέπει να αναγράφονται συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα ως άνω αναγραφόμενα στη σχετική διάταξη του Κ.Εν.Α.Κ."

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.