Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Καλησπέρα παιδιά και τι κάνετε! Ψάχνοντας μπόλικο για το συγκεκριμένο θέμα των μικροσκοπικών σπιτιών, εντός κι εκτός (του) φόρουμ, στο γιουτούμπ, σε ξένες κατασκευαστικές, μπορώ να πω ότι έχω πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το θέμα στην Ελλάδα. Ό,τι βρήκα στα ελληνικά ήταν: α) κάποιο άρθρο απλά ενημερωτικό και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ηλεκτρονική εφημερίδα, που αναφερόταν στη "μόδα" των tiny houses κι απλά συμπεριελάμβανε φωτογραφίες, β) μια ερώτηση κάποιου χρήστη σ' αυτό το φόρουμ που ρωτούσε αν είναι νόμιμο να τοποθετήσει έτοιμο σπιτάκι απ' τα Λιρόι σε δικό του χώρο (όχι πολύ σχετικό), γ) ένα vlog από κάποιους που ταξιδεύανε με tiny στην Ελλάδα! Δηλαδή, τελικά, τίποτα σπουδαίο, τίποτα κατατοπιστικό. Ίσως αναρωτιέστε γιατί βάζω σ' αυτό το φόρουμ το θέμα. Απ' τη μία κάτι μπορεί να ξέρετε, απ' την άλλη γιατί αφορά ιδιοκατασκευή κατοικίας, η οποία ωστόσο είναι πάνω σε ρόδες. (Που αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σταθερή κατασκευή, λόγω του ότι δεν έχει σταθεσή σύνδεση με το έδαφος, δεν υδροδοτείται ούτε ηλεκτροδοτείται.) Ίσως βέβαια και να είμαι σε πολύ σωστό μέρος για το θέμα μου. Οι απορίες μου είναι: 1) Πώς καθίσταται νόμιμο; Απλά το κατασκευάζεις από το σημείο της αγοράς του τρέιλερ και μετά το δηλώνεις ως τροχόσπιτο; Υποθέτω πρέπει να περάσει από κάποιες δικαδικασίες χορήγησης πιστοποιητικών καταλληλότητας, μόνο που δεν έχω καταφέρει να βρω βοηθητικά σημεία στη νομοθεσία. 2) Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για τον σχεδιασμό/κατασκευή του; 3) Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, μου είπαν ότι πρέπει να συνδέονται με δίκτυο της ΔΕΗ για να είναι νόμιμα, αλλά μου ακούστηκε πολύ αφελές, και πιστεύω υπάρχει κάποιο όριο παραγωγής ενέργειας, σωστά; 4) Στην περίπτωση που το φτιάξω, που θα μπορώ να το παρκάρω; Στον ΚΟΚ διάβασα ότι αν ένα ρυμουλκούμενο είναι λιγότερο από 3,5 τόνους δεν έχει πρόβλημα να το παρκάρεις όπου και όπως ακριβώς ένα Ι.Χ., πράγμα που δεν ξέρω πώς ακριβώς ισχύει, πχ δεν αποσαφηνιζόταν αν εννοούσε το συνδυασμό ή μόνο το ρυμουλκούμενο. Όσον αφορά όμως ιδιόκτητους χώρους, αν το βάλω πχ στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας θα έχω πρόβλημα; 5) Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής, είμαι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο συλλογής πληροφοριών... Οποιαδήποτε πληροφορία/σχόλιο/ερώτηση είναι πλήρως καλοδεχούμενα. Μερικά βίντεο: Επίσης, προσπάθησα να βάλω το θέμα στην ενότητα Χαλαρή Κουβέντα αλλά μάλλον δεν έχω πρόσβαση (;;)
 3. @ΚΑΝΑ Αν ήταν πελάτης μου θα έκανα αυτό που λες, αλλά δεν το θεωρώ σωστό να δώσω μια τέτοια συμβουλή στο forum, για τη δουλειά κάποιου άλλου, χωρίς να γνωρίζω την άποψη και των δύο πλευρών.
 4. Today
 5. τι να μιλήσει με το μηχανικό για το κόστος συν/φε? Διορθώνει την κάτοψη και την ξανανεβάζει!! Τι δηλαδή να τη ζητήσει και τα ρέστα! (Πάντως και έτσι να την αφήσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ακόμα και μεταβίβαση να γίνει)
 6. Υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στο σύστημα της διορθωμένης κάτοψης. Για το θέμα του πιθανού κόστους θα πρέπει να μιλήσετε με τον μηχανικό σας.
 7. Είναι παρηγορο για μένα μιας και το λέει μηχανικός. Συμφωνείτε και εσείς ότι και τώρα μπορεί να αποτυπωθεί στο σύστημα η καινούρια κάτοψη; Και εάν ναι θα έχει κόστος;
 8. Ό,τι δεν επηρεάζει επιφάνεια, όγκο και ύψος δεν εμποδίζει τη μεταβίβαση του ακινήτου.
 9. Μα είδε και το σπίτι από μέσα μετά από επίσκεψη. Αδιανόητο φαίνεται να όμως που συμβαίνουν. Στο ενδεχόμενο πώλησης τι θα συμβεί;. Πώς θα δώσει νομιμότητα ο μηχανικός για να γίνει η πώληση; Παρακαλω μην κάνετε πολλές διαδοχικές δημοσιεύσεις! Χρησιμοποιείστε την επεξεργασία Ευχαριστώ, Γιάννης
 10. Όπως και να έχει δε χρειάζεται να στεναχωριέστε. Δεν επηρεάζεται η νομιμότητα του ακινήτου σας.
 11. Δηλαδή είχε ο μηχανικός το παλιό το σωστό και αποφάσισε μονος του να κάνει καινούργιο λανθασμένο?
 12. Καμία αλλαγή δεν συμφώνησα , είναι καθαρά λάθος αποτύπωση. Κοιτάξτε τα δύο σχέδια. Το παλιό απεικονίζει το ακίνητο σωστά.
 13. Ευχαριστώ πολύ γα τον χρόνο σας.. θα συνεχίσω να ψάχνω για πληροφορίες και θα αποφασίσω.
 14. Μήπως είχατε συμφωνήσει να κάνετε αλλαγη διαρύθμισης με τον μηχανικό και μετά το μετενοιώσατε?
 15. Αυτό το έψαχνα όλο το 2018..... Στα ταμεία (γιατί ρώτησα και στα κεντρικά και σε επαρχιακά ΕΦΚΑ / ΤΣΜΕΔΕ) δεν ξέρανε τίποτα για το ..... φόνο. Τελικά βρήκα γνωστό γνωστού που ήξερε διευθυντή του ΕΦΚΑ και μου ήρθε η πληροφορία πως ο προαιρετικός χρόνος σαφώς και αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης για σύνταξη. Τα άρθρα 18, 37 και 96 αναφέρονται σε ειδικές περιπτώσεις.
 16. έτσι το έκανα (όχι τόσο πολύ τον συντελεστή αερισμού) αλλά το πρόσθεσα και στον αριθμό εξώθυρων (>1εκ κενό) για να συμβάλλει στον αερισμό. Μάλλον αυτό μπορεί να μπερδέψει και ίσως είναι καλύτερα να το κάνω όπως το λές.
 17. Σε κατασκευές του είδους αυτού δεν υφίσταται κάποιο θέμα αυθεντικότητας. Σώζεται μόνο η μορφή. Ήδη η μορφή είχε αλλοιωθεί από τη βάναυση και φαντάζομαι μη τεκμηριωμένη επέμβαση επισκευής του με χυτούς μανδύες (φαίνονται και στη φωτό). Για την αποτελεσματικότητα της παραπάνω επέμβασης τοποθετήθηκε ήδη ο Εγκέλαδος. Άρα μιλάμε μόνο για ενδεχόμενη ανακατασκευή του συνόλου προς την αποκατάσταση μόνον της μορφής, με μέσα που θα εξασφαλίσουν στην όλη κατασκευή τη μεγαλύτερη δυνατή-εφικτή διάρκεια. Ιδού στάδιο δόξης λαμπρόν για τους αρμόδιους να σταθμίσουν το αποτέλεσμα στην ανίσωση των αξιών (που λέει και ο Θ.Τ.) ...
 18. tetris πιες και δεύτερο πρωινό καφέ, γιατί πάλι άστοχος είσαι. ..... Αναφέρθηκα στο "χούμορ" κάποιων χαζόγελων που από εκεί λείπει.... και όχι στον εαυτό μου για τον οποίο ποτέ δεν χτίζω βάθρα.....!
 19. Σε θαυμάζω!!! Άνθρωποι με τη δική σου αυτογνωσία σπανίζουν...
 20. ως προς το u, μονό τζάμι με μεταλλικό πλαίσιο (ανοιγόμενο) ως προς τον αερισμό, σαν κανονικό κούφωμα αλλά με τριπλάσιο συντελεστή (προσωπική εκτίμηση)
 21. Το πρόγραμμα δινει 200 + ΦΠΑ για ό,τι μελέτη χρειαστεί. Το ποσό αυτό σίγουρα δεν καλύπτει τις απαιτούμενες μελέτες για χορήγηση ΕΕΔΜΚ και επίβλεψη των εργασιών του 29 2Λ ("αυτόνομο σύστημα θέρμανσης). Μαζί όμως με τα 2 ΠΕΑ σε διπλάσια τιμή από αυτή της αγοράς + την αμοιβή Συμβούλου Έργου, κάτι γίνεται, ε; (πάντα με την προϋπόθεση πως μελέτη/επίβλεψη υπογράφει άλλος από αυτόν πού υπογράφει τα ΠΕΑ)
 22. Εκτός εάν στην 1η περίπτωση, όπου και εκεί δεν υπάρχει μελέτη θέρμανσης, εμφαίνεται ο λέβητας των 40 kw στις σχετικές κατόψεις της ΟΑ*, χρειάζεστε ΕΕΔΜΚ και για τις 2 περιπτώσεις. Αρα και ΜΘ. Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε από τα μέλη @olga και @nick_61, πρέπει να υπολογιστεί η ισχύς του νέου λέβητα με τις απώλειες που θα προκύψουν μετά τις παρεμβάσεις. Γι αυτό και το ΕΚΟ βάζει όριο τα 20 kw, με την έννοια να επενδύσεις περισσότερο στη μόνωση, όπου δεν υπάρχει οριο στην κατηγορία δαπάνης, παρά μόνο το συνολικό όριο των 2500/τ.μ., ώστε να μειώσεις τις απώλειες, άρα και την κατανάλωση, που είναι ο απώτερος σκοπός του. *Αν στο Α' ΠΕΑ της 1ης περίπτωσης έχετε καταγράψει λέβητα που δεν εμφανίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια της ΟΑ, μην εκδόσετε ΕΕΔΜΚ, καθώς τίθεται θέμα νομιμότητας. Θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθεί ο αυθαίρετα τοποθετημένος λεβητας, κάτι που θα οδηγήσει σε ανάκληση της απόφασης υπαγωγής. Όλα αυτά σε περίπτωση ελέγχου, πάντα...
 23. Επισυνάπτω πρώτα τη λάθος κατοψη και μετά τη σωστή.
 24. Αν μπορεί να διορθωθεί στο σύστημα δεν υπάρχει θέμα. Γιατί η αγωνία μου αυτή είναι , αν μπορούν να περάσουν οι σωστές κατόψεις στο σύστημα. Αλλά ένας τοπογράφος μηχανικός μου είχε πει ότι άπαξ και γίνει περαίωση δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 25. Για εσωτερικές πόρτες δεν τίθεται κανένα ιδιαίτερο ζήτημα. Ωστόσο, μπορεί ο μηχανικός σας να κάνει αίτημα να ανοίξει ξανά το σύστημα και να ανεβάσει τη σωστή κάτοψη.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.