Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. Καλημέρα Σάκη, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το εντόπισα το εν λόγω ΠΔ και όντως έτσι είναι. Άρα να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη ότι δεν μπορεί να μισθωθεί ο χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων.
  3. Τα αποτελέσματα πάντα τα ελέγχω. Με ενδιαφέρει μόνο το "εικαστικό".
  4. Σήμερα
  5. Καλημέρα Άκη Σύμφωνα με το Π.Δ. 455/1976, άρθρο 6, παράγραφος 5, σε κάθε όροφο απαιτούνται δύο τουλάχιστον οδεύσεις διαφυγής. Είναι το βασικό πρόβλημα των υπόγειων σταθμών.
  6. ο παραλληλισμός των καλωδίων επιτρέπεται από τον κανονισμό και εφαρμόζεται στην πράξη σε μεγάλες διατομές αλλά το παραλληλίσεις δυο 1.5mm2 είναι δείγμα κακής πρακτικής
  7. εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν ένα κλειδωμένο xls που δεν μπορώ να ελέγξω τα περιεχόμενά του μόνο λόγω του εικαστικού αποτελέσματος, όταν ακόμα και τα σοβαρά προγράμματα όπως αυτά που ανέφερες κατά καιρούς εμφανίζουν σφάλματα και ελλείψεις που λόγω της μεγάλης χρήσης τους ανακαλύπτονται και διορθώνονται τα περισσότερα (όχι όλα)
  8. χρήσιμο απόσπασμα: https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-245 τώρα πιο σαϊνι έδωσε παράταση της εφαρμογής για τους μισθωτούς/μπλοκάκηδες ΑΚΡΙΒΩΣ μέχρι την ίδια ημ/νια με αυτής των εργοδοτών (που πρέπει πρώτα να κάνουν τη διόρθωση) αντί π.χ. 1 μήνα πιο μετά ή και παραπέρα...
  9. Akis73, σε παρακαλώ χρειάζομαι την ΤΖ για υπαγωγή στον 4495 ακινήτου στη διασταύρωση των οδών Αχαϊας και Τσαγκαράδας, στους Αμπελόκηπους, του Δήμου Αθηναίων.
  10. Χρησιμοποιήσατε την εφαρμογή που φαίνεται στις εικόνες παραπάνω; Ή απλά ζητήσατε επανέλεγχο για εκκρεμότητες; (είναι μια άλλη αίτηση εκείνη) Η εφαρμογή είναι η https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ergasias-kai-koinonikon-upotheseon/elektronikos-ethnikos-phoreas-koinonikes-asphalises-e-ephka/epistrophe-eisphoron-se-emmisthous-dikegorous-misthotous-mekhanikous-ugeionomikous (εδώ λέει πως είναι ενεργή ως 31/12/2023 αλλά μου φαίνεται πρέπει να έχει δωθεί παράταση γιατί είχε δωθεί και στους εργοδότες για τις διορθωτικές). Γνωρίζει κανείς αν είναι ακόμη ενεργή; και από εδώ https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronike-yperesia-epistrophes-achreostetos-katabletheison-asphalistikon-eisphoron-emmisthon (έχει και κάποιες οδηγίες/εγγραφα εκεί που ίσως χρησιμεύουν) Στην περίπτωση μου είχα κάνει αίτηση όταν έκανε διορθώσεις ο 1ος εργοδότης και ο 2ος δεν έχει κάνει ακόμη μάλλον ή έχει θέμα η εφαρμογή αν είχες παράλληλη εργασία και έκανες ήδη την αίτηση σου γιατί με το που μπαίνω μου λέει κατευθείαν "Αδυναμία υποβολής νέου αιτήματος για την ίδια χρονική περίοδο" (εδώ και πολύ καιρό το κάνει) και δεν έχει κάπου στη φόρμα να επιλέξεις εργοδότη (στην αναζήτηση αιτήσεων πάλι που έχει να επιλέξεις εργοδότη δείχνει μόνο τον πρώτο, αλλά ίσως δείχνει έναν εκεί γιατί είχα κάνει αίτηση για εκείνον)
  11. Kατασκευές εκτός οικοπέδου απαγορεύονται. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι μεσότοιχοι με διατάξεις προ ΓΟΚ 55 (ως ορίζονται στον ΓΟΚ 29). Το τι έγραφαν στην άδεια και αν το τοπογραφικό που έχεις είναι όντως εγκεκριμένο και τι έλεγξαν (αν έλεγξαν) τότε είναι άλλη ιστορία. Επειδή οι εκπλήξεις είναι μέρος της δουλειάς μας, ερεύνησε σε τίτλους μήπως είχε συσταθεί κάποιου είδους δουλεία μεταξύ των δυο ακινήτων.
  12. Καλημέρα σε όλους, Αν στο ίδιο κτίριο κάποιες εργασίες/κατασκευές νομιμοποιούνται με ΕΕΔΜΚ ενώ άλλες απαιτούν άδεια νομιμοποίησης, υπάρχει κάποια σειρά στο πως πρέπει να γίνουν οι νομιμοποίησεις, δηλαδή πρώτα με ΕΕΔΜΚ και μετά με άδεια ή το αντίστροφο? Μπορεί ο ιδιοκτήτης να νομιμοποιήσει πρώτα ότι απαιτεί ΕΕΔΜΚ και σε δέυτερο χρόνο ότι απαιτεί άδεια? Πρέπει να αναφερθούν οι νομιμοποιήσεις που υπολείπονται στη τεχνική έκθεση της τρέχουσας νομιμοποίησης? Αν προβλέπεται κάποια διαδικασία όταν υπάρχουν νομιμοποιήσεις με πολλαπλές άδειες, μπορείτε να με κατευθύνετε στη σχετική νομοθεσία? Μιλάμε για περίπτωση που όλες οι αυθαιρεσίες είναι μετα το 2011 (δεν υπαγονται στο νόμο αυθαιρέτων), δεν έχει γίνει αυτοψία, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο, και ο ιδιοκτήτης προχωράει αυτοβούλως σε νομιμοποίηση. Ευχαριστω εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθεια σας.
  13. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλημέρα σε όλους. Καλούμαι να εκδώσω ταυτότητα κτιρίου για μία ενδοποικογενειακή συναλλαγή. Πρόκειται για οικόπεδο στο οποίο υπάρχει μία ισόγεια κατοικία που κατασκευάστηκε με άδεια το 90 και κάποιες παλιές ισόγειες αποθήκες που προυπήρχαν και εμφανίστηκαν πρώτη φορά κατά την άδεια της ισόγειας κατοικίας. Μετά την αυτοψία διαπίστωσα ότι υπάρχει μία μικρή υπέρβαση στην κατοικία η οποία και θα δηλωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι τμήματα των ισόγειων αποθηκών (λωρίδα πλάτους 75εκ.) πατάνε στο όμορο οικόπεδο, και μάλιστα αυτό φαινόταν ξεκάθαρα και στο τοπογραφικό της άδειας του 90, όπου μάλιστα ο μηχανικός έδειχνε ότι προεξέχουν εκτός του οικοπέδου κατά 75εκ.. Σημειώνω ότι στο διάγραμμα κάλυψης στους υπολογισμούς στα μέτρα υπολογίστηκαν όλοι οι χώροι που βρίσκονται ΕΝΤΟΣ του οικοπέδου και δεν συμπεριλήφθηκαν τα εκτός. Εγώ έχω κάποιο πρόβλημα στο να εκδώσω ταυτότητα για τα εντός του οικοπέδου μου κάνοντας αναφορά για το τμήμα που βρίσκεται εκτός;
  14. Εξέτασε το διάγραμμα και τους πίνακες της απαλλοτρίωσης. Ίσως εκεί βοηθηθείς.
  15. @BAS στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Κι εννοώ για ρουσφέτια, συντεχνίες περί των δικαιωμάτων κλπ.
  16. Η γίδα μάλλον είναι ατίθαση... Ο συνάδελφος έχει κάθε επαγγελματικό δικαίωμα να συντάσσει τοπογραφικά σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός. Τα δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών καθορίστηκαν το 2018, αλλά ρυθμίστηκαν μόνο ως προς τους ΠΕ. Εξαιτίας αυτού, έχει κάθε δικαίωμα υπογραφής, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το αποδεικνύει σε κάθε κακεντρεχή μέσα από τα δικαστήρια. Εκεί, μάλιστα, πιθανότατα θα ελάμβανε και αποζημίωση για ηθική βλάβη από την πολιτεία, όπως γίνεται σε πολλούς συναδέλφους του μηχανικούς ΤΕ που κυνηγούν το ζήτημα δικαστικά. Ο κάθε συμβολαιογράφος που δέχεται τα τοπογραφικά πράττει ορθώς. Βέβαια, η προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς οι πολιτικοί μηχανικοί διατηρούμε δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών εν έτι 2024. Έπρεπε να είναι αποκλειστικό δικαίωμα των τοπογράφων που έφαγαν τα νιάτα τους να σπουδάζουν αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο. Ο κόσμος προχωρά μπροστά κι εμείς ζούμε στο 1930. Εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με την πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε οτιδήποτε τέτοιο, όπως μαρτυρεί κι άλλος συνάδελφος που έχει ρυθμισμένα τα δικαιώματά του.
  17. Για να κλείσουμε εκείνο το θέμα, οι εργοδηγοί που μπορούσαν να υπογράψουν ισόγεια, ήταν πτυχιούχοι μέσων σχολών εργοδηγών που καταργήθηκαν το 1962. Για αυτούς με τον νόμο 576/77 υπήρξε μία τροπολογία - ρουσφετάκι, που όσοι από αυτούς είχαν απολυτήριο 6ταξίου, 8ταξίου τότε γυμνασίου, πριν από την φοίτηση τους στις σχολές εργοδηγών, τους έδινε το δικαίωμα για μία μόνο φορά, να φοιτήσουν επί ένα χρόνο στις Ανώτερες Σχολές Τεχνολόγων Μηχανικών και να πάρουν το πτυχίο του Τεχνολόγου Μηχανικού. Υπήρξε αντίδραση τότε από εμάς τους φοιτητές, αλλά τελικά πέρασε το ρουσφετάκι και τότε το 1978 τους βλέπαμε, σε μία αίθουσα, 50άρηδες εκείνοι, αφού στην καλύτερη έπρεπε το 1962 να είχες τελείωσει γυμνάσιο και εργοδηγών, άρα θα ήσουν τότε 21 και γενημμένος το 1941 και παλαιότερα, οπότε κάτω από 47 το 1978 δεν υπήρχε κανείς. Ετσι για την ιστορία, να πω ότι στις εποχές εκείνες οι εισακτέοι ήταν 12000 για τα πανεπιστήμια, 5000 για τις Ανώτερες Σχολές και 2000 περίπου στις Ακαδημίες Δασκάλων και Γυμναστών. Σύνολο κάτω από 20000, ενώ αν πάμε πίσω στο 1962 παίζει να ήταν λίγο πάνω από 10000 συνολικά, αφού δημόσιες ανώτερες σχολές ήταν μόνο οι 2 σχολές υπομηχανικών, ενώ πολλά τμήματα δεν είχαν ακόμα ιδρυθεί. Ηταν λοιπόν συχνό φαινόμενο, που κράτησε μέχρι το 1990 σχεδόν που αυξήθηκαν πολύ οι εισακτέοι, απόφοιτοι λυκείου, που δεν πέρναγαν στην τριτοβάθμια, να πηγαίνουν στις μέσες σχολές εργοδηγών και να κάνουν εκεί 2 χρόνια μόνο μαθήματα ειδικότητας, μια και τα γενικά τα είχαν κάνει στο λύκειο, αντί για 3 που θα έκαναν αν είχαν πάει από την τρίτη γυμνασίου. Αυτά και μόνο σαν ιστορική αναφορά, επειδή αναφέρθηκε το θέμα.
  18. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 15 ΝΟΚ, οι εξώστες (και κάποια άλλα στοιχεία) εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής τους εντός του ιδεατού στερεού.
  19. Ομάδα αρχιτεκτόνων χρησιμοποιούν κλωστές μυκήτων που προσομοιάζουν σε νήματα για να κατασκευάσουν βιοαποδομήσιμα και ανανεώσιμα δομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή. Αυτές οι κλωστές που προσομοιάζουν σε νήματα ονομάζονται μυκήλιο. Ως βλαστικό μέρος ενός μύκητα, το μυκήλιο χρησιμοποιεί απόβλητα γεωργικών καλλιεργειών, όπως φλοιούς ρυζιού και άχυρο, ως καταλύτες για την ανάπτυξη του. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί εισροή ενέργειας και δεν προκαλεί επιπλέον σπατάλη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα δεν είναι βιοαποδομήσιμα ή ανανεώσιμα, σε αντίθεση με τα βιοσύνθετα υλικά μυκηλίου που μπορούν να αναπτυχθούν και να συλλεχθούν με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι επίσης ελαφριά, ανθεκτικά στη φωτιά και έχουν καλές μονωτικές ιδιότητες, σημείωσε η ομάδα. Ερευνητές στα εργαστήρια PLP που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν σε ένα πειράμα διάρκειας ενός έτους που διερεύνησε τις δομικές δυνατότητες των βιοσύνθετων υλικών μυκηλίου. Κατά τη διάρκεια του πειράματός τους, οι αρχιτέκτονες αρχικά εκτύπωσαν με 3D printing ένα ξύλινο μπλοκ και εισήγαγαν σε αυτό ένα υπόστρωμα από μυκήλιο. Το μυκήλιο αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αφού στέγνωσε με έντονη θερμότητα, το μυκήλιο αποίκισε το υπόστρωμα και δημιούργησε ένα ανθεκτικό υλικό που μπορούσε να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα. Η ξήρανση σε υψηλή θερμότητα ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη του μυκηλίου. Πηγή: Interesting Engineering
  20. Ομάδα αρχιτεκτόνων χρησιμοποιούν κλωστές μυκήτων που προσομοιάζουν σε νήματα για να κατασκευάσουν βιοαποδομήσιμα και ανανεώσιμα δομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή. Αυτές οι κλωστές που προσομοιάζουν σε νήματα ονομάζονται μυκήλιο. Ως βλαστικό μέρος ενός μύκητα, το μυκήλιο χρησιμοποιεί απόβλητα γεωργικών καλλιεργειών, όπως φλοιούς ρυζιού και άχυρο, ως καταλύτες για την ανάπτυξη του. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί εισροή ενέργειας και δεν προκαλεί επιπλέον σπατάλη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα δεν είναι βιοαποδομήσιμα ή ανανεώσιμα, σε αντίθεση με τα βιοσύνθετα υλικά μυκηλίου που μπορούν να αναπτυχθούν και να συλλεχθούν με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι επίσης ελαφριά, ανθεκτικά στη φωτιά και έχουν καλές μονωτικές ιδιότητες, σημείωσε η ομάδα. Ερευνητές στα εργαστήρια PLP που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν σε ένα πειράμα διάρκειας ενός έτους που διερεύνησε τις δομικές δυνατότητες των βιοσύνθετων υλικών μυκηλίου. Κατά τη διάρκεια του πειράματός τους, οι αρχιτέκτονες αρχικά εκτύπωσαν με 3D printing ένα ξύλινο μπλοκ και εισήγαγαν σε αυτό ένα υπόστρωμα από μυκήλιο. Το μυκήλιο αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αφού στέγνωσε με έντονη θερμότητα, το μυκήλιο αποίκισε το υπόστρωμα και δημιούργησε ένα ανθεκτικό υλικό που μπορούσε να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα. Η ξήρανση σε υψηλή θερμότητα ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη του μυκηλίου. Πηγή: Interesting Engineering View full είδηση
  21. Θα σου απαντήσω με βάση τη λογική μου γιατί δεν έχω διαβάσει πουθενά κάποιον κανονισμό περί τούτου. Κοίτα, η θεωρία λέει ότι 2 x 1,5 = 3 (mm)^2 > 2,5 (mm)^2. Άρα η θεωρία λέει ότι είναι μια χαρά λύση, αρκεί βέβαια τα 2 1,5άρια καλώδια να ενώνονται τέλεια σε ένα καλώδιο στις άκρες τους ώστε να μην έχεις διαφορετική αντίσταση 0⁰⁰⁰ στο ένα 1,5άρι από ότι στο άλλο. Επειδή αυτή η τέλεια ένωση/σύνδεση με τους ακροδέκτες είναι ρίσκο στις πραγματικές εγκαταστάσεις, προτιμάται να μη γίνεται. Άσε που στη δικιά σου περίπτωση δεν ξέρεις και που αλλού δίνουν οι γραμμές. Αυτά λέει η λογική. Οι κανονισμοί μπορεί να λένε άλλα
  22. Χθες
  23. Λογικά, ως ενιαίο ακίνητο, σύμφωνα με τον ορισμό 1 της ΚΥΑ. Επομένως, λαμβάνεις εντολή από τον διαχειριστή να καταθέσεις Έντυπο Αξιολόγησης Κινδύνου και Τεχνική Έκθεση για το ακίνητο, κι ο διαχειριστής αναλαμβάνει τα καθέκαστα στην πολυκατοικία. Γενικά, καλό είναι να έχεις υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους ιδιοκτήτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συντάσσεται ένας φάκελος για το ακίνητο από τον Μηχανικό, και αργότερα οι ιδιοκτήτες (ή ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής) εισέρχονται στην πλατφόρμα για να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής επί των σημειώσεων της έκθεσης του Μηχανικού. Η Τεχνική Έκθεση αφορά το ακίνητο, κι όχι την ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον ορισμό 1. Η Δήλωση Εφαρμογής θα αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά ή τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή σε περίπτωση πολυκατοικίας, λογικά. Εμάς μας απασχολεί το ζήτημα μέχρι καί την κατάθεση του φακέλου. Σχετικά, δε, με το ποιος πληρώνει τη νύφη:
  24. Καλησπέρα, θα μπορούσες την αυθαίρετη επέκταση να την βάλεις όλη ως 'προς κατεδάφιση' πληρώνοντας παράβολο. Επειδή όμως το αρχικό σου κτίσμα είναι προ του '55 πιθανόν να χρειαστεί να περάσεις ΣΑ.
  25. Καλησπέρα σας. Το αρχείο δεν ειναι διαθεσιμο. Υπαρχει σας παρακαλώ δυνατοτητα να μου το στείλετε? Ακυρο! το κατεβασα. Ευχαριστω Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73
  26. Έχω κτίριο προ του 1955 με προσθήκη κατ' έκταση το 1978. Θα πρέπει να τακτοποιήσω με τον Ν. 4495/20107 για να βγάλω άδεια κατεδάφισης ή επειδή κατεδαφίζω αναφέρεται κάπου ότι δεν απαιτείται?
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.