Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. χρήσιμο απόσπασμα: https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-245 τώρα πιο σαϊνι έδωσε παράταση της εφαρμογής για τους μισθωτούς/μπλοκάκηδες ΑΚΡΙΒΩΣ μέχρι την ίδια ημ/νια με αυτής των εργοδοτών (που πρέπει πρώτα να κάνουν τη διόρθωση) αντί π.χ. 1 μήνα πιο μετά ή και παραπέρα...
  3. Akis73, σε παρακαλώ χρειάζομαι την ΤΖ για υπαγωγή στον 4495 ακινήτου στη διασταύρωση των οδών Αχαϊας και Τσαγκαράδας, στους Αμπελόκηπους, του Δήμου Αθηναίων.
  4. Χρησιμοποιήσατε την εφαρμογή που φαίνεται στις εικόνες παραπάνω; Ή απλά ζητήσατε επανέλεγχο για εκκρεμότητες; (είναι μια άλλη αίτηση εκείνη) Η εφαρμογή είναι η https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ergasias-kai-koinonikon-upotheseon/elektronikos-ethnikos-phoreas-koinonikes-asphalises-e-ephka/epistrophe-eisphoron-se-emmisthous-dikegorous-misthotous-mekhanikous-ugeionomikous (εδώ λέει πως είναι ενεργή ως 31/12/2023 αλλά μου φαίνεται πρέπει να έχει δωθεί παράταση γιατί είχε δωθεί και στους εργοδότες για τις διορθωτικές). Γνωρίζει κανείς αν είναι ακόμη ενεργή; και από εδώ https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronike-yperesia-epistrophes-achreostetos-katabletheison-asphalistikon-eisphoron-emmisthon (έχει και κάποιες οδηγίες/εγγραφα εκεί που ίσως χρησιμεύουν) Στην περίπτωση μου είχα κάνει αίτηση όταν έκανε διορθώσεις ο 1ος εργοδότης και ο 2ος δεν έχει κάνει ακόμη μάλλον ή έχει θέμα η εφαρμογή αν είχες παράλληλη εργασία και έκανες ήδη την αίτηση σου γιατί με το που μπαίνω μου λέει κατευθείαν "Αδυναμία υποβολής νέου αιτήματος για την ίδια χρονική περίοδο" (εδώ και πολύ καιρό το κάνει) και δεν έχει κάπου στη φόρμα να επιλέξεις εργοδότη (στην αναζήτηση αιτήσεων πάλι που έχει να επιλέξεις εργοδότη δείχνει μόνο τον πρώτο, αλλά ίσως δείχνει έναν εκεί γιατί είχα κάνει αίτηση για εκείνον)
  5. Kατασκευές εκτός οικοπέδου απαγορεύονται. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι μεσότοιχοι με διατάξεις προ ΓΟΚ 55 (ως ορίζονται στον ΓΟΚ 29). Το τι έγραφαν στην άδεια και αν το τοπογραφικό που έχεις είναι όντως εγκεκριμένο και τι έλεγξαν (αν έλεγξαν) τότε είναι άλλη ιστορία. Επειδή οι εκπλήξεις είναι μέρος της δουλειάς μας, ερεύνησε σε τίτλους μήπως είχε συσταθεί κάποιου είδους δουλεία μεταξύ των δυο ακινήτων.
  6. Καλημέρα σε όλους, Αν στο ίδιο κτίριο κάποιες εργασίες/κατασκευές νομιμοποιούνται με ΕΕΔΜΚ ενώ άλλες απαιτούν άδεια νομιμοποίησης, υπάρχει κάποια σειρά στο πως πρέπει να γίνουν οι νομιμοποίησεις, δηλαδή πρώτα με ΕΕΔΜΚ και μετά με άδεια ή το αντίστροφο? Μπορεί ο ιδιοκτήτης να νομιμοποιήσει πρώτα ότι απαιτεί ΕΕΔΜΚ και σε δέυτερο χρόνο ότι απαιτεί άδεια? Πρέπει να αναφερθούν οι νομιμοποιήσεις που υπολείπονται στη τεχνική έκθεση της τρέχουσας νομιμοποίησης? Αν προβλέπεται κάποια διαδικασία όταν υπάρχουν νομιμοποιήσεις με πολλαπλές άδειες, μπορείτε να με κατευθύνετε στη σχετική νομοθεσία? Μιλάμε για περίπτωση που όλες οι αυθαιρεσίες είναι μετα το 2011 (δεν υπαγονται στο νόμο αυθαιρέτων), δεν έχει γίνει αυτοψία, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο, και ο ιδιοκτήτης προχωράει αυτοβούλως σε νομιμοποίηση. Ευχαριστω εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθεια σας.
  7. Σήμερα
  8. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλημέρα σε όλους. Καλούμαι να εκδώσω ταυτότητα κτιρίου για μία ενδοποικογενειακή συναλλαγή. Πρόκειται για οικόπεδο στο οποίο υπάρχει μία ισόγεια κατοικία που κατασκευάστηκε με άδεια το 90 και κάποιες παλιές ισόγειες αποθήκες που προυπήρχαν και εμφανίστηκαν πρώτη φορά κατά την άδεια της ισόγειας κατοικίας. Μετά την αυτοψία διαπίστωσα ότι υπάρχει μία μικρή υπέρβαση στην κατοικία η οποία και θα δηλωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι τμήματα των ισόγειων αποθηκών (λωρίδα πλάτους 75εκ.) πατάνε στο όμορο οικόπεδο, και μάλιστα αυτό φαινόταν ξεκάθαρα και στο τοπογραφικό της άδειας του 90, όπου μάλιστα ο μηχανικός έδειχνε ότι προεξέχουν εκτός του οικοπέδου κατά 75εκ.. Σημειώνω ότι στο διάγραμμα κάλυψης στους υπολογισμούς στα μέτρα υπολογίστηκαν όλοι οι χώροι που βρίσκονται ΕΝΤΟΣ του οικοπέδου και δεν συμπεριλήφθηκαν τα εκτός. Εγώ έχω κάποιο πρόβλημα στο να εκδώσω ταυτότητα για τα εντός του οικοπέδου μου κάνοντας αναφορά για το τμήμα που βρίσκεται εκτός;
  9. Εξέτασε το διάγραμμα και τους πίνακες της απαλλοτρίωσης. Ίσως εκεί βοηθηθείς.
  10. @BAS στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Κι εννοώ για ρουσφέτια, συντεχνίες περί των δικαιωμάτων κλπ.
  11. Η γίδα μάλλον είναι ατίθαση... Ο συνάδελφος έχει κάθε επαγγελματικό δικαίωμα να συντάσσει τοπογραφικά σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός. Τα δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών καθορίστηκαν το 2018, αλλά ρυθμίστηκαν μόνο ως προς τους ΠΕ. Εξαιτίας αυτού, έχει κάθε δικαίωμα υπογραφής, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το αποδεικνύει σε κάθε κακεντρεχή μέσα από τα δικαστήρια. Εκεί, μάλιστα, πιθανότατα θα ελάμβανε και αποζημίωση για ηθική βλάβη από την πολιτεία, όπως γίνεται σε πολλούς συναδέλφους του μηχανικούς ΤΕ που κυνηγούν το ζήτημα δικαστικά. Ο κάθε συμβολαιογράφος που δέχεται τα τοπογραφικά πράττει ορθώς. Βέβαια, η προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς οι πολιτικοί μηχανικοί διατηρούμε δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών εν έτι 2024. Έπρεπε να είναι αποκλειστικό δικαίωμα των τοπογράφων που έφαγαν τα νιάτα τους να σπουδάζουν αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο. Ο κόσμος προχωρά μπροστά κι εμείς ζούμε στο 1930. Εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με την πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε οτιδήποτε τέτοιο, όπως μαρτυρεί κι άλλος συνάδελφος που έχει ρυθμισμένα τα δικαιώματά του.
  12. Για να κλείσουμε εκείνο το θέμα, οι εργοδηγοί που μπορούσαν να υπογράψουν ισόγεια, ήταν πτυχιούχοι μέσων σχολών εργοδηγών που καταργήθηκαν το 1962. Για αυτούς με τον νόμο 576/77 υπήρξε μία τροπολογία - ρουσφετάκι, που όσοι από αυτούς είχαν απολυτήριο 6ταξίου, 8ταξίου τότε γυμνασίου, πριν από την φοίτηση τους στις σχολές εργοδηγών, τους έδινε το δικαίωμα για μία μόνο φορά, να φοιτήσουν επί ένα χρόνο στις Ανώτερες Σχολές Τεχνολόγων Μηχανικών και να πάρουν το πτυχίο του Τεχνολόγου Μηχανικού. Υπήρξε αντίδραση τότε από εμάς τους φοιτητές, αλλά τελικά πέρασε το ρουσφετάκι και τότε το 1978 τους βλέπαμε, σε μία αίθουσα, 50άρηδες εκείνοι, αφού στην καλύτερη έπρεπε το 1962 να είχες τελείωσει γυμνάσιο και εργοδηγών, άρα θα ήσουν τότε 21 και γενημμένος το 1941 και παλαιότερα, οπότε κάτω από 47 το 1978 δεν υπήρχε κανείς. Ετσι για την ιστορία, να πω ότι στις εποχές εκείνες οι εισακτέοι ήταν 12000 για τα πανεπιστήμια, 5000 για τις Ανώτερες Σχολές και 2000 περίπου στις Ακαδημίες Δασκάλων και Γυμναστών. Σύνολο κάτω από 20000, ενώ αν πάμε πίσω στο 1962 παίζει να ήταν λίγο πάνω από 10000 συνολικά, αφού δημόσιες ανώτερες σχολές ήταν μόνο οι 2 σχολές υπομηχανικών, ενώ πολλά τμήματα δεν είχαν ακόμα ιδρυθεί. Ηταν λοιπόν συχνό φαινόμενο, που κράτησε μέχρι το 1990 σχεδόν που αυξήθηκαν πολύ οι εισακτέοι, απόφοιτοι λυκείου, που δεν πέρναγαν στην τριτοβάθμια, να πηγαίνουν στις μέσες σχολές εργοδηγών και να κάνουν εκεί 2 χρόνια μόνο μαθήματα ειδικότητας, μια και τα γενικά τα είχαν κάνει στο λύκειο, αντί για 3 που θα έκαναν αν είχαν πάει από την τρίτη γυμνασίου. Αυτά και μόνο σαν ιστορική αναφορά, επειδή αναφέρθηκε το θέμα.
  13. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 15 ΝΟΚ, οι εξώστες (και κάποια άλλα στοιχεία) εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής τους εντός του ιδεατού στερεού.
  14. Ομάδα αρχιτεκτόνων χρησιμοποιούν κλωστές μυκήτων που προσομοιάζουν σε νήματα για να κατασκευάσουν βιοαποδομήσιμα και ανανεώσιμα δομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή. Αυτές οι κλωστές που προσομοιάζουν σε νήματα ονομάζονται μυκήλιο. Ως βλαστικό μέρος ενός μύκητα, το μυκήλιο χρησιμοποιεί απόβλητα γεωργικών καλλιεργειών, όπως φλοιούς ρυζιού και άχυρο, ως καταλύτες για την ανάπτυξη του. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί εισροή ενέργειας και δεν προκαλεί επιπλέον σπατάλη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα δεν είναι βιοαποδομήσιμα ή ανανεώσιμα, σε αντίθεση με τα βιοσύνθετα υλικά μυκηλίου που μπορούν να αναπτυχθούν και να συλλεχθούν με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι επίσης ελαφριά, ανθεκτικά στη φωτιά και έχουν καλές μονωτικές ιδιότητες, σημείωσε η ομάδα. Ερευνητές στα εργαστήρια PLP που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν σε ένα πειράμα διάρκειας ενός έτους που διερεύνησε τις δομικές δυνατότητες των βιοσύνθετων υλικών μυκηλίου. Κατά τη διάρκεια του πειράματός τους, οι αρχιτέκτονες αρχικά εκτύπωσαν με 3D printing ένα ξύλινο μπλοκ και εισήγαγαν σε αυτό ένα υπόστρωμα από μυκήλιο. Το μυκήλιο αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αφού στέγνωσε με έντονη θερμότητα, το μυκήλιο αποίκισε το υπόστρωμα και δημιούργησε ένα ανθεκτικό υλικό που μπορούσε να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα. Η ξήρανση σε υψηλή θερμότητα ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη του μυκηλίου. Πηγή: Interesting Engineering
  15. Ομάδα αρχιτεκτόνων χρησιμοποιούν κλωστές μυκήτων που προσομοιάζουν σε νήματα για να κατασκευάσουν βιοαποδομήσιμα και ανανεώσιμα δομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή. Αυτές οι κλωστές που προσομοιάζουν σε νήματα ονομάζονται μυκήλιο. Ως βλαστικό μέρος ενός μύκητα, το μυκήλιο χρησιμοποιεί απόβλητα γεωργικών καλλιεργειών, όπως φλοιούς ρυζιού και άχυρο, ως καταλύτες για την ανάπτυξη του. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί εισροή ενέργειας και δεν προκαλεί επιπλέον σπατάλη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα δεν είναι βιοαποδομήσιμα ή ανανεώσιμα, σε αντίθεση με τα βιοσύνθετα υλικά μυκηλίου που μπορούν να αναπτυχθούν και να συλλεχθούν με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι επίσης ελαφριά, ανθεκτικά στη φωτιά και έχουν καλές μονωτικές ιδιότητες, σημείωσε η ομάδα. Ερευνητές στα εργαστήρια PLP που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν σε ένα πειράμα διάρκειας ενός έτους που διερεύνησε τις δομικές δυνατότητες των βιοσύνθετων υλικών μυκηλίου. Κατά τη διάρκεια του πειράματός τους, οι αρχιτέκτονες αρχικά εκτύπωσαν με 3D printing ένα ξύλινο μπλοκ και εισήγαγαν σε αυτό ένα υπόστρωμα από μυκήλιο. Το μυκήλιο αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αφού στέγνωσε με έντονη θερμότητα, το μυκήλιο αποίκισε το υπόστρωμα και δημιούργησε ένα ανθεκτικό υλικό που μπορούσε να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα. Η ξήρανση σε υψηλή θερμότητα ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη του μυκηλίου. Πηγή: Interesting Engineering View full είδηση
  16. Θα σου απαντήσω με βάση τη λογική μου γιατί δεν έχω διαβάσει πουθενά κάποιον κανονισμό περί τούτου. Κοίτα, η θεωρία λέει ότι 2 x 1,5 = 3 (mm)^2 > 2,5 (mm)^2. Άρα η θεωρία λέει ότι είναι μια χαρά λύση, αρκεί βέβαια τα 2 1,5άρια καλώδια να ενώνονται τέλεια σε ένα καλώδιο στις άκρες τους ώστε να μην έχεις διαφορετική αντίσταση 0⁰⁰⁰ στο ένα 1,5άρι από ότι στο άλλο. Επειδή αυτή η τέλεια ένωση/σύνδεση με τους ακροδέκτες είναι ρίσκο στις πραγματικές εγκαταστάσεις, προτιμάται να μη γίνεται. Άσε που στη δικιά σου περίπτωση δεν ξέρεις και που αλλού δίνουν οι γραμμές. Αυτά λέει η λογική. Οι κανονισμοί μπορεί να λένε άλλα
  17. Χθες
  18. Λογικά, ως ενιαίο ακίνητο, σύμφωνα με τον ορισμό 1 της ΚΥΑ. Επομένως, λαμβάνεις εντολή από τον διαχειριστή να καταθέσεις Έντυπο Αξιολόγησης Κινδύνου και Τεχνική Έκθεση για το ακίνητο, κι ο διαχειριστής αναλαμβάνει τα καθέκαστα στην πολυκατοικία. Γενικά, καλό είναι να έχεις υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους ιδιοκτήτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συντάσσεται ένας φάκελος για το ακίνητο από τον Μηχανικό, και αργότερα οι ιδιοκτήτες (ή ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής) εισέρχονται στην πλατφόρμα για να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής επί των σημειώσεων της έκθεσης του Μηχανικού. Η Τεχνική Έκθεση αφορά το ακίνητο, κι όχι την ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον ορισμό 1. Η Δήλωση Εφαρμογής θα αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά ή τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή σε περίπτωση πολυκατοικίας, λογικά. Εμάς μας απασχολεί το ζήτημα μέχρι καί την κατάθεση του φακέλου. Σχετικά, δε, με το ποιος πληρώνει τη νύφη:
  19. Καλησπέρα, θα μπορούσες την αυθαίρετη επέκταση να την βάλεις όλη ως 'προς κατεδάφιση' πληρώνοντας παράβολο. Επειδή όμως το αρχικό σου κτίσμα είναι προ του '55 πιθανόν να χρειαστεί να περάσεις ΣΑ.
  20. Καλησπέρα σας. Το αρχείο δεν ειναι διαθεσιμο. Υπαρχει σας παρακαλώ δυνατοτητα να μου το στείλετε? Ακυρο! το κατεβασα. Ευχαριστω Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73
  21. Έχω κτίριο προ του 1955 με προσθήκη κατ' έκταση το 1978. Θα πρέπει να τακτοποιήσω με τον Ν. 4495/20107 για να βγάλω άδεια κατεδάφισης ή επειδή κατεδαφίζω αναφέρεται κάπου ότι δεν απαιτείται?
  22. Καλησπέρα σας Είναι σωστή και ασφαλής η χρήση αντί ενός καλωδίου 3Χ2,5 για γραμμή κλιματιστικού Multi να χρησιμοποιήσω 2 υπάρχουσες γραμμές (που δεν ξερω με σιγουριά αν δίνουν και αλλού ρευμα) 3Χ1,5mm² και να τις ενώσω πριν το μηχάνημα και στην αρχή στην ιδια ασφάλεια στον πινακα? Δεν εχω σκοπό να το κάνω και για την ακρίβεια θα ξηλώσω αυτή τη συνδεση σε κατοικίες και θα περάσει ο ηλεκτρολόγος μου κανονικά το καλωδιο που απαιτείται αλλα ήθελα να ρωτήσω καθότι είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν έχω το υπόβαθρό, αν μπορώ να βρω καπου καποιον κανονισμό να το απαγορευει για να το εξηγήσω λιγο πιο καλά στους πελάτες μου που πληρώσανε και μαλλον θα ξαναπληρώσουν. Ευχαριστώ
  23. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Ως μηχανικός που έχω ασχοληθεί μόνο με κατασκευές σκυροδεμάτων, μπαίνω απευθείας στο ψητό μήπως κάποιος μπορεί να βοηθήσει. Δυστυχώς κατά την κατασκευή μιας πολυκατοικίας, κατασκευαστηκε ένας εξώστης ο οποίος από λάθος δεν τραβήχτηκε πιο μέσα με αποτέλεσμα να βγαίνει 20εκ έξω από τη γραμμή του ιδεατου στερεού. Συγκεκριμένα ενώ οι εξωστες μέχρι τον 7ο όροφο ήταν 2,20 σε μήκος, του 8ου έπρεπε να είναι 2,00μ αλλά κατασκευαστηκε όπως τα υπόλοιπα. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια ανοχή σφάλματος και πόση είναι αυτή ή πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε σε καθαιρεση του;
  24. Καλησπέρα, σε οικοδομή του '72 υπάρχει υπόγειος χώρος περίπου 400 τ.μ. ο οποίος είναι προσβάσιμος από έξω μόνο μέσω ράμπας από το προκήπιο της οικοδομής, δηλ. δεν υπάρχει κάποια άλλη πρόσβαση στο χώρο. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσε να λάβει πιστ/κό πυρ/σίας ο εν λόγω υπόγειος χώρος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  25. Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου με επιστολή αναφέρει ΚΑΙ την ανάγκη υποβολής Υπευθυνης Δήλωσης ιδιοκτητών. https://www.ethnos.gr/greece/article/307185/antidraseisapotoysidiokthtesakinhtoneferanoineoikanonismoigiathnpyroprostasia
  26. Χρήσιμες συμβουλές για την καλή κατασκευή και τοποθέτηση του οπλισμένου σκυροδέματος, κόστος κατασκευής. Συγγραφέας Ιωάννης Λυμπέρης εργοδηγός δομικών έργων. Η συνεργασία μεταξύ σκυροδέματος και χάλυβα επιτυγχάνεται με τη συνάφεια. Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων. Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών θεωρείται ισοδύναμη με την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα. Όταν οι τάσεις αυτές φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας με τη μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα. Το πρόβλημα καταστροφής της συνάφειας δημιουργείται από την υπεραντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό, η οποία στρέφει την αστοχία σε διατμητική μορφή, και είναι άκρως ψαθυρή. Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να εξασφαλίσουμε την μη διατμητική αστοχία σκυροδέματος. Εν μέρει η μείωση των τάσεων επιτυγχάνεται με αύξηση της επικάλυψης και μείωση της διαμέτρου των ράβδων του οπλισμού. Η αύξηση της οριακής τιμής τους επιτυγχάνεται με αύξηση της αντοχής του σκυροδέματος. Η παρουσία εγκάρσιου οπλισμού δρα ευνοϊκά περιορίζοντας το άνοιγμα των αναπτυσσόμενων ρωγμών. Ένας άλλος παράγοντας είναι η σωστή απομάκρυνση - απορροή των ομβρίων του δώματος. Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε πάνω από 1% κλίση για να φεύγουν τα νερά, αν πρέπει να μεταφέρουμε τα νερά 10 μέτρα τότε χρειαζόμαστε 10 εκατοστά κλίση. Αν δώσουμε την κλίση στην επιφάνεια του σκυροδέματος θα έχουμε πιο λεπτή την διατομή της πλάκας ή πιο μεγάλη σε ορισμένα μέρη Είναι καλύτερα αν δώσουμε την κλίση από το καλούπωμα των πάτων των δοκαριών ώστε να έχουμε ομοιόμορφη διατομή στην πλάκα. Όταν η διατομή της πλάκας δεν είναι όμοια, οι ασθενέστερες μικρές διατομές σκυροδέματος επιτρέπουν την διαπερατότητα του νερού και την οξείδωση του οπλισμού. Αυξάνουν συγχρόνως και τα φορτία της κατασκευής και τις εντάσεις αδράνειας. Οπότε ότι δεν καταφέρει η οξείδωση θα το τελειώσει ο σεισμός. Αν έχεις ένα ξύλο με καρφωμένη μια πρόκα στο ύψος της διατομής της πλάκας και το χρησιμοποιήσεις σαν μέτρο πάνω στο καλούπι, κατασκευάζεις τους οδηγούς εύκολα και σωστά. Δεν πρέπει να διστάζουμε κατά την μελέτη να τοποθετούμε περισσότερες απορροές ομβρίων υδάτων ώστε να μεταφέρουμε τα όμβρια σε μικρότερες αποστάσεις. Ξήρανση Το σκυρόδεμα κατά τις πρώτες 28 ημέρες μετά την σκυροδέτηση αποκτά το 90% της δύναμής του και το άλλο 10% το αποκτά στα επόμενα 160 χρόνια. Κοκκομετρική διαρρύθμιση σκυροδέματος Για να καταλάβουμε την καλή λειτουργία του σκυροδέματος πρέπει να κατανοήσουμε την συνεργασία και την ιδιότητα των αδρανών υλικών που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του. Για να κατασκευάσουμε το σκυρόδεμα χρησιμοποιούμε τα σκύρα, την άμμο, το τσιμέντο και το νερό. Μετά την παρασκευή του σκυροδέματος το μόνο που φεύγει δια της εξάτμισης είναι το νερό, το οποίο αφήνει κενά με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα συμπαγή σκυρόδεμα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό αν θέλουμε ισχυρό σκυρόδεμα. Τα σκύρα είναι το ποιο ισχυρό αδρανές του σκυροδέματος. Αν θέλουμε ισχυρό σκυρόδεμα πρέπει να έχουμε σκύρα από καλό ισχυρό πέτρωμα, και να έχουν τριγωνική μορφή ( όχι στρογγυλεμένη ) Ο λόγος είναι ότι η τριγωνική μορφή εξασφαλίζει ότι τα σκύρα θα πλησιάσουν το ένα πιο κοντά στο άλλο ενώ αν είναι στρογγυλά θα αφήσουν κενά. Τα όποια κενά υπάρχουν μεταξύ των σκύρων τα καταλαμβάνει η άμμος και το τσιμέντο είναι αυτό που επιφέρει την συγκόλληση σκύρων και άμμου. Η άμμος λευκού χρώματος είναι πιο ισχυρή από την καφέ άμμο γιατί δεν περιέχει χώμα και γιατί το άσπρο πέτρωμα είναι πιο γερό, οπότε συνιστάτε για το σκυρόδεμα. Από την σωστή αναλογία των αδρανών υλικών του σκυροδέματος, καθώς και από την σωστή συμπύκνωσή τους εξαρτάτε και η ποιότητα της αντοχής του σκυροδέματος. Η σωστή χρήση του δονητή είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται ούτε πολύ δόνηση ούτε λίγη. Η σωστή αναλογία των αδρανών υλικών ανά κυβικό μέτρο είναι δύο μέρη σκύρα και ένα μέρος άμμου Το τσιμέντο. Αναλόγως της ποιότητας σκυροδέματος που θέλουμε να κατασκευάσουμε εξαρτάτε και η ποσότητα τσιμέντου. Το λιγότερο τσιμέντο που βάζουμε ανά κυβικό μέτρο είναι το ( B 200 ) δηλαδή 200 κιλά ανά κυβικό, και το περισσότερο είναι το ( B 350 ) δηλαδή 350 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Αν βάλουμε περισσότερο από 350 κιλά τότε αντί να πάρουμε ισχυρότερο σκυρόδεμα, πετυχαίνουμε το αντίθετο και αυτό γιατί το πολύ τσιμέντο απομακρύνει τα σκύρα μεταξύ των και αυτό δεν είναι καλό. Είναι σαν να βάζουμε πολύ κόλλα χωρίς πίεση για να κολλήσουμε δύο επιφάνειες και αυτό φυσικά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από μια ισχυρή κόλληση που επιθυμούμε. Το νερό είναι αυτό που επιτυγχάνει την χημική αντίδραση του τσιμέντου και είναι ο μόνος λόγος που το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του σκυροδέματος. Το νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από άλατα διότι ο οπλισμός του χάλυβα οξειδώνεται 20% από το αλάτι που υπάρχει μέσα στο νερό κατά την παρασκευή του σκυροδέματος ή κατά την μεταφορά του από την ατμόσφαιρα, 40% από την υγρασία και 40% από το οξυγόνο του αέρα. Το σκυρόδεμα επικάλυψης του οπλισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5 εκατοστά ή 4,5 εκατοστά σε παραθαλάσσιες περιοχές, με καλή δόνηση και μικρή ποσότητα νερού αν θέλουμε να προστατέψουμε τον οπλισμό από την οξείδωση. Αν ο οπλισμός οξειδωθεί αυξάνει η διάμετρός του μέχρι και τέσσερις φορές και δημιουργούνται τεράστιες αξονικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε αποκόλληση του σκυροδέματος επικάλυψης και καταστροφή της συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα. Το μπετό καθαρισμού στα θεμέλια και η χρήση στεγανωτικών μεμβρανών βοηθούν στην προστασία του οπλισμού βάσης, και αποτρέπουν ανοδικές υγρασίες. Αν και χρειαζόμαστε πολύ λίγο νερό για την παρασκευή του σκυροδέματος, εν τούτης χρειαζόμαστε πάρα πολύ νερό πριν και μετά την παρασκευή του σκυροδέματος. Πριν την παρασκευή του σκυροδέματος χρειάζεται πολύ βρέξιμο ο ξυλότυπος γιατί το ξύλο διψάει πολύ για νερό και τραβάει το νερό από το σκυρόδεμα με αποτέλεσμα να επέρχεται πρόωρη και ανομοιογενή ξήρανση του σκυροδέματος και για αυτό το λόγο σχηματίζονται ρηγματώσεις στην επιφάνεια της πλάκας. Προπαντός οι γωνίες των υποστυλωμάτων του ξυλότυπου εμπεριέχουν πολύ ξύλο και εσωκλείουν πολύ λίγο σκυρόδεμα πάνω στις γωνίες με αποτέλεσμα να τραβούν γρήγορα όλο το νερό του σκυροδέματος πάνω στην γωνία, και να επέρχεται πρόωρη ξήρανση πριν επέλθει ξήρανση στο κύριο σώμα του υποστυλώματος. Αυτή η ανομοιογενή ξήρανση επιφέρει την δημιουργία ρωγμής στο σκυρόδεμα επικάλυψης πάνω στην γωνία, την οποία βλέπουμε στο ξεκαλούπωμα. ( η τοποθέτηση σφαλτσογωνιάς αποτρέπει αυτό το πρόβλημα ) Βρέξιμο πολύ στις γωνίες των υποστυλωμάτων για να μην διψούν για νερό. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρέχουμε τον ξυλότυπο πριν και αμέσως μετά την κατασκευή της πλάκας το σκυρόδεμα, έως και 29 ημέρες πρωί και απόγευμα. Τσιμέντο Για να κατασκευάσουμε το τσιμέντο κάνουμε ότι κάνει και η φύση με τα ηφαίστεια. Παίρνουμε ιδικά πετρώματα τα οποία τοποθετούμε σε κλίβανο σε θερμοκρασία 1100 βαθμών C για να λιώσουν και να γίνουν λάβα. Όταν κρυώσουν τα σπάμε και γίνονται πολύ λεπτόκοκκα και τους προσθέτουμε και διάφορα συντηρητικά. Όταν το τσιμέντο έρθει σε επαφή με το νερό δημιουργείτε χημική αντίδραση και στερεοποιείται όπως συμβαίνει και με την λάβα των ηφαιστείων που βγαίνει στην ατμόσφαιρα. Πόσο κοστίζει ένα κυβικό οπλισμένου σκυροδέματος? Το οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί το 15% με 18% του συνολικού κόστους μιας κτιριοκατασκευής. Αποτελείται από τα σκύρα - χαλίκια, την άμμο, ( αναλογία 2 προς ένα ) το τσιμέντο και τον οπλισμό του χάλυβα. Εκτός από το κόστος των υλικών άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος του οπλισμένου σκυροδέματος είναι η εργασία κατασκευής του ξυλότυπου καθώς και η απομάκρυνσή του μετά την κατασκευή, η διαμόρφωση και τοποθέτηση του οπλισμού στον ξυλότυπο, η επίστρωση του σκυροδέματος καθώς και το κόστος των μεταφορικών αν η κατασκευή είναι απομακρισμένη π.χ κατασκευή βάσης ανεμογεννήτριας πάνω στις κορυφογραμμές των βουνών, η κατασκευές σε απομακρυσμένα νησιά. Για να βρεις τα κυβικά μιας κτιριοκατασκευής κυβίζεις όλα τα μέλη της και τα προσθέτεις. Υπάρχει όμως και ένας εμπειρικός τρόπος που βρίσκεις πάνω κάτω τα κυβικά της κτιριοκατασκευής. Πολλαπλασιάζεις το εμβαδόν της με τον συντελεστή 0,34 και βρίσκεις τα κυβικά του οπλισμένου σκυροδέματος της κτιριοκατασκευής + τις βάσεις Π.χ εμβαδόν 100 τ.μ Χ 0,34 = 34 m3 + τις βάσεις. Οι βάσεις έχουν συντελεστή 0,50Χεμβαδόν Το ιδικό βάρος ενός κυβικού οπλισμένου σκυροδέματος είναι 2450 kg Ο οπλισμός ενός κυβικού οπλισμένου σκυροδέματος είναι περίπου 140 kg/m3 Για να παρασκευάσεις 1 κυβικό σκυροδέματος χρειάζεται 1,2 κυβικά αμμοχάλικου. Το ένα κυβικό σκυροδέματος όπως ύπαμε πάρα πάνω χρειάζεται 200 με 350 κιλά τσιμέντου, αναλόγως πόσο ισχυρό θέλουμε να είναι. Όμως δεν μπορούμε να του βάλουμε περισσότερο από 350 κιλά τσιμέντου γιατί μετά από αυτή την ποσότητα χάνει την δύναμή του. Συνήθως τοποθετούμε 5 με 7 τσουβάλια των 50 kg/m3 Όπως είπαμε τα μεταφορικά αυξάνουν το κόστος οπότε δεν υπάρχει σταθερή τιμή των αδρανών υλικών. Το μέσο ενδεικτικό κόστος των υλικών ανά κυβικό μέτρο είναι. Σκύρα και άμμος 30 ευρώ /m3 Χάλυβας 1,00 ευρώ / kg Τσιμέντο 10 ευρώ / 50 kg Συνήθως το γενικό κόστος κατασκευής οπλισμένου σκυροδέματος μαζί με την εργασία του οπλισμού και του ξυλότυπου κυμαίνεται μεταξύ των 300 και των 350 ευρώ / m3 Το σκυρόδεμα έχει σούπερ προδιαγραφές στην θλίψη και αντέχει από 3000 έως και 10000 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο διατομής ( αναλόγως την ποιότητα ) Δεν αντέχει όμως σε διάτμηση και σε εφελκυσμό. Έχει και μικρή ελαστικότητα. Ο χάλυβας έχει σούπερ προδιαγραφές σε εφελκυσμό. Αντέχει από 500 μέχρι και 1400kg/mm2 διατομής σε έλξη.
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.