Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οδηγίες για δηλώσεις στο κτηματολόγιο ακινήτων από κληρονομιά, χρησικτησία και αγνώστου ιδιοκτήτη


    Βρισκόμαστε σε περίοδο όπου η κτηματογράφηση της χώρας για τη σύνταξη του κτηματολογίου ολοκληρώνεται σιγά – σιγά και η προσέλευση των πολιτών που πρέπει να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τάξης πάνω από 65%. Ομως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν και να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους εμπρόθεσμα, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Πέραν της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της δημόσιας πρόσκλησης του Κτηματολογίου ανά περιοχή κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 χωρίς πρόστιμο. Οπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την λήξη της προθεσμίας θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης.

    Δεν έχω δηλώσει τα ακίνητά μου. Τι πρέπει να κάνω;

    Θα πρέπει να δηλώσετε τα ακίνητα σας με όλα τα απαραίτητα έγγραφα υποβάλλοντας δήλωση ιδιοκτησίας είτε ηλεκτρονικά, είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Δεν έχω δηλώσει τα ακίνητά μου στην περιοχή της ανάρτησης. Τι πρέπει να κάνω;

    Εάν πρόκειται να δηλώσετε δικαίωμα το οποίο αποκτήσατε πριν την Ανάρτηση, θα πρέπει να υποβάλλετε κανονικά Δήλωση είτε ηλεκτρονικά, είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Αν πρόκειται για δικαίωμα που αποκτήσατε μετά την έναρξη της Ανάρτησης θα σας ενημερώσει ο συμβολαιογράφος σας για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα. Για την υποβολή της Δήλωσης θα πρέπει να γνωρίζετε τον ΚΑΕΚ του ακινήτου που θέλετε να δηλώσετε και να εκδώσετε πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

    Εχω υποβάλει δήλωση αλλά εν τω μεταξύ έχει αυξηθεί το ποσοστό μου, λόγω δωρεάς. Πρέπει να ξανά κάνω δήλωση ιδιοκτησίας;

    Είστε υποχρεωμένος να δηλώσετε το επιπλέον ποσοστό του δικαιώματός σας με νέα δήλωση και όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον ποσοστό που έχετε δηλώσει.

    Εχω συμβόλαιο για το σπίτι μου, το έχω δηλωμένο στο Ε9 και πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Τι θα πάθω αν δεν το δηλώσω στο Κτηματολόγιο; Θα μου πάρουν το σπίτι;

    Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

    Επίσης τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Δήλωσα το χωράφι μου πλήρωσα το παράβολο, αλλά έκανα πρόσφατο τοπογραφικό και θέλω να το καταθέσω εκπρόθεσμα. Θέλει νέα δήλωση και πληρώνω πρόστιμο;

    Όχι. Μπορείτε να το υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επίσης μπορείτε να διορθώσετε και άλλα στοιχεία της αρχικής δήλωσης σας, καταθέτοντας το σχετικό έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν.

    Εγώ καθυστέρησα να πάω στο κτηματολόγιο γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την αποδοχή κληρονομιάς. Τι να κάνω;

    Δεν χρειάζεται να καθυστερείτε. Μπορείτε να δηλώσετε άμεσα τα δικαιώματά σας στο Κτηματολόγιο, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, προσκομίζοντας ορισμένα δικαιολογητικά.

    Εχω δηλώσει το δικαίωμα μου με κληρονομικά έγγραφά αλλά εν τω μεταξύ έχω κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Πρέπει να προσκομίσω και το συμβόλαιο και να πληρώσω πάλι παράβολο;

    Εάν έχετε ήδη μεταγράψει το συμβόλαιο, και εάν δεν αναφέρονται σε αυτό διαφορετικά στοιχεία ως προς το ακίνητο ή το δικαίωμά σας σε σχέση με τα όσα εμφανίζονται στο απόσπασμα που παραλάβατε, θα το υποβάλλετε με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων στο γραφείο Κτηματογράφησης. Η αίτηση αυτή κατατίθεται ατελώς.

    Μπορώ να δηλώσω ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη με αιτία κτήσης χρησικτησία κατά την διάρκεια της ανάρτησης;

    Κατά την περίοδο της Ανάρτησης δεν μπορείτε να υποβάλλετε δήλωση με αιτία κτήσης χρησικτησία σε ακίνητο ΑΓΝΩΣΤΟΥ.

    Θα πρέπει να υποβάλλετε ΕΝΣΤΑΣΗ άρθρου 2 παρ. 9 Ν. 2308/95 και να προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν την χρησικτησία σας και να την κοινοποιήσετε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ αλλιώς θα απορριφθεί.

    Τι είναι οι δηλώσεις κατάργησης δικαιωμάτων που πρέπει να υποβληθούν κατά περίπτωση;

    Δηλώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος υποβάλλονται, ατελώς, στις παρακάτω περιπτώσεις:

    1. παραίτηση επικαρπίας/οίκησης
    2. άρση υποθήκης
    3. εξάλειψη προσημείωσης
    4. άρση κατάσχεσης
    5. άρση διαλυτικής αίρεσης
    6. κατάργηση δουλείας
    7. πράξη εξόφλησης
    8. κατάργηση λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων

    Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η πληρωμή τέλους κτηματογράφησης.

    Ελαβα επιστολή που αναφέρει: «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν.2308/95». Πρέπει να υποβάλω δήλωση;

    Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος, οφείλετε να υποβάλετε δήλωση ιδιοκτησίας, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας https://ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

    Αν δεν είστε πλέον δικαιούχος αυτού του δικαιώματος τότε ενημερώστε τον νέο ιδιοκτήτη να υποβάλει δήλωση.

    Αν επιμένετε να διαγραφεί το δικαίωμα από εσάς θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (άρθρου 6Α Ν. 2308/95) / ΕΝΣΤΑΣΗ άρθρου 2 παρ. 9 Ν. 2308/95 επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ.

    Πώς μπορώ να βοηθηθώ για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης;

    Ο Οργανισμός Κτηματολογίου έχει συντάξει έναν Οδηγό «Οδηγός Χρήσης Υποβολής Δήλωσης N. 2308/95 μέσω Διαδικτύου» τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο πληκτρολογώντας την διεύθυνση: https://www.ktimatologio.net/wp-content/uploads/2015/03/ODHGOS-IPOVOLHS-DHLOSHS-N-2308-95-MESO-DIADIKTIOY.pdf.

    Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε αρμόδιο μηχανικό για να υποβάλετε με ασφάλεια, αποφεύγοντας τα ενδεχόμενα λάθη, τη δήλωσή σας.

    Τι γίνεται στη συνέχεια, αφού δηλώσω το ακίνητό μου;

    Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων, η κτηματογράφηση συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

    Στη συνέχεια και μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων, προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί μέσα σε προθεσμία 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Μετά την ανάρτηση τι γίνεται;

    Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

    Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]


    Πηγή: https://www.taxydromos.gr/real-estate/944541/odigies-gia-diloseis-sto-ktimatologio-akiniton-apo-klironomia-chrisiktisia-kai-agnostoy-idioktiti/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.