Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αντιμέτωπη με αυστηρό χρονοδιάγραμμα η νέα κυβέρνηση


    Αντιμέτωπη με πλήθος μνημονιακών εκκρεμοτήτων, αλλά και υπό την πίεση ενός πολύ αυστηρού χρονοδιαγράμματος, θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση που θα ορκισθεί την Τρίτη.

     

    Οι δανειστές αναμένεται ήδη από την προσεχή Πέμπτη στο πλαίσιο του Eurogroup Working Group να επιδώσουν στο νέο οικονομικό επιτελείο «λίστα εκκρεμοτήτων», ενώ ο πρώτος απολογισμός προόδου από τους ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM επί της συγκεκριμένης λίστας θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

     

    Στη βάση αυτή ο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαήμερο σε στενή επαφή τον με τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group Τόμας Βίζερ όσο και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

     

    Ο ίδιος θα κληθεί να θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι πολιτικές με τις οποίες η Ελλάδα θα καταφέρει να καταγράψει πρωτογενές πλεύσιμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016.

     

    Το προσχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου προς συζήτηση και στην Βουλή, ενώ τρεις εβδομάδες μετά -και αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους δανειστές- θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

     

    Η «λίστα εκκρεμοτήτων» των δανειστών περιλαμβάνει περίπου 75 προαπαιτούμενα από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί η έγκαιρη λήψη της δόσεως των 3 δισ. ευρώ, αλλά και η διεξαγωγή της συζητήσεως για τους τρόπους ελαφρύνσεως του ελληνικού χρέους.

     

    Σημειώνεται πως στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, η Ελλάδα έπρεπε να δρομολογήσει σειρά δημοσιονομικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λόγω των εκλογών καθυστέρησαν, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση ασχολήθηκε με κάποιες από αυτές.

     

    Στο ασφαλιστικό ξεχωρίζουν η μεταρρύθμιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η Επιτροπή Σοφών που συστάθηκε για την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της έως τις 15 Οκτωβρίου.

     

    Οι προτάσεις αυτές θα επιφέρουν εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθούν εντός του 2016.

     

    Στο μέτωπο της φορολογίας ξεχωρίζουν οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φόρου εισοδήματος, οι αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και η μείωση ή η εξάλειψη επιδομάτων όπως το επίδομα θέρμανσης.

     

    Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες 30 ημέρες και για τις εξελίξεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

     

    Σχετικές με την ανακεφαλαιοποίηση είναι οι παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακίνητων φυσικών προσώπων, αλλά και οι παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

     

    Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ξεχωρίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει και τις εκκρεμότητες που αφορούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

     

    Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500027025





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.