Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βελτιώσεις στο σχέδιο στήριξης της βιομάζας για να ενισχυθούν οι επενδύσεις μέχρι 1 MW


    Σε αλλαγή των όσων προβλέπονται για τη βιομάζα στο προσχέδιο του νέου θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των ΑΠΕ προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

     

    Συγκεκριμένα, μετά και τις παρατηρήσεις των φορέων (αλλά και μεμονωμένων επενδυτών) του κλάδου, φαίνεται ότι το υπουργείο τείνει ευήκοον ους και θα υιοθετηθούν δύο βασικές αλλαγές:

     

    Πρώτον, θα επανέλθει η διαφοροποίηση ανάμεσα στις «μικρές» επενδύσεις μέχρι 1 MW, από εκείνες που έχουν μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ. Συγκεκριμένα, ενώ στο προσχέδιο υπήρχαν δύο μόνον κατηγορίες, οι πάνω από 5 MW και οι κάτω από 5 MW, τώρα θα δημιουργηθούν και πάλι τρείς κατηγορίες: Μέχρι 1 MW, από 1 έως 5 MW και από 5 MW και πάνω.

     

    Από μόνη της αυτή η αλλαγή δεν θα είχε μεγάλη σημασία εάν δεν συνοδευόταν (όπως πρόκειται πράγματι να γίνει) από ευνοϊκότερη τιμή αναφοράς για τις επενδύσεις βιομάζας μέχρι 1 MW, σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

     

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρχει κίνητρο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων βιομάζας μικρής κλίμακας. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τέτοιας κλίμακας έργα επιτρέπουν τη δραστηριοποίηση στον κλάδο, όχι μόνον σε μεγάλους επενδυτές, αλλά και σε συνεταιρισμούς, ομάδες αγροτών, μικρομεσαίους επαγγελματίες κ.λπ.

     

    Η δεύτερη αλλαγή που φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί από το ΥΠΕΝ αφορά τη διαφοροποίηση των τιμών αναφοράς ανάμεσα στις διαφορετικές τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας.

     

    Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται να οριστεί μεγαλύτερη τιμή αναφοράς για τις τεχνολογίες της πυρόλυσης και της αεριοποίησης σε σχέση με εκείνη της απλής καύσης.

     

    Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η αξιοποίηση της βιομάζας ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας έχει ιδιαίτερα θετικούς δείκτες στο θέμα της απασχόλησης. Συνδέεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δημιουργία των περισσότερων θέσεων εργασίας από κάθε άλλη ΑΠΕ με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% (σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας) επί του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/veltioseis-sto-shedio-stirixis-tis-viomazas-gia-na-enishythoyn-oi-ependyseis-mehri-1-mw





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.